7 сесія 7 скликання (30.03.2016)

Про звіт голови Конотопської районної державної адміністрації про виконання програми…

                                                                  Image                                                         

       КОНОТОПСЬКА РАЙОННА РАДА

СЬОМЕ СКЛИКАННЯ

СЬОМА СЕСІЯ

РІШЕННЯ

Конотоп

30.03.2016

Про звіт голови  Конотопської районної державної

адміністрації про виконання                                                                  

програми економічного і соціального  

розвитку району за 2015 рік

          Заслухавши звіт голови Конотопської районної державної адміністрації Горбенка Миколи Миколайовича про виконання програми економічного і соціального розвитку Конотопського району за 2015 рік, керуючись пунктом 28 частини 1 статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”,

          районна рада вирішила:

          1.Звіт голови Конотопської районної державної адміністрації Горбенка Миколи Миколайовича про виконання програми економічного і соціального розвитку Конотопського району за 2015 рік взяти до відома.

 

Заступник голови районної ради                                І.В.Клігунова

Олійник 2 32 18

Надіслати: до протоколу – 2, постійним комісіям районної ради – 4, голові  Конотопської райдержадміністрації – 1

ЗВІТ

голови Конотопської районної державної адміністрації Горбенка М.М. про виконання програми економічного і соціального розвитку Конотопського району за 2015 рік

Моїми основними завданнями на посаді голови Конотопської райдержадміністрації у 2015 році були: наповнення бюджетів усіх рівнів, вирішення питання стабільного виробництва промислової продукції підприємствами району, успішне проведення комплексу сільськогосподарських робіт, створення сприятливого інвестиційного клімату, соціального захисту населення, соціального супроводу учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих, стабільне функціонування системи охорони здоров’я, освіти, культури та всіх галузей, які мають забезпечити належний рівень життя мешканців району.

Для досягнення порозуміння та напрацювання спільних кроків в напрямку поставлених завдань, мною проведені зустрічі з представниками бізнесу, аграріями, роботодавцями району,  у ході яких відбувався діалог, ми почули позиції усіх сторін, їх бачення наших наступних дій.

Завдяки плановій та системній роботі структурних підрозділів Конотопської райдержадміністрації, співпраці з органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями району та депутатським корпусом було  досягнуто позитивних темпів економічного і соціального розвитку району.

 

Агропромисловий комплекс

Ключовою у роботі в звітному періоді стала саме політика  сприяння  розвитку сільського господарства, адже це основа економіки, запорука стабільності і впевненості в майбутньому.

На даний час у Конотопському районі працює 39 сільськогосподарських підприємств різної форми власності, 57 фермерських господарств та 18,4 тис. особистих селянських господарств населення.

Найбільші площі посіву в 2015 році в районі займали  економічно привабливі культури:  кукурудза, соняшник та соя. 

У 2015 році, як і в попередні роки, сільське господарство району працювало ефективно.

Зібрано  234,2 тис. тонн зернових, в тому числі  106 тисяч тонн ранніх зернових, з них пшениці – 79 тис. тонн. Соняшнику зібрано  49 тис. тонн, сої -16,4 тис. тонн.

Середня урожайність ранніх зернових склала 53,2 ц/га, в тому числі пшениці озимої – 44,3 ц/га, кукурудзи –  75,7 ц/га. По виробництву зерна район зайняв  6 місце по області, по соняшнику – 1 місце, по сої – 5 місце.  

Найвища урожайність озимої пшениці – 65,6 ц/га у ТОВ  „Ремавтокомплектсервіс”, ТОВ АФ «Козацька»  – 60,0 ц/га,  ячменю ярого у ТОВ  „Ремавтокомплектсервіс”- 63,5 ц/га та ТОВ «Юрівка» – 56,5 ц/га,  кукурудзи –  у ФГ «Надія» – 114,3 ц/га, ПСП «Духанівське» – 105 ц/га. 

Під  урожай 2016 року підприємства  району  посіяли 18,3 тис. га, з них на зерно 17,9 тис. га,  в тому числі пшениці – 17 тис. га, провели зяблевий обробіток ґрунту на площі 46,9 тис. га ( 123 % до прогнозу), в т.ч. глибокої оранки – 62,5 га.

Підсумовуючи результати роботи тваринницької галузі, якою займаються 16 господарств, слід зазначити, що сільськогосподарські підприємства району працювали стабільно.

Станом на 1 січня 2016 року в них  утримувалось 13,4 тис. голів великої рогатої худоби, з них корів 5,2 тис.голів., свиней 0,8 тис.голів, птиці 130 тис.шт.

У 2015 році  зросло поголів’я великої рогатої худоби на 6,4%, в тому числі корів на 7%, овець на 16%, птиці на 48 %.

Проте несприятлива ситуація склалася з поголів’ям свиней, воно зменшилось  на половину  в зв’язку з хворобою  свинопоголів’я на африканську чуму. Для ліквідації надзвичайної ситуації місцевого рівня, а саме для відшкодування майнової шкоди, завданої внаслідок запровадження карантину тварин свиней населенню села Козацьке за рахунок коштів резервного фонду районного бюджету виплачено кошти  в сумі  58,8 тис. гривень 

 За  2015 рік  підприємства району надоїли 25,9 тис. тонн молока, що на    3 тис. тонн більше показника 2014 року. Надій молока на корову за рік зріс на 407 кг і склав майже 5,4 тонн. По поголів’ю великої рогатої худоби,  в тому числі корів Конотопський район займає перше місце в області. По валовому надою молока – друге місце.  Підприємствами району реалізовано 1,8 тис тонн м’яса, 11 млн. штук яєць.

Підприємствами, які найбільш широко впроваджують у виробництво передові технології та займають провідне місце серед товаровиробників продукції тваринництва в районі, є ТОВ „Вітчизна” та ТОВ АФ „Козацька”.

Погодні умови негативно  вплинули на урожайність сільськогосподарських культур. За 2015 рік по всіх категоріях господарств вироблено валової продукції сільського господарства на суму 852,7 млн. гривень (98,7% до відповідного показника 2014 року), в тому числі по сільгосппідприємствах на суму  542,3 млн. грн. ( на 1,8% менше  2014 року).

            У галузі тваринництва зросло виробництво ( вирощування) м’яса, молока – валова продукція зросла на 7%.     

Але так як провідним виробництвом в сільському господарстві є галузь рослинництва, зменшення виробництва галузі рослинництва на 3,4% вплинуло на зменшення виробництва валової продукції в цілому по галузі сільського господарства.

В сільськогосподарських підприємствах працює близько 2 тисяч чоловік. Середньомісячна заробітна плата одного працівника, зайнятого в сільському господарстві, за січень – грудень 2015 року склала   3942  гривні, що на 38,2 відсотків більше проти  показника 2014 року. Заборгованості по заробітній платі та платежам до Пенсійного фонду по сільськогосподарських підприємствах немає.

Одним із важливих джерел підвищення доходів сільського населення та поповнення  бюджетів всіх рівнів являється виплата орендної плати власникам земельних паїв сільськогосподарськими підприємствами-орендарями ріллі.       У 2015 році всі господарства повністю розрахувались за оренду землі, середній відсоток виплати становив 6% від вартості паю. Розрахунки станом на 1 січня 2016 року проведені на 99,8%.

Соціальне партнерство – вагомий крок до розвитку інфраструктури сільських територій. Представники бізнесу допомагають вирішувати проблеми соціальної сфери.

Підприємствами різних форм власності крім виробничих проблем несуть відповідальність за підтримку і розвиток соціальної сфери у населених пунктах, де розташовані їх сільгосппідприємства. Допомагають школам, дитсадкам, закладам культури з ремонтом, придбанням інвентарю, організацією дозвілля.

 

Інвестиції

Конотопською районною державною адміністрацією активізовано роботу щодо поліпшення інвестиційного клімату в районі, створення умов для підвищення інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання та забезпечення ефективності інвестування.

Та запорукою високих здобутків  аграріїв району є використання ними передових ресурсозберігаючих технологій, на основі використання нової ефективної техніки. Підприємства за останні роки витратили багато коштів для покращення своєї  матеріально-технічної бази.

За  2015 рік в сільське господарство  інвестовано 206,4 млн. грн., що в 2,7 разів більше показника 2014 року. В тому числі для придбання  нової техніки витрачено  61,7 млн. грн..

У 2015 році придбано 4  нові потужні трактори іноземного виробництва, 4 зернозбиральні комбайни та іншу техніку.

У розвиток галузі тваринництва інвестовано також великі кошти. У ТОВ „Вітчизна” проведена реконструкція тваринницьких приміщень та будівництво доїльного залу у селі Тернівка, інвестовані кошти в збільшення потужності елеватора в селищі Питомник.

На ПП „Хлібзавод Дубов’язівський”   на реконструкцію печі, заміну опалювальних котлів, опалення автопарку та ремонт виробничого цеху інвестовано 128,7 тис. грн..

 

Промисловість

Однією із базових складових  сфери матеріального виробництва  в економіці району є промисловість, яку представляють приватне підприємство ”Хлібзавод “Дубов’язівський” та державне підприємство “Конотопське лісове господарство”.

У 2015 році промисловими підприємствами району вироблено продукції на суму 34,2 млн. грн., що на 5% більше показника 2014 року.

У натуральному виразі за 2015 рік вироблено 2958 тонн хліба і хлібобулочних виробів, 286 тонн здоби, 48868 метрів куб. деревини та      1019,3 метрів куб. пиломатеріалів.

 

 

Бюджетна політика

Запорука успішного розвитку району – наповнений бюджет.

До зведеного бюджету Конотопського району за 2015 рік надійшло 45,2 млн. гривень  власних та закріплених доходів, або 124,3 % до плану, затвердженого органами місцевого самоврядування на рік. У порівнянні з відповідним періодом 2014 року надходження до загального фонду бюджету  зросли у співставних умовах на  18,3 млн. грн., або на 68,4 %. Затверджені показники виконав районний бюджет, селищний та 29 сільських бюджетів, що входять до складу зведеного бюджету району.

Основними бюджетоутворюючими джерелами  у 2015 році були податок на доходи фізичних осіб, плата за землю та єдиний податок з сільськогосподарських товаровиробників,  питома вага яких у загальній сумі надходжень складає  93,6 %.   

Порівняно з 2014 роком надходження податку на доходи фізичних осіб зросли майже на 8,0 млн. грн., або на 157 %.

Найбільшу питому вагу в загальній сумі податку на доходи фізичних осіб має податок від платників галузі сільського та лісового господарства – 73,4%. Підприємствами даних галузей сплачено  податку 16,1 млн. грн. Ріст порівняно з 2014 роком  становить 75,5%.

Підприємства переробної промисловості сплатили до бюджету майже      1,2 млн. грн. – 5,3 % в загальній сумі надходжень, порівняно з 2014 роком  відбулось зростання надходжень на 8,8%.

Значний вплив на виконання доходів бюджету району мають ТОВ «Вітчизна», від якого надійшло 12,8 %  від загальної суми надходжень до місцевих бюджетів, ТОВ «БіоЛат» -10,1 %,  ТОВ АФ "Козацька" – 8,1 %.

Найбільше зростання  надходжень до бюджету порівняно з відповідним періодом 2014 року  відзначено також у ТОВ  «БіоЛат»- на 2,46 млн. грн.; у ТОВ «Вітчизна» – на 2,0 млн. грн., у ТОВ АФ «Козацька» – на 1,6 млн. грн.             

 Це досягнуто за рахунок зростання рівня оплати праці в господарствах району та виплати орендної плати за земельні паї з урахуванням індексації грошової оцінки землі та відповідного податку на доходи,  сплати  платежів за землю з урахуванням збільшення індексу нормативної грошової оцінки землі,  а також завдяки зміні порядку нарахування єдиного податку для сільськогосподарських товаровиробників.

Завдяки плідній співпраці депутатського корпусу та органів місцевого самоврядування, фінансування всіх бюджетних установ по загальному та спеціальному фондах районного бюджету проводилось відповідно до планових бюджетних призначень згідно з розписом видатків районного бюджету та по видатках, які фінансуються за рахунок трансфертів з Державного бюджету враховуючи їх фактичні надходження.

 

Транспорт, зв’язок

Протягом 2015 року в районі здійснювалися заходи, спрямовані на подальше вдосконалення маршрутної мережі, забезпечення належної якості обслуговування пасажирів на приміських маршрутах загального користування, посилення контролю за якістю пасажирських перевезень.

На даний час у районі функціонує 16 автобусних маршрутів, які обслуговують одна юридична особа  та  2 підприємці – фізичні особи.

Послугами пасажирського транспорту на автобусних маршрутах за 2015 рік на території району скористались близько 700 тис. пасажирів,                  166,3 тис. пасажирів скористалися правом пільгового проїзду, за що перевізникам відшкодовано за 2015 рік  559,3 тис. грн..

 

Житлово-комунальне господарство

            Велика увага у 2015 році приділялась розвитку житлово-комунального господарства району.

На початку року були укладені  угоди на надання міжнародної технічної допомоги з проектом DESPRO, відповідно до яких станом на 1 січня поточного року в с. В’язове  прокладено   4,8 км водопровідних мереж, на території  Вирівської сільської ради розпочато реконструкцію каналізаційних мереж та очисних споруд.

У кожному навчальному закладі проведені поточні ремонти та капітальний ремонт ясельної групи Дубов’язівського ДНЗ «Сонечко» за кошти районного бюджету на суму 96,3 тис. грн. та Вирівського ДНЗ «Берізка» – за кошти сільської ради на суму 110 тис. грн.  

Проведено поточні ремонти  харчоблоків Бочечківського та Салтиківського  НВК –  20,3 тис. гривень; 

Проведено поточні ремонти  харчоблоків Бочечківського та Салтиківського  НВК –  20,3 тис. гривень та капітальний ремонт Великосамбірської СЛА на суму  118,0 тис. грн., капітальні  ремонти системи опалень Гружчанського, В'язівського, Духанівського, Козацького, Бочечківського  НВК на суму близько 200,0 тис. гривень.

            Погашено кредиторську заборгованість, яка виникла станом на 1 січня 2015 року за проведені роботи по капітальному ремонту системи опалення  Попівської та Дубов’язівської АЗПСМ в сумі 123,8 тис. грн. та за реконструкцію системи опалення амбулаторії с. Вирівка  – 44,1 тис грн.

Проведено поточні  ремонти Духанівського, Шаповалівського фельдшерсько-акушерських пунктів, Дубинського фельдшерського пункту на суму 140 тис. грн.  

 Придбано будівельних матеріалів для Юрівського фельдшерського пункту, Шаповалівського фельшерсько-акушерського пункту, Козацької АЗПСМ на суму  майже на  130 тис. грн.,

Оплачені послуги по проведенню поточного ремонту Козацької АЗПСМ на суму 297,1 тис. грн..

 Саме завдяки консолідації зусиль Конотопської районної державної адміністрації, Конотопської районної ради, селищної та сільських рад упродовж 2015 року на проведення ремонтно-будівельних робіт, впровадження енергозберігаючих заходів у закладах культури  використано 1,5 млн. грн.

На сьогодні оновленою за сучасними стандартами клубною установою є Малосамбірський сільський будинок культури, на завершення внутрішнього ремонту якого протягом минулого року  використано  344,1  тис. грн.

На ремонт Шпотівського сільського будинку культури та бібліотеки використано 272,7 тис. грн..

          Відремонтовано фойє Сахнівського сільського клубу фойє та глядацьку залу Карабутівського   сільського клубу, Карабутівську сільську бібліотеку на що витрачено кошти в сумі 147,5 тис. грн..

            Проведено поточний ремонт  Чорноплатівського та Козацького будинків культури, Землянського сільського клубу, зовнішній ремонт та ремонт кімнати гурткової роботи Соснівського будинку культури, ремонт цоколя та відмосток районного будинку культури на  загальну суму 80,5 тис. грн..

Декілька слів  про будівництво та ремонт доріг.

Наявність автомобільних доріг в районі становить  471,8 км, в тому числі республіканського значення 127,8 км, місцевого – 344,0 км.  Автомобільні дороги зв’язують всі населені пункти району.

З метою покращення якості та безпеки пасажирських перевезень протягом 2015 року в районі проведено ряд ремонтних робіт щодо покращення дорожнього покриття. Однак, ураховуючи значне подорожчання будівельних матеріалів, обсяги фінансування 2015 року дозволили лише забезпечити виконання першочергових заходів з підтримки стану безпеки руху на дорогах району.

 На експлуатаційне утримання державних доріг (це зимове утримання, ямковий ремонт, встановлення знаків, ремонт автопавільйонів) використано  5,3 млн. грн., експлуатаційне утримання місцевих доріг – 4,4 млн. грн.; на утримання та поточний ремонт комунальних доріг використано 2,7 млн. грн. на капітальний ремонт комунальних доріг – 1,5 млн. грн. за рахунок місцевих бюджетів. Встановлено 217 дорожніх знаків.

 

Житлова політика

На сьогодні залучення інвестицій у житлове будівництво залишається одним із важливих питань розвитку економіки району.

Враховуючи ситуацію в країні, здорожчання матеріалів для будівництва,  в районі у 2015 році  всіма забудовниками за рахунок різних джерел фінансування введено в експлуатацію 2135,8 кв. метрів загальної площі житла, що на 292,7 кв. метрів менше показника 2014 року.

 

Енергозабезпечення та енергозбереження

             З метою  переходу  на альтернативні види палива, комплексне запровадження енергоефективних технологій та заходів з енергозбереження в районі проводились відповідні заходи.  

Придбано та замінено вікна у Духанівському,  Кошарівському,  Жовтневському,  Юрівському,  Тернівському, Соснівському  навчально-виховних комплексах  – на суму 360 тис. грн..  Придбано та замінено вікна і двері в Духанівському ФАПі, Попівській  та   Кошарівській АЗПСМ на суму  126 тис. грн..

У закладах культури  також забезпечено впровадження енергозберігаючих заходів –  замінено 66  вікон  на  загальну  суму 383,2 тис. грн. У  районному будинку культури та  Салтиківському сільському клубі – відремонтовано покрівлю на суму 67,5 тис. грн.

         Важливим питанням є опалення  закладів культури району. Щорічно Конотопська районна державна адміністрація, Конотопська районна рада спільно з  селищною та сільськими радами спрямовують  свою діяльність на обладнання опаленням закладів культури. 

У 2015  році   Шаповалівський, Чорноплатівський будинки культури та Салтиківський сільський клуб  переведено на тверде паливо, відремонтовано системи опалення у Землянському сільському клубі та Сім’янівському будинку культури, обладнано електроопаленням  М.Самбірський будинок культури.

 

Споживчий ринок

У 2015 році в районі відкрито та відновлено роботу 4 підприємств роздрібної торгівлі, припинили роботу 9 закладів роздрібної торгівлі,  3 заклади ресторанного господарства. Проте обсяг роздрібного товарообороту підприємств – юридичних осіб протягом 2015 року збільшився на 5 % порівняно з аналогічним періодом 2014 року та становив 15,0 млн. гривень.  

 

Регуляторна політика та підприємництво

            Діяльність Конотопської районної державної адміністрації, органів місцевого самоврядування, суб’єктів малого і середнього підприємництва  спрямовані на забезпечення сприятливих умов для створення та функціонування суб’єктів підприємницької діяльності, удосконалення регуляторних процесів, вирішення проблем підприємництва, навчання та перенавчання незайнятого населення з орієнтацією на зайняття підприємницькою діяльністю, створення нових робочих місць.

У районі зареєстровано та здійснюють підприємницьку діяльність 419 суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб та 78 – юридичних осіб. У розрізі видів економічної діяльності малі підприємства віддають перевагу сільському господарству.

На покращення підприємницького середовища в районі створені організаційні та матеріально – технічні умови для надання адміністративних послуг, в тому числі для підприємців.

За 2015 рік у центрі надання адміністративних послуг Конотопської районної державної адміністрації було надано 16256 адміністративних послуг. З них, послуг у сфері земельних відносин -7968, реєстрації нерухомого майна – 4340, послуг міграційної служби – 3946 та надано 2 документи дозвільного характеру.

Станом на 01.01.2016 року в Конотопській районній державній адміністрації діє три регуляторних акта. У Конотопській районній раді –  один регуляторний акт, у селищній та сільській раді налічується 117 регуляторних актів. Всі регуляторні акти відповідають принципам державної регуляторної політики.

 

Грошові доходи населення

Основними завданнями органів виконавчої влади району є реалізація державної політики у сфері соціально-трудових відносин, оплати і належних умов праці.

Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника за січень грудень 2015 року склала 3425  гривень, що на  32,1% більше показника відповідного періоду 2014 року.

Заборгованість із виплати заробітної плати за 2015 рік зросла на          237,6 тис. грн. до початку 2015 року і станом на 01.01.2016 року склала        293,5 тис. гривень та обліковувалась на економічно – активному підприємстві ДП „Попівський експериментальний завод”.

            Загальна заборгованість до бюджету Пенсійного фонду  протягом 2015 року зменшилась на  78,2 тис. грн. ( або на 36,0 %), станом на 01.01.2016 склала       139,0 тис. грн..

              Дане підприємство довготривалий час не займалось виробництвом основного виду продукції та її реалізації. Завдяки вжитих заходів, зокрема подання депутатських запитів до  ДП „Укрспирт” та інших органів вищого рівня, підприємство погасило заборгованість із виплати заробітної плати в повному обсязі.

 

Ринок праці

Станом на 01.01.2016 року послугами служби зайнятості скористалося 4453 незайнятих громадян міста та району, що на 13,1 % більше, ніж за аналогічний період 2015 року.

Протягом 2015 року за направленням служби зайнятості працевлаштовані 2259 мешканців міста та району. Рівень працевлаштування збільшився  на 3,3 %  і  становить 34,6%.

Чисельність зареєстрованих безробітних по місту та району станом на 01.01.2016 року складає 1596 осіб.

За 2015 рік по району фактично створено 312 робочих місць, в основному в галузі сільського господарства, на нові робочі місця юридичними особами працевлаштовано 161 особа, 120 договорів зареєстровано між найманими працівниками та фізичними особами-підприємцями та 31 особа зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності. Завдання по створенню нових робочих місць (143 місця) виконано на 218 %.

 

Соціальний захист населення

           В 2015 році робота Конотопської районної державної адміністрації спрямовувалась на  реалізацію чинного законодавства з питань соціального захисту та виконання обласних та районних програм, метою яких є посилення соціального захисту гостро потребуючих верств населення району.

           Станом на 01.01.2016 року на обліку в районі перебувало 17966 осіб.

           Загальна сума видатків за 2015 рік на виплату державних соціальних допомог  становила 26,7 млн. грн.  Заборгованість з  виплати державних соціальних допомог станом на 01.01.2016 відсутня.

           У зв’язку із впровадженням в дію спрощеного порядку призначення житлових субсидій значно збільшилась кількість звернень з питання призначення житлових субсидій. Станом на 1 січня 2016 року зареєстровано 7372 звернення. Всього нараховано субсидій 6907 сім»ям на загальну суму   28,7 млн. грн..

        Станом на 01.01.2016 року на обліку, як учасники бойових дій в районі перебувають 117 чол. військовослужбовців-учасників антитерористичної операції. Складено 67 паспортів учасників АТО, з них 42 соціальних паспорти на демобілізованих військовослужбовців. Родинам загиблих військовослужбовців встановлено статус та  видано посвідчення «Члена сім’ї загиблого військовослужбовця» .

             На обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням перебуває  8 учасників антитерористичної операції, в тому числі 3 чол.  забезпечені санаторно-курортними путівками, 4 чол. пройшли психологічну реабілітацію.

З питання надання матеріальної допомоги у 2015 році до Конотопської районної державної адміністрації надійшло 14 звернень від учасників антитерористичної операції та членів їх сімей. З районного бюджету  виділено кошти в сумі 14,0 тис. грн..

На виконання обласної програми соціального захисту населення  118 сім”ям учасників антитерористичної операції у 2015 році завезені дрова на суму 204 тис. грн.. Селищною та сільськими радами була надана матеріальна допомога 143 особам, які беруть участь  в АТО та їх сім”ям на суму               140,4 тис. грн.

У районі сформовано перелік земельних ділянок, які зарезервовані та оприлюднені на сайтах Конотопської районної державної адміністрації та головного управління Держгеокадастру у Сумській області на загальну площу  113,8  гектарів.

Враховуючи велику кількість учасників АТО по м. Конотоп та Конотопському районі, виникла потреба в додаткових площах земельних ділянок. Конотопською районною державною адміністрацією спільно з селищною та сільськими радами та Управлінням Держгеокадастру у Конотопському районі додатково визначено та зарезервовані земельні масиви на загальну площу – 259,2 га (у Дубов’язівській селищній раді, Шаповалівській, Землянській, В’язівській, Гружчанській, Дептівській та Салтиківській сільських радах).

Надано дозвіл 34 громадянам – учасникам АТО на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства на території Великосамбірської, Карабутівської, Красненської, Михайло-Ганнівської, Попівської, Салтиківської, Соснівської, Юрівської, Землянської та В’язівської сільських рад  району.

Згідно з чинним законодавством на території району взято на облік  274  особи, які переміщуються з тимчасово окупованої території України  та районів проведення антитерористичної операції. Щомісячну допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг отримує 103 сім’ї. Відповідно до отриманого фінансування проведено виплату вищезазначеної допомоги   на загальну суму понад 1,5 млн. грн.

           На реалізацію бюджетних програм відповідно до Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” у 2015 році було спрямовано коштів на загальну суму 451,7 тис. грн.

           Продовжувалась робота щодо надання пільг з оплати за житлово-комунальні послуги пільговій категорії населення.

           Впродовж  2015 року пільговій категорії населення надано пільг на суму 5,4 млн. грн., заборгованість станом на 01.01.2016 становила 1,6 млн. грн.

           Станом на 01.01.2016  року на обліку в управлінні соціального захисту населення перебуває 1415 інвалідів, в т.ч. 82 –  дітей-інвалідів.

Виплачено компенсації на транспортне обслуговування 26 інвалідам на суму – 3,6 тис. грн., на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів 6 інвалідам на суму – 1,3 тис. грн.

За 2015 рік виплачено компенсацію за невикористане санаторно-курортне лікування 12 інвалідам війни на суму 3,8 тис. грн.

Упродовж 2015 року видано 6 направлень дітям-інвалідам щодо проходження реабілітації в комунальній установі Сумської обласної ради «Сумській обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів»,  отримали реабілітаційні послуги 5 дітей та 12 направлень до Конотопського центру соціальної реабілітації Конотопської міської ради, пройшли реабілітацію 15 дітей-інвалідів.

Направлено до будинків-інтернатів 14 громадян ( у 2014 році -8), які не здатні самостійно себе обслуговувати та потребують постійного стороннього догляду.   

 

 Пенсійне забезпечення

Робота органів Пенсійного фонду України в м. Конотоп та Конотопському районі спрямована на реалізацію державної політики в сфері пенсійного забезпечення, наповнення бюджету Пенсійного фонду власними коштами, у тому числі за рахунок погашення боргів, посилення контролю за сплатою страхових внесків.

У районі забезпечено своєчасне фінансування виплати пенсій та допомоги в розмірі 605,8 млн. грн. (в т. ч. для потреби пенсіонерів району – 170,0 млн. грн., що майже на 5,8 млн. грн. більше, ніж за відповідний період 2014 року).

Загальна сума заборгованості до бюджету Фонду по району – 139,0 тис. грн., в тому числі борг зі сплати страхових внесків – 60,5 тис. грн., заборгованість з відшкодування пільгових пенсій – 48,5 тис. грн., борг по реґресним вимогам – 1,5 тис. грн., по єдиному соціальному внеску – 28,5 тис. гривень.

 

Загалом кожну з гуманітарних галузей – освіту, культуру, охорону здоров’я, молодіжну політику, спортивне життя характеризують позитивні тенденції.

          Охорона здоров”я

Медичну допомогу в районі надає Центр первинної медико-санітарної допомоги Конотопського району (67 ліжок), до складу якого входять 8 амбулаторій загальної практики-сімейної медицини та 4 сільських лікарських амбулаторій, 9 фельдшерсько-акушерських і 26 фельдшерських пунктів.

Амбулаторно – поліклінічна та стаціонарна допомога сільським жителям надається в усіх лікувально-діагностичних підрозділах центральної районної лікарні. Швидку та невідкладну медичну допомогу сільському населенню надають відділення швидкої медичної допомоги Конотопської ЦРЛ та 4 пункти швидкої медичної допомоги в смт. Дубов’язівка, селах Соснівка, Бочечки, Вирівка.

На фінансування галузі у 2015 році затверджено 11,3 млн. гривень. За            січень – грудень 2015 року заклади охорони здоров'я району профінансовано в обсязі 10,9 млн. гривень.

Протягом січня – грудня 2015 року було придбано медикаментів на суму 494,4 тис. грн. Відповідно до затверджених графіків, проводились виїзні медичні огляди всіх категорій населення району.

Освіта

Якісна освіта  сьогодні – процвітання Конотопського району в майбутньому. Створення умов для її якісного здобуття – одне з пріоритетних завдань районної влади.

На сьогодні освіта району характеризується стабільними кількісними і якісними  показниками.

            У районі функціонує 29 навчальних закладів, де навчається та виховується 1648 учнів та 980 дітей охоплено різними формами дошкільної освіти, з них 27 навчально-виховних комплексів: 20 навчально-виховних комплексів IIII ст.-1389 учнів, 7 навчально-виховних комплексів III ст. –      259 учнів,  2 самостійні дошкільні навчальні заклади, які відвідує 101 дитина. Кількість закладів  задовольняє потреби населення району.

Фінансування у 2015 році здійснювалося в повному обсязі щодо потреби та становило 40,5 млн. грн.

Завдяки прийнятим рішенням депутатського корпусу, за рахунок районного бюджету учнів шкіл забезпечено гарячим харчуванням, підвезенням до місць навчання та у зворотному напрямку.

У 2014-2015 навчальному році  золоті медалі отримали 6 випускників Духанівського, Юрівського, Тулущанського, Дептівського  НВК та Попівської ЗОШ, срібні медалі 2 випускники  Козачанського та Жовтневського НВК.

Із 145 випускників 11-го класу продовжують навчання:  у ВУЗах IIIV рівнів різних форм власності – 55 чол., у ВУЗах І-ІІ рівнів – 22 чол., у професійно-технічних навчальних закладах  – 68 чол.

У 2015 році є певні успіхи в розвитку дошкільної мережі. У районі відкрито 5 різновікових груп на базі В.Самбірського, Гружчанського, Козацького НВК, у Попівському та Вирівському дошкільних навчальних закладах.      

Проведено значну організаційну роботу щодо повного охоплення дошкільною освітою дітей п'ятирічного віку. У цілому підготовкою до школи охоплено 182 дітей, що складає 100% від загальної кількості дітей старшого віку.

Значна увага приділяється зміцненню здоров'я дітей, корекції фізичного та мовного розвитку дитини. З цією метою на базі Попівського  та Дубов'язівського НВК створені логопедичні пункти, до яких залучено 52 дітей.

             

Підтримка сім”ї,  дітей та  молоді

Керуючись принципом першочергової турботи про дитину, в районі здійснюються суттєві кроки на шляху до захисту прав дітей, особливо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Ми поставили перед собою завдання – повернути  посиротілих дітей, які проживають у будинках-інтернатах у сімейні форми проживання і як результат покращити соціальний захист дітей-сиріт. 

У районі на первинному обліку перебуває 82 дітей-сиріт та  дітей,    позбавлених батьківського  піклування. За минулий рік поставлено  на первинний облік 21  дитину-сироту та дітей, позбавлених батьківського піклування, 23 дитини влаштовано до різних сімейних форм виховання.

У Конотопському районному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на обліку сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах знаходилося 127 сімей, в яких виховувалося 252 дитини. До штату центру, за рахунок коштів місцевих бюджетів, введено 8 фахівців із соціальної роботи, що дозволить забезпечити максимальну доступність соціальних послуг для сільського населення, зокрема сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, учасників АТО та членів їх сімей.

                 

                  Фізична культура і спорт

              У навчальних закладах району працює 36 гуртків спортивного напрямку. Для повноцінного фізичного розвитку дітей з обмеженими фізичними можливостями у районі функціонують 12 спортивних залів, 15 пристосованих приміщень для проведення занять з фізичної культури; обладнано 6 футбольних полів, 23 волейбольних майданчиків, 12 – баскетбольних, 18 – міні-футбольних, 27 майданчиків з нестандартним обладнанням. Обладнані тренажерні кімнати у 3 навчальних закладах.

У районі працює дитячо-юнацька спортивна школа, в якій займаються 162 вихованці. Проведено понад 70  різних спортивно-масових заходів, під час проведення яких залучаються працюючі особи підприємств, установ та організацій, різних організаційно – правових форм власності, а також організацій, установ агропромислового комплексу та  мешканців району.

Державні службовці, депутати районної ради Конотопського району постійно  беруть участь у районних спартакіадах та інших  масових         фізкультурно – спортивних заходах.

 

Культура

Розвиток галузі культури – одна із складових роботи районної влади

Яскравим свідченням діяльності закладів культури є культурно-мистецькі заходи, що проходять на теренах району. Традиційними стали районні фестивалі: драматичних колективів «Театральна веселка», дитячий фестиваль вокального мистецтва «Першоцвіт», вокального мистецтва «Осінні мелодії Конотопщини», конкурс читців, присвячений пам’яті Т.Шевченка «Вічне Тарасове слово»; районні свята: «Шевченкове слово у серці моєму, воно життєдайна джерельна вода», «Клечальні зустрічі» та інші заходи.

Візитівкою Конотопщини є районний суничний фестиваль «Віншуємо суницю – першу ягоду-царицю», який щорічно  проходить у  с. М.Самбір.

Конотопщина – славетна козацька земля. У липні в с. Шаповалівка  відбулися  урочистості з нагоди  356-ї річниці перемоги війська під проводом гетьмана України  Івана Виговського у Конотопській битві 1659 року.

Колективи району гідно представляють Конотопщину на міжнародних,  всеукраїнських, обласних  конкурсах та фестивалях.

Упродовж  2015 року  на поновлення  матеріально-технічної бази клубних закладів використано 348,8 тис. грн. Зокрема, придбано:  сценічні костюми для Бочечківського СБК, Салтиківського та Вирівського  сільських клубів; баян, мікрофони  для Сім’янівського СБК; одяг сцени для Шпотівського та Духанівського будинків культури; штори, радіомікрофони для М.Самбірського СБК; клавішний інструмент для Гружчанського СБК; ноутбуки для Шевченківського та Тернівського сільських клубів; музичну апаратуру для Фесівського ОДР та Хижківського сільського клубу; 2 комп’ютерні комплекси,  генератор, мультимедійний проектор з екраном для районного будинку культури.

За кошти місцевого бюджету упродовж 2015 року для сільських бібліотек району придбано 302 видання на суму 12,6 тис. грн. та передплачено 185 періодичних видань на загальну суму 58,3 тис.  грн.; за  спонсорські кошти – 9 назв на суму 1,7  тис. грн.

 

Формування громадського суспільства та інформаційний простір

У районі триває робота щодо забезпечення реалізації державної політики в інформаційній та видавничій сферах, здійснення заходів, спрямованих на розвиток та вдосконалення місцевої інформаційної інфраструктури, створення відкритого інформаційного середовища, розширення зв’язків органів виконавчої влади із засобами масової інформації.

Районним друкованим засобом масової інформації є газета „Сільські горизонти”. На сторінках видання постійно висвітлюється робота Конотопської райдержадміністрації, її структурних підрозділів та органів місцевого самоврядування, громадськість району постійно інформується про події соціально-економічного та суспільно-політичного характеру.

 

Природокористування та безпека життєдіяльності

Використання природних ресурсів невід’ємно поєднується з екологією оточуючого нас середовища. На жаль, можна констатувати факти забруднення водних об’єктів стічними водами, наявності стихійних сміттєзвалищ, засмічення прибережних смуг та водоохоронних зон.

І хоча ці питання неодноразово розглядалися на колегіях Конотопської районної державної адміністрації, постійнодіючих нарадах за участю селищного, сільських голів та відповідних контролюючих  органів, санітарно-екологічний стан територій бажає бути кращим. Це питання знаходиться на постійному контролі.

На даний час на території Вирівської сільської ради функціонує один полігон по вивезенню твердих побутових відходів та має всі необхідні дозвільні документи. Жителями селищної та сільських рад укладаються угоди з              КП „Флора” на вивіз сміття транспортом підприємства.

Для забезпечення поліпшення екологічної ситуації в районі продовжуватиметься робота по зменшенню обсягів скиду стічних вод у поверхневі водні об’єкти, зниженню рівня забруднення поверхневих об’єктів забруднюючими речовинами, поліпшенню технічного стану водойм; збільшенню лісистості, захисту ріллі.

Слід відмітити, що у листопаді 2015 року виникла надзвичайна ситуація, пов”язана з пожежею на торфовищі на площі 27 гектарів між селами Вирівка та Таранське. З метою її ліквідації було задіяно Роменський  батальйон та 12 державну  пожежно – рятувальну частину управління ДСНС і близько 20 одиниць техніки сільгосппідприємств, філії „Конотопський райавтодор”, міжрайонного управління водного господарства, ДП „Конотопський лісгосп” та ДАП „Конотопський агролісгосп”. Хочу виразити особливу вдячність тим, хто не залишився осторонь, надавав посильну допомогу у гасінні осередків горіння та тління торфу. 

Всім відомо, що у суспільному житті є проблеми, які вже самі собою, так би мовити, автоматично набувають особливої ваги  й актуальності. До них належить і питання злочинності..

Проблеми боротьби зі злочинністю, протидії криміналізації економіки і суспільства в цілому – є на сьогодні одними з найгостріших в Україні. Вони викликають стурбованість і занепокоєння.

Конотопською районною державною адміністрацією протягом 2015 року систематично аналізувалась та оцінювалась оперативна обстановка на території  району, розроблялись та реалізовувались додаткові заходи щодо її стабілізації.

Усі заходи Конотопської райдержадміністрації, правоохоронних органів спрямовані на те, щоб громадяни району могли спокійно жити і працювати. Це їх право – гарантоване Конституцією.

Всі досягнення – це результат співпраці управлінь, відділів, секторів, служб Конотопської райдержадміністрації з Конотопською районною,  селищною та сільськими радами,  депутатами всіх рівнів, установами і підприємствами району.

 Я дякую всім, хто долучився до виконання програми економічного і соціального розвитку району, сподіваюсь і надалі на співпрацю, взаєморозуміння, адже мета в нас одна – добробут жителів нашого району  та мир в Україні.

 

Голова Конотопської районної

державної адміністрації                                          М.М.Горбенко

 

 

         

Перейти до вмісту