49 сесія 6 скликання (27.02.2015)

Про викладення районної програми з реалізації Конвенціїї ООН про права дитини на 2014-2016 роки

                                            Image                                           

КОНОТОПСЬКА РАЙОННА РАДА

ШОСТЕ СКЛИКАННЯ

СОРОК ДЕВЯТА СЕСІЯ

РІШЕННЯ

Конотоп

27.02.2015

Про викладення районної програми

з реалізації Конвенції ООН про

права дитини на 2014-2016 роки

у новій редакції

 

Відповідно до Закону України «Про Загальнодержавну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року», з метою забезпечення оптимального функціонування цілісної системи захисту прав дітей, організації їх морального, фізичного та розумового розвитку, поліпшення соціальної підтримки сімей з дітьми, виховання відповідального батьківства та запобігання соціальному сирітству, керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

районна рада вирішила:

1.Затвердити районну програму з реалізації Конвенції ООН про права дитини на 2014-2016 роки у новій редакції (додається).

2. Головним розпорядником коштів та виконавцем програми визначити Конотопську районну державну адміністрацію.

3. Рекомендувати селищній та сільським радам:

3.1. Впорядкувати сільські програми у відповідності до районної програми.

3.2. При формуванні бюджетів селищної та сільських рад передбачити кошти на реалізацію заходів визначеної програми.

4. У зв'язку  з прийняттям даного рішення, рішення районної ради від 13.12.2013 «Про районну програму з реалізації Конвенції ООН про права дитини на 2014-2016 роки» визнати такими, що втратило чинність з 27 лютого 2015 року.

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту.

 

Голова  районної ради                                                            А.В.Боярчук 

 

 

 

 

 

Точиленко 2-50-91 

 

Надіслати:  до протоколу – 2; постійній комісії з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту РДА-1; фінансовому управлінню РДА –1; службі у справах дітей РДА -1; відділу освіти, молоді та спорту РДА-1;управлінню соціального захисту населення РДА – 1; центру первинної медико-санітарної допомоги Конотопського району -1; РЦСССДМ-1, селищній та сільським радам – 30, відділу економічного розвитку та торгівлі РДА- 1.

                                                                      

 

           Додаток

                                                                                                                     до рішення районної ради

                                                                                                           шостого скликання

                                                                                                  від 27.02.2015

 

 

1.Паспорт

районної програми з реалізації Конвенції ООН про права дитини на 2014-2016 роки (далі – програма)

1.

Ініціатор розроблення
програми

Конотопська районна державна адміністрація

2.

Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення програми

Розпорядження голови Конотопської районної державної адміністрації від  13.11.2013 № 236-ОД «Про розроблення проекту районної програми з реалізації Конвенції ООН про права дитини на  2014-2016 роки»

3.

Розробник програми

Конотопська районна державна адміністрація (служба у справах дітей)

4.

Співрозробники програми

Відділ освіти, молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації, районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, центр первинної медико-санітарної допомоги Конотопського району

5.

Відповідальний виконавець програми

Конотопська районна державна адміністрація (служба у справах дітей)

6.

Учасники програми

Селищна та сільські ради, районний центр соціальних служб для сім’ї дітей та молоді,  центр первинної медико-санітарної допомоги Конотопського району,  відділ освіти, молоді та спорту, відділ культури,  управління соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації, Конотопський МВ УМВС України (по обслуговуванню м. Конотопа та Конотопського району) України в Сумській області, територіальна державна інспекція праці у Сумській області

7.

Термін реалізації програми

2014 – 2016 роки

8.

Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні програми (для комплексних програм)

Районний бюджет, бюджети селищної та сільських рад

9.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, усього,

у тому числі:

 

 91000 грн.

9.1.

Кошти районного бюджету

  91000 грн.

 

2. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована програма

Районна програма з реалізації Конвенції ООН про права дитини на 2014-2016 роки (далі – програма) розроблена відповідно до Закону України «Про
Загальнодержавну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року».

Станом на 1 жовтня 2013 року на первинному обліку служби у справах дітей перебуває 84 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, із них: 48 перебувають під опікою, піклуванням, 23 проживають у прийомних сім'ях та дитячих будинках сімейного типу. Виховуються в сім’ях громадян 81% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У той же час 19% дітей не влаштовано до сімейних форм виховання.

            З метою впровадження нових форм сімейного виховання, поліпшення становища дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечення найбільш повного захисту їх інтересів в районі функціонує            5 прийомних сімей, в яких виховується 12 дітей та 2 дитячі будинки сімейного  типу, в яких виховується 11 дітей. Протягом 2013 року до сімейних форм виховання влаштовано 8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування з них: 3 дітей – під опіку, піклування; 3 дитини – до прийомної сім’ї; 2 дітей усиновлено.  

            На централізованому обліку з усиновлення станом на 1 жовтня 2013 року перебуває 31 дитина. Сформована база потенційних кандидатів в  опікуни, піклувальники.

            Разом з тим немає підстав стверджувати, що кожна дитина, яка проживає на території району, повною мірою захищена, що в дитячому середовищі подолані такі явища, як бездоглядність дітей з боку батьків, безпритульність, соціальне сирітство тощо.

            У 2013 році проведено 45 рейдів, у результаті яких виявлено 52 дитини,       7 дітей було вилучено із сімей, де батьки не займаються їх вихованням.

            На обліку служби у справах дітей перебуває 29 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах.

Із загальної кількості дітей, виявлених під час рейдів, 4 – ро влаштовано до  закладів соціального захисту, 3-оє дітей влаштовано до закладів охорони здоров’я.

Для підвищення ефективності дій, спрямованих на мінімізацію ризиків, негативних проявів серед дітей, акцентується увага на ранньому виявленні
сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, забезпечення захисту прав та інтересів дітей, які виховуються в таких родинах. Так, протягом 2013 року службою у справах дітей обстежено 84 сім’ї, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків. За незадовільне виконання батьківських обов’язків попереджено 80 батьків, ініційовано притягнення до відповідальності 12 таких осіб.

             Та найбільш проблемним залишається питання захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.  В районі  сформовано житловий реєстр, відповідно до якого тільки 4 дитини-сироти мають житло  на праві власності.  

Службою у справах дітей  проведено моніторинг житлових будинків, що належать дітям на правах власності та користування, і встановлено, що житло в придатному стані для проживання мають лише 2-є дітей, 2-є потребують покращення житлово-побутових умов.

            Проблемним залишається питання надання дітям-сиротам та дітям,
позбавленим батьківського піклування житла позачергово. На квартирному
обліку перебуває 26 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського
піклування.

Необхідно відмітити, що діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, відповідно до законодавства мають забезпечуватися житлом соціального призначення протягом місяця після досягнення 18 років і до надання їм благоустроєного житлового приміщення.                                                    

            Недостатнє фінансування з місцевих бюджетів заходів профілактичного спрямування є однією з причин не вирішення проблем, що існують у дитячому середовищі.

            Такий стан справ викликає необхідність прийняття цієї програми,
завданням якої є об’єднання в єдину систему зусилля виконкомів селищної  та сільських рад, всіх зацікавлених відділів та установ району щодо захисту прав дітей.

 

                                                3. Визначення мети програми

Метою Програми є забезпечення оптимального функціонування цілісної системи захисту прав дітей відповідно до вимог Конвенції ООН про права дитини, організації їх морального, фізичного та розумового розвитку, поліпшення соціальної підтримки сімей з дітьми, виховання відповідального батьківства та запобігання соціальному сирітству, збереження здоров'я кожної дитини протягом усього періоду дитинства, створення рівних умов для доступу кожної дитини до високоякісної освіти (дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної і вищої) для забезпечення розвитку особистості, суспільства і держави, створення умов для реалізації державних гарантій і конституційних прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перепрофілювання інтернатних закладів та оптимальне їх використання, забезпечення житлом  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, шляхом придбання житла на вторинному ринку за рахунок бюджетів місцевого самоврядування, передачу у власність житла,  що є комунальною власністю територіальних громад району,  вилучених на підставі судових рішень або визнаного в установленому законом порядку безхазяйними або  відумерлим,  будівництва житлового будинку по вулиці Чапаєва № 104 в с. Сахни Конотопського району для осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

4. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми,

обсягів та джерел фінансування, строки та етапи виконання програми

Реалізація Програми буде здійснюватись на засадах відкритості,
прозорості та дієвості. Оптимальним шляхом вирішення зазначених  проблем є здійснення наступних дій на таких напрямках як:

охорона здоров'я та формування здорового способу життя дітей;

протидія ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та наркоманії;

оздоровлення та відпочинок;

забезпечення всіх дітей-інвалідів послугами навчальних закладів 
незалежно від стану здоров'я цих дітей та їх місця проживання і виховання;
здійснення реформування системи закладів для  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в інтересах кожної дитини;
забезпечення пріоритетності влаштування дитини в сім`ю громадян;
влаштування дитини з перших років життя до інтернатного закладу лише у випадках, коли з певних причин немає можливості влаштувати її на виховання в сім`ю громадян; 

культурний і духовний розвиток дитини;

  соціальне забезпечення та підтримка сімей з дітьми;

запобігання соціальному сирітству, подолання бездоглядності та безпритульності серед дітей;

соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського
піклування;

захист дітей-біженців, дітей, які перебувають на території області без
законних представників, та дітей без громадянства;

захист житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування шляхом придбання для них житлових будинків на вторинному ринку житла та передача у власність житла,  що є комунальною власністю територіальних громад району, вилучених на підставі судових рішень або визнаного в установленому законом порядку безхазяйними або відумерлими,  будівництва житлового будинку по вулиці Чапаєва № 104 в с. Сахни Конотопського району для осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Термін дії програми становить 2014-2016 роки.

          Фінансування програми здійснюється за рахунок коштів районного бюджету. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для виконання програми становить 91000 гривень, з них кошти районного бюджету 91000 гривень.

Ресурсне забезпечення районної програми з реалізації Конвенції ООН про права дитини на 2014-2016 роки

гривень

Обсяг коштів,
що пропонується залучити на
виконання

програми

Роки виконання програми, у тому числі

Усього
витрат на виконання програми

2014 рік

2015 рік

2016 рік

Обсяг ресурсів, усього,

у тому числі:

7000

77000

7000

91000

Районний бюджет 

7000

77000

7000

91000

 

          5.Перелік завдань і заходів програми та результативні показники

Основними завданнями Програми є:

забезпечення реалізації державної політики у сфері боротьби з туберкульозом, наркоманією, ВІЛ/СНІДом, захисту прав ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД дітей, зменшення небезпеки інфікування ВІЛ-уразливих категорій дітей, проведення через засоби масової інформації інформаційної кампанії, спрямованої на формування громадської думки щодо наслідків наркотичної залежності та неприйнятності будь-яких форм розповсюдження наркотиків; 
збереження, розвиток та ефективне використання мережі відповідних 
дитячих оздоровчих закладів, оздоровлення всіх дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також дітей, які опинилися в складних
життєвих обставинах;
забезпечення всіх дітей-інвалідів послугами навчальних закладів 
незалежно від стану здоров'я цих дітей та їх місця проживання і виховання;
створення рівних умов для доступу кожної дитини до послуг закладів 
соціально-культурної сфери;
підвищення рівня культури сімейних стосунків і відповідальності батьків за виконання своїх обов'язків шляхом активізації участі батьків у семінарах, тренінгах, що сприяють формуванню сімейних цінностей; 
удосконалення системи соціальної роботи з сім'ями, що мають дітей і опинилися в складних життєвих обставинах; 
запобігання соціальному сирітству дітей з раннього віку, відмові батьків від дітей раннього віку, у тому числі дітей з вродженими вадами розвитку, сприяння діяльності в родопомічних закладах консультаційних пунктів  соціально-психологічної допомоги, центрів матері та дитини; 
своєчасне виявлення бездоглядних та безпритульних дітей, влаштування їх на виховання в заклади сімейного типу та соціального захисту; 
забезпечення захисту прав вихованців закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, ухвалення рішень щодо збереження 
житлових та інших майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, не пізніш як через місяць від дня надання дитині відповідного статусу;
реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
розроблення стандартів функціонування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Виконання Програми дасть змогу:

забезпечити розвиток та доступність соціальних послуг для сімей з 
дітьми;
удосконалити процес реабілітації бездоглядних та безпритульних дітей та їх сімей;
реформувати систему закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених 
батьківського піклування;
забезпечити пріоритетність права дитини на сімейне виховання, розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського 
піклування (усиновлення, опіка та піклування, створення дитячих будинків
сімейного типу, прийомних сімей);
забезпечити випускників шкіл-інтернатів, які не мають житла, житлом із фондів соціального призначення, створити умови для їх доступу до психологічних, соціально-педагогічних, соціально-медичних, юридичних, інформаційних та інших послуг; 
створити умови для адаптації молоді з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до самостійного життя та їх доступу до різних видів соціальних послуг; 
створити умови для виховання та догляду за дитиною-інвалідом у сім'ї; 
підвищити рівень взаємодії органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, професійних спілок та організацій роботодавців, інших 
громадських організацій, до сфери діяльності яких належить здійснення
заходів, спрямованих на боротьбу із застосуванням найгірших форм дитячої праці;
підвищити ефективність соціальної роботи з сім’ями або особами, які опинилися в складних життєвих обставинах;
забезпечити дотримання прав на житло відповідно до чинного законодавства для неповнолітніх, звільнених із спеціальних виховних установ Державної пенітенціарної служби України, а також влаштування їх на роботу чи навчання; 

 забезпечити житлом дітей-сиріт  та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа шляхом придбання житла на  вторинному ринку за рахунок бюджетів місцевого самоврядування та передачу у власність житла,  що є комунальною власністю територіальних громад району  вилучених на підставі судових рішень або визнаного в установленому законом порядку безхазяйними або  відумерлими,  будівництва житлового будинку по вулиці Чапаєва № 104 в с. Сахни Конотопського району для осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Обсяги потреби у житлі на 2014-2016 роки наведені в додатку 2.

Завдяки дії Програми протягом 2014-2016 років планується:

досягти 100% влаштування випускників інтернатних закладів із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, у професійно-технічні навчальні заклади, вищі навчальні заклади І-ІІ, ІІІ-ІV рівнів акредитації;

збільшити рівень влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання до 80% (від кількості посиротілих дітей);

зменшити кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в інтернатних закладах;

100% охопити оздоровленням дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (осіб шкільного віку);

100% охопити соціальним супроводом дітей, які опинились у складних життєвих обставинах;

забезпечити житлом дітей-сиріт  та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа;

знизити рівень смертності дітей на 10%.

 

                        

6. Напрями діяльності та заходи програми

Напрями діяльності та заходи районної програми з реалізації Конвенції ООН про права дитини на 2014-2016 роки наведено в додатку 1.

 

7. Координація та контроль за ходом виконання програми

Координацію дій та  загальний контроль за виконанням програми здійснює служба у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації.

Учасники програми забезпечують виконання завдань, визначених
програмою, аналізують хід реалізації програми та надають службі у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації звіт і пропозиції щодо заходів з її виконання щороку до 20 грудня.

Згідно з наказом Міністерства економіки України від 04.12.2006 р. №367 «Про затвердження  Методичних рекомендацій щодо порядку розроблення регіональних цільових програм, моніторингу та звітності про їх виконання» служба у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації щороку  до 15 січня звітує голові Конотопської районної державної адміністрації  та відділу економічного розвитку і торгівлі Конотопської районної державної адміністрації, до 20 січня узагальнює подану інформацію та надає службі у справах дітей Сумської обласної державної адміністрації.

         Районна рада щороку заслуховує звіт про хід виконання програми.

         Координує хід виконання програми заступник голови районної державної адміністрації Клігунова І.В.

 

 

Заступник голови районної ради                                                     В.М. Малігон


                                                                                       Додаток 1 до програми

 

Напрями діяльності та заходи районної програми з реалізації Конвенції ООН про права дитини на 2014-2016 роки

 

з/п

Назва

напрямку

діяльності

(пріоритетні завдання)

Перелік

заходів Програми

Термін

виконання заходу

Виконавці

Джерела фінансування

Орієнтовані обсяги фінансування, всього грн., у тому числі

Очікувані

результати

Всього

2014

2015

2016

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

І. Охорона здоров’я

1.

 

 

 

 

 

 

 

Охорона здоров’я та
формування здорового способу життя дітей

 

 

 

1.1. Сприяння створенню та функціонуванню кабінетів охорони зору дітей у  Конотопській, ЦРЛ,   для запобігання виникненню у дітей дошкільного та шкільного віку порушень зору

2014-2016 роки

Центр первинної медико – санітарної допомоги  Конотопського району

 

 

 

 

 

 

 

Виявлення захворювання органу зору на ранніх стадіях та проведення лікування відповідно до сучасних вимог

1.2. Забезпечення діяльності «Клініки, дружньої до молоді» та сприяння розширенню мережі центрів (відділень, кабінетів) медико-соціальної допомоги дітям та молоді.

2014-2016 роки

Центр первинної медико – санітарної допомоги  Конотопського району

 

Профілактика здорового способу життя, запобігання ВІЛ-інфікуванню у дітей та підлітків

1.3. Забезпечення щорічного оновлення списків дітей, хворих на хронічні захворювання: первинний (вроджений) імунодефіцит, муковісцидоз, гемофілію,дитячий церебральний параліч, хронічний вірусний гепатит, фенілкетонурію, хворобу Гоше, гіпофізарний нанізм, нанізм різного походження, передчасний статевий розвиток, гемофілію типу А та Б, або хвороба Віллібранда, цукровий діабет, онкогематологічні захворювання

 

2014-2016 роки

Центр первинної медико – санітарної допомоги  Конотопського району

 

Якісний моніторинг дітей диспансерної групи, своєчасне лікування, оздоровлення, попередження загострень


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Продовження додатку 1

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

 

1.4. Проведення аналізу ефективності лікування дітей, хворих на гемофілію типу А та Б або хворобу Віллібранда, цукровий діабет відповідно до затверджених критеріїв

2014-2016 роки

Центр первинної медико – санітарної допомоги  Конотопського району

 

Зменшення частоти ускладнень

захворювань

1.5. Забезпечення проведення обов'язкового медичного профілактичного огляду дітей до 18 років у дитячих амбулаторно-поліклінічних закладах за участю батьків та профілактичної роботи з учнями, їх батьками або законними представниками щодо виявлення факторів ризику алкогольних та наркотик-них проблем

2014-2016 роки

Центр первинної медико – санітарної допомоги  Конотопського району

 

 

100% охоплення своєчасними оглядами на кінець року та виявлені порушення

1.6. Організація своєчасного направлення дітей-інвалідів зі сколіозом, захворюваннями тазостегнових суглобів, незворотними вадами слуху, які потребують проведення кохлеарної імплантації для проведення оперативного лікування у відповідні медичні заклади

2014-2016 роки

Центр первинної медико – санітарної допомоги  Конотопського району

 

 

Підвищення якості та збільшення обсягу медичних послуг, що надаються дітям-інвалідам

1.7. Висвітлення інформаціі щодо актуальних питань по збереженню здоров’я дітей на офіційному сайті Конотопської районної державної адміністрації

2014-2016 роки

Центр первинної медико – санітарної допомоги  Конотопського району

 

 

Сприяння створенню середовища безпечного для розвитку дитини збереження її здоров’я та життя

2

Протидія ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та наркоманії

 

2.1. Сприяння реалізації в закладах освіти проекту «Покращення життя ВІЛ-позитивних дітей та їх сімей» (проведення круглих столів, семінарів тощо)

2014-2016 роки

Відділ освіти, молоді та спорту Конотопської районної

державної

адміністрації

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Формування в молоді позитивної мотивації на здо ровий спосіб життя та толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД дітей

2.2. Виготовлення та розповсюдження соціальної рекламної продукції спрямованої на формування толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД дітей

 

2014-2016 роки

Районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Продовження додатку 1

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

 

 

2.3. Організація проведення в загальноосвітніх навчальних закладах у Всесвітній день боротьби зі СНІДом (01 грудня) виховних годин, уроків “Захисти себе від ВІЛ”

2014-2016 роки

Відділ освіти,  молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації

 

 

Поширення засад і принципів здорового й безпечного способу життя, соціальна адаптація хворих на СНІД

 

 

 

2.4. Організація проведення у загальноосвітніх навчальних закладах до Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на туберкульоз (24 березня) виховних годин, уроків на тему:«Що ми знаємо про туберкульоз?»

 

2014-2016 роки

Відділ освіти,  молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації

 

Підвищення рівня обізнаності населення щодо туберкульозу

 

3.

Оздоровлення та відпочинок

 

3.1. Забезпечення оздоровлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також дітей, які опинились у складних життєвих обставинах

 

 

2014-2016 роки

Відділ освіти, молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації

 

 

 

100 % оздоровлення дітей пільгових категорій

 

3.3. Оздоровлення дітей-інвалідів, хворих на цукровий діабет, на базі обласного дитячого санаторію «Лебедин»  протягом
однієї літньої зміни

 

 

 

2014-2016 роки

Центр первинної медико – санітарної допомоги  Конотопського району

 

 

 

Стабілізація перебігу цукрового діабету зменшення декомпенсації з кето ацидозом

 

ІІ. Освіта

 

1.

Забезпечення якості та доступності освіти для кожної дитини

1.1. Продовження роботи з упровадження інклюзивного навчання в дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах

2014-2016 роки

Відділ освіти, молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації,

Забезпечення якості та доступності освіти для кожної дитини, включаючи дітей з особливими освітніми потребами

 

                           

 

 

 

 

 

 

 Прдовження додатку 1

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

 

1.2. Забезпечення здобуття повної загальної середньої освіти дітьми, які тривалий час не навчалися або не навчалися взагалі

2014-2016 роки

Відділ освіти молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації

 

Здобуття дітьми шкільного віку повної загальної середньої освіти

1.3. Забезпечення охоплення позашкільною освітою дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, залучення до занять у гуртках, секціях дітей з малозабезпечених і неблагополучних сімей

2014-2016 роки

Відділ освіти, молоді та сорту Конотопської районної державної адміністрації

 

100% охоплення гуртковою роботою дітей  з малозабезпечених і неблагополучних сімей

ІІІ. Культурний і духовний розвиток

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Культурний

і духовний розвиток дитини

1.1. Створення рівних умов для доступу кожної дитини до послуг закладів культурної сфери

 

 

2014-2016 роки

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

Забезпечення  широкої участі дітей у житті суспільства

1.2. Сприяння поповненню фондів публічних бібліотек, зокрема в сільській місцевості

2014-2016 роки

Відділ культури Конотопської районної державні адміністрації,

 

 

 

Створення рівних умов для доступу кожної дитини до культурної спадщини

1.3. Організація проведення конкурсів, фестивалів дитячо-юнацької творчості

2014-2016 роки

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

 

 

 

 

 

 

Підвищення рівня естетичного та патріотичного виховання дітей

1.4 Проведення всеукраїнського тижня дитячого читання

2014-2016 роки

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

 

 

Розвиток творчого потенціалу дітей

ІV. Захист прав дітей різних категорій

1.

Соціальне забезпечення та підтримка сімей з дітьми

1.1. Забезпечення надання соціальних послуг вагітним жінкам та  породіллям щодо формування основ відповідального батьківства в рамках роботи консультаційних пунктів центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді при пологових будинках (відділеннях) та жіночих консультаціях

2014-2016 роки

Районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

Зменшення кількості відмов від новонароджених дітей

                         


 

 

 

 

 

 

 

 

Продовження додатку 1

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

 

1.2. Організація проведення заходів до Дня захисту дітей (1 червня), Дня усиновлення (30 вересня), Дня спільних дій в інтересах дітей (20 листопада), новорічних та різдвяних свят

2014-2016 роки

Служба у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації

 

Районний

бюджет

21000

 

 

7000

7000

 

 

7000

Популяризація сімейних форм виховання дітей, пропаганда родинного виховання

1.3. Організація проведення заходів до Дня матері, Дня батька, Дня сім’ї

2014-2016 роки

Відділ освіти, молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації,

районний  центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

Популяризація соціального статусу та ролі батьків на всіх етапах життя кожної людини, привернення уваги молоді до національних родинних свят

1.4. Забезпечення проведення інформаційно-просвітницької роботи серед молоді, спрямованої на її підготовку до сімейного життя та відповідального батьківства, популяризації сімейних цінностей

2014-2016 роки

Відділ освіти, молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації

 

Відродження та популяризація культурних і моральних цінностей сім’ї

 

 

2

Запобігання соціальному сирітству, подолання бездоглядності та безпритульності дітей

2.1. Забезпечення своєчасного виявлення, обліку, проведення соціального інспектування та супроводу сімей з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах, надання їм комплексної допомоги

2014-2016 роки

Районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, виконкоми селищної та сільських рад

 

Забезпечення соціальної підтримки сімей з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах

 

 

2.2. Забезпечення впровадження програми адаптації до самостійного життя  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з числа учнів старших та випускних класів інтернатних, державних закладів (навчальні семінари)

2014-2016 роки

Районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, відділ освіти, молоді    та спорту Конотопської районної державної адміністрації

 

 

100% охоплен-ня соціальними послугами ді-тей-сиріт та ді-тей, позбавле-них батьків-ського піклу-вання, з числа випускників інтернатних, державних закладів


 

 

 

 

 

 

 

 

Продовження додатку 1

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

 

 

2.3. Здійснення відповідно до чинного законодавства

контролю за дотриманням культурно-розважальними

закладами, комп’ютерними клубами нормативно-правових актів щодо порядку відвідування їх дітьми, заборони продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів, розповсюдження наркотиків, пропаганди проституції, насилля, наркоманії

 

2014-2016 роки

Селищна та сільські ради, Конотопський УМВС України в Сумській області, служба у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації

 

Своєчасне виявлення дітей, які опинилися поза межами сім’ї, закладів освіти та потребують соціального захисту, та вжиття вичерпних заходів щодо упередження порушення їх прав

2.4. Проведення відповідно до чинного законодавства співпраці з громадськими, релігійними, благодійними організаціями, що працюють в інтересах дітей у напрямку надання їм всебічної допомоги

 

2014-2016 роки

Районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді

 

 

Своєчасне виявлення сімей,які пребувають у складних життєвих обставинах, та надання допомоги таким сім’ям

2.5. Забезпечення широкої інформаційної підтримки з  реалізації програм, акцій щодо соціального захисту сімей з дітьми шляхом виготовлення та розповсюдження поліграфічної продукції відповідної тематики

2014-2016 роки

Районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді

 

 

Привернення уваги громадськості до проблем соціально незахищених категорій дітей

2.6. Організація проведення соціальної рекламної та роз’яснювальної роботи з метою формування в населення культури усиновлення дітей старшого віку, створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, проведення круглих столів

2014-2016 роки

Служба у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації

Формування громадської думки щодо важливості,

сімейного вихован-

ня дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

2.7. Організація залучення школярів до дитячих спортивних об'єднань, гурткової роботи, особливо зосередження уваги на підлітках, схильних до девіантної поведінки. Організація змістовного дозвілля учнівської молоді у вільний від навчання час, проведення спортивних змагань, туристичних подорожей, екскурсій

2014-2016 роки

Відділ освіти, молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації

 

 

Розвиток творчого потенціалу дітей, естетичне, патріотичне виховання молоді

2.8. Організація та проведення для дітей шкільного віку бесід, лекцій, семінарів, тренінгів, правових брейн-рингів з метою профілактики вчинення провопорушень

2014-2016 роки

Служба у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації

Профілактика правопорушень серед неповнолітніх

                           


 

 

 

 

 

 

 

 

Продовження додатку 1

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

 

2.9. Проведення профілактичних рейдів у  «кризові сім’ї», забезпечення систематичних перевірок умов проживання та виховання в них дітей. Вжиття заходів щодо виключення несприятливого побутового оточення в неблагополучних сім’ях, де виховуються діти, ініціювати притягнення до відповідальності батьків, які не виконують належним чином батьківських обов’язків

2014-2016 роки

Служба у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації,  центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, виконавчі комітети  селищної та сільських рад

Своєчасне виявлення сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах,  обстеження умов проживання дітей у таких сім’ях

2.10. Організація проведення оперативно-профілактичних заходів «Канікули», «Вокзал», «Діти вулиці» з метою виявлення бездоглядних та безпритульних дітей, встановлення та притягнення до відповідальності дорослих осіб, які залучають дітей до протиправної діяльності

2014-2016 роки

Конотопський МВ УМВС (по обслуговуванню м. Конотопа та Конотопського району) України в Сумській області, центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служба у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації

 

       

Зменшення кількості безпритульних та бездоглядних дітей шляхом удосконалення механізму виявлення дітей зазначених категорій

3.

Соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

3.1. Забезпечення ведення Єдиної інформаційної аналітичної системи «Діти»

2014-2016 роки

Служба у справах дітей

Конотопської районної державної адміністрації

 

 

Створення регіонального банку дітей соціально уразливих категорій

3.2. Забезпечення контролю за станом здоров’я, навчання, виховання та умовами утримання вихованців закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, веденням їх особових справ

2014-2016 роки

Служба у справах дітей, відділ освіти, молоді    та спорту Конотопської районної державної адміністрації, Центр первинної медико – санітарної допомоги  Конотопського району

 

 

Забезпечення належних умов утримання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Продовження додатку 1

1

2

3

4

5

6

7

8

11

10

11

 

 

3.3. Здійснення профілактичних заходів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з метою профілактики самовільного залишення ними місць навчання та проживання, інших негативних явищ

2014-2016 роки

Служба у справах дітей, відділ освіти, молоді    та спорту Конотопської районної державної адміністрації

 

Забезпечення захисту прав вихованців закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

3.4. Надання правової допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування через центр надання первинної правової допомоги, мережу правових громадських приймалень та консультативних пунктів, створених при органах державної виконавчої влади та органах місцевого самоврядування

2014-2016 роки

Юридичний сектор апарату Конотопської районної державної адміністрації

Створення системи надання дітям юридичних послуг

4.

Забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

4.1. Визначення потреби у створенні в районі соціальних гуртожитків. Формування  в районі переліку комунальних закладів на базі, яких можливе створення гуртожитків або інших видів соціального житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

І квартал 2014 року

Служба у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації, селищна та сільські ради

 

Чітке визначення потреби у створенні соціальних гуртожитків

4.2. Залучення в установленому законодавством порядку до вирішення житлових проблем дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, громадськості, благодійних організацій, фондів, меценатів

2014-2016 роки

Служба у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації, селищна та сільські ради

 

Забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

4.3. Сприяння зарахуванню дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при досягненні 16 років на квартирний та соціально-квартирний облік

2014-2016 роки

Служба у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації

 

Забезпечення реалізації права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа на позачергове отримання житла

4.4. Проведення щоквартального моніторингу захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

2014-2016 роки

Служба у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації, селищна та сільські ради

 

                         


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Продовження додатку 1

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

 

4.5. Забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, після досягнення  18 років  впорядкованим житловим приміщенням для постійного проживання

2014-2016 роки

Селищна та сільські ради

 

 

 

 

 

4.6 Розроблення проектно-кошторисної документації та отримання технічних умов по об’єкту «Будівництво житлового будинку по вулиці Чапаєва № 104 в с. Сахни Конотопського району для осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»

2015рік

Сахнівська сільська рада

Сільський бюджет за рахунок іншої субвенції з районного бюджету

70000

 

70000

 

4.7. Здійснення моніторингу потреби в наданні житла особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, після їх повернення з інтернатних установ та учбових закладів, від піклувальників, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу

2014-2016 роки

Служба у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації, районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

4.8. Забезпечення ведення обліку нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, його збереження в придатному для проживання стані, встановлення опіки над житлом

2014-2016 роки

Служба у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації, селищна та сільські ради

 

Збереження житла, що належить на праві власності або праві користування дітям пільгових категорій

4.9. Активізація роботи із запобігання незаконному відчуженню житлової площі, що належить дітям

2014-2016 роки

Служба у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації

 

 

Запобігання незаконному відчуженню житлового приміщення, яке належить дітям

4.10. Здійснення в межах компетенції контролю за своєчасним набуттям дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, права спадщини на житло за законом та заповітом

2014-2016 роки

Служба у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації

 

Захист житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

5

Захист дітей-інвалідів

5.1. Створення безперешкодного життєвого середовища для дітей з обмеженими фізичними можливостями, зокрема забезпечення доступу таких дітей до об”єктів житлово-комунального і громадського призначення, інформації та зв’язку, до транспортних засобів тощо

2014-2016 роки

Управління соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації

 

Соціальний захист дітей з обмеженими фізичними можливостями

                         


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Продовження додатку 1

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

6

Захист дітей-біженців, дітей, які перебувають на території району без законних представників

6.1. Забезпечення доступу дітей шкільного віку, які перебувають на території області без законних представників, та дітей-біженців до навчання в школі або за індивідуальною програмою

2014-2016 роки

Відділ освіти, молоді    та спорту Конотопської районної державної адміністрації

 

Забезпечення соціальної адаптації дітей, які є шукачами притулку без супроводу дорослих та дітей з родин біженців

7

Боротьба з використанням дитячої праці

7.1. Проведення спільних перевірок щодо дотримання законодавства про працю дітей на підприємствах, в установах та організаціях району усіх форм власності

2014-2016 роки

Територіальна державна інспекція праці у Сумській області, служба у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації

 

Своєчасне виявлення порушень законодавства про працю дітей

8.

Ліквідація торгівлі дітьми, сексуальної експлуатації, інших форм жорстокого поводження з дітьми

8.1. Організація проведення для батьків та дітей у навчальних закладах бесід, лекцій, семінарів, тренінгів, засідань «круглих столів» з питань запобігання жорстокому поводженню з дітьми та в дитячому середовищі

2014-2016 роки

Відділ освіти, молоді    та спорту, служба у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації Конотопський МВ УМВС (по обслуговуванню м. Конотопа та Конотопського району) України в Сумській області

 

Посилення боротьби з торгівлею дітьми, здійснення їх захисту від сексуальної експлуатації, інших форм жорстокого поводження

8.2. Забезпечення здійснення просвітницької-профілактичної роботи із запобігання насильства в сім’ї в рамках реалізації комплексу заходів до Всесвітньої акції «16 днів проти насильства»

2014-2016 роки

Управління соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації

 

Досягнення подолання всіх форм насильства в сім’ї

8.3. Організація відвідування дітей, які перебувають на профілактичних обліках в органах внутрішніх справ, за місцем їх проживання, навчання, роботи з метою проведення заходів індивідуальної профілактики, а також виявлення та припинення фактів жорстокого поводження з дітьми

 

2014-2016 роки

Конотопський МВ УМВС (по обслуговуванню м. Конотопа та Конотопського району) України в Сумській області

 

Вчасне виявлення та припинення фактів жорстокого поводження з дітьми

                         


 

 

 

 

 

 

 

 

Продовження додатку 1

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

9.

Захист прав дітей, які вчинили правопорушення

9.1. Забезпечення надання соціальних послуг неповнолітнім, які звільненні від відбування покарання з випробуванням, засуджені до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, а також з їх сім’ями

 

2014-2016 роки

Районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

Попередження девіантної поведінки, профілактика рецидиву скоєння злочинів

9.2. Поширення практики використання методики «зелена кімната» для проведення допиту дітей, які потерпіли внаслідок кримінального правопорушення, або стали свідком злочину, а також про злочини, вчинені проти дітей

 

2014-2016 роки

Конотопський МВ УМВС (по обслуговуванню м. Конотопа та Конотопського району) України в Сумській області

 

 

9.3. Забезпечення подання місцевим органам виконавчої влади статистичних даних про злочини, вчиненні неповнолітніми або за їх участю, а також про злочини, вчинені проти дітей

 

2014-2016 роки

Конотопський МВ УМВС (по обслуговуванню м. Конотопа та Конотопського району) України в Сумській області

 

 

Моніторинг щодо стану дитячої злочинності та злочинів вчинених проти дітей

10

Участь у житті суспільства

10.1. Сприяння створенню та організації діяльності осередків Всеукраїнської ради старшокласників – лідерів учнівського самоврядування «Школа управлінської майстерності» в закладах освіти району

2014-2016 роки

Відділ освіти, молоді    та спорту, служба у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації

 

Формування в учнів громадської позиції залучення лідерів учнівського самоврядування

 

 

Усього за програмою

 

 

 

 

91000

7000

77000

7000

 

 

 

В тому числі районний

бюджет

 

 

 

 

91000

7000

77000

7000

 
                         


 

Додаток 2 до програми

 

Обсяги потреби у житлі на 2014-2016 роки

 

 

Селищна та сільські ради

 

Кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким у 2014-2016 роках виповниться 18 років

з них:

 

мають

житло

 

Потребують житло

 

 

2014

2015

2016

 

Дубов’язівська

1

1

2

 

Бочечківська

 

Великосамбірська

1

1

 

Вирівська

2

2

 

В’язівська

1

1

 

Гружчансьа

1

1

 

Дептівська

 

Духанівська

 

Жовтневська

 

Землянська

1

1

 

Карабутівська

 

Козацька

1

1

 

Кошарівська

2

2

 

Красненська

 

Кузьківська

 

Малосамбірська

 

Мельнянська

 

Михайлоганнівська

 

Пекарівська

1

1

 

Попівська

1

1

 

Присеймівська

 

Салтиківська

1

1

 

Сахнівська

 

Соснівська

 

Тернівська

 

Хижківська

 

Шаповалівська

1

1

 

Шевченківська

 

Шпотівська

 

Юрівська

 

Разом

4

7

4

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           Заступник голови районної ради                                                           В.М.Малігон

Перейти до вмісту