Новини

Пенсійний фонд України інформує

ImageУправління Пенсійного фонду України в м.Конотопі та Конотопському районі повідомляє про те, що станом на 23 травня повністю профінансовані пенсії для усіх категорій отримувачів пенсій за травень 2014 року. Загальна сума коштів, спрямованих на їх забезпечення, становила 47272,68 тис. гривень.

Ресурсне наповнення бюджету Фонду протягом виплатного періоду здійснювалось за рахунок законодавчо визначених джерел доходів.

Державний реєстр застрахованих осіб та способи отримання інформації.

 

Відповідно до ст. 12-1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування » (із змінами) Пенсійний фонду України формує та веде Реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування та здійснює заходи щодо надання інформації з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Реєстр застрахованих осіб  – це автоматизований банк відомостей, створений для ведення єдиного обліку фізичних осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню відповідно до закону.

Користувачами цього реєстру є органи доходів і зборів та фонди загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 На кожну застраховану особу формується персональна облікова картка, до якої включаються такі відомості:

ідентифікаційний номер платника (крім осіб, які через релігійні або інші переконання відмовилися від ідентифікаційного номера);

прізвище, ім'я та по батькові застрахованої особи;

дата народження;

рік, за який внесено відомості;

розмір страхового чи єдиного внеску за відповідний місяць;

сума сплаченого  внеску за відповідний місяць;

позначка про особливі умови праці, що дають право на пільги із загальнообов'язкового державного соціального страхування;

сума виплат (доходу), з якої сплачено страхові внески за відповідний місяць;

кількість відпрацьованих застрахованою особою календарних днів (годин) за відповідний місяць;

інша інформація, необхідна для обчислення та призначення страхових виплат за окремими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування;

інформація про здійснення виплат за окремими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Персональна облікова картка застрахованої особи зберігається в Пенсійному фонді протягом усього життя особи та після її смерті – протягом 75 років на паперових та/або електронних носіях.

 Відомості про страховий стаж та заробітну плату (дохід, грошове забезпечення), розмір сплаченого єдиного внеску та інші дані, що містяться в реєстрі застрахованих осіб, використовуються для обчислення та призначення страхових виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням.

Надання інформації з бази даних Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру, у тому числі правоохоронним органам, органам державної виконавчої служби тощо, здійснюється у випадках та порядку передбачених законом.

Зокрема, довідки за встановленими формами надаються застрахованій особі при особистому зверненні до управління Пенсійного фонду України при пред’явленні паспорта, реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) або свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Застрахована особа також має можливість отримати інформацію з  Реєстру застрахованих осіб зареєструвавшись  на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Для реєстрації  потрібно звернутись  в управління Пенсійного фонду України в м. Конотопі та Конотопському районі та мати при собі паспорт,  довідку про одержання ідентифікаційного номеру. Також, за наявності свідоцтва на загальнообовязкове  державне соціальне страхування, є можливість скористатись інформаційним    кіоском, що встановлений   за  адресою: м. Конотоп, вул. Депутатська 2.

 

 

Подання звітності за осіб, яких призвали на військові збори, або мобілізували

 

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення проведення мобілізації» від 27.03.2014 № 1169-VII  передбачено, що за особами , яких призвали на військові збори або мобілізували на період мобілізації, на особливий період, але не довше ніж один рік, зберігається місце роботи і середня заробітна плата. Таку норму запроваджено з 01.04.2014. Отже трудові відносини, впродовж вищезазначених строків, з такими працівниками не перериваються.

Відповідно до п. 7–8 Інструкції про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів, затвердженої наказом Міноборони від 12.03.2007 № 80, заробітна плата виплачується за відпрацьований час до дня припинення роботи у зв’язку з від’їздом на збори, а також середня заробітна плата за перші півмісяця зборів. За решту часу перебування на зборах заробітна плата виплачується у звичайні строки, встановлені на підприємстві, в установі чи організації, де працює військовозобов’язаний.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.11.2006 № 1644 «Про порядок і розміри грошового забезпечення та заохочення військовозобов'язаних та резервістів» виплата середнього заробітку військовозобов'язаним, у т. ч. резервістам, призваним на збори, проводиться підприємствами, установами та організаціями,  в яких працюють  призвані  на  збори громадяни.

У зв’язку із зверненнями страхувальників щодо відображення в таблицях 5 та 6 додатку 4 звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – звіт) осіб, яких призвали на військові збори та/або мобілізували, повідомляємо, що спеціального коду «типу нарахувань» для відображення середньої заробітної плати у таблиці 6 додатку 4 звіту нормативно не встановлено. У разі, якщо період мобілізації або перебування працівника на військових зборах лежить в межах одного місяця, середня заробітна плата, нарахована за цей час, відображається сукупно із заробітною платою за такий звітний місяць.

Якщо період виходить за межі одного календарного місяця, то «перехідна» сума середньої заробітної плати відображається окремим рядком за наступний календарний місяць, аналогічно відпускним,  але без зазначення типу нарахування.

У разі, якщо військовозобов'язаний був призваний зі   щорічної   чи   додаткової   відпустки, за погодженням з роботодавцем відпустки підлягають продовженню після  закінчення  зборів  або  перенесенню  на  інший строк.  В останньому випадку перерахунок відпускних, а саме їх сторнування, відображається  у таблиці 6 додатка 4 відповідно до загальновстановлених правил формування персоніфікованих даних у таких випадках, із застосуванням знаку «-».

Консультації з питань ведення Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування включаючи питання заповнення таблиць 5-9 додатку 4, всіх таблиць додатку 5, додатку 6 та додатку 7 звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування надають органи Пенсійного фонду України, а  саме управління Пенсійного фонду України в м. Конотопі та Конотопському районі за адресою: вул. Соборна, 23, кабінет 6, або за телефоном 6-12-55. 

 

Фактичні відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій – одне із джерел наповнення бюджету Пенсійного фонду.

 

Пенсійний фонд є органом, який здійснює керівництво та управління солідарною пенсійною системою, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та готує документи для її виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій, допомоги на поховання, здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду.

Одним із джерел надходжень до бюджету Фонду є  надходження від відшкодування фактичних витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах  відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”

Підприємства та організації  вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років.

Витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи пенсіонера.

При цьому, стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи пенсіонера він додається до стажу необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

У разі ліквідації або зміни власника підприємства суми зазначених витрат Пенсійному фонду вносять правонаступники.

Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органом Пенсійного фонду щорічно в розрахунках сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів по новопризначених пенсіях.

Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин.

         В управлінні Пенсійного фонду України в м. Конотопі та Конотопському районі обліковується  31 платник, який відшкодовує фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій. Середньомісячні надходження до  бюджету  управління   від даної категорії   платників становлять   270,8 тис.грн.  Переважна  більшість платників вчасно і в повному обсязі розраховуються за своїми зобов’язаннями, але є і боржники. Станом на 25.05.2012 року це ПАТ „Конотопський завод по ремонту дизель-потягів” – борг по відшкодуванню пільгових пенсій 846,8 тис. грн , ПАТ «Конотопський арматурний завод» – борг 341,9 тис. грн.,  Конотопський механічний завод ХДАВП – борг 175,0 тис. грн, ДП „Попівський експериментальний завод” – борг  24,4 тис грн.

         Від своєчасної сплати страхових внесків залежить виплата поточних пенсій. Тому, підприємствам та установам необхідно вчасно перераховувати ці кошти до бюджету Фонду  та не допускати заборгованості.

 

Перейти до вмісту