Новини

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області інформує

ImageЗміни в податковому законодавстві

Законом України від 31.07.2014 № 1621  внесено ряд змін до Податкового кодексу України та низки інших законодавчих актів.

 Зокрема, Законом передбачено:

– введення з 1 січня 2015 року системи електронного адміністрування ПДВ;

– збільшення «порогу» для обов’язкової реєстрації платником ПДВ з 300 тис. грн. до 1 млн. грн.;

– продовження до 31 грудня 2014 року включно режиму звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання на митній території України зернових та технічних культур;

– підвищення розміру акцизного податку на тютюнові вироби.

            Тимчасово, до 1 січня 2015 року:

 -підвищено ставки плати за користування надрами для:

            природного газу, що видобувається з покладів до 5 км і реалізується для потреб промисловості, – з 28 % до 55 %, понад 5 км – з 15 % до 28 %, газового конденсату з покладів до 5 км – з 42 % до 45 %, з покладів понад 5 км – з 18 % до 21 %, нафти з покладів до 5 км – з 39 % до 45 %, понад 5 км – з 18 % до 21 %;

 залізної руди – з 5 % до 8 %;

– запроваджено військовий збір.

 

Громадськість і бізнес Сумщини схвально оцінили ідею

створення в Україні Служби фінансових розслідувань

 

В приміщенні Головному управлінні Міндоходів Сумщини відбулось засідання «круглого столу», на якому представники громадськості, підприємці, промисловці, представники малого та середнього бізнесу мали змогу висловити свої пропозиції щодо створення та майбутньої діяльності Служби фінансових розслідувань.

– Кожен з учасників зібрання може висловити свою думку чи зауваження. Раціональні зауваження і пропозиції будуть узагальнені та направлені для врахування у кінцевому законопроекті, – зазначив в.о. заступника начальника слідчого управління фінансових розслідувань ГУ Міноходів у Сумській області Ігор Короткий. – Слід зазначити, що концепція створення СФР вже отримала схвальні відгуки  керівників міжнародних та європейських організацій.

Служба фінансових розслідувань як центральний орган виконавчої влади буде єдиним органом, який уповноважений вести оперативно-розшукову діяльність та досудове розслідування злочинів в фінансовому секторі економіки України. Зі створення нової служби будуть ліквідовані: податкова міліція, підрозділи з боротьби з економічною злочинністю в складі МВС, підрозділ контррозвідувального захисту економіки України в СБУ, Держфінінспекція, окремий підрозділ в УБОЗі, який розслідує економічні злочини.

Пріоритетом для СФР буде відшкодування нанесеної матеріальної шкоди юридичним, фізичним особам та державі.

У результаті зникнення дублювання функцій, зменшиться тиск на бізнес, що сприятиме фінансовій прозорості і встановленню справедливих для всіх правил. Це буде європейська модель фінансового контролю у державі.

Діяльність СФР ґрунтуватиметься на використанні кращого світового досвіду та базуватиметься на принципах прозорості і відкритості. При новій службі буде Утворено Громадську раду для контролю за її діяльністю.

У Службі працюватимуть фахівці, які мають економічну, юридичну освіту, ІТ-технологи. Впровадження ІТ-технології дозволить уникнути контакту працівника фіскальної служби з бізнесом і дасть можливість уникнути корупційної складової діяльності.

Після жвавого обговорення зібрання схвалило в цілому Концепцію створення Служби фінансових розслідувань за умови, що підбір кадрів до нової служби відбуватиметься за участі громадськості.

 

Змінено окремі положення Концепції реформування податкової системи України

 

На веб-порталі Державної фіскальної  служби  розміщено Концепцію реформування податкової системи України: http://minrd.gov.ua/baneryi/gromadski-obgovorennya/. Усі бажаючі  можуть  долучитися до обговорення даної Концепції і надати свої пропозиції. Висловлюйте свою думку та слідкуйте за поточними змінами.

 

Служба фінрозслідувань – це складова концепції реформування податкової системи

 

"Усі чекають реформ. Створення Служби є складовою цих реформ у системі оподаткування. А це – ключова реформа у державі", – заявив перший заступник голови Державної фіскальної служби Володимир Хоменко під час третього семінару, присвяченого обговоренню концепції Служби фінансових розслідувань України, відповідних законодавчих змін податкового законодавства та механізмів їх застосування, що проходив в Одесі.

"Тут, в Одесі, я хочу поспілкуватися з представниками бізнесу, вислухати їх зауваження щодо роботи ДФС, у тому числі – митниці. А також – відносно проекту закону, який передбачає створення СФР".

"Ми отримали більше 120 пропозицій і зауважень, – каже Володимир Хоменко. – Переважно вони стосувалися контрольно-перевірочної роботи СФР, методики її проведення, досудових розслідувань. Усі погоджувалися з тим, що неможливо одному лише відомству концентрувати контрольно-перевірочну роботу, аудит, оперативно-розшукову діяльність і досудове слідство. Ми дотрималися усіх рекомендацій – сформували доповнення до законопроекту, який був відправлений до Мін'юсту".

Проект закону "Про основи запобігання та боротьби з економічними правопорушеннями" та пропозиції поправок до супутніх законів вже зареєстровані у Верховній раді, й уже у вересні будуть винесені на голосування.

 

Як і коли сплачувати військовий збір?

Військовим збором оподатковуються доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних, компенсаційних або інших виплат і винагород, які нараховуються платнику у зв’язку із трудовими відносинами  після 3 серпня 2014 року за будь-які періоди.

З доходів, що були нараховані до 3 серпня, але виплачені після цього терміну, військовий збір не стягується. У той же час, доходи, нараховані, наприклад, 29.08.2014 року, за період з 1.08.2014 по 03.08.2014 оподатковуються військовим збором.

Військовим збором обкладаються доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які виплачуються платнику у зв’язку з трудовими відносинами. Крім того, військовий збір стягується з виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця, отриманого від організатора азартної гри.

Оподаткуванню військовим збором підлягають також доходи, які платник отримав згідно з цивільно-правовими договорами (договори підряду) за виконання робіт (надання послуг), сума яких відображається в акті приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг).

У той же час військовий збір не сплачується з доходу військовослужбовців, одержуваного у вигляді грошового забезпечення, оскільки він не відповідає визначенню заробітної плати, а військовослужбовці відповідно до законодавства не є найманими працівниками. 

 

Восени подорожчують тютюнові вироби та деякі алкогольні напої

1 вересня 2014 року набудуть чинності окремі положення Закону України від 31.07.2014 року "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України". Законом зокрема передбачається збільшення на 5% розміру акцизного податку на тютюнові вироби,  тютюн і промислові замінники тютюну. Також на 5 % підвищується мінімальне акцизне податкове зобов’язання із сплати акцизного податку  з тютюнових виробів.

Крім того, напої, які сьогодні класифікуються як продукти дієтичного харчування і містять етиловий спирт 8,5% і більш, віднесені до алкогольних напоїв. А це означає, що ставка податку для таких продуктів складе 70,53 грн. за 1 літр стовідсоткового  спирту. Ця норма набирає чинності з 1 листопада 2014 року.

 

Рада з кадрових питань завершила відбір кандидатів на керівні посади в органи ДФС

26 серпня Рада з кадрових питань ДФС України визначила останніх кандидатів на посади керівників територіальних органів ДФС. З 23 претендентів обрано 8 осіб, кандидатури яких направлено для розгляду Голові ДФС України Ігорю Білоусу. Кандидати обирались для Чернівецької та Чернігівської областей, міста Києва, Міжрегіонального головного управління ДФС – Центрального офісу з обслуговування великих платників та Енергетичної митниці. Серед кандидатів наступні особи:

Головне управління ДФС у Чернівецькій області – Сеничак Михайло Ярославович;

Головне управління ДФС у Чернігівській області – Дусяк Степан Павлович;

Головне управління ДФС у м. Києві – Бондаренко Ігор Григорович;

Міжрегіональне головне управління ДФС Центральний офіс з обслуговування великих платників – Процай Ігор Анатолійович.

Також запропоновано заступнику Голови ДФС Анатолію Макаренку під час підготовки пропозицій Голові ДФС розглянути такі кандидатури на посади начальників митниць:

Чернівецька митниця – Салагор Микола Михайлович;

Чернігівська митниця – Вечер Віктор Григорович;

Київська міська митниця – Дворак Юрій Миколайович;

Енергетична митниця – Конєв Олександр Іванович.

Протягом серпня поточного року, Радою з кадрових питань ДФС України зроблено відбір кандидатів на посади начальників головних управлінь та митниць ДФС областей України:

Головне управління ДФС у Миколаївській області – Копіца Володимир Володимирович, Прокоф’єв Дмитро Ігорович;

Головне управління ДФС у Одеські області – Сінгаєвський Ігор Петрович;

Головне управління ДФС у Полтавській області – Дігтяр Олег Миколайович, Храмов Василь Васильович;

Головне управління ДФС у Рівненській області – Башук Віктор Петрович, Зайцев Дмитро Борисович.

Головне управління ДФС у Вінницькій області – Продан Мирослав Васильович;

Головне управління ДФС у Волинській області – Чуй Віталій Володимирович;

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області – Андрухів Василь Михайлович;

Головне управління ДФС у Донецькій області – Луценко Вікторія Іванівна;

Головне управління ДФС у Тернопільській області – Комендат Ігор Юлійович;

Головне управління ДФС у Харківській області – Фесюнін Валентин Миколайович, Гагаркін Михайло Володимирович;

Головне управління ДФС у Херсонській області – Лазарєв Віталій Олександрович;

Головне управління ДФС у Хмельницькій області – Семків Ростислав Романович, Зеленецький Мар’ян Генріхович;

Головне управління ДФС у Черкаській області – Коломієць Володимир Васильович.

Головне управління ДФС у Закарпатській області – Петріченко Олексій Олександрович,

Головне управління ДФС у Запорізькій області – Кавилін Олексій Анатолійович,

Головне управління ДФС в Івано-Франківській області – Столярик Ірина Михайлівна та Кулик Петро Любомирович,

Головне управління ДФС у Київській області – Базанов Олександр Юрійович,

Головне управління ДФС у Сумській області – Больбіт Юрій Леонідович,

Головне управління ДФС у Кіровоградській області – Воленшчак Надія Антонівна.

Також запропоновано заступнику Голови ДФС Анатолію Макаренку під час підготовки відповідних пропозицій Голові ДФС розглянути такі кандидатури на посади начальників митниць:

Львівська митниця – Горобинський Микола Олександрович;

Миколаївська  митниця – Горбов Олександр Вікторович;

Одеська митниця – Алєксєєв Володимир Віталійович;

Полтавська митниця – Карімов Ігор Рамазанович;

Рівненська митниця – Андрейків Андрій Іванович.

Вінницька митниця – Стороженко Юрій Олександрович, Савчук Олександр Васильович;

Дніпропетровська митниця – Шалай Костянтин Михайлович;

Донецька митниця – Романчикова Євгенія Геннадіївна;

Житомирська митниця – Гринчук Сергій Іванович

Тернопільська митниця – Марцинюк Володимир Петрович;

Харківська митниця – Ралік Сергій Казимирович;

Херсонська митниця – Булюк Віталій Вікторович;

Хмельницька митниця – Бережнюк Іван Григорович;

Черкаська митниця – Василенко Олексій Леонідович.

Закарпатська митниця – Іванов Сергій Володимирович,

Запорізька митниця – Мужев Олексій Олександрович,

Сумська митниця – Гуцал Олександр Петровч,

Кіровоградська митниця – Пудрик Денис Валерійович.

 

 

Перейти до вмісту