Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageДекларацію з акцизного податку платникам необхідно подавати щомісяця не пізніше 20 числа наступного звітного періоду за вибором платника (окрім платників податків, що належать до великих та середніх підприємств) як в електронному, так і в паперовому вигляді.

Майже 64 мільйони гривень ЄСВ надійшло від платників Конотопської ОДПІ

За два місяці поточного року  сплата єдиного соціального внеску платниками Конотопської ОДПІ склала 63 млн. 820,3 тис. грн., що на 706,5 тис. грн. більше за відповідний  період минулого року. Про це повідомив в.о. начальника Конотопської ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області Юрій Чеботарьов. Переважна сума цих коштів надійшла від роботодавців, які нараховували та сплачували ЄСВ на суми заробітної плати та винагороди за договорами цивільно-правового характеру.

Посадовець нагадав, що звітність з ЄСВ можна подавати в електронному вигляді. Для цього потрібно скористатися ключем електронного цифрового підпису, який можна безкоштовно отримати у відділенні Акредитованого центру сертифікації ключів за адресою: м. Конотоп, пр. Миру, 2, ІІ зал Центру обслуговування платників, тел. (05447) 6-61-97.

Подання звітності в електронному вигляді має безліч переваг як для платників податків, так і для фахівців Державної фіскальної служби. Звітність, надіслана до органу ДФС засоби телекомунікаційного звязку, не потребує дублювання на паперових носіях та їх зберігання.

 

Затверджено нову форму № 1-ДФ

Мінфіном України затверджено нову форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ) та Порядок його заповнення і подання податковими агентами.

Податковий розрахунок складається з двох розділів: розділ I «Суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і суми утриманого з них податку»; розділ II «Оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею та військовий збір».

Вперше Податковий розрахунок за новою формою подається податковими агентами за I квартал 2015 року. Термін подачі – 40 календарних днів, що настають за останнім ка­лендарним днем звітного кварта­лу.

Наказ «Про затвердження форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма N 1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку» набирає чинності з 01.04.2015 року.

 

Конотопська ОДПІ: в порівнянні з минулим роком

сплата єдиного податку зросла майже на 20%

Протягом січня-лютого поточного року суб’єкти господарювання Конотопської ОДПІ, які обрали спрощену систему оподаткування, сплатили до місцевого бюджету 3 мільйони 301 тисячу гривень єдиного податку. Порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження зросли на 511 тисяч гривень.

Нагадуємо, що відповідно до ст. 295 Податкового кодексу України єдиний податок сплачується:

 платниками І та ІІ груп не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця;

– платниками єдиного податку ІІІ групи – протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал;

– платниками єдиного податку ІV групи – щоквартально протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем податкового (звітного) кварталу у розмірах встановлених законодавством.

Перейти на спрощену систему оподаткування можливо тільки один раз протягом календарного року. Для цього потрібно подати заяву до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

 

Вилучену ікону Миколи Чудотворця оцінили в 20 тисяч євро

На митному посту «Катеринівка» Сумської митниці ДФС працівники фіскальної служби спільно з прикордонниками вилучили старовинну ікону.  

 Церковний предмет виявлений при огляді автомобіля «Mitsubishi Lancer», за кермом якого був 38-річний громадянин України. Прямував чоловік до Російської Федерації.

На порушника митних правил складено протокол відповідно до статті  471 Митного кодексу України «Порушення порядку проходження  митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю».

– На даний час ікону вилучено і направлено  фахівцям на експертизу,  яка вже підтвердила, що предмет є історичною та культурною цінністю. Орієнтовочна вартість її  складає 20 тисяч євро, – зазначив Олександр Гуцал, начальник Сумської митниці ДФС.

 

Здаєш нерухоме майно в оренду – задекларуй свої доходи!

Конотопська ОДПІ нагадує, що громадяни – орендодавці, які здають свою квартиру, будинок, кімнату тощо в оренду чи суборенду, житловий найм чи піднайм іншому громадянину,  відповідальні за нарахування та сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету.

Такий платник податку зобов‘язаний самостійно нарахувати та сплатити податок на доходи фізичних осіб до бюджету за ставкою 15% та/або 17%, в залежності від суми доходу. Податок сплачується щокварталу, протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного кварталу.

Сума отриманого доходу та сплаченого протягом звітного року податку за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Декларація про отримані доходи необхідно подати до 1 травня 2015 року у податкову інспекцію за місцем прописки (реєстрації в паспорті).

Звертаємо увагу: нотаріуси, у разі нотаріального посвідчення договору оренди, зобов‘язані надіслати інформацію про такий договір до відповідного органу Державної фіскальної служби за адресою орендодавця.

Рієлтери також надають інформацію про укладені за їх посередництвом договори про оренду нерухомості до органу Державної фіскальної служби за місцем своєї реєстрації.

 

За допомогою «Електронного кабінету» платники податків

відправили понад 96 тисяч документів до органів ДФС

З початку 2015 року кількість користувачів  електронного сервісу ДФС «Електронний кабінет платника податків» склала понад 48 тис. осіб. Протягом січня – лютого поточного року за допомогою зазначеного сервісу до органів Державної фіскальної служби надано понад 96 тис. звітів та інших документів.

Також розширено функціональні можливості «Електронного кабінету». Відтепер, за допомогою цього сервісу, платник може подавати заяву щодо отримання довідки про відсутність заборгованості та отримувати її в електронному вигляді. Крім цього, можна заздалегідь визначити розмір пені, що буде нарахована після погашення суми боргу.

Нагадаємо, що електронний сервіс ДФС «Електронний кабінет платника податків» дає платникам можливість надавати податкову звітність до органів доходів і зборів в електронній формі, що економить час та унеможливлює втручання людського фактору у взаємодію між платником податків та державним  фіскальним органом.   

Довідково: У 2014 році користувачами «Електронного кабінету платника податків» стали понад 77,6 тис. осіб. Кількість звітів та документів, наданих платниками до органів доходів і зборів з його використанням,  минулого року перевищила 281 тис.

 

Свої доходи та майно вже задекларували 69 конотопчан

За два місяці поточного року до Конотопської ОДПІ подали декларації про майно та доходи, отримані у минулому році, 69 жителів Конотопщини. Сума задекларованих доходів склала 3 мільйони 132 тисячи гривень, а сума податку, що підлягає сплаті до бюджету – 160 тисяч гривень. Про це повідомив начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Ярослав Борщенко.

Податкову декларацію про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2014 році, необхідно подати до 1 травня 2015 року, а для тих громадян, які бажають отримати податкову знижку, – упродовж всього року. Декларація подається до податкової інспекції за місцем реєстрації платника (місцем проживання).

Якщо платник податків бажає подати декларацію поштою, то поштове відправлення йому необхідно надіслати не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного терміну подання декларації. Тобто не пізніше 20 квітня 2015 року.

Також, декларацію можна подати в електронній формі за допомогою засобів електронного зв’язку з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису згідно із законодавством. 

Вичерпна інформація з питань декларування доходів громадян розміщена на офіційному веб-порталі територіальних органів ДФС у Сумській області в окремому розділі „Декларування доходів громадян – 2015” http://sumy.sfs.gov.ua/deklaruvannya-dohodiv-gromadyan/. Консультаційну допомогу з питань заповнення та подання декларації також можна отримати в Центрі обслуговування платників, що знаходиться за адресою м. Конотоп, пр. Миру, 2, телефон для довідок (05447) 6-98-98, 6-61-97.

 

Фізичні особи–підприємці сплачують військовий збір

Фізичні особи – підприємці, крім тих, що обрали спрощену систему оподаткування, за результатами звітного податкового року самостійно розраховують військовий збір у розмірі 1,5 відсотка чистого оподатковуваного доходу.

Сума військового збору  відображається  в річній податковій декларації та сплачується  у терміни, передбачені для сплати податку на доходи фізичних осіб за відповідний період.

Першим звітним податковим періодом для нарахування військового збору з доходів фізичних осіб – підприємців  є 2015 рік.

Вперше сплатити військовий збір фізичні особи – підприємці зобов’язані будуть до 19 лютого 2016 року.

 

Двоголовий орел летів з порушенням митних правил

Громадянин України з порушенням митних правил намагався вивезти з країни історичну цінність.

На міжнародному автомобільному пункті пропуску “Бачівськ”, співробітники Сумської митниці ДФС спільно з прикордонниками вирішили ретельно оглянути автомобіль “Toyota Camry”.

І підозри оперативників виявилися не даремними. У салоні авто митники знайшли металеву печатку – штамп  з зображенням гербу у вигляді двоголового орла та надписом по колу. Печатка дуже схожа на історичну цінність, а до цих предметів встановлені обмеження під час переміщення черех митний кордон України.

Знахідка вилучена, її вартість та історична цінність буде визначено експертизою. За даним фактом було складено протокол за статтею 471 Митного кодексу України «Порушення порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного контролю». Санкція статті передбачає накладення штрафу в  розмірі 1700 гривень, а також конфіскацію предмету правопорушення.

 

Затверджені нові форми реєстраційних документів

для отримання послуг електронного цифрового підпису

Державною фіскальною службою України затверджено нову редакцію Регламенту Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС та нові форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису, що набудуть чинності 2 березня 2015 року.

Форми за попереднім зразком приймаються віддаленими пунктами реєстрації користувачів Акредитованого центру до 2 березня 2015 року. Нові форми реєстраційних документів можна завантажити за посиланням http://acskidd.gov.ua/r_kor.  

Також повідомляємо, що у зв`язку з реорганізацією Інформаційно-довідкового департаменту Міндоходів та створенням Інформаційно-довідкового департаменту ДФС,  змінено найменування Акредитованого центру сертифікації ключів ІДД Міндоходів на Акредитований центр сертифікації ключів ІДД ДФС та пройдено процедуру акредитації.

 

З початку року до місцевих бюджетів Сумщини надійшло майже 300 мільйонів гривень

Головним управлінням ДФС у Сумській області у січні-лютому 2015 року забезпечено збір до місцевих бюджетів в сумі 294,8 млн. гривень. Про це повідомив Олексій Мазуренко, в.о. начальника ГУ ДФС у Сумській області.

У розрізі платежів у січні-лютому 2015 року до місцевих бюджетів надійшло:

– податку на доходи фізичних осіб – 159,5 млн. грн.;

– єдиного податку – 40,4 млн. грн. (в т.ч. з юридичних осіб – 7,0 млн. грн., з фізичних осіб – 28,8 млн. грн., з сільськогосподарських товаровиробників – 4,5 млн. грн.);   

– акцизного податку з реалізації СГ роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 7,4 млн. грн.;

– екологічного податку – 5,7 млн. грн.;

– податку на майно – 58,3 млн. грн., в т.ч. податку на майно в частині плати за землю – 57,9 млн. грн., (в т.ч. з юридичних осіб – 52,7 млн. грн., з фізичних осіб – 5,2 млн. грн.),; податку на нерухоме майно – 0,4 млн. гривень.

 

Отримували дохід від двох роботодавців – подайте декларацію

Декларацію про майновий стан і доходи мають подати  громадяни, дохід яких у 2014 році оподатковувався за ставками 15 чи 17% та виплачувався двома або більше податковими агентами, і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2014 року, а це – 146160 гривень.

У 2015 році податкову декларацію  обов’язково треба подати також  й тим громадянам, які отримували протягом 2014 року доходи не від податкових агентів, іноземні доходи, доходи від здійснення операцій з інвестиційними активами (продаж цінних паперів, корпоративних прав та інше), від надання майна в оренду фізичним особам, доходи у вигляді виграшів у гральних закладах, спадщини чи подарунків, інші доходи, які не були оподатковані протягом року за місцем виплати доходу, але не є звільненими від оподаткування, та при виїзді платника податків-резидента за кордон на постійне місце проживання.

Нагадаємо, що відзвітувати про свій майновий стан і доходи, отримані торік, слід до 1 травня 2015 року, а сплатити податок – до 1 серпня цього ж року.

 

О Г О Л О Ш Е Н Н Я щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій

У зв’язку з набуттям чинності змін внесених до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів контроль за яким покладено на контролюючі органи згідно з Законом України від 28 грудня 20114 року за №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи»

З 1 січня 2015 року

Суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю підакцизних товарів (пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів нафтопродуктів та іншого палива) та використовують у своїй діяльності реєстратори розрахункових операцій, книги обліку розрахункових операцій та розрахункові книжки повинні забезпечити відображення ставки та суми акцизного податку, який підлягає перерахування до бюджету у розрахункових документах (касовому чеку, розрахунковій квитанції).

Суб’єкти господарювання, які використовують програмно-технічні комплекси самообслуговування (ПТКС), при розрахунках за реалізовані товари (надані послуги), а також ті, що здійснюють продаж товарів у мережі Інтернет зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій та видавати покупцю розрахунковий документ встановленої форми.

Підприємства сфери послуг (перукарні, салони краси, медичні центри, спортивні клуби, хімчистки, сервісні центри з ремонту побутової техніки тощо) при проведенні розрахунків зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій на загальних підставах. 

Реєстратори розрахункових операцій зобов’язані застосовуватись при здійсненні операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, а також операцій комерційних агентів банків з приймання готівки для подальшого її переказу.

Дозволяється первинна реєстрація лише реєстраторів розрахункових операцій, які створюють контрольну стрічку в електронній формі, та електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг), реєстраторів розрахункових операцій з купівлі-продажу іноземної валюти.

З 1 липня 2015 року

Реєстратори розрахункових операцій зобов’язані застосовувати платники єдиного податку ТРЕТЬОЇ групи.

З 1 січня 2016 року

Реєстратори розрахункових операцій зобов’язані застосовувати платники єдиного податку ДРУГОЇ групи.

РЕЄСТРАТОРИ РОЗРАХУНКОВИХ ОПЕРАЦІЙ НЕ ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ платниками єдиного податку другої і третьої (фізичними особами – підприємцями) груп при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі, а також платниками єдиного податку ПЕРШОЇ групи.

 

Звертаємо увагу платників акцизного податку!

 На офіційному сайті ДФС України розміщено оновлене програмне забезпечення для подання Декларації акцизного податку в електронному вигляді за адресою: Головна/Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність /Програмне забезпечення/ ОПЗ-програмне забезпечення по формуванню та подачі платниками податків податкової звітності та реєстру отриманих та виданих податкових накладних до органів ДПС в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв'язку.

Також повідомляємо, що у зв'язку з набранням чинності нової форми Декларації   акцизного   податку   (наказ   МФУ   від   23.01.2015   №14),   а  також доопрацюванням на даний час програмного забезпечення, на сьогодні готується роз'яснення щодо незастосування до платників  акцизного податку штрафних санкцій за несвоєчасне подання та/або подання не за формою Декларації за січень 2015 року.

 

До порядку отримання ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем внесено зміни

Документи на видачу ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами можна подати до органів ДФС не тільки особисто, але й надіслати рекомендованим листом. Крім цього, довідка про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій) не потрібна.

Про це зазначено у наказі ДФС України від 14.02.2015 № 85, яким внесено зміни до «Рекомендацій щодо організації роботи головних управлінь  ДФС України із приймання документів та видачі ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами», затвердженими наказом від 24.10.2014 № 213. Отримати ліцензію можна в Центрі обслуговування платників за адресою м. Конотоп, пл. Миру, 2.

 

Подайте декларацію вчасно

Конотопська ОДПІ нагадує, що в Україні триває кампанія декларування доходів громадян. Декларацію потрібно подати до органів Державної фіскальної служби за місцем проживання.

Громадяни можуть подати декларацію у паперовому вигляді або відзвітувати в електронній формі. Перевагою електронного звітування є значна економія Вашого часу та можливість відправлення декларації до останньої години дня, у якому минає граничний термін її подання (30 квітня). Основна умова подачі звітності в електронному вигляді – наявність власного електронного підпису.

Надіслати декларацію можна і поштою – з повідомленням про вручення та з описом вкладеного. Але звертаємо Вашу увагу на те, що поштове відправлення необхідно надіслати не пізніше, ніж за десять днів до закінчення граничного терміну подання декларації. Тобто не пізніше 20 квітня.

Порядок заповнення та подання декларації про майновий стан і доходи визначено ст. 179 Податкового кодексу України.

 

Працівники Сумської митниці ДФС затримали контрабандний спирт

В районі села Рижівка Білопільського району на відстані десяти метрів від державного кордону працівники Сумської митниці ДФС затримали місцевого жителя, громадянина України, який намагався переправити в Україну з Російської Федерації 12 поліетиленових пляшок з етиловим спиртом. Порушника, який перетнув лінію кордону поза пунктом митного пропуску, «спіймали» вже після закриття міцевого пункту пропуску.

Стосовно затриманого складено протокол про порушення митних правил за ст.484 Митного кодеку України. Предмети правопорушення вилучено у становленому законом порядку.  

 

На Сумщині понад 400 підприємців задекларували мільйонні доходи

В Державній фіскальній службі Сумщини підбили перші підсумки декларування доходів громадян-підприємців.

–  Ми узагальнили дані декларацій приватних підприємців, які знаходяться на загальній системі оподаткування, та платників 3-5 групи єдиного податку. Всього приватними підприємцями до податкових інспекцій подано 13 тисяч 667 декларацій про майновий стан за 2014 рік  із задекларованою сумою доходів 741,1 млн. грн. При цьому кількість мільйонерів «загальників» по області склала 106 осіб, – зазначила Наталія Мірошнікова, начальник управління доходів і зборів фізичних осіб ГУ ДФС у Сумській області.

Платниками єдиного податку, що знаходяться на 3-5 групі єдиного податку (нині 3 група), задекларовано доходів у розмірі майже 2 млрд. грн., із сумою до сплати єдиного податку 71,5 млн. грн. Кількість мільйонерів, що знаходяться на спрощеній системі оподаткування із застосуванням 3 групи, складає 322 чоловіки.

– При цьому, хотілося б зазначити, що 142 «мільйонера-спрощенця» та 18 «мільйонерів-загальників», згідно звітності, не мають найманих працівників. І ця категорія підприємців попадає під пильне око податківців, підкреслила Наталія Мірошникова. – Ми маємо переконатися, що підприємці не вдаються до  використання праці неоформлених робітників і не виплачують їм зарплату «в конвертах», – зазначила посадовець.

Перейти до вмісту