Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageДо уваги фізичних осіб підприємців, що працюють на спрощеній системі оподаткування! Останній день сплати єдиного внеску за ІІІ квартал – 19 жовтня 2015 року!

Граничний термін сплати єдиного внеску за себе фізичними особами – підприємцями, які застосовують спрощену систему оподаткування – 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.     У разі якщо останній день строків сплати єдиного внеску припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

 

За ІІІ квартали поточного року на потреби української армії надійшло майже 6,4 млрд. грн. військового збору

Протягом січня-вересня 2015 року платники податків сплатили до державного бюджету 6 390,5 млн. грн. військового збору. Індикативні показники виконано на 114,4%.

У вересні 2015 року до зведеного бюджету України надійшло 778,2 млн. грн. військового збору, що складає 109,3% виконання індикативного показника.

Довідково: військовий збір запроваджено із 3 серпня 2014 року. Його ставка складає 1,5 %. від об’єкта оподаткування.

Платниками збору є фізичні особи-резиденти, які отримують доходи як в Україні, так і за її межами, фізичні особи-нерезиденти, які отримують доходи в Україні, а також податкові агенти.

Для резидента об’єктом оподаткування збором є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання); іноземні доходи, отримані з джерел за межами України.

Об’єктом оподаткування нерезидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання).

 

Зламався РРО – не забудьте повідомити податкову  інспекцію

У разі виявлення несправностей реєстратора розрахункових операцій, а також пошкодження засобів контролю, суб’єкт господарювання має повідомити про це центр сервісного обслуговування протягом робочого дня, в якому виявлено несправності чи пошкодження. Повідомлення в довільній формі надсилається письмово або засобами електронного зв’язку. Також протягом двох робочих днів необхідно повідомити контролюючий орган, у якому суб’єкт господарювання зареєстрований платником податків (ст.3 Закону України від 06.07.1995 р. року № 265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»).

Нормами Закону №265 не передбачено відповідальності до суб`єкта господарювання у разі не повідомлення контролюючого органу про виявлення несправностей реєстраторів розрахункових операцій, а також пошкодження засобів контролю.

При цьому, за не проведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових  операцій   застосовуються  фінансові  санкції  передбачені  п.1 ст. 17 Закону №265.

Позицію ДФС України з даного питання викладено в Загальнодоступному  інформаційно-довідниковому  ресурсі (ЗІР).

 

Інспектори Сумської митниці ДФС вилучили хутряні кожушки

 7 жовтня 2015 року на митному посту «Хутір-Михайлівський» Сумської митниці ДФС під час здійснення митного контролю потягу «Хмельницький – Москва»  у пасажира, громадянки України, вилучені  кожушки  з хутра. З приводу декларування товару жінка до інспекторів  митниці не зверталася.

За даним фактом складено протокол про порушення митних правил за статтею 472  Митного кодексу України  «Недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення».   

Наразі кожушки  у кількості 4 штуки  вилучено, їх вартість буде встановлена додатково.

 

Корисна інформація для платників ПДВ щодо бюджетного відшкодування

Відповідно до пункту 200.5 статті 200 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) не мають права на отримання бюджетного відшкодування податку на додану вартість особи, які:

– були зареєстровані як платники цього податку менш ніж за 12 календарних місяців до місяця, за наслідками якого подається заява на бюджетне відшкодування (крім нарахування податкового кредиту внаслідок придбання або спорудження (будівництва) основних фондів);

– мали обсяги оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців менші, ніж заявлена сума бюджетного відшкодування (крім нарахування податкового кредиту внаслідок придбання або спорудження (будівництва) основних фондів).

Таким чином, особа, яка зареєстрована, як платник ПДВ менш, ніж 12 календарних місяців, має право включити до бюджетного відшкодування суми цього податку, сплачені при придбанні товарів/послуг, що використовуються для спорудження (будівництва) основних фондів, у тому числі і у разі, якщо обсяги оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців є меншими, ніж заявлена сума бюджетного відшкодування.

 

Роман Насіров: Ми готові переходити в нову структуру з одночасним оновленням кадрового складу

Державна фіскальна служба готова до реорганізації структури та скорочення штату відповідно до затвердженого Міністерством фінансів України штатного розпису.

«Працівники ДФС не будуть переводитися на посади автоматично. Це буде зовсім новий процес, який ніколи не відбувався раніше. Ті, хто претендують на посади, повинні будуть пройти вдосконалену процедуру відбору, яку було розроблено спільно з представниками консорціуму незалежних НR-консультантів, залученими за ініціативою ДФС», – зазначив Голова ДФС Роман Насіров під час брифінгу для ЗМІ.

Основною метою діяльності НR-консультантів є привнесення у процес кадрового оновлення ДФС нових стандартів оцінювання та відбору. Після визначення критеріїв відбору для різних категорій фахівців, будуть підбиратися методики оцінювання спеціалістів, співробітників ДФС та послідовно здійснюватиметься  їх застосування. Об’єктивність ґрунтується на тому, що методики, які будуть використовуватися, адаптовані для бізнес-середовища, але водночас ніколи не використовувалися для ДФС. Тобто будь-яке маніпулювання результатами буде унеможливлено.

Роман Насіров також повідомив, що в службі розпочалася перевірка Міністерства юстиції України щодо виконання закону України «Про очищення влади».

«Вже за два тижні ми очікуємо результатів діяльності комісії, яка складається з фахівців Міністерства юстиції, Міністерства фінансів та незалежних громадських представників», – наголосив Роман Насіров.

Водночас процес оновлення кадрового потенціалу в ДФС вже розпочався. На сьогоднішній день вже змінено більше 600 керівників, а до кінця року очікується скорочення штату служби на 20 відсотків. Вдвічі буде скорочено і кількість територіальних органів – податкових інспекцій та збільшено кількість центрів з обслуговування платників податків. 

 

Отримати витяги з реєстру платників ПДВ можна досить швидко та зручно

Для того, щоб швидко та зручно отримати дані із Реєстру платників ПДВ необхідно скористатися одним із наступних пошукових електронних сервісів на офіційному веб-порталі ДФС:

рубрика "Дані реєстру платників ПДВ" – дані з Реєстру із зазначенням дати податкової реєстрації, індивідуального податкового номера та терміну дії реєстрації платника ПДВ, у тому числі дані з реєстру суб'єктів спеціального режиму оподаткування із зазначенням переліку видів діяльності сільськогосподарського підприємства, на які поширюється дія спеціального режиму оподаткування ПДВ (підпункт 183.13.1 пункту 183.13 статті 183, пункт 209.10 статті 209 розділу V Податкового кодексу України);

рубрика "Анулювання реєстрації платників ПДВ" – інформація про осіб, реєстрацію яких як платників ПДВ анульовано, із зазначенням дати анулювання, причин та підстав для анулювання реєстрації (підпункт 183.13.2 пункту 183.13 статті 183 розділу V Податкового кодексу України).

 

З початку року платники Конотопщини сплатили до бюджету майже 360 млн. грн. податків та зборів

 «За 9 місяців поточного року платники, зареєстровані в Конотопській ОДПІ, сплатили до бюджету 359 млн. 966 тис. грн. податкових платежів, що на 74 млн. грн. або 30% перевищило заплановані показники. А у порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження зросли майже на 140 млн. грн. або 64%»,- зазначив в.о. начальника Конотопської ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області Юрій Чеботарьов.

За словами посадовця, державний бюджет отримав від платників понад 182 млн. грн., що майже на 123 млн. грн. перевищує надходження січня – вересня 2014 року. До місцевих бюджетів з початку 2015 року надійшло 177 млн. грн., що майже на 18 млн. грн. більше ніж у 2014 році. Основна складова доходів місцевого бюджету – податок на доходи фізичних осіб, надходження від якого склали 103,4 млн. гривень.

Фахівці Конотопської ОДПІ дуже вдячні платникам, які всупереч тяжкій економічній ситуації в країні продовжують відповідально ставитись  до сплати податків.

 

Зміни в трансфертному ціноутворенні

Нагадуємо, що 13 серпня 2015 року набув чинності Закон України від 15.07.2015 № 609-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення" (далі – Закон № 609). Серед основних змін наступне:

– вилучено посилання на можливість контролю операцій за правилами статті 39 Податкового кодексу України для цілей нарахування ПДВ;

– збільшено обсяг контрольованих операцій одного контрагента з 20 до
50 млн. грн., при досягненні якого платники податків зобов'язані подавати звіт про контрольованих операціях центральному органу виконавчої влади, який реалізує державну податкову і митну політику;

– визначено умови, за наявності яких господарські операції визнаються такими, що відповідають принципу "витягнутої руки";

– встановлено вичерпний перелік  фінансових показників, що забезпечують встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу "витягнутої руки", та які можуть використовуватись під час визначення рівня рентабельності контрольованих операцій;

– скорочено підстави для перевірки контрольованих операцій;

– визначено, що пропорційне коригування для контрольованих операцій з резидентами, здійснених до 1 січня 2015 року, проводиться за правилами, що діяли до 1 січня 2015 року.

Одночасно звертаємо увагу, що з 16 вересня 2015 року діє розпорядження Кабінету Міністрів України № 977-р "Про затвердження переліку держав (територій), які відповідають критеріям, установленим підпунктом 39.2.1.2 підпункту 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 Податкового кодексу України".

Цим розпорядженням уряд затвердив перелік держав (територій), в яких ставки податку на прибуток (корпоративного податку) на 5 і більше процентних пунктів нижче, чим в Україні.

 

Сумські митники вилучили автоприладів на суму понад 40 000 гривень

Під час здійснення митного контролю потягу  «Київ-Москва» на станції «Конотоп»  були виявлені прилади для діагностики та наладки автомобілів.

Фахівці Сумської митниці ДФС встановили особу власницю приладів. Нею виявилася пасажирка, громадянка України, яка намагалася вивезти з нашої країни автомобільні прилади.

Жінка заховала від митного контролю  20 штук приладів у матраці на верхній полиці купе.  Орієнтовна вартість знахідки складає понад 40 тис. грн.

За цим фактом складено протокол про порушення митних правил за  статтею 483 Митного  кодексу України «Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю».

Автомобільні прилади вилучено,  їх вартість  встановлять експерти.

 

Штрафні санкції за порушення строків сплати податкового зобов’язання не застосовуються у разі наявності коштів на електронному рахунку платника ПДВ

 Законом України від 16 липня 2015 року N 643-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість" (далі – Закон N 643), який набрав чинності з 29 липня 2015 року,  підрозділ 2 Розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України ( далі – ПКУ) доповнено пунктом 40.

 Відповідно до даного пункту штрафні санкції та пеня, передбачені Кодексом за порушення строків, встановлених для самостійної сплати податкових зобов'язань з податку на додану вартість, не застосовуються за умови наявності у такі строки коштів на рахунках платників у системі електронного адміністрування податку на додану вартість в сумах, достатніх для сплати узгоджених податкових зобов'язань з податку на додану вартість до бюджету або на спеціальні рахунки платників – сільськогосподарських підприємств, що обрали спеціальний режим відповідно до ст. 209 ПКУ.

У випадку нарахування протягом перехідного періоду системи електронного адміністрування податку на додану вартість вказаних штрафних санкцій, такі штрафні санкції підлягають списанню контролюючим органом за місцем реєстрації платника ПДВ протягом 14 робочих днів.

При цьому слід враховувати, що перехідним періодом для реалізації вимог пункту 40 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" Кодексу є період з 01.02.2015 по 01.07.2015.

 

Закон України «Про електронну комерцію» набрав чинності

30.09.2015 набрав чинності Закон України від 03 вересня 2015 року № 675-VIII «Про електронну комерцію» (опубліковано в газеті «Голос України» від 29.09.2015 № 180), яким зокрема було внесено зміни до:

1. Закону України від 16 липня 1999 року № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» щодо обов’язкових реквізитів в первинних та зведених облікових документах, складених на паперових або машинних носіях, в частині надання можливості підписання зазначених документів за допомогою аналогу власноручного підпису або підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закон України від 22 травня 2003 року № 852-IV «Про електронний цифровий підпис» (далі – Закон № 852-IV);

2. Закону України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» щодо визначення оригіналу електронного документа. Зокрема, оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов'язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону № 852-IV;

3. Закону України від 01 червня 2010 року № 2297-VI «Про захист персональних даних» щодо надання фізичною особою дозволу на обробку її персональних даних. Зокрема, у сфері електронної комерції згода суб'єкта на обробку персональних даних може бути надана під час реєстрації в інформаційно-телекомунікаційній системі суб'єкта електронної комерції шляхом проставлення відмітки про надання дозволу на обробку своїх персональних даних відповідно до сформульованої мети їх обробки, за умови, що така система не створює можливостей для обробки персональних даних до моменту проставлення відмітки.

 

Перейти до вмісту