Новини

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області інформує

ImageКонотопська ОДПІ: з початку року до державного бюджету

надійшло на 27,5 % більше коштів ніж у 2013 році

Про це повідомила журналістам місцевих ЗМІ Олена Дерев’янко – начальник Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області.

Керівник інспекції розповіла, що головним акцентом роботи інспекції є створення комфортних умов для платників і саме тому вже другий рік поспіль працює Центр обслуговування платників, в якому відвідувачам надається повний перелік адміністративних послуг. Оперативне вирішення питань платників – сприяє розвитку партнерських відносин між відомством, громадянами та бізнесом, що в свою чергу призводить до безперебійного наповнення бюджету. І як результат: вчасна виплата пенсій та стипендій, безперервне функціонування лікарень та шкіл, заробітна плата бюджетної сфери та благоустрій країни.

Олена Дерев’янко подякувала відповідальним платникам та наголосила, що завдяки спільним зусиллям протягом січня-лютого 2014 року державний бюджет було поповнено на 14,4 млн. грн., що на 3,1 млн. грн. більше ніж за аналогічний період минулого року, а до зведеного бюджету в 2014 році було перераховано 47,6 млн. грн., що також майже на 3 млн. грн. більше ніж в 2013 році.

 

«Гарячі лінії» присвячені кампанії декларування допомагають

громадянам вчасно задекларувати свої доходи

В той час, коли триває кампанія декларування доходів громадян, майже кожного тижня фахівці Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області проводять сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Пропонуємо Вам найбільш поширені питання, поставлені під час проведення телефонних ліній протягом січня-лютого 2014 року та відповіді на них.

– Чи потрібно декларувати грошовий переказ, отриманий з-за кордону?

Так, потрібно. Оскільки джерело доходів є іноземним, то сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію, та оподаткувати такий дохід за ставкою 15 відсотків. У разі перевищення десятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, дохід оподатковується за ставкою 17 відсотків від суми перевищення.

   Коли необхідно сплатити суму податку, зазначену в річній податковій декларації?

Фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня  поточного року сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

Які документи потрібно надати для отримання податкової знижки і куди, якщо особа працює і навчається заочно?

Фізична особа, має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання, про що зазначає в  річній декларації поданій до органів Міндоходів. Тільки на вимогу органів Міндоходів така фізична особа зобов‘язана надати відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери; договір з навчальним закладом; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення) тощо.

Для проведення розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету доцільно було б надати до органу Міндоходів копії зазначених вище документів.

   Чи оподатковується отримана спадщина? Якщо так, то як саме?

Спадщина, що успадковується членами сім’ї першого ступеня споріднення, оподатковується за нульовою ставкою та за ставкою 5 відсотків, у разі успадкування особами, які не є членами сім'ї першого ступеня споріднення.

Членами сім‘ї першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші ж члени сім‘ї вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Чи будуть допомагати в заповненні  декларації? Якщо будуть то хто?

Так, допомога по заповненню декларації про майновий стан і доходи буде надаватися органами Міндоходів за місцем податкової адреси фізичної особи. Наприклад, якщо громадянин зареєстрован в Конотопському районі, то для подачі декларації чи отримання консультації з її заповнення потрібно звернутися за адресою м. Конотоп, пр. Миру, 2 або зателефонувати за номером 6-98-98, 6-61-97.

 

Новий електронний сервіс “Реєстр страхувальників” розпочав свою роботу

На веб-порталі Міндоходів запрацював новий сервіс „Реєстр страхувальників”. Сервіс створено для зручності платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, які відтепер можуть оперативно отримати дані про взяття на облік, реєстраційний номер платника єдиного внеску та його клас професійного ризику виробництва.

Для отримання інформації з Реєстру страхувальників достатньо знати ім`я, прізвище та по батькові платника, його податковий номер або серію та номер паспорта.

Інформація з реєстру страхувальників оновлюватиметься щодекадно до 1, 11, 21 числа кожного місяця.

Скористатись сервісом можна на офіційному веб-порталі Міндоходів за посиланням http://minrd.gov.ua/esv.

 

Ринок алкоголю – на особливому контролі Міндоходів Сумщини

Сумські міндоходівці вилучили 2,7 тисячі літрів алкогольної продукції з підробленими  акцизними марками.

У складському приміщенні, що раніше належало одному з промислових підприємств м. Суми, оперативники Міндоходів виявили понад 5,6 тисяч пляшок горілки з марками акцизного податку, що мають явні ознаки підробки. Знайдена горілчана продукціє маркована торговою маркою виробника, зареєстрованого в одній із сусідніх областей України.

Олександр Семченко, начальник ГУ Міндоходів у Сумській області: «Детінізацією ринку алкоголю в області є одним із джерел наповнення бюджету. Використання підроблених марок на виявленій підакцизній продукції вказує на тіньове походження алкоголю. Наше завдання – встановити місця виготовлення фальсифікату та організаторів нелегального бізнесу».

За попередньою оцінкою загальна вартість вилучених підакцизних товарів складає понад 160 тисяч гривень.

За інформацією, що перевіряється, продукція може належати одному із підприємств Харківської області.

25.02.2014 року слідчими Міндоходів у Сумській області внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення до єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.1 ст.199 Кримінального кодексу України («виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, білетів державної лотереї, марок акцизного збору чи голографічних захисних елементів»).

 

Змінилися ставки акцизного податку на деякі види алкогольних напоїв

Нові ставки акцизного податку на алкогольні напої, крім коньяків, почали діяти з 1 березня 2014 року. Так на вина натуральні з доданням спирту, вина міцні (кріплені), вермути ставка акцизного податку за 1 літр складає 2,86 грн., на вина ігристі та газовані за 1 літр – 4,16 грн., на спирти етилові, неденатуровані, денатуровані, спиртні напої, лікери та інші напої, що містять спирт за 1 літр 100-відсоткового спирту  – 56,42 грн.

А на коньяки вводиться нова ставка акцизного податку з 1 квітня 2014 року – 56,42 грн. за 1 літр 100-відсоткового спирту, яка буде діяти до 31 грудня 2015 року.

Незмінними залишаються ставки акцизного податку на пиво, вина виноградні натуральні та сидр і перрі.

Такі зміни внесені Законом України від 19 грудня 2013р. № 713-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставок окремих податків».

 

Понад 2,5 млн. грн. задекларували громадяни Конотопського району

Нещодавно відбулась прес-конференція присвячена кампанії декларування доходів громадян отриманих в 2013 році під час якої, начальник Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області Олена Дерев’янко повідомила, що станом на 20 лютого 2014 року до Конотопської ОДПІ вже подано 71 декларацію про майновий стан і доходи, сума задекларованого доходу склала 2 млн. 510 тис. грн., а сума сплаченого податку з задекларованого доходу становила 141,5 тис. грн.. Для порівняння, за даний період минулого року громадяни конотопського району задекларували 1 млн. 863 тис. грн. доходу, що на 647 тис. грн. менше ніж в 2014 році., а сума сплаченого податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті до бюджету за 2 місяці 2013 року становила 97 тис. грн., що майже на 45 тис. грн. менше ніж в поточному році.

Далі начальник інспекції розповіла в яких випадках потрібно подавати декларацію, а в яких ні і наголосила, що в разі виникнення питань з приводу декларування доходів чи взагалі податкового законодавства можна зателефонувати за номером 6-98-98 або 6-61-97.

Практичну допомогу по заповненню податкової декларації про майновий стан і доходи, а також необхідні консультації громадяни завжди можуть отримати в Центрі обслуговування платників Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області за адресою: м. Конотоп, пр. Миру,2.

Міндоходівці попередили 14 фактів незаконного переміщення зброї

через митний кордон України

Тільки з початку нинішнього року при огляді товарів та транспортних засобів, які проходили митний контроль, Сумською митницею Міндоходів упереджено 14 спроб незаконного переміщення зброї через митний кордон України. З незаконного обігу вилучено 4 травматичних та газових пістолети, оптичний приціл та майже 400 набоїв до травматичної, мисливської і нарізної зброї.

– Якби зброя потрапила до адресата, це створило б загрозу життю та здоровю громадян. Свідоме порушення закону свідчить про недобрі наміри людей, які вдаються до таких дій. Пильність працівників Сумської митниці міндоходів, можливо, вберегла чиєсь життя, – зазначив в.о. начальника Сумської митниці Міндоходів Олександр Микула.

По кожному з вищевказаних фактів Міндоходів Сумщини направлені повідомлення до правоохоронних органів Сумської області про протиправні діяння, що можуть містити ознаки злочину.

На Сумщині утилізували понад 740 тисяч марок акцизного податку

Щоб уникнути порушення та зловживання у сфері обігу підакцизної продукції, понад 740 тисяч марок, що призначалися для наклеювання на пляшки з лікеро-горілчаною продукцією, було знищено працівниками Міндоходів.

Сформована комісія провела знищення марок шляхом їх спалення у печі у «Котельні північного промвузла» у м. Сумах.

 Вказані марки не підлягають використанню у зв’язку з тим, що сума  акцизного податку, зазначена на марці, не відповідає діючій на сьогодні ставці акцизного податку. Окрім того, з 1 вересня 2013 року відбулись зміни зразка марки.

 

На Сумщині  зросли показники надходжень до бюджету на 228,4 млн.грн.

У непростих політичних та економічних умовах Міндоходів Сумщини зберігає стабільну роботу з наповнення бюджетів усіх рівнів. 

– Ми не тільки зберегли темпи надходжень податків і зборів до бюджету на рівні показників минулого року, але й забезпечили їх зростання. Це стосується наповнення, як місцевої, так і державної скарбниці, – зазначив начальник Головного управління Міндоходів у Сумські області Олександр Семченко.  

Надходження до державного бюджету збільшились на 228,4 мільйона гривень у порівнянні з січнем минулого року (у 2,8 рази).

Місцева скарбниця поповнилась на 140,5 млн. грн., що на 364 тисячі гривень більше, ніж у січні минулого року. Податку на доходи фізичних осіб надійшло 98,3 млн. грн., що перевищило показники січня 2013 року на 1,3 млн. грн.

Надходження з ПДВ зросли на 7,1 млн. грн.

В ході кампанії декларування 1416 громадян подали декларації про доходи, отримані у 2013 році, задекларувавши 56,1 млн. грн. Сплачено податку на доходи фізичних осіб 2,9 млн. грн., що майже на півмільйона більше, ніж за відповідний період минулого року.

ЄСВ у лютому п.р. надійшло 201,1 млн. грн. Показники минулого року перевищено на 9 мільйонів гривень.     

 ГУ Міндоходів, Сумська митниця Міндоходів сьогодні працюють у звичному режимі, надають громадянам і бізнесу увесь спектр податкових і митних послуг. Всі 9 центрів обслуговування платників в області працюють і приймають відвідувачів.

«Першочергове завдання Міндоходів – продовжити якісне адміністрування податків і надання сервісних функцій. Ми робили і продовжуємо робити все для того, щоб в країні не виникла загроза економічної кризи.  

 

 

 

Перейти до вмісту