Новини

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області інформує

ImageЗаконом про запобігання фінансової катастрофи в Україні

внесено зміни до Податкового кодексу

Виконувач обов'язків президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав закон №1166-VII "Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні". Про це йдеться на офіційному сайті Верховної Ради України.

Згідно даного Закону, Верховна Рада України постановила внести такі зміни до Податкового кодексу України:

– На постійних засадах вводиться ставки податку на прибуток підприємств в розмірі 18% і ПДВ 20%.

Також збільшуються ставки плати за користування надрами: на газовий конденсат ставка підвищена до 42%, на нафту збережена на попередньому рівні 39%. Також розширено коло платників збору у вигляді цільової надбавки до чинного тарифу на природний газ.

Удвічі збільшено ставки збору за користування радіочастотним ресурсом України.

Удвічі зростають ставки на нові автомобілі та мотоцикли з об'ємом двигуна понад 0,5 л; встановлено ставки акцизу на мотоцикли з об'ємом двигуна до 0,5 л на рівні 0,06 євро за 1 куб. см. і підвищено удвічі ставки акцизного податку на автомобільні кузови.

– Також уряд скасовує відшкодування ПДВ для експортерів зернових не із 1 січня 2014 р., як пропонували, а з 1 жовтня 2014 (тобто тільки з нового врожаю). Однак сільгоспвиробників не обкладають ПДВ, вони залишаються на спеціальному режимі оподаткування.

– Вводиться податок у розмірі 15% (17)% на пенсійні виплати, якщо їх розмір перевищує 10 тис. гривень (із суми перевищення).

Зменшуюється неоподатковуваний імпорт товарів, який переміщують у міжнародних поштових відправленнях: із 300 до 150 євро.

– Установлено прогресивну шкалу оподаткування податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15%, 17%, 20% і 25% (25%, якщо дохід перевищує 1 млн грн) для всіх доходів, включно, зокрема, з дивідендами, відсотками, роялті, інвестиційним прибутком, з уведенням обов'язку для платника податку здійснювати за результатами року перерахунок нарахованого (утриманого) податку. Цей податок не стосується доходів від зарплати, а стосується лише пасивних доходів.

Крім того, закон збільшує ставки акцизного податку на алкогольні напої та тютюнові вироби на 25%, пиво – на 42,5%. Отже, сукупне підвищення ставок на спирт та алкогольні напої 2014 р. становитиме 39%, на тютюнові вироби – 31,5%, на пиво – 42,5%. Так, наприклад, акциз на пиво, котрий дорівнював 0,87 грн. за літр стане 1,24 грн. за літр, тобто до вартості прибавиться 37 копійок.

 

Для ефективної боротьби з економічними правопорушеннями

 буде створено Службу фінансових розслідувань

Про це повідомив заступник Міністра доходів і зборів України Володимир Хоменко під час брифінгу у Кабінеті Міністрів України 1 квітня 2014 року.

За його словами, щорічно від несплати податків та митних зборів держава втрачає близько 140 млрд. грн. До того ж, на державних закупівлях розкрадається понад 100 млрд. гривень.

Буде посилено контроль за виробництвом та обігом підакцизних товарів через запровадження механізму електронного лазерного маркування підакцизних товарів. Таке маркування надасть можливість контролювати товарообіг підакцизних товарів на всій території України, мінімізувати виготовлення контрафакту та сприятиме заощадженню мільярдів гривень на рік.

Особливу увагу співробітники оперативних підрозділів приділятимуть і фактам незаконного відшкодування з бюджету податку на додану вартість.

Володимир Хоменко наголосив, що у службу повинні набиратись фахівці своєї справи на конкурсній основі, незаангажовані партійною приналежністю, а також після проходження психофізіологічного тестування. І ця процедура буде однаковою для всіх.

 

Критерії оцінки ефективності проведення перевірок буде скасовано

Міністерство доходів і зборів України скасовує критерії ефективності проведених планових та позапланових перевірок суб’єктів господарювання. Такі критерії були запроваджені у липні минулого року відповідним відомчим наказом Міністерства.

Згідно з минулорічним документом, під час перевірок юридичних осіб із валовими доходами понад 100 млн. грн. сума донарахувань основного платежу повинна була складати не менше 1 млн. грн. Якщо обсяг валових доходів коливався у межах від 30 млн. грн. до 100 млн. грн., донарахування вже складали не менше 500 тис. грн. При валових доходах до 30 млн. грн. сума донарахованих податків мала б бути від 250 тис. гривень.

З відміною критеріїв основну увагу працівників буде зосереджено на якості організації, складання та оформлення матеріалів перевірок. 

 

Нюанси оподаткування спадщини

Відповідно до статті 174 Податкового кодексу України, дохід громадян від отримання спадщини оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставками: 0 відсотків, 5 відсотків, або 15/17 відсотків.

За нульовою ставкою передбачено оподаткування власності, отриманої від спадкодавця членами сім’ї першого ступеня споріднення, якими є батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені виключно у випадку, якщо спадкоємець та спадкодавець є резидентами України.

За ставкою 5 відсотків оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями не першого ступеня споріднення.

Для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента України, та для будь якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця – резидента ставка оподаткування складає 15/17 відсотків бази оподаткування

Звертаємо увагу!Доходи у вигляді вартості успадкованого майна підлягають обов’язковому декларуванню. Виключення складають лише доходи у вигляді об’єктів спадщини, що оподатковуються за нульовою ставкою та/або з яких вже сплачено податок на доходи фізичних осіб.

Нагадуємо, що з 1 січня 2014 року триває кампанія декларування доходів громадян. Податкова декларація про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2013 році, подається до 1 травня 2014 року до органів доходів і зборів за місцем реєстрації. У разі виникнення питань звертайтесь до Центру обслуговування платників Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів, пр. Миру, 2 чи за телефоном 6-98-98 або 6-61-97.

 

Фахівці Конотопської ОДПІ познайомили студентів з кампанією декларування доходів

Молодь – це наше майбутнє і від неї залежитиме добробут та подальша доля нашої країни. Тож з  метою виховання податкової культури у молоді та усвідомлення позиції сумлінного платника податків, фахівці Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області постійно навідуються до навчальних закладів міста Конотоп.

Нещодавно міндоходівці завітали до індустріально-педагогічного технікуму, щоб  розповісти його студентам про основні аспекти кампанії декларування доходів громадян. Крім того, студенти дізнались про своє право на податкову знижку. Міндоходівці повідомили, що для отримання податкової знижки потрібно підготувати наступний пакет документів:

– копію договору з навчальним закладом;

– оригінали квитанцій або платіжних доручень, які свідчать про сплату за навчання;

– копію довідки про присвоєння реєстраційного номеру облікової картки платника податку;

– копію свідоцтва про народження дитини – студента;

– оригінал довідки про доходи за 2013 р.

Даний пакет документів, разом з декларацією про майновий стан і доходи, до 31 грудня 2014 року потрібно пред'явити в податкову інспекцію за місцем реєстрації.

Наприкінці заходу кожен зі студентів отримав у подарунок буклет «Декларування доходів громадян» та брошюри «Як отримати податкову знижку», «Права та обов’язки платників податків та контролюючих органів».

 

Конотопської ОДПІ: майже 30 мільйонів гривень сплатили в березні платники ЄСВ

Дану інформацію повідомила начальник Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області Олена Дерев’янко під час прес-конференції. Станом на ранок 27 березня 2014 року надходження від сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за березень склали 29 млн. 44 тис. грн. А сума сплаченого єдиного соціального внеску за 2014 рік дорівнює 92 млн. 157 тис. грн.

Олена Валентинівна подякувала платникам за відповідальне ставлення до своїх обов’язків та висловила сподівання, що у цьому році надходження платежів до бюджету зростатимуть.

Крім того, начальник інспекції повідомила, що звітність з єдиного соціального внеску потрібно як і раніше подавати до органів доходів і зборів та нагадала, що звітувати роботодавці, які використовують працю найманих осіб, повинні щомісяця протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного місяця, за основним місцем своєї реєстрації.

 

На період передвиборчої кампанії перевірки засобів масової інформації припиняються

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області повідомляє, що Верховна Рада України ухвалила постанову № 4283 «Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2014 року».

Постанова розроблена для забезпечення належних умов для діяльності журналістів друкованих та електронних ЗМІ, а також усунення правових, адміністративних, економічних та організаційних перешкод у висвітленні передвиборчої кампанії  Президента України в 2014 році.

Перевірки ЗМІ відповідними службами органів виконавчої влади і державними установами на період проведення передвиборчої кампанії забороняються.

 

На Сумщині з початку року зареєстровано 581 нових платників податків

З початку року на Сумщині зареєстровано  581 нових платників податків. З них 105 – юридичні особи, 476 – фізичні особи-підприємці.  За словами Олександра Семченка, начальника ГУ Міндоходів у Сумській області, це результат стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу в регіоні через створення комфортних умов ведення бізнесу та запровадження нових податкових сервісів.

Щодо кількості платників податку на додану вартість, з початку року в органах Міндоходів Сумської області зареєстровано 67 платники. Із них 52 платника ПДВ – це юридичні особи, 15 платників – фізичні особи -підприємці.

Додамо, що протягом 2014 року в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків та інших обов'язкових платежів зареєстровано 1870 осіб, з яких 67 осіб є нерезидентами. В Окремому реєстрі, тобто в реєстрі  осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та обліковуються за П.І.Б. і серією та номером діючого паспорта громадянина України, зареєстрована 1701 особа.

 

Менше місяця залишилося, щоб подати декларацію про доходи отримані в 2013 році.

Олена Дерев’янко, начальник Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області нагадала конотопчани під час інтерв’ю для ТРО «Кон-Такт», що до закінчення кампанії декларування залишився один місяць. Адже останній день подачі декларації про майновий стан і доходи, отримані в 2013 році – це 30 квітня 2014 року.

Керівник інспекції розповіла, що конотопчани досить відповідально ставляться до свого громадського обов’язку – подачі декларації про доходи. Станом на 20 березня 2014 року до Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області вже подано 161 декларацію про майновий стан і доходи, сума задекларованого доходу склала 7 млн. 399 тис. грн., а сума сплаченого податку становила 362 тис. грн.

Олена Дерев’янко закликала громадян не зволікати та своєчасно подати декларації. А в разі виникнення питань стосовно декларування, за безкоштовною консультацією можна звернутися до Центру обслуговування платників Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області (пр. Миру, 2) або зателефонувати за номером 6-98-98 та 6-61-97.

Перейти до вмісту