Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageФіскальна служба запрошує платників податків та громадян взяти участь в опитуванні

Для зручності суб’єктів господарювання та громадян, які телефонують до Контакт-центру ДФС з мобільних телефонів, розглядається можливість впровадження єдиного мобільного номера для абонентів мобільного зв’язку Лайф, Київстар та МТС-Україна, із збереженням існуючого багатоканального номера Контакт-центру ДФС. Вартість дзвінків до Контакт-центру ДФС на такий номер здійснюватиметься відповідно до встановлених тарифів зазначених операторів мобільного зв’язку.

Для визначення думки суб’єктів господарювання та громадян щодо доцільності впровадження єдиного мобільного номера для отримання інформаційно-довідкових послуг Контакт-центру ДФС, на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС України у розділі «Опитування» розміщено питання та варіанти відповідей.

Термін проведення опитування – з 22 травня до 15 червня 2015 року.

Просимо взяти участь та висловити свою думку.

 

З 1 липня запроваджуються нові форми акцизних марок

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 травня 2015 року №236 «Деякі питання запровадження марок акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв і тютюнових виробів» з 1 липня 2015 року запроваджено марки акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв і тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва.

Марки за новими зразками, затвердженими ПКМУ №236, будуть виготовлені Державною фіскальною службою України до 25 червня 2015 року і продаватимуться в установленому порядку.

 

Конотопською ОДПІ з початку року видано майже 1,4 тисячі реєстраційних номерів

Протягом січня-квітня поточного року у Центрі обслуговування платників Конотопської ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області видано 1387 реєстраційних номерів облікової картки платника податків. Про це повідомила Віра Москаленко, начальник відділу реєстрації платників та електронних сервісів.

«За власним бажанням, з релігійних чи інших міркувань, громадянин може відмовитися від реєстраційного номера. В такому випадку до паспорта вноситься відповідна відмітка і будь-які платежі можна здійснювати за прізвищем, ім’ям, по батькові, серією та номером паспорта. Облік таких платників ведеться в окремому реєстрі Державного реєстру. За вищезгаданий період 2015 року 43 громадяни виявили бажання відмовитися від реєстраційного номера облікової картки платника податків» – розповіла посадовець та нагадала, що в разі зміни облікових даних, які вносяться до облікової картки платника податків (паспортних даних: зміни прізвища, або місця проживання), необхідно протягом місяця повідомити про це територіальний орган ДФС для внесення відповідних змін. Якщо ви зареєстровані у місті Конотоп або Конотопському районі необхідно звертатися в Центр обслуговування платників за адресою: м. Конотоп, пр. Миру, 2, зал №1, вікно № 1, телефон для довідок (05447) 6-61-97.

 

З 1 липня здійснювати роздрібний продаж пива можливо лише за наявності ліцензії

З 1 липня 2015 року пиво з вмістом етилового спирту від 0,5% буде прирівняне до алкогольних напоїв, роздрібна торгівля якими  здійснюється за наявності  ліцензій.  Тому для  продажу пива потрібна буде ліцензія.

Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями становить:

– на території міст – 8000 гривень на кожний електронний контрольно-касовий апарат або книгу обліку розрахункових операцій;

 – на території сіл і селищ  – 500 гривень на кожний електронний контрольно-касовий апарат або книгу обліку розрахункових операцій.

Поряд з цим, для місць торгівлі, які розташовані за межами території міст обласного підпорядкування і міста Києва на відстані до 50 км та які мають торговельні зали площею понад 500 кв. м, плата за ліцензію становить 8000 гривень.  

Нагадуємо, що  законодавством  не передбачено отримання окремої ліцензії на реалізацію пива, у разі наявності у суб’єкта господарювання ліцензії на  продаж алкоголю.

 

На Сумщині оперативники ДФС затримали бразильські язики

У рамках проведення операції «Рубіж» фахівцями ГУ ДФС у Сумській області спільно з військовослужбовцями відділу прикордонної служби «Свеса» Сумського прикордонного загону затримано вантажний автомобіль з яловичиною – понад 20 тонн язиків.

Водій, громадянин України, мешканець Київської області, надав оперативникам для перевірки  підроблені супровідні документи. Документів, які б підтверджували походження та якість товару, він не мав. Проте, як зазначалось на упаковці, країною походження продукції є Бразилія.

У причепі знаходилося 20 тонн яловичої продукції (язики), упаковані в картонні коробки вагою від 22 до 29 кг у кількості 919 штук, на загальну суму 2,4 млн. грн.

У зв'язку з відсутністю документів, які б підтверджували реальне походження та безпечність товару, а також з невідповідністю даних, внесених до накладної, вказаний вантаж було вилучено.

За даним фактом слідчим підрозділом ДФС у Сумській області відкрито кримінальне провадження за статтею 358 «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів».

 

Розпочато операцію «Нафтопродукт-2015»

Ситуація у сфері виробництва і обігу нафтопродуктів та скрапленого газу залишаються досить напруженою. У торговій мережі постійно виявляються факти реалізації неякісних та контрафактних паливно-мастильних матеріалів та скрапленого газу. Така незаконна діяльність призводить до ненадходження значних сум акцизного та інших податків до держбюджету.

З метою поліпшення ефективності заходів щодо протидії незаконному виготовленню та обігу паливно-мастильних матеріалів, скрапленого газу, посилення державного контролю у вказаній сфері і збільшення надходження акцизного податку розпочато операцію «Нафтопродукт-2015».

Оперативне управління Головного управління ДФС у Сумській області звертається до мешканців області з проханням повідомляти про виявлені факти незаконного обігу паливо-мастильних матеріалів, скрапленого газу за номером телефону (0542) 68-52-22 або у письмовій формі на адресу 40009, м. Суми, вул. Іллінська, 13.

 

З новим Законом отримати ліцензію стане простіше

З 28 червня 2015 року набирає чинності Закон від 02.03.2015 N 222   "Про ліцензування видів господарської діяльності".

 Закон визначає виключний перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, встановлює нагляд і контроль, відповідальність за порушення законодавства у сфері ліцензування.

Закон істотно спрощує порядок отримання ліцензій, зменшує кількість видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню,

Дія Закону не поширюється на порядок видачі, переоформлення та анулювання ліцензій на здійснення:

– банківської діяльності;

– діяльності в галузі телебачення і радіомовлення;

– виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами.

 

Увага! Звітувати з ЄСВ за травень необхідно за новими формами

Міністерством фінансів України  видано наказ від 14.04.2015 р. N 435 «Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», яким внесено зміни до Порядку формування та подання звітності щодо ЄСВ.

Наказ № 435 набрав чинності з дня офіційного опублікування – з 30 квітня 2015 року (Офіційний вісник України, 2015, №  32).

Враховуючи зазначене, з 1 червня 2015 року, починаючи із звітного періоду травня 2015 року,  звітність з єдиного соціального внеску подаватиметься за формами у редакції  наказу № 435.

Звітність з ЄСВ за квітень 2015 року, повинна подаватись за формами звітності, затвердженими наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 р. N 454.

 

Затверджено форму Податкової декларації з транспортного податку

Мінфін наказом від 10.04.2015 року N 415 затвердив форму Податкової декларації з транспортного податку.

Порядок подання зазначеної декларації до контролюючого органу визначено ст. 267  Податкового кодексу.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Нагадуємо, що з 1 січня 2015 року в Україні введено транспортний податок.

 

Платники єдиного податку третьої групи з 1 липня повинні застосовувати РРО

Починаючи з 1 липня 2015 року ФОП – платники єдиного податку третьої групи повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій. З 1 січня 2016 року РРО застосовуватимуть всі платники єдиного податку, крім платників  першої групи, а також другої і третьої груп при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі. Такі зміни передбачені Законом України від 28.12.2014 р. № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

 

Понад 5,3 млн. грн. єдиного податку сплатили «спрощенці» Конотопщини з початку року

З початку року платники податків, які перебувають на обліку в Конотопській  ОДПІ і працюють на спрощеній системі оподаткування, сплатили 5 млн. 346 тис. грн. єдиного податку. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року  надходження зросли на 532 тис. грн. або на 11%. Про це повідомив в. о. начальника інспекції Юрій Чеботарьов.

За його словами, переважна частина цієї суми надійшла від спрощенців – фізичних осіб – 4 млн. 669 тис. грн., що на 640,5 тис. грн. або 16% перевищує минулорічні надходження. Юридичні  особи, в свою чергу,  сплатили  677 тис. грн. єдиного податку.

Нагадуємо, що з 01.07.2015 р. при продажу товарів, наданні послуг (в тому числі в мережі Інтернет), платники, що сплачують єдиний податок та знаходяться на ІІІ групі зобов’язані здійснювати розрахунки із застосуванням РРО. А 01.01.2016 року обов’язок провадити діяльність через РРО стосуватиметься   платників єдиного податку ІІ групи. Зазначені зміни не стосуються підприємців ІІ і ІІІ груп, що здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі.

Крім того, для платників ІІ та ІІІ груп спрощеної системи оподаткування, в разі застосування зареєстрованих та опломбованих РРО з 1 січня 2015 року до 30 червня 2015 року включно, передбачено звільнення від проведення перевірок з питань дотримання порядку застосування РРО до 1 січня 2017 року.

 

Звільнено від оподаткування військовим збором операції з валютними цінностями

Верховна Рада України 12 травня 2015 року ухвалила Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору", яким скасовано оподаткування військовим збором операцій з купівлі-продажу фізичними особами іноземної валюти, а саме виключено з підпункту 1.7 пункту 161 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України підпункт 165.1.51.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту закону, включення операцій з валютними цінностями до об’єкту оподаткування військовим збором спричинило негативний вплив на ринок операцій з іноземною валютою та й на економіку України в цілому. Серед проблем: значне зростання обсягу проведення операцій з готівковою іноземною валютою та банківськими металами на тіньовому ринку, штучне завищення вартості іноземної валюти для фізичних осіб тощо.

 

Фіскальна служба Сумщини закрила 4 кримінальних провадження у результаті податкового компромісу

17 квітня 2015 року органами фіскальної служби було завершено прийом заяв на застосування податкового компромісу. Всі заяви оброблені і підведені остаточні підсумки цієї кампанії, – говорить Юрій Больбіт, в.о. начальника ГУ ДФС у Сумській області. – Податковий компроміс на Сумщині приніс державі майже 3,8 мільйона гривень.

З початку запровадження процедури податкового компромісу 34 суб’єкта господарювання на Сумщині виявили бажання скористатися цією можливістю та подали заявки на досягнення згоди щодо застосування податкового компромісу на загальну суму 86,1 млн. грн.

За результатами розгляду отриманих заяв фіскальними органами погоджено застосування податкового компромісу на суму основного платежу 75,7 млн. грн. Відповідно, до бюджету сплачено 3 млн. 785 тис. грн., у тому числі податку на додану вартість 2 млн. 234 тис. грн., податку на прибуток      1 млн. 551 тис. грн.

Серед платників, що забажали скористатись перевагами податкового компромісу, виявилися суб’єкти господарювання, щодо яких слідчими податкової міліції провадилося досудове розслідування за фактами ухилення від сплати податків. Вже закрито 4 кримінальних провадження, у яких до бюджету сплачено 284 тис. грн.     

 

Своєчасно достовірною і повною довідковою інформацією платника податків забезпечить ЗІР

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (далі «ЗІР») створено у рамках Електронного Уряду з урахуванням тенденцій розвитку інформаційних технологій у сфері побудови веб-ресурсу та розглядається як інтегрований ресурс в інформаційне середовище органів ДФС, у якому уся направленість діяльності Державної фіскальної служби України, як внутрішня так і зовнішня, а також усі відповідні процеси інформаційно-довідкових ресурсів підтримуються та забезпечуються відповідними інформаційно-комп’ютерними технологіями.

 

У Конотопі митники затримали філателіста з колекцією марок

Фахівці ДФС Сумщини під час здійснення митного контролю в пункті пропуску «Конотоп» в потязі «Київ-Москва» у пасажира вилучили колекцію марок.

Громадянин України у митній декларації вказав, що ніяких товарів та предметів, переміщення яких через державний кордон України обмежено або заборонено, він у своєму багажі  через митний кордон України не переміщує.

При огляді ж рюкзака з особистими речами чоловіка було виявлено зелену книжку з надписом «Почтовые марки».  В книжці нарахували 61 марка. Серед них були марки часів СРСР, NICARAGUA AEREO та Magyar posta.  

Митники кваліфікували дії філателіста як порушення митних правил, передбачених статтею 472 Митного кодексу України «Недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення», про що складено протокол.

Колекція конфіскована, її цінність встановить експертиза.

 

Перейти до вмісту