Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageЗа результатами кампанії декларування – 2015 місцеві бюджети Конотопщини поповняться майже на 1,5 мільйони гривень

За чотири місяці кампанії декларування 884 жителі міста та району виконали свій конституційний обов’язок, подавши декларації про майновий стан і доходи на суму 29 мільйонів 153,5 тисяч гривень. Сума податку на доходи фізичних осіб, визначена громадянами до сплати, склала 1 мільйон 455  тисяч гривень, що на 16,5 тисяч гривень  більше ніж за минулу деклараційну кампанію. Про це  повідомив в.о. начальника Конотопської ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області Юрій Чеботарьов під час зустрічі з місцевими ЗМІ.

Посадовець також зауважив, що кампанія декларування доходів, отриманих в 2014 році тривала до 1 травня, але громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку можуть надати декларацію упродовж всього 2015 року.

«Позитивні результати деклараційної кампанії свідчать про те, що ставлення до декларування доходів поступово змінюється на краще і громадяни усе сумлінніше виконують свій громадянський обов’язок, зміцнюючи фінансовий статус як рідного міста, так і держави в цілому», – вважає Юрій Чеботарьов.

 

Щодо застосування РРО платниками єдиного податку

Починаючи з 1 липня 2015 року ФОП – платники єдиного податку третьої групи повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій. З 1 січня 2016 року РРО застосовуватимуть всі платники єдиного податку, крім платників  першої групи, а також другої і третьої груп при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі. Такі зміни передбачені Законом України від 28.12.2014 р. № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

 

У провідника з дитячими колясками вилучено електроприлади

При здійсненні митного контролю на станції Конотоп потягу сполученням «Москва-Київ» фахівці Сумської митниці ДФС  виявили «брехливого» провідника.

Митники запропонували чоловіку добровільно задекларувати відомості про товар, валюту та цінності, які підлягають обов’язковому декларуванню та які він переміщує через митний кордон України. Провідник «чесно» включив до митної декларації 100 доларів США, 4 дитячі коляски та 10 пляжних сумок загальною вартістю 500 євро.

Але у спеціалістів ДФС закралася підозра, що це не всі товари, які є у провідника. Під час фактичного огляду ручної поклажі, який знаходився в п’яти валізах, було встановлено, окрім задекларованого товару, ще майже 40 протиугінних засобів російського виробництва.

Багаж у неправдивого провідника митники конфіскували, а також склали протокол про порушення митних правил за статтею 472 Митного кодексу України «Недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення».

 

Середня заробітна плата мобілізованих працівників не оподатковується

Кабінет Міністрів України постановою від 04.03.2015 № 105 затвердив Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період. Цей Порядок визначає механізм виплати зазначеної компенсації за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті.

Для виплати компенсації підприємство, установа або організація подає щомісяця до 15 числа органу соціального захисту населення звіт про фактичні витрати на виплату середнього заробітку працівникам. Звіт необхідно погодити з районним (міським) військовим комісаріатом, який здійснював призов працівника на військову службу.

Законодавчо визначено, що дохід, отриманий мобілізованими працівниками за рахунок коштів державного бюджету у вигляді компенсації в межах середнього заробітку, не включається до оподатковуваного доходу такого працівника. Також не нараховується та не утримується єдиний внесок з таких виплат.

Оскільки Постанова № 105 набула чинності з 17.03.2015, то в цілях звільнення від оподаткування податком на доходи фізичних осіб, військовим збором компенсаційних виплат та ненарахування і неутримання єдиного внеску на такі виплати, вказаний Порядок суб’єктами господарювання застосовується починаючи з березня місяця.

Відповідне роз’яснення 02.04.2015 року розміщене на офіційному порталі ДФС України.

 

З початку року сплачено 55,7 млрд. грн. єдиного внеску

Протягом перших чотирьох місяців поточного року надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування склали 55,7 млрд. грн. Зокрема, у квітні сплачено 15,6 млрд. гривень.

Єдиний внесок засобами програмного забезпечення автоматично розподіляється Державною казначейською службою України за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування відповідно до визначених пропорцій та перераховується за призначенням – на рахунки, відкриті в Державній казначейській службі на ім’я фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування і пенсійного страхування.

Нагадаємо, що з 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці”. 

 

Імпорт лікарських засобів і медичних виробів звільнено від оподаткування ПДВ

Набув чинності Закон України  від 9 квітня 2015 року № 332 "Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування деяких лікарських засобів і медичних виробів".

Закон тимчасово, до 31 березня 2019 року, звільняє  від оподаткування  податком на додану вартість операції  з ввезення на митну територію України лікарських засобів і медичних виробів та  першого постачання лікарських засобів, медичних виробів на митній території України імпортером або виробником.

Законом також передбачена відповідальність  платників у  разі нецільового використання наданої пільги в оподаткуванні  лікарських засобів та медичних виробів.

Перелік відповідних лікарських засобів та медичних виробів, порядок їх ввезення, постачання і цільового використання визначаються Кабінетом Міністрів України.

 

Понад 50 мільйонів гривень військового збору сплатили мешканці Сумщини з початку року

На підтримку української армії платники податків Сумської області за 4 місяці 2015 року спрямували 50,3 млн. грн. військового збору, що на 4 млн. грн. більше, ніж передбачалось. Зокрема, в квітні поточного року до держбюджету спрямовано 14,4 млн. грн. збору, додатково надійшло понад 2 млн. грн. військового збору.

Нагадаємо, що з 1 квітня запроваджено оновлену форму № 1ДФ, у розділі II якої податкові агенти відображають інформацію про військовий збір (загальні суми нарахованих та виплачених доходів, з яких утримано військовий збір, загальну суму нарахованого та перерахованого до бюджету військового збору).

 

Інформацію про дію ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами можна перевірити on-line

 Для зручності платників на офіційному веб-порталі територіальних органів ДФС в Сумській області (http://sumy.sfs.gov.ua) в розділі «Реєстри» сформовано Реєстр виданих, призупинених й анульованих ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на території Івано-Франківської  області, станом на 01.04.2015 року.

Дані у Реєстрі оновлюються щомісячно.

 

Затверджено новий реєстр РРО

Державна фіскальна служба України наказом від 27.04.2015 N 302 затвердила Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

Реєстр розрахункових операцій ведеться в цілях:

– застосування в Україні РРО, які випускаються серійно та відповідають встановленим вимогам і пройшли державну реєстрацію;

– виведення із експлуатації РРО, які не відповідають вимогам нормативних документів.

Новий Державний реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена.

 

На Сумщині у пастора церкви баптистів вилучено старовинну скрипку

На митному посту «Бачівськ» сумські митники вилучили старовинну скрипку – музичний інструмент німецького мануфактурного виробництва кінця ХІХ століття. 

Фахівці Сумської митниці ДФС опри огляді автомобіля «MITSUBISHI GRANDIS» на передньому сидінні автомобіля встановили інструмент, який має історичну цінність. Власник автомобіля виявився пастором євангельських християн баптистів м. Умань. Скрипку він віз у фабричному футлярі, не приховуючи.

У своїх поясненнях громадянин вказав, що не знав, що цей предмет може бути історичною або культурною цінністю. Тому і обрав формою проходження митного контролю при виїзді з України до Росії зону спрощеного митного контролю «Зелений коридор». Проте, вивозити предмети, які мають історичну чи культурну цінність суворо заборонено законом. Скрипка вилучена і передана на експертизу.

Дії чоловіка кваліфікуються за статтею 471 Митного кодексу України «Порушення порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю» .

 

Поспішайте скористатися податковою знижкою

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області нагадує студентам про можливість до 31 грудня 2015 року подати документи на отримання податкової знижки за навчання. І звертає увагу, якщо платник податку до кінця податкового року не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Платник податків, який навчається в декількох навчальних закладах України має право скористатися податковою знижкою на навчання. Платники податків які навчаються за кордоном права на податкову знижку в частині витрат у вигляді суми коштів, сплачених на користь закордонних закладів освіти не мають.

 

В Державній фіскальній службі України  нове керівництво

5 травня 2015 року Міністр фінансів України Наталія Яресько представила колективу ДФС нових керівників служби. Згідно з розпорядженням КМУ Державну фіскальну службу України очолив Роман Насіров. Першим заступником Голови ДФС став Сергій Білан, який куруватиме податкову міліцію, заступником Голови ДФС – Костянтин Лікарчук, який відповідатиме за митний напрям.

Під час представлення новопризначеним керівникам ДФС було окреслено основні завдання. Так, першочерговим завданням є забезпечення впровадження реальних змін у роботі ДФС, зокрема, забезпечення порядку роботи фіскальних органів та зменшення корупції. Крім того, серед завдань  –  оптимізація вертикалі керівництва ДФС на рівні областей та центрального апарату, залучення до роботи на цих посадах високопрофесійних кадрів, що зможуть ліквідувати корупційні схеми; збільшення надходжень до бюджету за рахунок детінізації економіки та боротьби з «податковими ямами», а також за рахунок боротьби з контрабандою.

У свою чергу, Голова ДФС Роман Насіров зазначив, що фіскальна служба починає працювати плідно і по-новому –  чесно, відкрито та відверто.

«У нас є два, три, максимум чотири місяці, щоб зробити зміни, і нам треба починати їх робити вже сьогодні. Нам потрібно зробити реальну податкову реформу. Це не тільки зміни у Податковому та Митному кодексах, а, що найважливіше, – зміни у функціонуванні структури, зміни ментальності. Потрібно виховати у платників податків, чи то юридичних, чи фізичних осіб – підприємців, культуру сплати податків», – наголосив Роман Насіров.

За його словами, найближчі три місяці є вирішальними як для фіскальної служби, так і для держави в цілому.

Сергій Білан та Костянтин Лікарчук серед пріоритетів визначили комплексні зміни у роботі податкової міліції та митниці, боротьбу з корупційними проявами, а також забезпечення зростання надходжень до бюджету.

 

З початку року до зведеного бюджету надійшло майже 173 млрд. гривень

За оперативними даними у січні-квітні 2015 року до зведеного бюджету зібрано 172,9 млрд. грн., що на 43,7 млрд. грн., або на 33,9 відс. перевищує відповідний період минулого року. До державного бюджету забезпечено 144,1 млрд. грн., до місцевих бюджетів – 28,8 млрд. гривень.

Надходження (збір) до загального фонду державного бюджету склали 144,1 млрд. грн., індикативні показники Міністерства фінансів України виконано на 110,5 відс., додатково забезпечено 13,7 млрд. гривень.

У повному обсязі виконано завдання Міністерства фінансів України з податку на додану вартість із ввезених на територію Україні товарів – 107,5 відс. (+2,9 млрд. грн.), податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів – 119 відс. (+5,4 млрд. грн.), податку на прибуток підприємств – 110,3 відс. (+1,6 млрд. грн.), податку та збору на доходи фізичних осіб – 103,5 відс. (+0,4 млрд. грн.), ввізного мита – 108,4 відс. (+0,7 млрд. грн.), частини чистого прибутку (доходу), що вилучається до держбюджету – 283,2 відс. (+0,5 млрд. грн.), збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності – 107,4 відс. (+0,1 млрд. грн.), рентної плати за користування радіочастотним ресурсом – 275,3 відс. (+0,4 млрд. грн.) тощо.

У розрізі основних платежів у січні-квітні 2015 року приріст до відповідного періоду 2014 року забезпечено з податку на додану вартість із ввезених на територію України товарів – на 54,2 відс. (+14,5 млрд. грн.), податку на додану вартість з вироблених на території України товарів (робіт, послуг) – на 26,5 відс. (+7,1 млрд. грн.), ввізного мита – у 3,2 раза (+6,7 млрд. грн.), акцизного податку з ввезених на митну територію України підакцизних товарів – у 8 разів (+6 млрд. грн.), акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) – на 41 відс. (+3,1 млрд. грн.), частини чистого прибутку (доходу), що вилучається до держбюджету – у 2,9 раза (+0,5 млрд. грн.), збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності – на 43,2 відс. (+0,4 млрд. грн.), рентної плати за користування радіочастотним ресурсом – у 2,2 раза (+0,4 млрд. грн.), рентної плати за користування надрами – на 5,3 відс. (+0,3 млрд. грн.) тощо.

З початку року платникам податків на рахунки відшкодовано 16,5 млрд. грн. податку на додану вартість.

Надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування склали 55,7 млрд. гривень.

 

Перейти до вмісту