Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

Image

Увага» Платники єдиного податку третьої групи з 1 липня повинні застосовувати РРО

Починаючи з 1 липня 2015 року ФОП – платники єдиного податку третьої групи повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій. З 1 січня 2016 року РРО застосовуватимуть всі платники єдиного податку, крім платників  першої групи, а також другої і третьої груп при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі. Такі зміни передбачені Законом України від 28.12.2014 р. № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

 

В Конотопській ОДПІ пройшла зустріч з платниками податку на нерухоме майно

Під час чергової зустрічі з платниками податків головний державний ревізор-інспектор відділу адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб, майнових податків та ЄСВ Ковальчук Лариса роз’яснили нюанси оподаткування нерухомості.

Податківець повідомила, що згідно з нормами Податкового кодексу України, контролюючими органами до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком) буде обчислено податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки за місцем  податкової адреси (місцем реєстрації) власника такого майна. Про це платника податків повідомлять розіславши їм повідомлення – рішення.

Відповідно до п.п. 266.7 1 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника житлової нерухомості у такому порядку:

а) за наявності у власності платника податку одного об’єкта житлової нерухомості, в тому числі його частки, податок обчислюється, виходячи з бази оподаткування, зменшеної відповідно до п.п. «а» або «б» п.п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ, та пільги органів місцевого самоврядування з неоподатковуваної площі таких об’єктів (у разі її встановлення) та відповідної ставки податку;

б) за наявності у власності платника податку більше одного об’єкта житлової нерухомості одного типу, в тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів зменшеної відповідно до п.п. «а» або «б» п.п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ та пільги органів місцевого самоврядування з неоподатковуваної площі таких об’єктів (у разі її встановлення), та відповідної ставки податку;

в) за наявності у власності платника податку об’єктів житлової нерухомості різних видів, у тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів, зменшеної відповідно до п.п. «в» п.п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ та пільги органів місцевого самоврядування з неоподатковуваної площі таких об’єктів (у разі її встановлення), та відповідної ставки податку;

г) сума податку, обчислена з урахуванням п.п. 2 і 3 п.п. 266.7.1 п. 266.7 ст. 266 ПКУ, розподіляється контролюючим органом пропорційно до питомої ваги загальної площі кожного з об’єктів житлової нерухомості.

Ковальчук Л.Г. звернула увагу, що податок визначатиметься за період з 01 січня  по 31 березня 2014 року – з житлової площі, а з 01 квітня по 31 грудня 2014 року – з загальної площі об’єктів житлової нерухомості.

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості податок сплачується фізичною особою – платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Сплатити податкове зобов’язання за звітний рік з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки фізичні особи повинні протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

 

Конотопським підприємцям нагадали про обовязок застосування РРО з 1 липня 2015 року

Нещодавно в приміщенні Конотопської ОДПІ відбувся черговий семінар, під час якого податківці нагадали платникам єдиного податку третьої групи, що в них залишилося менше місяця, щоб придбати та почати використовувати касовий апарат у свої господарській діяльності.

Дана вимога регулюється Законом України від 28 грудня 2014 року №71-VІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі за текстом – Закон №71).

Як повідомила головний державний інспектор з питань комунікацій Анна Нікітіна: «Основною зміною Закону №71 є те, що фізичні особи – підприємці платники єдиного податку третьої групи з 1 липня 2015 року повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій, а платники єдиного податку другої групи – з 1 січня 2016 року.

Винятком в цьому випадку є, тобто можуть не використовувати в своїй діяльності РРО,  платники єдиного податку першої групи та платники єдиного податку другої і третьої груп при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі».

Головний державний інспектор звернула увагу присутніх на те, що фізичні особи підприємці – платники єдиного податку другої і третьої груп, які з 1 січня 2015 року до 30 червня 2015 року включно почали застосовувати у власній господарській діяльності зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій, з дати початку застосування реєстраторів розрахункових операцій до 1 січня 2017 року звільняються від проведення відповідно до норм цього Кодексу перевірок з питань дотримання порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій.

 

З початку року на «Пульс» надійшло майже 3 тисячі звернень

Протягом січня-травня поточного року на антикорупційний сервіс ДФС «Пульс» надішло майже 3 тис. звернень від платників податків. Переважна більшість звернень, 81 відс., стосувалися податкової тематики, з питань митної справи надійшло 19 відс. звернень.

Станом на 1 червня завершено розгляд 92,7 відс. звернень, про результати розгляду поінформовано заявників. 

Здебільшого звернення суб’єктів господарювання та громадян стосувалися проблем, які виникають при подачі звітності та реєстрації податкових накладних. За вказаний період надійшло 36,8 відс. від загальної кількості звернень.

З питаннями щодо організації роботи ДФС та її територіальних органів звернулися 31,6 відс. заявників, роботи ЦОПів – 2,3 відс.

 Особливостями реєстрації платником ПДВ цікавилися 3,9 відс. заявників, з приводу перевірок суб’єктів господарювання звернулися 4,4 відс. платників, затримок митного оформлення товарів – 12,3 відс., черг на митних постах та пунктах – 2,5 відс., порушення митних правил – 0,8 відс.

 Безпосередньо антикорупційної тематики сервісу стосувалося 3 відс. від загальної кількості звернень.

Нагадаємо, що поскаржитися на неправомірні дії або бездіяльність працівників Державної фіскальної служби України, оперативно вирішити суперечливі запитання, які виникають у сфері адміністрування податків та під час здійснення митного контролю можна за телефоном (044) 284-00-07. Лінія працює цілодобово.

 

З початку року надходження ЄСВ від платників Конотопської ОДПІ перевищили 171 мільйон гривень

За словами в.о. начальника Конотопської ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області Юрія Чеботарьова протягом січні – травня 2015 року платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування перерахували до бюджету 171 млн.  812 тис.  грн., що на 9 млн. 904 тис. грн. більше аналогічного періоду минулого року. Зокрема, у  травні страхувальники сплатили 36 млн. 906 тис. грн. ЄСВ, а саме: 33 млн. 486 тис. грн. – платники Конотопської ОДПІ і 3 млн. 420 тис. грн. – платники Буринського відділення.

«Позитивна динаміка надходжень з ЄСВ спостерігається з місяця в місяць, а це є найкращим свідченням того, що не зважаючи на складну ситуацію в країні, економіка налагоджується та розвивається» – вважає посадовець.

 

В Конотопі привітали дітлахів з Днем захисту дітей та відзначили переможців конкурсу «Майбутнє країни – у мріях дитини»

День захисту дітей широко відзначається на всій території України. Це й не дивно, адже діти – це найдорожче, що є в житті кожного з нас, це наше майбутнє і майбутнє нашої держави.

В Конотопі у цей день влаштовуються різні розважальні заходи для дітей: конкурси, з подарунками, концерти, виставки, змагання.

Фахівці Конотопської ОДПІ також вирішили долучитися до цього чудового, світлого свята. З цього приводу, в.о. начальника податкової інспекції, Юрій Чеботарьов привітав дітлахів на святковому концерті, що відбувся в будинку культури «Зоряний» та закликав усіх дорослих щоденно зігрівати теплом і любов'ю кожне дитяче серце, об'єднувати зусилля заради майбутнього, і тоді маленькі громадяни виростуть достойними людьми й неодмінно стануть гордістю України.

Після привітання, Юрій Чеботарьов вручив дипломи, подяки та подарунки переможцям і лауреатам І етапу Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Майбутнє країни – у мріях дитини». Переможцями конкурсу стали Нечитай Олександра та Шекельова Анна; лауреатами:  Тимошевська Катерина, Осадча Анна та Сус Поліна. Роботи переможців районного етапу конкурсу передані на розгляд журі на регіональному рівні

В.о. начальника податкової інспекції окремо висловив подяку вчителям-керівникам Конотопського Центру дитячо-юнацької творчості Борошнєву Володимиру Олексійовичу та Білотурову Віктору Олександровичу за допомогу в організації та проведенні конкурсу, за дуже гарні роботи, за розуміння і розкриття теми, за бачення проблемних економічних питань майбутнього нашої країни  очима дітей.

«Конкурс дитячої творчості – це найбільш цікавий та ефективний метод виховної роботи. Адже він дозволяє нам поринути у світ дитячих мрій та фантазій про світле майбутнє нашої держави», – вважає Юрій Чеботарьов.

 

Затверджено нову форму декларації з податку на нерухоме майно

Нову форму декларації затверджено наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 № 408.

Нагадаємо, що порядок подання декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, до органу фіскальної служби визначено статтею 266 Податкового кодексу України.

Зокрема, платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об'єкта/об'єктів оподаткування декларацію за встановленою формою з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо новоствореного (нововведеного) об'єкта житлової та/або нежитлової нерухомості декларація юридичною особою – платником подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об'єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт.

 

На митному посту «Конотоп» у росіянина виявили більше мільйона рублів

Під час здійснення митного контролю в пункті пропуску «Конотоп» в потязі сполученням «Київ-Москва» фахівці Сумської митниці ДФС вилучили велику кількість валюти.

Один з пасажирів, мешканець Москви, задекларував при перетині кордону 500 тисяч російських рублів. Чоловік зазначив, що ніяких інших грошей, окрім задекларованої суми, у нього немає.

Під час подальшого контролю виявилося, що чоловік провозить ще 660 тисяч рублів Російської Федерації. Таким чином, загальна сума склала понад мільйон рублів.

Відповідно до чинного законодавства фізична особа має право ввозити в Україну та вивозити за межі України готівку в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10000 євро, без письмового декларування митному органу».  Згідно курсу НБУ 10 рублів РФ – 4,1 грн., еквівалент 10000 євро в перерахунку становить 554,2 тисячі рублів РФ.

Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого      ст. 472 Митного кодексу України «Недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення».

Незадекларовану валюту у сумі 606 тисяч рублів РФ, яку порушник намагався перевезти до Росії, митники вилучили. Згідно курсу Національного банку України це майже 250 тисяч гривень.

 

Для отримання електронного цифрового підпису обовязково необхідно зазначити свої контактні дані

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області звертає увагу на те, що згідно з положеннями оновленого Регламенту Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС, при заповненні реєстраційних документів для отримання електронного цифрового підпису заявнику необхідно зазначати свої контактні дані, зокрема, контактний номер телефону та діючу електронну адресу, які дозволяють зв’язатися з ним.

У разі звернення довіреної особи, для запобігання доступу сторонніх осіб до ключової інформації підписувачів, довірена особа разом з  комплектом реєстраційних документів має надати конверти з розрахунку один конверт для одного носія особистого ключа підписувача.

 

З початку року до зведеного бюджету країни надійшло 220,2 млрд. грн.

За оперативними даними у січні-травні 2015 року до зведеного бюджету надійшло (збір) 220,2 млрд. грн., що на 54,0 млрд. грн., або на 32,5% більше ніж у січні-травні попереднього року, у т. ч. до державного бюджету забезпечено 183,2 млрд. грн., до місцевих бюджетів – 37,0 млрд. гривень.

У повному обсязі виконано завдання Міністерства фінансів України з податку на додану вартість із ввезених на територію Україні товарів – 106,9% (+3,3 млрд. грн.), податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів – 115,4% (+5,6 млрд. грн.), податку на прибуток підприємств – 108,3% (+1,5 млрд. грн.), податку та збору на доходи фізичних осіб – 102,8% (+0,5 млрд. грн.), ввізного мита – 106,8% (+0,8 млрд. грн.), акцизного податку з ввезених на митну територію України підакцизних товарів – 103% (+0,3 млрд. грн.), збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності – 107,7% (+0,1 млрд. грн.), частини чистого прибутку (доходу), що вилучається до держбюджету – 175,2% (+0,6 млрд. грн.) тощо.

З початку року платникам податків на рахунки відшкодовано 21,4 млрд. грн. податку на додану вартість.

Надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування склали 70,0 млрд. гривень.

 

Оподаткування  путівок на оздоровлення

 Згідно з пп. 165.1.35 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку – члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Відповідно до пп. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ до складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо.

Що стосується вартості профспілкової путівки, яка надається платнику податків на оздоровлення члена сім’ї віком після 18 років, то її розмір  оподатковується податком на доходи фізичних осіб, як додаткове благо, за ставкою, встановленою п.167.1 ст.167 ПКУ (15% та/або 20% в залежності від розміру отриманого доходу). Сімейна профспілкова путівка надана платнику податків, до якої включається і вартість оздоровлення члена сім’ї після 18 років, оподатковується у розмірі частини отриманого доходу на оздоровлення такого члена сім’ї.

 

Перейти до вмісту