Новини

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області інформує

ImageФінансова звітність подається  разом з податковою декларацією

Платник податку на прибуток разом з відповідною податковою декларацією подає до органів Міндоходів  квартальну або річну фінансову звітність.          

Отже, платники податку на прибуток, для яких  базовим звітним  періодом  є:

календарний квартал, подають фінансову звітність протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного  кварталу (півріччя). За 2013 рік –  не пізніше 10 лютого 2014 року;

календарний рік – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного  року. За  2013 рік – не пізніше 3 березня 2014 року.

За неподання фінансової звітності передбачена адміністративна відповідальність, зокрема, внесення неправдивих даних до фінансової звітності, неподання фінансової звітності, тягнуть за собою накладення штрафу від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню, – тягнуть за собою накладення штрафу від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

  Звертаємо увагу,  платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації до контролюючого органу в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб.

 

Зустрічі з бізнесом – запорука економічного розвитку країни

Про це повідомила начальник Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області Олена Дерев’янко під час чергової зустрічі з підприємцями Конотопу присвяченій обговоренню проблемних питань ведення бізнесу.

Керівник інспекції під час вступного слова подякувала представникам бізнесу за співпрацю та порозуміння в досить непростий час для країни та повідомила: «Міністерство доходів і зборів працювало і надалі працює в штатному режимі та залишається поза політикою, адже економічне життя в країні не зупиняється і ми не маємо права допустити, щоб політичні процеси спровокували економічну кризу».

Олена Дерев’янко ознайомила присутніх зі Стратегічним планом розвитку Міністерства доходів і зборів на 2013 – 2018 роки, розповіла про план заходів, його напрямки та цілі. Начальник ОДПІ наголосила, що всі зміни, які відбуваються в діяльності служби сьогодні направленні на удосконалення умов ведення бізнесу.

«В першу чергу це відбувається завдяки запровадженню та розвитку електронних сервісів. Система електронної податкової звітності забезпечує ефективність та оперативність адміністрування податків та платежів. На веб-порталі Міндоходів розпочав свою роботу сервіс  «Електронний кабінет платника податків», який надає можливість підприємцям не тільки подавати податкову звітність в режимі он-лайн, але й отримувати інформацію про стан розрахунків із бюджетом» – повідомила Олена Дерев’янко.

Також Олена Валентинівна розповіла, що в січні 2014 року понад 94% конотопських платників єдиного соціально внеску прозвітували в електронній формі, чим значно зекономили свій час та час інших підприємців.

Окрім керівника інспекції на зустрічі були присутні заступники начальника Роман Куріцький та Тамара Нестеренко, які разом з Олено Дерев’янко відповідали на запитання учасників заходу і тому жодне питання чи пропозиція не залишилися осторонь.

 

Звітність з ПДФО та ЄСВ найближчим часом планують об’єднати

Міністерство доходів і зборів запланувало впровадити єдину звітність з податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Ця можливість неодноразово обговорювалася на зустрічах представників ділових кіл з керівництвом Міністерства та була підтримана керівником відомства Олександром Клименко.

Об’єднання звітності дозволить скоротити документообіг для підприємств та самозайнятих громадян, а також  зменшить для них витрати часу на виконання процедур сплати податків.

За дорученням Міністра, фахівці відомства розробили кілька варіантів об’єднання звітності, які виносяться на обговорення із громадськістю. Зокрема, експерти Міністерства пропонують уніфікувати не тільки документообіг, а й бази даних щодо платників ПДФО та ЄСВ. Що стосується безпосередньо об’єднаного звіту, то на розсуд підприємців виносяться два варіанти: приєднання відомостей про сплату ЄСВ до загальної декларації про доходи або, навпаки, внесення записів про нарахування ПДФО до звітності зі сплати єдиного внеску.

Міністерство доходів і зборів закликає всіх зацікавлених представників громадськості до широкого обговорення запропонованих ініціатив. Пропозиції та зауваження щодо ініціативи Міндоходів просимо направляти на електронну адресу: spddpa@ukr.net.

 

Отримав дохід з-за кордону – подай декларацію

Про це повідомила Начальник Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області Олена Дерев’янко під інтерв’ю для журналіта ТРК «Вежа».

«Відповідно до Податкового кодексу України доходи, отримані з джерел за межами України включаються до загального річного оподатковуваного доходу платника податку та оподатковуються за ставками 15% (17%). Сума податку на іноземні доходи визначається за наслідками поданої платником податку Податкової декларації про майновий стан і доходи за звітний рік» – розповіла Олена Валентинівна.

Начальник інспекції підкреслила, що одночасно норми ПКУ дозволяють зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном. Про те зробити це можна за наступних умов: 1) таке право передбачено нормами міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України; 2) платник податку має підтвердні документи стосовно суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції.

В кінці інтерв’ю Олена Дерев’янко звернулась до громадян, які у минулому 2013 році отримували дохід з-за кордону та наголосила, що вони зобов’язані до 1 травня 2014 року подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до органу Міндоходів за місцем своєї реєстрації.

 

Сумлінні платники мають право на автоматичне відшкодування ПДВ

 Для сумлінних платників відшкодування ПДВ в автоматичному режимі здійснюється набагато швидше – виключно за результатами камеральної перевірки.

 Починаючи з 1 січня 2014 року камеральна перевірка податкової звітності платників податку, які мають позитивну податкову історію, проводиться протягом п'яти календарних днів з дня подання податкової декларації.

Таким чином максимально можливий строк отримання автоматичного бюджетного  відшкодування з 1 січня 2014 року становить 11 днів  з дня подання декларації (5календарних днів – камеральна перевірка, 3 дні для надсилання висновку Держказначейству та 3 дні для зарахування грошей  на рахунок). Для порівняння, в 2013 році автоматичне відшодування ПДВ займало 26 днів.

Платник ПДВ вважається таким, що має позитивну податкову історію, за умов:

відсутності рішення органу ДПС про анулювання реєстрації платника ПДВ;

своєчасного подання звітності з ПДВ;

відповідності критеріям автоматичного відшкодування ПДВ.

Позитивна податкова історія складається у тому випадку, коли протягом попередніх 36 послідовних місяців такі платники відповідають усім зазначеним критеріям.

 Спрощення процедури відшкодування ПДВ сприяє  стимулюванню інвестиційного клімату, зростанню економіки та створенню рівних конкурентних умов.

 

Понад 200 сумчан цьогоріч обрали добровільне пенсійне страхування

Отримувати пенсію за віком можуть лише особи, застраховані в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.  Тим, хто не перебуває на такому обліку, міндоходівці Сумщини радять укласти договори про добровільне пенсійне страхування.

Тільки з початку 2014 року понад 200 сумчан уклали відповідні договори та скористалися можливістю добровільно робити щомісячні внески до Пенсійного фонду. Загальна сума відрахувань цих осіб становить близько 800 тисяч гривень на місяць.

За словами  начальника ГУ Міндоходів у Сумській області Олександра Семченка, така активність  наших громадян свідчить про зростання їх свідомості та відповідальне ставлення до власного майбутнього. 

Щоб укласти відповідний договір, необхідно звернутися до центрів обслуговування платників при державних податкових інспекціях за місцем проживання та обрати умови добровільного страхування. При цьому мінімальний розмір єдиного внеску не може бути меншим за 404 грн.38 коп. на місяць.

Відповідно до чинного законодавства право на добровільну участь у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні мають особи, які досягли 16-річного віку та не належать до платників єдиного внеску. Це можуть бути також іноземці, особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, та громадяни України, що постійно перебувають за межами України.

 

На Сумщині знову з’явилися «однорукі бандити»

Міндоходівці викрили нелегальний гральний заклад у м. Охтирка та вилучили гральне обладнання загальною вартістю понад 60 тисяч гривень.

Гральний бізнес був і залишається одним з найприбутковіших в індустрії розваг. Не зважаючи на те що  в Україні він з 2009 року,  оголошений поза законом, дехто все таки сподівається на безкарність. Та міндоходівці Сумщини не втрачають пильності.

Під час перевірки  оперативної інформації у житловому будинку в м. Охтирка був виявлений гральний заклад. Функціонував він з дотриманням у сіх правил  конспірації. Розрахунки між відвідувачами та «власниками гри» проводились виключно готівкою. Та продумані схеми діяльності не допомогли правопорушникам залишитися «у тіні».

За наслідками проведеної операції міндоходівці вилучили 20 гральних автоматів вартістю 60 тис. грн., 2 комп’ютерні системні блоки та більше 1,5 тис. грн. готівки.

Стосовно порушників відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.203-2 КК України. Санкції статті передбачають штраф від десяти тисяч до сорока тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією грального обладнання.     

    

Сумський бізнес запропонував електронізувати видачу ліцензій

Олександр Семченко, начальник Головного управління Міндоходів у Сумській області черговий раз зустрівся з бізнесом для обговорення проблемних питань, під час якого отримав пропозиції змін до законодавства.

  – Щоб допомогти Вам вирішити проблеми, я повинен про них знати, – звернувся до підприємництва Олександр Семченко.

Очільник відомства висловив присутнім вдячність за важливість сплачувати податки з точки зору забезпечення стабільного фінансування місцевих громад, соціальних інститутів, закладів освіти, охорони здоров’я, житлово-комунального господарства. Це і є справжня соціальна відповідальність бізнесу.

Під час зустрічі від представники малого та середнього бізнесу надійшли пропозиції про електронізацію ліцензування роздрібної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами, а також можливість отримання довідки про реєстрацію електронних контрольно-касових апаратів через Інтернет.

Фахівці Головного управління Міндоходів опрацювали їх та передали до Міністерства доходів і зборів України для подальшої реалізації.

 

Отримуйте ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами в ЦОПах

Таке розширення переліку адміністративних послуг, які надаються в центрах обслуговування платників податків, зорієнтоване на економію коштів та часу  представників бізнесу.

– Одним із кроків оптимізації роботи бізнесу є полегшення процедури отримання ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. Так, ці дозвільні документи видаються органами Міндоходів суб'єктам господарчої діяльності усіх форм власності, зареєстрованим на території України, в тому числі їх виробниками, за наявності у них відповідних документів, –  коментує начальник ГУ Міндоходів у Сумській області Олександр Семченко.

За минулий рік було видано  більше 4300 ліцензій. Найбільше отримують ліцензії в Сумах та Роменському районі.

 Довідково:

Для отримання ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами потрібно до Головного управління або до Центру обслуговування платників за місцем провадження суб'єктом його торговельної діяльності подати заяву. До заяви додається довідка органу доходів і зборів про реєстрацію електронних контрольно-касових апаратів (книг обліку розрахункових операцій), що знаходяться у місці торгівлі.

Ліцензія або рішення про відмову у її видачі видається заявнику не пізніше 10 календарних днів від дня одержання документів.

 

Перейти до вмісту