Новини

Пенсійний фонд України інформує

ImageСтягнення заборгованості по платежах до Пенсійного фонду 

З метою забезпечення соціальних гарантій нинішніх пенсіонерів та застрахованих осіб – майбутніх пенсіонерів, управлінням Пенсійного фонду України в м.Конотопі та Конотопському районі ведеться постійна та наполеглива робота з платниками, що мають заборгованість зі сплати загальнообов’язкових платежів до бюджету Фонду щодо погашення такої заборгованості.

Однією з найбільш ефективних форм роботи даного напрямку є стягнення заборгованості у примусовому порядку. Упродовж поточного року до окружного адміністративного суду було заявлено 37 позовів про стягнення 963,6 тис.грн. несплачених  платежів, з яких 6 позовів на суму 492,4 тис.грн. заявлено в інтересах Фонду прокуратурою. В ході судового провадження 6 боржниками було погашено 59,9 тис.грн. заборгованості, позови про стягнення 102,2 тис.грн. належних до сплати платежів наразі перебувають на розгляді суду. На підставі виконавчих листів суду 801,5 тис.грн. боргу пред’явлено до стягнення органам державної виконавчої служби. Однак, на цьому дії управління з повернення боргових зобов’язань платників не завершуються.

Управління тісно співпрацює з місцевим відділом ДВС, залучаючи до співпраці також і правоохоронні органи. Спільно досліджується майновий стан боржника, всі можливі джерела отримання ним доходів, в тому числі від дебіторів, майна, що належить боржнику і перебуває в третіх осіб, тощо. Крім того, управлінням ініційовано внесення державними виконавцями подань до суду про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України посадових осіб 81 боржника. В межах виконавчого провадження здійснено 159 спільних виїздів до боржників, в тому числі 15 за участі представника міліції, що в свою чергу сприяло надходженню 440,5 тис.грн. в рахунок сплати боргу.

Загалом, вжиті заходи дозволили мобілізувати на рахунки Фонду у поточному році 871,4 тис.грн., в тому числі від заходів ДВС надійшло 859,5 тис.грн.

 

 

Виплата пенсій через банки

Обслуговування пенсіонерів, а саме виплата пенсій через банківські установи – це не просто зміна орієнтирів Пенсійним фондом України, а складова системи заходів, спрямованих на економію пенсійних коштів. Власне, ця новація, яка стосується значної кількості мешканців Конотопщини, стає вже звичайним явищем.

Сьогодні законодавством за пенсіонером закріплене право вибору способу одержання пенсії. Одержувати пенсію через відділення поштового зв’язку або через уповноважені установи банків – особистий вибір кожної людини, адже в будь – якому варіанті за доставку пенсії пенсіонер не платить жодної копійки. Значна кількість людей літнього віку отримують належні їм виплати через відділення поштового зв’язку, де листоноші забезпечують доставку грошей додому.

Проте, і для банківської установи є обов’язковим забезпечення доставки, за бажанням одержувача, виплат за місцем проживання.

Багато пенсіонерів міста вже давно змогли оцінити переваги обслуговування й одержання пенсій через пенсійні рахунки в банках.

Безоплатно обслуговуючи пенсійні кошти, як для пенсіонерів так і для Пенсійного фонду України, банківські установи забезпечують конфіденційність інформації про розмір пенсії й про наявність коштів на особистій пенсійній картці, що є для багатьох пенсіонерів принциповим.

В умовах сьогодення Пенсійний фонд України переглядає перелік банків, уповноважених обслуговувати пенсіонерів, з огляду на показники їх  фінансової стабільності.

Відбір банків на обслуговування пенсіонерів через поточні рахунки здійснює спеціальна конкурсна комісія, що складається із представників Міністерства фінансів, Міністерства праці та соціальної політики, Національного банку  й Пенсійного фонду України. Поряд з фінансовими показниками діяльності, що має вирішальне значення, також враховується і  кількість відкритих пенсійних рахунків та якість обслуговування пенсіонерів.

Одержувачі пенсій та грошової допомоги можуть в будь-який час змінити уповноважений банк, через який виплачується пенсія, подавши нову заяву до управління Фонду. Для працюючих пенсіонерів отримувати пенсію у банку зручно тому, що є можливість одержати її коли завгодно.

Управлінням Пенсійного фонду України в м. Конотопі та Конотопському районі укладено договори на зарахування і виплату пенсій з наступними банківськими установами:

 

ПАТ “Всеукраїнський Акціонерний Банк”

ПАТ КБ “Хрещатик”

ПАТ АБ “Укргазбанк”

ПАТ “Фінанси та Кредит”

ПАТ АБ “Столичний”

ПАТ “Державний ощадний банк України”

ПАТ “Креді Агріколь Банк”

ПАТ КБ “Приватбанк”

ПАТ КБ “Правекс-Банк”

ПАТ АБ “Експрес-Банк”

ПАТ “Український Професійний Банк”

ПАТ “УкрСибБанк”

ПАТ “Райффайзен Банк Аваль”

        ПАТ КБ “Надра”

        ПАТ “Дельта Банк”

На території району в с. Попівка, с. Козацьке, сел. Дубов”язівка, с. В.Самбір діють відділення ТВБВ №10018/0108 філії Сумського обласного управління АТ “Ощадбанк”, що дає можливість мешканцям цих сіл одержувати пенсії у будь-який час у своєму населеному пункті.

Крім того, в сел. Дубов’язівка функціонує відділення АБ “Експрес-банк”, яке надає змогу мешканцям населеного пункту відкривати рахунки для отримання пенсій не виїжджаючи до міста.

Між управлінням Фонду та банківськими установами налагоджена співпраця і є надія, що і надалі виплата пенсій через банківські установи набуватиме все більше прихильників.

                                                          

        

 

 

Перейти до вмісту