Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageУвага! Конотопська ОДПІ 6 квітня 2016 року об 11-00 годині в актовому залі податкової інспекції проводить безкоштовний семінар для платників податків присвячений актуальним змінам  в законодавстві. Запрошуються всі бажаючі субєкти господарювання!

На Сумщині затриманий всюдихід з 1,5 тонни спирту

Вночі з 20 на 21 березня 2016 року працівниками оперативного управління Головного управління ДФС у Сумській області спільно з військовослужбовцями відділу прикордонної служби «Білопілля» Сумського прикордонного загону під час патрулювання в прикордонній зоні в Білопільському районі Сумської області виявлено транспортний засіб, що незаконно перетнув державний кордон України з боку Росії. Це була не просто автівка, а військовий всюдихід підвищеної прохідності на гусеничній ході.

В ході переслідування камуфльований транспортний засіб зупинено на відстані близько 1,5 км від лінії кордону. У кузові виявлено вантаж спиртовмісної рідини – сировини для незаконного виготовлення горілчаних виробів.  Рідину з характерним запахом спирту в кількості 1 тисячі 510 літрів та всюдихід за попередньою оцінкою вартістю понад 500 тисяч гривень вилучено.

 

Декларацію про доходи можна подати через Інтернет

З 1 січня до 1 травня 2016 року триває щорічна кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у минулому році. Для зручності платників на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби є можливість заповнити декларацію у режимі on-line скориставшись сервісом «Електронний кабінет платника (оновлена версія)».

Для цього необхідно: по перше – отримати електронний цифровий підпис, який безкоштовно видається Акредитованим центром сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС; по друге – завантажити з сайту Акредитованого центру сертифікації ключів програмне забезпечення – «Програмний комплекс користувача ЦСК». Встановити програмне забезпечення на власному комп’ютері та виконати необхідні налаштування за допомогою інструкції користувача; по третє – авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа та заповнити декларацію.

Декларацію про майновий стан і доходи також можна подати особисто або уповноваженою на це особою, надіслати поштою (з повідомленням про вручення та з описом вкладення) до податкової інспекції за місцем проживання.

 

  Затверджена нова форма звіту про контрольовані операції та порядок його складання

04.03.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 18.01.2016 №8 «Про затвердження форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції», що зареєстрований у Мінюсті України 04.02.2016 за №187/28317, яким затверджені нова форма Звіту про контрольовані операції та Порядок складання Звіту про контрольовані операції. Наказ №8 виданий з метою забезпечення виконання підпункту 39.4.2 пункту 39.4 статті 39 ПКУ та забезпечує можливість формувати та подавати Звіт про контрольовані операції.

Нагадуємо, що Звіт готується засобами спеціалізованого програмного забезпечення, призначеного для створення платником податків документів в електронній формі відповідно до затвердженого формату (стандарту) електронного документа звітності суб’єктів господарювання та подається до 1 травня року, наступного за звітним, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

 

До уваги платників акцизного податку з реалізації пального

Згідно із змінами до Податкового кодексу України, внесеними Законом України від 24 грудня 2015 року №909 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», з 01.03.2016 запроваджена система електронного адміністрування реалізації пального (далі – СЕАРП) та Єдиний реєстр акцизних накладних.

Особи, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов'язковій реєстрації як платники податку до початку здійснення реалізації пального. Реєстрація платника акцизного податку з реалізації пального здійснюється на підставі подання особою заяви.

Порядок реєстрації платників акцизного податку визначено підпунктом 212.3.4 пункту 212.3 статті 212 Податкового кодексу України. Заява про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального складається та подається в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного цифрового підпису відповідальних осіб. .

Заяву може бути сформовано та надіслано через особистий кабінет електронного сервісу «Електронний кабінет платника». Вхід до оновленого кабінету здійснюється за адресою: cabinet.sfs.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДФС. Також для формування Заяви в електронному вигляді платник податків самостійно на власний розсуд може обрати будь-яке програмне забезпечення, яке формує вихідний файл відповідно до затвердженого формату.

Датою реєстрації платника акцизного податку є дата включення його до Реєстру платників. ДФС після внесення осіб до Реєстру платників протягом одного робочого дня надсилає Казначейству дані для відкриття електронних рахунків платникам акцизного податку. Електронний рахунок відкривається платнику податку Казначейством автоматично без укладання договору та на безоплатній основі.

 

Платники єдиного податку поповнили місцевий бюджет Конотопщини на 6,75 млн. гривень

Як повідомив Ярослав Борщенко, начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Конотопської ОДПІ, за два місяці поточного року спрощенці Конотопщини сплатили до бюджету 6,75 млн. грн єдиного податку, що на 2,55 млн. грн або 60,7 відс. більше ніж за аналогічний період  2015 року.

Основну частину надходжень з цього податку забезпечили фізичні особи – підприємці. Ними сплачено 4,01 млн. грн єдиного податку, що на 1,14 млн. грн більше, ніж минулоріч. Від юридичних осіб надійшло 0,67 млн. гривень. Сільськогосподарськими товаровиробниками забезпечено 2,07 млн. грн. єдиного податку.

Всього на спрощеній системі оподаткування в Конотопській ОДПІ перебуває 2548 платників, з них 2160 фізичних осіб – підприємців, 205 юридичних осіб та 183 сільгоспвиробників.

 

Надходження єдиного внеску від страхувальників Конотопської ОДПІ за два місяці поточного року склали 38,7 мільйонів гривень

З початку року платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування Конотопської ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області спрямували до бюджету 38,7 млн. гривень, з них 34,5 млн. гривень сплатили платники Конотопської ОДПІ і 4,2 млн. гривень – платники Буринського відділення Конотопської ОДПІ. Зокрема, у лютому поточного року сплачено 19,9 млн. гривень, що  на 1,7 млн. гривень або 9,2 відс. перевищило очікувані надходження. Про це повідомили в управлінні доходів і зборів з фізичних осіб Конотопської ОДПІ.

Нагадуємо, що підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, які використовують працю найманих працівників, сплачують нараховані за відповідний календарний місяць суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не пізніше 20 числа наступного місяця.

Фізичні особи – підприємці платники єдиного податку сплачують за себе єдиний внесок в розмірі, який самостійно визначили, але не менше мінімального страхового внеску на місяць в термін до 20 числа місяця, що настає за звітним кварталом. При цьому, платники можуть сплачувати єдиний внесок у вигляді авансових платежів до 20 числа кожного місяця поточного кварталу, які враховуються ними при остаточному розрахунку, що здійснюється за календарний квартал.

Фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування зобов’язані сплачувати ЄСВ за себе, нарахований за календарний рік, до 10 лютого наступного року.

 

Конотопська ОДПІ систематично проводить заходи спрямовані на легалізацію заробітної плати

            З метою зменшення обсягів «тіньової» заробітної плати в Конотопській ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області систематично проводиться роз'яснювальна робота з керівниками підприємств, установ та організацій, які виплачують заробітну плату з порушенням вимог податкового законодавства. Протягом 2015 року на засіданнях та зустрічах присвячених легалізації виплат заробітної плати та офіційному працевлаштуванню населення, заслухано 41 керівника підприємств, установ, організацій та 178 фізичних осіб – підприємців. За результатами проведеної роботи 67 суб'єктів господарювання збільшили розмір середньомісячної заробітної плати найманим працівникам, а ще 16 – планують збільшити заробітну плату найманим робітникам. Також, внаслідок проведеної роботи до бюджету додатково надійшло 37,9 тис. грн податку на доходи фізичних осіб.

Перейти до вмісту