3 сесія 7 скликання (18.12.2015)

Про районну комплексну програму «Освіта Конотопщини на 2016-2018 роки»

 

Image


КОНОТОПСЬКА   РАЙОННА   РАДА

СЬОМЕ  СКЛИКАННЯ

 ТРЕТЯ СЕСІЯ

РІШЕННЯ

Конотоп


18.12.2015

Про районну комплексну програму

«Освіта Конотопщини на 2016-2018 роки»

 

            З метою розроблення механізму стійкого інноваційного розвитку освіти, створення умов для поетапного переходу до нового рівня освіти, розглянувши подану відділом освіти Конотопської районної державної адміністрації районну комплексну програму «Освіта Конотопщини на 2016-2018 роки», керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

районна рада вирішила:

1.Затвердити районну комплексну програму «Освіта Конотопщини на 2016-2018 роки» (додається).

2.Визначити головним розпорядником коштів та відповідальним виконавцем програми відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації.

3.Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту, а організацію виконання на відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації.

Голова районної ради                                                            А.В.Боярчук

 

Бохан 6 64 43   

Надіслано: до протоколу -1, постійній комісії з питань молоді, освіти,культури, охорони здоров'я та соціального захисту-1, управлінню соціального захисту населення   РДА-1, фінуправлінню РДА-І, відділу економічного розвитку та торгівлі РДА-1, відділу освіти РДА -1.

 

 

                                                                      Додаток

                                            до рішення районної ради

                                         сьомого скликання від 18.12.2015

 

                                       Районна комплексна програма

"Освіта Конотопщини на 2016-2018 роки"

  1. Паспорт

районної комплексної  програми

«Освіта Конотопщини  на 2016-2018 роки»

(далі – Програма)

 

1                     

Ініціатор розроблення Програми

Відділ освіти Конотопської районної  державної  адміністрації

2

Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення Програми

Розпорядження голови Конотопської районної  державної адміністрації від          -ОД     

«Про розроблення проекту районної комплексної програми «Освіта Конотопщини на 2016-2018 роки»

3

Розробник Програми

Відділ освіти  Конотопської районної  державної  адміністрації

4

Співрозробники Програми

Навчально-виховні комплекси «загальноосвітня школа-дошкільний навчальний заклад», сільські ради

5

Відповідальний виконавець Програми

Відділ освіти Конотопської районної  державної  адміністрації

6

Учасники Програми

Відділ освіти Конотопської районної  державної  адміністрації, навчальні заклади району, сільські ради

7

Термін реалізації Програми

2016-2018 роки

8

Перелік місцевих бюджетів, що беруть участь у виконанні Програми

Районний, сільський

9.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, усього, у тому числі

330587,00 гривень

10.

Кошти районного бюджету

 330587,00 гривень

11.

У тому числі за рахунок субвенцій з сільських бюджетів

184000, 00 гривень

                                                                                              

                                                                                      Вступ

 

                 Освіта – одна з найбільш масштабних і фундаментальних складових держави. Освітній простір Конотопщини забезпечує потреби  підростаючого  населення  у навчанні, вихованні, наданні різних видів освітніх послуг. Головним напрямом його удосконалення є досягнення практичних результатів щодо доступності, зростання ефективності, підвищення якості освіти.

              Виважена та гнучка районна освітня політика може успішно реалізуватися через програму розвитку освіти, що своєю спрямованістю і змістом відповідає районним економічним, соціокультурним умовам і перспективам їх розвитку.

               Метою забезпечення рівного доступу до якісної освіти для кожної дитини є охоплення дошкільною освітою населення, що потребує збільшення кількості груп в навчально-виховних комплексах.

               Розвиток шкільної системи освіти вимагає постійного оновлення технологій  та їх прискореного впровадження для швидкої адаптації до суспільно-політичних, економічних і технологічних змін у світовому просторі.

               В умовах розвитку високотехнологічного інформаційного суспільства виникає необхідність підвищення якості та пріоритетності природничо-математичної освіти.

               У навчальному процесі потребує оновлення навчально-методичних ресурсів.

               Існує потреба удосконалення пошуку талановитих дітей,  системи роботи з  обдарованою молоддю.

               Значної уваги потребує навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами, включення їх до соціуму.

                Залишається проблемою вжиття заходів щодо створення належної матеріально-технічної бази освітніх закладів.

                 Районна  комплексна програма "Освіта Конотопщини на 2016-2018 роки"( далі – Програма) розроблена відповідно до : Конституції України, Законів України «Про освіту»( зі змінами), «Про загальну середню освіту»( зі змінами).

 

          2.Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

 

          Районна комплексна програма «Освіта Конотопщини на  2016 – 2018 роки» орієнтована на розширення доступу громадян до якісної освіти в дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних закладах, що належать територіальній громаді району. Програма ґрунтується на розумінні сфери освіти  Конотопського району як стратегічного ресурсу, що безпосередньо забезпечує перехід до інноваційної моделі сталого розвитку  району через формування та розвиток людського капіталу.

 

 

          У Конотопському районі  функціонує  29 навчальних закладів та працює   477 педагогічних працівників, до навчання залучено 1648 учнів загальноосвітніх навчальних закладів та  980  вихованців. Учні, які навчаються в освітніх закладах району, визначають  освіту як стратегічний пріоритет, забезпечуючи розвиток людського капіталу.  Навчальні заклади стають замовниками й споживачами послуг в освітній, соціокультурній, економічній сферах, що позитивно впливає на розвиток району.

             Різними формами дошкільної освіти охоплено  980  дітей віком від 1,5 до 6 років. З метою забезпечення конституційних прав та державних гарантій щодо доступності здобуття дошкільної освіти дітьми дошкільного віку Програмою передбачено      моніторинг мережі дошкільних  груп шляхом їх відкриття при навчально-виховних комплексах, аналіз стану матеріальної бази закладів та забезпечення сучасним обладнанням, м′яким інвентарем, іграшками .

           В умовах динамічного розвитку суспільства, глобальної взаємозалежності й конкуренції на ринку праці сфера освіти має перейти до широкого використання інформаційних ресурсів та можливостей сучасних інформаційних технологій. Програма передбачає аналіз   стану  упровадження  інформаційно-комунікаційних технологій в управління освітою та освітній процес, що  забезпечує вільний доступ до великих обсягів інформації, сприяє відкриттю нових технологічних можливостей для розвитку освіти, позитивно впливає на професійний розвиток педагогів та набуття ними нових компетенцій, розширює можливості доступності якісної освіти для  громадян району.

            З метою  впровадження у навчальних закладах сприятливого середовища, спрямованого на збереження здоров′я учнів, у  рамках Програми передбачено здійснення аналізу  заходів щодо модернізації та переоснащення харчоблоків закладів освіти сучасним холодильним і технологічним обладнанням, унесено аналіз стану забезпечення медичних кабінетів загальноосвітніх шкіл медичним обладнанням.

            Існує потреба у зміцненні матеріально-технічної бази навчальних закладів району, тому Програмою передбачено аналіз стану заходів щодо покращення навчально-методичної та матеріально-технічної бази.

Програма  спрямована на удосконалення системи роботи з обдарованою молоддю  та  включає адресну підтримку обдарованій молоді шляхом призначення   та виплати стипендій, установлення доплати до посадового окладу педпрацівникам, які підготували переможців міжнародних Всеукраїнських, обласних учнівських олімпіад, турнірів, конкурсів, спортивних змагань, створення програмно-методичних комплексів для навчання цих учнів.

З метою поліпшення якісного складу педагогічних працівників навчально-виховних комплексів, загальноосвітніх навчальних закладів, працівників психологічної служби    у  Програмі зазначено аналіз  заходів  щодо модернізації системи підвищення кваліфікації  та перепідготовки працівників даної категорії.

На сьогодні є актуальним перехід навчальних закладів району  на альтернативні види палива, комплексне запровадження енергоефективних технологій та заходів з енергозбереження, що є надійним економічно-ефективним теплозабезпеченням навчальних закладів району за умов зменшення питомих витрат та зменшення бюджетних видатків за спожиті енергоносії. З метою економії паливно-енергетичних ресурсів навчальних закладів у  Програмі  зазначений моніторинг потреби щодо проведення капітальних та поточних ремонтів освітніх закладів, переходу навчальних закладів району  на альтернативні види палива, комплексне запровадження енергоефективних технологій та заходів з енергозбереження.

     Виходячи з вищезазначених питань, буде здійснено заходи: придбання дитячих меблів для навчально-виховних комплексів Конотопського району, проведення оснащення матеріально-технічної бази навчально-виховних комплексів (придбання предметів, матеріалів, обладнання, інвентаря тощо), придбання  та заміна вікон для навчально-виховних комплексів району.

 

  1. Мета Програми

 

Метою Програми  у навчальних закладах є :

розширення сприятливих умов та можливостей для всебічного розвитку людини у відкритому освітньому просторі, забезпечення переходу до інноваційної освіти в районі;

удосконалення стану забезпечення комп’ютерною технікою загальноосвітніх навчальних закладів освіти, впровадження нових методів навчання із застосуванням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій відповідно до Державного стандарту базової  загальної     середньої      освіти;

забезпечення конституційних прав та державних гарантій щодо доступності здобуття дошкільної освіти дітьми дошкільного віку;

упровадження у навчальних закладах сприятливого середовища, спрямованого на збереження здоров′я дітей;

 удосконалення системи роботи з обдарованою молоддю;

модернізація системи підвищення кваліфікації  та перепідготовки педпрацівників;

зміцнення матеріально-технічної бази навчальних закладів;  

            придбання дитячих меблів для навчально-виховних комплексів Конотопського району;

             придбання предметів , матеріалів, обладнання , інвентаря для створення належних умов утримання навчальних закладів району;

             придбання  та заміна вікон для навчально-виховних комплексів району.

 

                                                       

  1. Обгрунтування шляхів та засобів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування, строки та етапи виконання Програми

 

Забезпечення інноваційного розвитку освіти, переходу на новий рівень надання освітніх послуг можливо за рахунок:

формування в дітей, учнівської молоді навичок здорового способу життя;

оновлення технологічного обладнання на харчоблоках їдалень та поповнення медичних кабінетів медичним обладнанням;

забезпечення функціонування та розвитку мережі дошкільних  груп навчально-виховних комплексів;

упровадження в освітній процес навчальних закладів сучасних освітніх технологій;

         застосування підходу до навчально-виховного процесу, що передбачає розвиток особистості, спрямований на активне та конструктивне входження в сучасні суспільні процеси й досягнення високого рівня самореалізації;

упровадження в навчальний процес сучасних інформаційно-комунікаційних технологій;

забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів навчальними комп’ютерними комплексами та системними й прикладними програмними продуктами;

надання загальноосвітнім навчальним закладам швидкісного доступу до Інтернету з використанням сучасних технологій під’єднання для ефективного доступу до освітніх ресурсів;

упровадження інформаційно-комунікаційних технологій відповідно до Державного стандарту базової загальної середньої освіти;

забезпечення рівного доступу до якісної освіти всіх дітей, учнівської молоді;

підвищення ефективності роботи з обдарованою молоддю;

запровадження психологічного супроводу навчально-виховного процесу в усіх ланках освітньої галузі;

економічно-ефективне теплозабезпечення навчальних закладів району за умов зменшення питомих витрат та зменшення бюджетних видатків за спожиті енергоносії; 

удосконалення системи підвищення кваліфікації та перепідготовки педагогічних кадрів.

 Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації  Програми, становить   330587,00 гривень, у тому числі: районний  бюджет  330587,00   гривень, у  тому числі за рахунок субвенцій з сільських бюджетів району – 184000,00 гривень.

         Видатки на фінансування Програми здійснюються  в межах коштів, передбачених на утримання галузі освіти області.                                                            

     Термін дії Програми  складає 2016-2018 роки.

 

  1. Перелік завдань і заходів Програми та результативні показники

 

Основними завданнями Програми є:

збереження та зміцнення здоров’я дітей, учнівської молоді протягом усього періоду перебування в закладах освіти;

 

 

забезпечення конституційних прав і державних гарантій щодо доступності здобуття дошкільної освіти;

         забезпечення функціонування та розвитку мережі дошкільних  груп навчально-виховних комплексів;

зміцнення навчально-методичної та матеріально-технічної бази навчальних закладів;

          оснащення загальноосвітніх навчальних закладів засобами навчання, в тому числі кабінетами фізики, хімії, біології, географії, навчальними комп′ютерними комплексами з мультимедійними засобами навчання;

            модернізація матеріально-технічної та методичної бази загальноосвітніх навчальних закладів з природничо-математичних дисциплін;

оснащення загальноосвітніх навчальних закладів засобами інформаційно-комунікаційних технологій;

упровадження інформаційно-комунікаційних технологій відповідно до Державного стандарту базової загальної середньої освіти;

забезпечення ефективного функціонування освітніх округів;

створення умов для реалізації освітніх потреб  обдарованої молоді;

забезпечення психологічного супроводу навчально-виховного процесу;

перехід на альтернативні види палива, комплексне запровадження енергоефективних технологій та заходів з енергозбереження, зменшення питомих витрат та зменшення бюджетних видатків за спожиті енергоносії, економія паливно-енергетичних ресурсів навчальних закладів;

            придбання дитячих меблів для навчально-виховних комплексів Конотопського району;

            проведення оснащення матеріально-технічної бази навчально-виховних комплексів (придбання предметів, матеріалів, обладнання, інвентаря тощо),     придбання  та заміна вікон для навчально-виховних комплексів району.

 

                                                      

 Результативні показники виконання Районної комплексної програми             «Освіта Конотопщини на 2016 – 2018 роки»

 

 

№ з/п

Найменування показника

Одиниця виміру

Роки

2016

2017

2018

1

Охоплення дітей дошкільною освітою

%

88

90

100

2

Оснащення дошкільних  груп універсальними навчально-комп’ютерними комплексами

%

80

90

100

3.

Підключення дошкільних  груп до мережі Інтернет

%

100

100

100

 

 

 

               Ресурсне забезпечення Районної комплексної програми

«Освіта Конотопщини на 2016 – 2018 роки»

                                                                                                        Гривень

Обсяг коштів,

що пропонується залучити на виконання Програми

Роки

Усього витрати на виконання програми

2016

2017

2018

1

2

3

4

5

Обсяг ресурсів усього

у тому числі:

227637,00

47642,00

55308,00

330587,00

Районний  бюджет, усього

227637,00

47642,00

55308,00

330587,00

у тому числі за рахунок субвенції сільських бюджетів району

184000, 00

 

 

184000,00

 

 

  6. Напрями діяльності та заходи Програми

 

            Напрями діяльності та заходи Програми, строки їх виконання та очікуваний результат наведено в додатку до Програми.

 

             7. Координація та контроль за ходом виконання Програми

 

            Управління виконанням Програми та контроль за ходом виконання здійснюватиметься скоординованими діями Конотопської  районної ради, Конотопської районної державної адміністрації, відділу освіти Конотопської районної державної адміністрації в межах їх повноважень.                                                            

Поточна системна діяльність з управлінського забезпечення реалізації Програми покладається на відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації, що передбачає організацію, планування, керівництво, координацію людських і матеріальних ресурсів упродовж дії Програми, систематичне оцінювання впливу її реалізації на якісні зміни в освіті, окремих її складових.

Відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації надає інформацію про виконання  Програми щороку до 5 січня голові Конотопської районної державної адміністрації.

Згідно з наказом Міністерства економіки України від 04.12.2006 № 367 «Про затвердження методичних рекомендацій щодо порядку розроблення регіональних цільових програм, моніторингу та звітності про їх виконання» для

узагальнення звіту про виконання програми відділ освіти щорічно до 10 січня наступного за звітним періодом інформує відділ економічного розвитку та

 

 

торгівлі Конотопської райдержадміністрації про стан виконання  даної Програми.

            Поточний контроль за ходом реалізації Програми покладається на постійну комісію Конотопської районної ради з питань молоді, освіти,культури, охорони здоров'я та соціального захисту.

            Координує хід виконання даної Програми заступник голови Конотопської районної державної адміністрації.

 

 

Заступник голови  районної ради                                     І.В.Клігунова

 

 

 

 

Перейти до вмісту