Новини

Конотопське міськрайонне управління юстиції інформує

ImageЩодо подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) профспілковими та громадськими організаціями

14 жовтня 2014 року Верховною радою України прийнятий Закон України № 1701-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів» (далі – Закон № 1701), який набрав чинності 25.11.2014.

Цим законом внесено зміни до низки нормативних актів, серед яких Кодекс України про адміністративні правопорушення, Господарський кодекс України, Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму», Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

Варто зазначити, що Законом № 1701 доповнено перелік даних, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців інформацією про істотну участь та кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи.

На законодавчому рівні терміни «істотна участь» та «кінцевий бенефіціарний власник (контролер)» визначені статтею 1 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження  зброї масового  знищення» . 

Істотна участь – пряме або опосередковане володіння однією особою самостійно чи спільно з іншими особами часткою у розмірі 10 і більше відсотків статутного капіталу або прав голосу в юридичній особі.

Кінцевий бенефіціарний власник (контролер) – фізична особа, яка незалежно від формального володіння має можливість здійснювати вирішальний вплив на управління або господарську діяльність юридичної особи безпосередньо або через інших осіб, що здійснюється, зокрема, шляхом реалізації права володіння або користування всіма активами чи їх значною часткою, права вирішального впливу на формування складу, результати голосування, а також вчинення правочинів, які надають можливість визначати умови господарської діяльності, давати обов’язкові до виконання вказівки або виконувати функції органу управління, або яка має можливість здійснювати вплив шляхом прямого або опосередкованого (через іншу фізичну чи юридичну особу) володіння однією особою самостійно або спільно з пов’язаними фізичними та/або юридичними особами часткою в юридичній особі у розмірі 25 чи більше відсотків статутного капіталу або прав голосу в юридичній особі.

Закон № 1701 зобов’язав юридичних осіб подавати державному реєстратору відомості про свого кінцевого бенефіціарного власника (контролера).    Обов’язок поширюється як на новостворених юридичних осіб так і на тих, які зареєстровані до набуття чинності Законом.

            У зв’язку з численним зверненням громадських, профспілкових організацій та суб’єктів господарювання до народних депутатів України, 21травня 2015 року було прийнято Закон України № 475-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи» (далі – Закон № 475-VIII) , яким передбачено такі нововведення:

1. До реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи включається інформація про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) (бенефіціарних власників (контролерів)) юридичної особи, у тому числі кінцевого бенефіціарного власника (контролера) (бенефіціарних власників (контролерів)) її учасника (засновника), якщо учасник (засновник) – юридична особа.

2. Інформація про кінцевого бенефіціарного власника (контролера), у тому числі кінцевого бенефіціарного власника (контролера) її учасника (засновника), якщо учасник (засновник) – юридична особа не включається до реєстраційної картки для проведення державної реєстрації не лише політичних партій, творчих спілок, їх територіальних осередків, адвокатських об’єднань, торгово-промислових палат, але й релігійних організацій, державних та комунальних підприємств.

3. У разі відсутності у новоствореної юридичної особи кінцевого бенефіціарного власника (контролера), у тому числі кінцевого бенефіціарного власника (контролера) її учасника (засновника), якщо учасник (засновник) – юридична особа, подаються відомості про його відсутність.

Крім того, цим Законом продовжено на чотири місяці (тобто до 25 вересня 2015 року) строк подачі юридичними особи, зареєстрованими до набрання чинності Законом України від 14 жовтня 2014 року № 1701-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів», відомостей про свого кінцевого бенефіціарного власника (контролера), у тому числі кінцевого бенефіціарного власника (контролера) їх учасника (засновника), якщо учасник (засновник) – юридична особа, або про відсутність такого кінцевого бенефіціарного власника (контролера).

Зазначені відомості не подаються:

1.      політичними партіями, творчими спілкам, їх територіальними осередками, адвокатськими об’єднаннями, торгово-промисловими палатами, релігійними організаціями, державними та комунальними підприємствами;

2.      юридичними особами, учасниками яких є виключно фізичні особи, якщо кінцеві бенефіціарні власники (контролери) таких юридичних осіб збігаються з їх учасниками. У цьому випадку учасники – фізичні особи є бенефіціарними власниками (контролерами) такої юридичної особи;

3.      юридичними особами, які подали державному реєстратору відомості про свого кінцевого вигодоодержувача (вигодоодержувачів), у тому числі кінцевого вигодоодержувача (вигодоодержувачів) їх засновника, якщо засновник – юридична особа.

Звертаємо увагу, що відомості про склад (перелік) засновників (учасників) профспілкової та громадської організації, яка має статус юридичної особи, можна з’ясувати за допомогою електронного сервісу, розміщеного на веб-сторінці Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за адресою: https://usr.minjust.gov.ua, у розділі «Безкоштовний запит», обравши критерій пошуку «юридична особа» та зазначивши у графі «Запит» повне найменування або код ЄДРПОУ відповідної організації

Розкриття інформації про кінцевого бенефіціарного власника
(контролера)"  здійснюватиметься шляхом внесення такої інформації:

– при створенні юридичної особи — до реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи (форма №1).

– для зареєстрованих юридичних осіб — до реєстраційної картки про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в ЄДР (форма №4).

На сьогоднішній день відповідну реєстраційну картку можна подати державному реєстратору особисто або надіслати її поштовим відправленням.

Якщо документи надсилаються державному реєстратору поштовим відправленням, справжність підпису заявника на реєстраційній картці повинна бути нотаріально засвідчена.

Доречно зазначити, що Закон № 1701 передбачає адміністративну відповідальність за ненадання інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів).

Відповідно до частини 5 статті 166-11 Кодексу про адміністративні правопорушення України неподання юридичною особою державному реєстратору, передбаченої Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» інформації про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи – тягне за собою накладення на керівника юридичної особи або особу, уповноважену діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Зважаючи на відсутність офіційних роз’яснень та практики застосування положень Закону № 1701 з метою уникнення випадків покладення на керівників профспілкових організацій та громадських організацій адміністративної відповідальності за невиконання вимог Закону № 1701, профспілкова організація та громадська організація, яка має статус юридичної особи, має право подати до відповідного органу Міністерства юстиції України за місцем легалізації (реєстрації) супровідний лист та заповнену реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (форма 4) із зазначенням відомостей про відсутність кінцевого бенефіціарного власника). Зразок заповнення реєстраційної картки наведений у додатку.

         Заповнюються лише сторінки 1 та 4 (за зразком). Підпис керівника на заповнених сторінках реєстраційної картки засвідчується печаткою організації.

Слід нагадати керівникам профспілкових організацій та громадських організацій зі статусом юридичної особи про те, що відповідно до частини одинадцятої статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», юридична особа зобов'язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу (форма 6).

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту