Новини

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області інформує

ImageУтримані суми військового збору необхідно буде відображати в 1 ДФ

Військовий збір запроваджено з 03.08.2014 року. Утримані суми цього збору необхідно буде зазначяти в податковому розрахунку за формою №1ДФ за ІІІ квартал 2014 року.

На сьогодні Державною фіскальною службою України розроблено та направлено до Міністерства фінансів України проект форми податкового розрахунку, який передбачає відображення податковим агентом загальної суми доходу, з якого утримано військовий збір за звітний період, без відображення персоніфікованих даних фізичних осіб – платників військового збору.

До набрання чинності змін до цієї форми податкові інспекції приймають форму №1ДФ, яка затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 21 січня 2014 року №49.

Однак, після прийняття нової форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма №1ДФ), податкові агенти зобов’язані будуть за новою формою подати новий звітний (уточнюючий) податковий розрахунок за ІІІ квартал 2014 року лише із заповненням загальної суми нарахованих у звітному періоді доходів у вигляді процентів та доходів, із яких утримується військовий збір, і загальну суму утриманого з них податку.

 

До місцевого бюджету Конотопщини з початку року

надійшло понад 700 тисяч гривен єдиного податку

Протягом 9 місяців 2014 року від суб’єктів господарювання Конотопського району, які обрали спрощену систему оподаткування, до бюджету надійшло 713,1 тисяч гривень єдиного податку. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження зросли на 33,6 тисяч гривень або на 104,7%. Про це повідомила начальник Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області Олена Деревянко.

Начальник інспекції впевнена, що стабільне наповнення місцевого бюджету та збільшення суми надходжень єдиного податку свідчить про зростання рівня свідомості підприємців стосовно необхідності добровільної сплати податків та побудови заможної держави.

Нагадуємо, що єдиний податок сплачується фізособами-підприємцями та юрособами, які перебувають на спрощеній системі оподаткування. Платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа поточного місяця. Вони можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більше як до кінця поточного звітного року. А  платники третьої та п’ятої груп – протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал. Такі вимоги передбачені статтею 295 Податкового кодексу України. 

 

На Сумщині в кожному другому перевіреному ресторані виявлені порушення

Для отримання неконтрольованих прибутків власники ресторанів та кафе не поспішають обліковувати товари, які реалізують через заклади харчування. 

З початку року проведено 30 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, які працюють у сфері ресторанного господарства та надають послуги у місцях масового відпочинку громадян. За матеріалами перевірок до суб’єктів господарювання застосовано більш як 230 тис. грн. штрафних санкцій.

Щоб визначити у рестораторів реальні обсяги виручки, фахівцями Головного управління Міндоходів проведені хронометражі у відповідних закладах 20 суб’єктів господарювання. Як результат – виторг на кожному об’єкту збільшився з 100 грн. до 6 тис. грн. у день. Близько 35 тис. грн. податку на додану вартість вже надійшло до бюджету.

Ще один цікавий приклад. Перевіркою каси одного з готелів  Глухова на території Національного заповідника «Глухів» встановлено відсутність підтверджуючих документів щодо понесених витрат на утримання комплексу. За порушення податкового законодавства до бюджету товариству довелося сплатити більше 15 тис. гривень.

 

«Дізнайся більше про свого бізнес-партнера»

На офіційному веб-порталі ДФС України продовжує  працювати  електронний сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» (www.sfs.gov.ua), за допомогою якого можна перевірити інформацію про надійність ділового партнера.

Сервіс дає можливість визначити статус перебування окремого платника податків на обліку в органі ДФС України та його відповідність критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ.

Для того, аби перевірити надійність ділового партнера достатньо знати його код ЄДРПОУ або ж точну його назву. Зазначена інформація вводиться в одне з полів і система здійснить пошук по ряду баз даних, доступних для публічного використання та повідомить про результати пошуку.

З 11.07.2014 оновлення інформації на сайті щодо стану розрахунків платника податків з бюджетом (про наявність заборгованості) відбувається щоденно, крім вихідних та святкових днів, після проведення розрахунків зведених показників в центральній базі даних за результатами попереднього банківського дня.

 

У Сумській митниці ДФС виділені консультанти для волонтерів, що допомагають АТО

Після зустрічі в форматі «круглого столу» з представниками волонтерських організацій, Сумська митниця ДФС почала виконувати завдання, які були окреслені до виконання, за результатами зустрічі.

Щонайперше, було вирішено, створити окремий консультаційний центр по роботі з волонтерами. Крім того, в кожній бе вийнятку митниці визначено відповідальних за роботу з волонтерами, що імпортують в Україну товари для потреб АТО, на усіх етапах оформлення благодійної допомоги та в отриманні консультацій з митних питань.

В Сумькій митниці головним по роботі з волонтерами став Олександр Гуцал, керівник Сумської митниці ДФС. За потреби отримати профільну консультацію потрібно звертатися до Луніки Євгена, головного державного інспектора митного посту «Суми-Центральний» (моб. тел. 050-603-78-50), який відповідає за  митне оформлення гуманітарних вантажів та Григорія Кадара, який очолює відділ організації митного контролю (моб. тел. 099-077-19-53).

Найближчим часом  будуть складені списки брокерів, які готові допомагати митниці на безоплатній основі, а також єдиний реєстр волонтерів. Послуги таких брокерів будуть зараховуватися до волонтерської діяльності.

 

Посадові особи державного підприємства на Сумщині

«нахімічили» більш ніж на 224 тисячи гривень

Фахівці Міндоходів Сумщини провели аналіз фінансово-господарської діяльності одного з публічих акціонерних товариств області та встановили факти штучного нарощування витрат на підприємстві внаслідок застосування «непрозорої» схеми із закупівлі тари для транспортування власної продукції.

У 2011 році підприємство придбало 48 тисяч дерев’яних піддонів на суму 3,8 млн. грн., що вдвічі перевищувало реальну ринкову  вартість такої продукції. Міндоходівці звернули увагу на те, що у тендері брали участь лише 2 учасника, а виграло тендер підприємство, засновниками якого були родичі тодішнього керівника. Фактично ж постачання тари здійснювала інша фірма, а переможець тендеру виконував лише функцію посередника.

Таким чином, керівники товариства штучно створили умови для збільшення вартості піддонів на суму більш ніж 226 тис. грн.

За даним фактом слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Сумській області до ЄРДР внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні, що кваліфікується за ч.4 ст.191 КК України – «Незаконне заволодіння державними коштами у великих розмірах».

Всього з початку року за результатами вжитих заходів фахівцями Міндоходів Сумщини вже складено 18 матеріалів з ознаками кримінальних правопорушень у сфері державних закупівель. По 11 фактах вчинення правопорушень відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

 

Міндоходів Сумщини відшкодували майже 232 мільйони гривень ПДВ

Відшкодування у цьому році отримали 67 платників податків області. Більше половини від суми – 145 млн. грн., відшкодовано «автоматом». Автоматичне відшкодування податку на додану вартість отримали 14 платників. А це означає, що понад 63 % від загальної суми отриманої бюджетної компенсації надійшло на рахунки підприємств і деяких фізичних осіб реальної економіки «живими» коштами.

– Міністерство фінансів України випустило декілька траншів п’ятирічних облігацій внутрішньої державної позики для погашення заборгованості з відшкодування ПДВ, – зазначила Тетяна Ольхова, виконуюча обов’язки заступника начальника ГУ Міндоходів у Сумській області. – На Сумщині отримали облігації 9 суб’єктів господарської діяльності на суму 14,5 млн. грн.  Виплата процентного доходу по облігаціях розпочнеться з 2014 року.

В той же час службою були виконані домовленості з МВФ відносно дотримання "стелі" накопиченого простроченого ПДВ.

 

Платники Сумської митниці на  50 % збільшили сплату податків

У вересні 2014 р. Сумська митниця Державної фіскальної служби перерахувала понад 201 млн. грн. податків і зборів. Порівняно з вереснем минулого року сума фактично перерахованих податків збільшилася на 67 млн. грн. Тобто у вересні 2013 року  на митниці було сплачено 198 млн. грн. Про це заявив Олександр Гуцал, начальник Сумської митниці ДФС.

Сума перерахованих податків перевищує на 102,9% виконання індикативного показника, доведеного урядом.

Збільшення надходжень відбулось за рахунок сплати податку на додану вартість  – 63,7 млн. грн., або на 51,2%, ввізного мита на 1,2 млн. грн., або на 18,2 %, акцизного податку на 1,3 млн. грн., або на 68,1%,  єдиного збору  на 624,3 тис. грн., або на 44,6%.

Основними платниками на Сумщині, які збільшили сплату податки під час експорту-імпорту товарів, є такі такі підприємства як ПАТ " Монделіс Україна ", ПАТ"Сумихімпром", ТОВ "Гуала Кложерс Україна", АТ "Технологія" та АТ "Сумський завод "Насосенергомаш", – зазначив очільник Сумської митниці ДФС.

 

Майже 135 млрд. грн. єдиного внеску надійшло з початку року

За період січень – вересень 2014 року Державною фіскальною службою України  забезпечено надходження єдиного внеску на загальну суму 134,5 млрд. грн.

При цьому надходження єдиного внеску без врахування АР Крим та м. Севастополь вказаний період склали 132,9 млрд. грн., що на 0,7 млрд. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Єдиний внесок засобами програмного забезпечення автоматично розподіляється Державною казначейською службою України за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування відповідно до визначених пропорцій та перераховується за призначенням – на рахунки, відкриті в Державній казначейській службі на ім’я фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування і пенсійного страхування.

Нагадуємо, що на сьогодні триває обговорення Концепції реформування податкової системи, якою передбачено зниження ставок ЄСВ.

 

Що таке податкова соціальна пільга і хто має право її отримаит?

Податкова соціальна пільга – це можливість платника податків (громадянина) зменшити нарахований загальний місячний оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати. Сума, на яку зменшується загальний місячний оподатковуваний дохід, визначається як відсоток прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Отримати податкову соціальну пільгу мають лише робітники, заробітна плата  яких в 2014 році не перевищує 1710 грн. в місяць (в кожному році дана сума розраховується окремо за формулою прожитковий мінімум, діючий для працездатної особи на  1 січня даного року помножений на коефіцієнт 1,4 та округленого до найближчих 10 грн.).

Оскільки прожитковий мінімум для працездатних осіб на 2014 рік становить 1218 грн., то протягом поточного року розмір податкової соціальної пільги становить 609 грн., тобто 50%.
Якщо заробітна плата перевищує встановлений граничний розмір, податкова соціальна пільга не надається.

Зазначена пільга може бути отримана лише за одним місцем роботи і нарахована з дня подання офіційної письмової заяви платником.

Необхідно зазначити, що податкова соціальна пільга не застосовується до заробітної плати, яку робітник отримує одночасно із стипендією, що виплачується з бюджету.

Нагадаємо, що надання податкової соціальної пільги передбачено ст.169 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями.

Перейти до вмісту