Новини

Пенсійний фонд України інформує

ImageЗатверджено нові Списки пільгових професій

            Постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 року № 461 затверджено Списки виробництв, робіт, професій і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Під час підготовки нової редакції Списків № 1 і № 2 було враховано звіти департаментів соціального захисту населення облдержадміністрацій про результати проведення атестації робочих місць за умовами праці на підприємствах та в організаціях усіх галузей економіки.

            У нову редакцію Списків увійшли тільки ті виробництва й галузі економіки, працівники яких реально зайняті на роботах із шкідливими умовами праці повний робочий день.

            Насамперед із нової редакції Списків № 1 і № 2 виключено такі посади:

– керівники підприємств, установ, організацій та їх заступники;

– керівники структурних підрозділів: начальники цехів (дільниць), головні  інженери цехів, головні енергетики, головні механіки, головні електрики, старші майстри, майстри, вивільнені бригадири та інші; 

– працівники ремонтних і допоміжних груп, які не зайняті ремонтом та обслуговуванням обладнання в умовах діючого виробництва;

– професії робітників, які вже практично не існують (кочегари паровозів, кочегари суден тощо).

            Також врегульовано питання щодо визначення права на відповідну пенсію працівників Державної воєнізованої гірничорятувальної служби у вугільній промисловості, працівників, зайнятих на підприємствах і в організаціях атомної енергетики та атомної промисловості, у тому числі зони відчуження.

            Окрім цього, урегульовано питання щодо зарахування пільгового стажу працівникам, зайнятим на підземних роботах 50% робочого часу на рік.

            Порядок застосування Списків № 1 і № 2 при обчисленні стажу, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджено наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 № 383, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 01.12.2005 за № 1451/11731, згідно з пунктом 3 якого, при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що чинні на період роботи особи. 

             Особливо, це стосується тих працівників, які мають певний стаж роботи, що дає їм право на пенсію за віком на пільгових умовах, однак у постанові      № 461  їхні професії чи посади відсутні.

            Отже, якщо працівник, який мав право на пенсію за віком на пільгових умовах до набрання чинності постановою № 461 (з 3 серпня 2016 р.), продовжує працювати за професією чи посадою, яку в постанові № 461 не зазначено, пільговий стаж йому зарахується до 2 серпня 2016 року включно.   

            За додатковою інформацією звертатися за адресою управління:   вул. Депутатська, буд.2 та за телефонами (05447) 6-30-43, 6-11-00.

       

 

 

Перейти до вмісту