Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageЗа перший квартал 2016 року до місцевих бюджетів Сумщини надійшло 45,2 млн. гривень акцизного податку з роздрібного продажу

На обліку в фіскальних органах Сумської області зареєстровано 3 виробника алкогольних напоїв, 5 виробників спирту (у тому числі біоетанолу), 5 суб’єктів господарювання, які мають ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями; 1607 суб’єктів, які мають ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та 1207 суб’єктів, які мають ліцензії на роздрібну торгівлю тютюновими виробами.

За словами Олексія Мазуренка, в.о. начальника ГУ ДФС у Сумській області, в порівнянні з відповідним періодом минулого року в області відслідковується значне збільшення платників акцизного податку з роздрібного продажу. Так, кількість платників акцизного податку, які реалізують алкогольні напої збільшилося на 412, тютюнові вироби – на 141.

На січень – березень поточного року до місцевих бюджетів Сумської області надійшло 45,2 млн. грн. акцизного податку з роздрібного продажу, що складає 103,6 відс. доведеного завдання урядом, додатково  надійшло  майже 1,6 млн. грн. З відповідним періодом минулого року надходження акцизного податку з роздрібного продажу  збільшилися на 24,5 млн. гривень.      

ДФС Сумщини звертає увагу всіх суб’єктів господарювання незалежно від форми власності, що з 22 квітня 2016 року наберуть чинності нові форми звітів щодо виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів за кодами та видами продукції, які потрібно подавати до 10 числа кожного місяця, – говорить керівник сумських фіскалів, – за неподання або несвоєчасне подання звітів передбачено штраф 17 тис. гривень.   

 

Нова звітність щодо виробництва й обігу спирту, алкоголю і тютюну

Міністерство фінансів України  наказом від 11.02.2016 N49 затвердив нові форми звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядки їх заповнення.

Наказ набирає чинності з 22 квітня 2016 року.

Також наказом №49 встановлено Коди продукції, які містять 84 види продукції. Зокрема, до нового переліку продукції додано пиво.

Звіти подаються всіма суб’єктами господарювання незалежно від форми власності:

1.                  Які виробляють та реалізують спирт (у тому числі біоетанол), алкогольні напої та виноматеріали,  тютюнові вироби.

2.                  Які одержали ліцензії на право оптової та/або роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами.  

Звіт в електронній формі подається засобами електронного зв'язку з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, як передбачено для податкової звітності.

Звіт складається окремо за кожний місяць та до 10 числа місяця, що настає за звітним, подається до органів ДФС за основним місцем обліку суб'єкта господарювання. Отже, звітувати за новими формами потрібно буде в травні за звітний місяць – квітень 2016 року.

У разі якщо суб'єкт господарювання має у своєму складі структурні одиниці, які не є юридичними особами, Звіт заповнюється в цілому щодо підприємства з урахуванням усіх структурних одиниць.

Інформація подається за кодами та видами продукції згідно з додатком до наказу № 49.

Уперше звіт за квітень місяць слід буде подати до органів ДФС за основним місцем обліку до 6 травня 2016 року.   

Увага! Одиниця виміру показників у табличній частині №1-РА – тис.дал. (1 дал. = 10 літрів). Тобто фактичні показники граф 3-6 перед занесенням до звітності мають бути поділені на показник  10000 л. Наприклад: вхідний залишок на складі на початок квітня щодо «віскі» становить 20300 л.,  за місяць продано 556 л., залишок на кінець місяця – 19744 л. У такому разі поділивши ці показники на 10000, маємо заповнити графу 3 – 2,03, графу 4 залишити порожньою, графу 5 – 0, 0556,  графу 6 – 1, 9744.

Щодо одиниці виміру в №1-РТ, то тут ситуація дещо інша. Одиницями виміру є мільйони штук та тонни. Приписами п.5 порядку заповнення №1 –РТ передбачено, що сигарети з фільтром та без фільтра вимірюються в мільйонах штук, а інші тютюнові вироби – в мільйонах штук або в тоннах.

За приписами ч.2 ст.17 Закону №481, неподання чи несвоєчасне подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в т.ч. імпорту чи експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів передбачений штраф у розмірі 17000 гривень.

За якою формою СГ необхідно подавати  звіт про використання КОРО

 (розрахункових книжок) (ф ЗВР-1) починаючи з 11.03.2016

Наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 №13 « Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми №ЗВР-1  Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)» (далі – Наказ №13), який набрав чинності 11.03.2016, затверджено, зокрема звітність, пов’язану із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), яка подається суб’єктом господарювання не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця за формою № ЗВР-1, щодо всіх книг обліку розрахункових операцій, зареєстрованих на господарські одиниці, які ведуться разом із розрахунковими книжками у випадках, визначених Законом.

Оскільки Наказ №13 набув чинності 11.03.2016, то податковим періодом, що настає за періодом, у якому відбулося оприлюднення буде квітень 2016 року.

Отже, звіт про використання книг обліку розрахункових операцій ( розрахункових книжок), що зареєстровані на господарські одиниці за формою № ЗВР-1, яка визначена Наказом №13, подається до контролюючого органу починаючи з 01.05.2016 (за квітень місяць 2016 року).

 

Отримав дохід з-за кордону – подай декларацію

Якщо громадянин України  отримує іноземні доходи, що підлягають оподаткуванню, то сума таких доходів включається до його загального річного оподатковуваного доходу. У такому випадку громадянин зобов’язаний подати річну податкову декларацію за наслідками звітного року та сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставками, визначеними в п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу (у 2015 році – 15/20 відсотків залежно від бази оподаткування, у 2016 році – 18 відсотків).

Крім того, доходи отримані з джерел за межами України оподатковуються  військовим збором за ставкою 1,5  відсотків.

Сума іноземного доходу  перераховується у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент отримання таких доходів.

 

За 2015 рік 1232 громадянина задекларували доходи понад 1 млн. гривень

За оперативними даними ДФС (станом на 01.04.2016) у 2015 році 1232 громадянина України отримали доходи у сумі, що перевищує 1 млн. грн. Загальна сума задекларованого ними доходу становить 6,0 млрд. грн.

Сума податку на доходи фізичних осіб, яку «мільйонери» самостійно визначили до сплати до бюджету, – 129,7 млн. грн., військового збору – 13,3 млн. гривень.

Загалом громадянами подано майже 217 тис. декларацій про майновий стан і доходи. Найактивніше декларували свої статки жителі Миколаївської, Запорізької, Полтавської, Дніпропетровської та Харківської областей.

Загальна сума задекларованого громадянами доходу становить 15  млрд. грн. Це на 1,3 млрд. грн., або на 9 відс. більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Сума податку на доходи фізичних осіб, визначених громадянами до сплати самостійно у 2016 році, становить 424,2 млн. грн. Порівняно з аналогічним періодом минулого року вона збільшилась на 134,3 млн. грн., або на 46 відсотків. Найбільші суми до сплати задекларовано у м. Києві, Харківській та Дніпропетровській областях. Також, за даними декларацій, громадянами задекларовано до сплати 75,0 млн. грн. військового збору.

 

ДФС України виявлено майже 14 тис. найманих працівників, які працювали нелегально

З початку поточного року під час практичних заходів органами ДФС виявлено майже 14 тис. найманих працівників, які працювали без укладання трудових угод з роботодавцями та без сплати податку та єдиного внеску. За результатами заходів до бюджету надійшло понад 2 млн. грн податку на доходи фізичних осіб та понад 3 млн. грн ЄСВ.

До державної реєстрації залучено понад 6 тис. громадян, які здійснювали підприємницьку діяльність неофіційно. До бюджету додатково сплачено близько 2 млн. грн. податків.

Загалом з початку 2016 року органами ДФС під час перевірки суб’єктів господарювання, які виплачували заробітну плату та інші доходи фізичним особам, порушення встановлено в 63 відс. перевірених підприємців. Їм донараховано до сплати понад 87 млн. грн податку на доходи фізичних осіб та майже 23 млн. грн єдиного внеску.

Крім того, завдяки спільним заходам ДФС та органів місцевої влади, у поточному році рівень виплати заробітної плати своїм працівникам підвищили 2,8 тис. суб’єктів господарювання. Бюджет додатково отримав 3 млн. гривень.

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту