Новини

Пенсійний фонд України інформує

ImageПризначення та виплата пенсії дітям у зв’язку з втратою годувальника 

         Пенсійне забезпечення дітей, які втратили батьків, здійснюється відповідно до норм Закону України  „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”( далі – Закон).

Згідно зі статтею  36 Закону  пенсія у разі втрати годувальника призначається за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по Ш групі інвалідності, а саме:

до досягнення особою 23 років включно – 1 рік;

від 24 років до досягнення особою 26 років включно – 2 роки;

від 27 років до досягнення особою 28 років включно – 3 роки;

від 29 років до досягнення особою 31 року включно – 4 роки;

від 32 років до досягнення особою 33 років включно – 5 років;

від 34 років до досягнення особою 35 років включно – 6 років;

від 36 років до досягнення особою 37 років включно – 7 років;

від 38 років до досягнення особою 39 років включно – 8 років;

від 40 років до досягнення особою 42 років включно – 9 років;

від 43 років до досягнення особою 45 років включно – 10 років;

від 46 років до досягнення особою 48 років включно – 11 років;

від 49 років до досягнення особою 51 року включно – 12 років;

від 52 років до досягнення особою 55 років включно – 13 років;

від 56 років до досягнення особою 59 років включно – 14 років.

В разі смерті годувальника, в період проходження строкової військової служби – незалежно від тривалості страхового стажу. При цьому дітям пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Право на призначення пенсії мають:

 – діти (в тому числі діти, які народилися до сплину 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років;

– діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах с системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує 4-х місяців), – до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти – до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони  чи ні. 

         Після досягнення повноліття (18-річного віку) фізична особа набуває повну цивільну відповідальність. Тому виплата пенсії у зв’язку з втратою годувальника дітям після досягнення ними 18-річного віку проводиться безпосередньо дітям. Виплата пенсії проводиться за місцем реєстрації дитини або за її фактичним місцем проживання.

         Для продовження виплати пенсії у разі втрати  годувальника після досягнення дитиною 18-річного віку необхідно до управління надати відповідну заяву про призначення пенсії від утриманця та довідку про навчання. (Виключення мають діти-сироти, пенсія яким виплачується до досягнення  23-річного віку незалежно від того навчаються вони, чи ні). У довідці про навчання зазначається акредитація навчального закладу, форма навчання, повне (неповне) державне забезпечення, термін навчання, наказ про зарахування до навчального закладу та відрахування з навчального закладу.

Для підтвердження факту навчання  та попередження переплати пенсії у зв’язку з достроковим припиненням навчання довідка подається на початок кожного наступного навчального року.

         Відповідно до статті 37 Закону пенсія у разі втрати годувальника призначається у розмірі: на одного непрацездатного члена сімї – 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника; на двох та більше непрацездатних членів сімї – 120 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.

Дітям-сиротам пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається в указаних вище розмірах, виходячи з розміру пенсії за віком кожного з батьків.

Мінімальний розмір пенсійної виплати у зв'язку з втратою годувальника з урахуванням щомісячної державної допомоги становить:

                   на одного утриманця  в розмірі 100% прожиткового мінімуму, для осіб, які втратили працездатність.

                   на двох утриманців в розмірі 120% прожиткового мінімуму, для осіб, які втратили працездатність.

       на трьох та більше в розмірі 150% прожиткового мінімуму, для осіб, які втратили працездатність.

На всіх членів сім’ї, які мають право на пенсію  у зв’язку з втратою годувальника, призначається одна спільна пенсія, на вимогу члена сім’ї із загальної суми пенсії виділяється його частка, яка виплачується окремо. Виділення частки пенсії проводиться з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому надійшла заява  про виділення частки пенсії.

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня  смерті годувальника. 

Право на призначення даного виду пенсії поширюється  і на сім'ю особи, визнану безвісно відсутньою або оголошеною померлою у встановленому законом порядку .

До уваги! На початку кожного навчального року дітям після 18 років, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах необхідно поновлювати довідки про навчання в закладах із зазначенням термінів навчання та підстав зарахування до навчального закладу.

         За додатковою інформацією звертатися до управління Пенсійного фонду України в м. Конотопі та Конотопському районі за адресою вул. Депутатська, 2 каб. 25, або за телефоном 6-30-43.

 

Інформація для громадян, які приїхали з Автономної Республіки Крим,

м. Севастополь, Донецької та Луганської областей

 

Організація виплати пенсій  мешканцям

Автономної республіки Крим, м. Севастополь,

Донецької та Луганської областей

         Для надання соціального захисту мешканцям Автономної республіки Крим та м. Севастополя,  Донецької та Луганської областей  впроваджено спрощений механізм переведення пенсій за місцем фактичного проживання. Все, що необхідне – це мінімальний пакет документів: заява, паспорт, довідка про присвоєння ідентифікаційного коду. Право вибору способу виплати (пошта, банк)—за пенсіонером. Нарахування та виплата пенсії буде проводитися після надходження інформації згідно матеріалів пенсійної справи заявника.

         Розроблений порядок має на меті прискорити одержання пенсійних коштів, задля того, щоб громадяни отримали належні виплати у встановлені терміни.

         Отже, сім'ї, які приїхали із зазначених місцевостей, з будь-яких питань отримання пенсії можуть звертатися до управління Пенсійного фонду України в м. Конотопі та Конотопському районі. До заяви про запит пенсійної справи додається, окрім паспорта та ідентифікаційного номера, заява про відкриття поточного рахунку у  банківській установі або заява на виплату пенсії через поштове відділення.

         При зверненні громадян за первинним призначенням пенсії надаватиметься допомога у витребуванні необхідних документів.

Для надання допомоги громадяни можуть  звернутися за телефонами:

урядова “гаряча лінія” 0800 507 309

“гаряча лінія” Пенсійного фонду України  0800 503 753

“Гаряча лінія” управління

Пенсійного фонду України

в м.Конотопі та Конотопському районі

(05447) 6-30-43, 2-53-75

 

Перейти до вмісту