Новини

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області інформує

ImageЗавершується кампанія декларування доходів громадян

Начальник Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області Олена Дерев’янко нагадала присутнім під час семінару, що залишились лічені дні, щоб подати декларацію про доходи, отримані в 2013 році. Граничний термін подачі декларації – 30 квітня 2014 року.

Олена Валентинівна закликала громадян сумлінно та своєчасно виконати свій громадський обовязок – подати декларацію.

В разі виникнення питань стосовно декларування, за безкоштовною консультацією можна звернутися до Центру обслуговування платників Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області (пр. Миру, 2) або зателефонувати за номером 6-98-98 та 6-61-97.

Відшкодування ПДВ шляхом оформлення облігацій внутрішньої державної позики

Невідшкодовану суму податку на додану вартість станом на 3 квітня 2014 року можна отримати шляхом оформлення облігацій  внутрішньої державної позики – про це повідомила Олена Дерев’янко, начальник Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області, під час проведення тематичного семінару.

Очільник інспекції розповіла, що відповідно до Закону України від 27.03.2014 № 1165-VII "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" передбачено здійснення відшкодування ПДВ шляхом оформлення облігацій внутрішньої державної позики для платників, у яких суми податку задекларовані до відшкодування до 01.01.2014 року та підтверджені перевірками, але не відшкодовані на 03.04.2014 року.

Олена Дерев’янко ознайомила присутніх з процедурою оформлення відшкодування сум ПДВ облігаціями внутрішньої державної позики, яка здійснюватиметься на підставі заяви платника податку, котра подається до контролюючого органу та носить добровільність здійснення такого відшкодування. Термін обігу зазначених облігацій – п'ять років.

При цьому, оформлення облігацій прирівнюється до видачі платнику податку суми бюджетного відшкодування шляхом перерахування коштів з бюджетного рахунка на рахунок платника податку.

Керівник інспекції звернула увагу платників, що Кабінет Міністрів України планує проводити погашення облігацій кожні півроку згідно з сумою, визначеною у купоні до облігації, з одночасним нарахуванням та виплатою відсотків за такою сумою у розмірі до 9% річних. Тобто, погоджуючись на відшкодування облігаціями платники допоможуть країні в складний час та ще й отримають прибуток.

Наприкінці семінару Олена Дерев’янко звернулася з проханням до платників, які підпадають під дію нового Закону, в найкоротші терміни надати до податкових інспекцій заяви про оформлення відшкодування сум ПДВ облігаціями внутрішньої державної позики.

 

Утилізаційний збір скасовано

Відповідно до Закону України від 08.04.2014 № 1191-VІІ «Щодо внесення змін до Податкового кодексу України»» відмінено екологічний податок за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів. Закон опубліковано у газеті «Голос України» № 77 від 18 квітня 2014 року.

 

Встановлено єдиний порядок застосування валютного курсу

Верховна Рада України 10 квітня 2014 року прийняла Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо усунення окремих неузгодженостей норм законодавства» (№4645).

Згідно даного законопроекту приведено у відповідність норми Податкового та Митного кодексів щодо єдиного порядку застосування валютного курсу при визначенні податкових зобов’язань із податків, зборів та митних платежів.

Законом встановлено, що при визначенні податкових зобов’язань із податків, зборів та митних платежів протягом усього дня застосовується офіційний курс гривні до іноземних валют і курс банківських металів, який встановлений Нацбанком на 00 год. 00 хв. відповідного календарного дня. Тобто, якщо протягом дня Нацбанком змінений курс валют, при визначенні податкових зобов'язань новий курс починає застосовуватися з 00 год. 00 хв. наступного календарного дня.

 

На свята міндоходівці Сумської митниці затримували автомобілі

Як повідомив в.о. начальника Сумської митниці Міндоходів Віталій Миранюк, тільки за одну добу на Пасху міндоходівці не дозволили незаконно перемістити декілька легкових автомобілів через кордон з Україною зі сторони Російської Федерації.

Вночі міндоходівцями затриманий громадянин Росії, який намагався провезти на територію України поза митним постом, автомобіль марки «Hummer» 2004 р. в. В автомобілі лежав бронежилет марки «Xagor». Вартість вилученої автівки складає приблизно 500 тис.грн. Росіянина спіймали неподалік митного посту «Катеринівка» Глухівського району.

Вдень на цей ж митний пост, але вже через «зелений коридор» заїхав легковий автомобіль марки «Опель-Астра», яким керував громадянина Таджикистану. В ході проведення перевірки виявилося, що водій надав документи з неправдивими даними.

По вищевказаним двом спробам міндоходівцями складені відповідні протоколи про порушення митного законодавства.

 

Зміни, які торкнулися податку на нерухоме майно

Нещодавно фахівці Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області проводили  безкоштовний семінар для платників  податків присвячений змінам податкового законодавства, які вступили в дію з 1 квітня 2014 року згідно Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» №1166-VII.

 Зміни торкнулися багатьох податків, в тому числі й податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Так, базою оподаткування податком на нерухоме майно встановлено загальну площу об’єкта житлової нерухомості замість житлової. Зазначені нововведення  набули чинності з 1 квітня 2014 року.

Фахівці Конотопської ОДПІ нагадали, що Податковим  Кодексу передбачено пільги із сплати податку на нерухоме майно, а саме:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 250 кв. метрів;

в) для різних видів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 370 кв. метрів.

Пільга надається один раз на податковий (звітний) період (рік).

Пільги із сплати податку не надаються на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності).

Податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Наприкінці зустрічі міндоходівці звертаємо увагу присутніх на тому, що громадяни – платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних, зокрема, щодо об’єктів житлової нерухомості, в т.ч. їх часток, що перебувають у їх власності, права на користування пільгою зі сплати податку.

 

Перейти до вмісту