Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

Актуально для платників єдиного внеску!

ImageКонотопська ОДПІ інформує, що починаючи з 01.07.2016 звіти щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за звітний період «червень 2016 року» та за звітні періоди 2016 року подаються платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до контролюючих органів за новою формою  

згідно з Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 23.04.2015 за №460/26905 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 11.04.2016 року №441, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 06.05.2016 за №682/28812). Нові електронні формати Звіту розміщені на офіційному веб-порталі ДФС у розділі сервіс «Електронна звітність» / Платникам податків про електронну звітність / Інформаційно-аналітичне забезпечення / Реєстр електронних форм податкових документів.

Підготувати, заповнити та надіслати Звіт в електронному вигляді за новими формами можна буде скориставшись електронним сервісом «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) (cabinet.sfs.gov.ua).

 

Не дозволяється торгувати пивом на розлив без застосування РРО

Конотопська ОДПІ нагадує, що фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку 2 та  3 груп  мають право здійснювати продаж алкогольних напоїв на розлив, у тому числі пива. При цьому здійснюючі такий вид діяльності, необхідно мати на увазі, що це можна робити  винятково через заклади ресторанного господарства чи спеціалізовані відділи, що мають статус закладу ресторанного харчування, за умови наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями й застосування під час проведення розрахунків РРО.

Також необхідно врахувати, що відкриття закладу (підприємства) ресторанного господарства узгоджується з органами місцевого самоврядування, установами державної санітарно-епідеміологічної служби в установленому законодавством порядку.

 

Під час перевірок закладів ресторанного господарства

викриваються схеми мінімізації податків

Згідно з інформаційними базами даних в Україні у сфері ресторанного бізнесу зареєстровано 31 287 господарських об’єктів. Під час аналізу діяльності суб’єктів господарювання цієї сфери фіксуються непоодинокі випадки застосування схем ухилення від сплати податків.

«Для мінімізації податків у переважній більшості закладів ресторанного бізнесу працюють два та більше суб’єктів господарювання. При цьому вони використовують різні системи оподаткування: юридичні особи (фізичні особи-підприємці) працюють на загальній системі оподаткування та фізичні особи – підприємці на спрощеній», – повідомила директор Департаменту аудиту ДФС Наталія Рубан.

Так, за 5 місяців поточного року підрозділами податкового та митного аудиту було проведено 1417 фактичних перевірок закладів цієї сфери. «Характерним порушенням, яке виявляється під час таких перевірок, є участь у розрахунках між споживачами та надавачами послуг третіх осіб, які взагалі не мають жодного відношення до цих суб’єктів господарювання. Крім того, відсутні реєстратори розрахункових операцій та ліцензії на право роздрібного продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів», – зазначила Наталія Рубан. За її словами, неоприбуткування отриманих готівкових коштів зафіксовано у 888 випадках, або у двох третинах поведених перевірок. Також встановлено 408 фактів продажу товарів, не облікованих у встановленому чинним законодавством порядку.

Відсутність ліцензій на право здійснення роздрібного продажу алкогольних напоїв виявлено у 223 випадках, інші порушення (невідповідність суми коштів, зазначених у денному звіті, на місці проведення розрахунків, незабезпечення роздрукування фіскальних звітних чеків (Z-звітів)) зафіксовано у 266 випадках, або під час кожної п’ятої перевірки.

За результатами проведених фактичних перевірок до суб’єктів господарювання застосовано штрафних (фінансових) санкцій на загальну суму  8,2 млн. гривень. 

 

Особливості оподаткування об’єктів нерухомості, які перебувають у спільній власності

 

Цього року громадяни сплачуватимуть податок за нерухоме майно, яким вони володіли у 2015 році. Платять податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, фізичні та юридичні особи, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості відповідно до статті 266 Податкового кодексу України.

Як повідомив в.о. начальника Конотопської ОДПІ Юрій Чеботарьов, якщо об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості перебувають у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб, Кодексом визначено платників податку таким чином:

– якщо об’єкт  житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

– якщо об’єкт  житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

– якщо об’єкт  житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб  за належну їй частку.

«Законодавством встановлено, що кожний громадянин, який має у власності квартиру, або житловий будинок, або змішані типи (квартиру і житловий будинок), в тому числі їх частки, має право на зменшення бази оподаткування податком. Якщо це окрема квартира або декілька квартир – на 60 метрів квадратних. Для житлового будинку (будинків) така пільга надається в розмірі 120 кв. метрів», – зазначив керівник  Конотопської ОДПІ .

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів  житлової та/або нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості.

 

Внутрішньою безпекою ДФС виявлено протиправні дії з боку службової особи 

У лютому – червні поточного року співробітниками Головного управління внутрішньої безпеки ДФС задокументовано факт отримання хабара керівником структурного підрозділу слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Одеській області.

Так, під час здійснення заходів, спрямованих на виявлення фактів вчинення співробітниками слідчих підрозділів ГУ ДФС в Одеській області корупційних правопорушень Головним управлінням внутрішньої безпеки отримано від директора приватного підприємства заяву про вимагання від нього неправомірної вигоди за закриття кримінального провадження відкритого за фактами ухилення від сплати податків даного підприємства та не перешкоджання подальшій підприємницькій діяльності суб’єкта.

Співробітниками ГУВБ ДФС 23.06.2016 спільно із працівниками Генеральної прокуратури України затримано на «гарячому» начальника відділу ГУ ДФС в Одеській області під час отримання ним від директора приватного підприємства другої частини неправомірної вигоди у розмірі 3 тис. доларів США.

Встановлено, що загальна сума отриманої службовою особою неправомірної вигоди становить 4,6 тис. доларів США. Триває слідство.

Перейти до вмісту