Категория-37 сесія (13.12.2013)

Про районну цільову програму запобігання та лікування серцево- судинних…

                           Image                 

            КОНОТОПСЬКА  РАЙОННА  РАДА                     

ШОСТЕ СКЛИКАННЯ

ТРИДЦЯТЬ CЬОМА  СЕСІЯ

РІШЕННЯ

Конотоп

 13.12.2013

Про районну цільову програму  запобігання та лікування серцево-

судинних і судинно-мозкових захворювань у Конотопському

районі на 2014-2017 роки

          З метою поліпшення надання кардіологічної та кардіохірургічної допомоги хворим з серцево-судинною та судинно-мозковою патологією, виконання основ законодавства України про охорону здоров’я, розглянувши подану Конотопською районною державною адміністрацією районну цільову програму запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань у Конотопському районі на 2014-2017 роки, відповідно до рішення Сумської обласної ради від 16.08.2013 "Про Обласну цільову програму запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань у Сумській області на 2013-2017 роки", керуючись ст.43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

            районна рада вирішила:

            1.Затвердити районну цільову програму запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань у Конотопському районі на 2014-2017 роки (далі  – Програма) (додається).

          2.Визначити головним розпорядником коштів та відповідальним виконавцем Програми – Конотопську районну державну адміністрацію.

3.Контроль за виконанням даного рішення  покласти на постійну комісію районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту.

 

 

 

Голова  районної ради                                                   А.В.Боярчук                                          

 

Маняк 2 44 56                                  

Надісласти: до протоколу – 1, постійній комісії районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту – 1, заступнику голови Конотопської районної державної адміністрації Клігуновій І.В. – 1, Центру ПМСД Конотопського району -1,  фінансовому управлінню РДА -1, відділу  економічного розвитку і торгівлі  РДА – 1.

Додаток

до рішення районної ради

шостого скликання від 13.12.2013

 

Паспорт

районної цільової програми запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань у Конотопському районі на 2014-2017 роки (далі – Програма)

1

Ініціатор розроблення програми

Конотопська районна державна адміністрація

2

Дата, номер розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення Програми

Розпорядження голови Конотопської районної державної адміністрації від 09.12.2013 №257-ОД «Про розроблення проекту районної програми запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань в Конотопському районі на 2014-2017 роки», розпорядження голови Конотопської районної державної адміністрації від 10.12.2013 № 259-ОД «Про схвалення проекту районної програми запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань в Конотопському районі на 2014-2017 роки»

3

Розробник програми

Центр первинної медико-санітарної допомоги Конотопського району

4

Співрозробники програми

Відсутній

5

Відповідальний виконавець Програми

Конотопська районна державна адміністрація

6

Учасники Програми

Центр первинної медико-санітарної допомоги Конотопського району

7

Термін реалізації Програми

2014 – 2017 роки

7.1

Етапи виконання Програми

І етап  – 2014-2015 роки

ІІ етап – 2016-2017 роки

8

Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні програми

Районний  бюджет

9

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, всього:

201 800 грн.

9.1

у тому числі коштів:

з районного бюджету

201 800 грн.

2.Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

 

            Серцево-судинні і  судинно-мозкові  захворювання   зумовлюють майже   дві   третини  всіх  випадків  смерті  та  третину  причин інвалідності.  Саме  такі  захворювання   істотно   впливають   на тривалість життя населення.                  Результати проведених досліджень свідчать про значне поширення факторів ризику  серцево-судинних  і судинно-мозкових  захворювань в Україні. Кількість людей, які мають хвороби системи кровообігу в Конотопському районі досягло 11240 осіб. Серцево-судинні і  судинно-мозкові  захворювання   займають перше місце серед причин смерті (68,2 % від загальної смертності населення).           

У структурі смертності найбільша частина належить ішемічній хворобі серця, цереброваскулярним захворюванням та  артеріальній гіпертензії, що є причиною виникнення ускладнень (інфаркт, інсульт) та смертності. У 2013 році в Конотопському районі зареєстровано 16 випадків інфаркту міокарда.

Первинну інвалідність та високий рівень смертності від серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань зумовлені  рядом причин, а саме:

недостатністю виявлення хвороб на ранніх доклінічних стадіях;

низьким рівнем оснащеності закладів охорони здоров'я обладнанням, необхідним для своєчасної діагностики, лікування та надання інтенсивної допомоги;

недостатнім рівнем первинної профілактики серцево-судинних захворювань;

обмеженою доступністю сучасних методів лікування основних серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань (інвазійна кардіологія, кардіохірургія);

недостатньою інформованістю населення про чинники ризику та можливість запобігання серцево-судинним і судинно-мозковим захворюванням.

Найбільш розповсюджені захворювання системи кровообігу, що потребують створення чіткої системи надання медичної допомоги з моменту виявлення до здійснення реабілітаційних заходів, – це ішемічна хвороба серця, судинно-мозкові захворювання та вроджені (набуті) вади серця.

Таким чином, серцево-судинні та судинно-мозкові захворювання є соціальною проблемою, для розв’язання якої необхідна державна та місцева підтримка, координація зусиль органів виконавчої влади всіх рівнів та органів місцевого самоврядування району.

 

3. Визначення мети Програми

 

Метою Програми є профілактика та зниження рівня захворюваності на серцево-судинні і судинно-мозкові хвороби, інвалідності та смертності від їх ускладнень, а також збільшення тривалості і підвищення якості життя населення.

 

 

4. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування; строки та етапи виконання Програми

 

Розв'язання проблеми можливе шляхом:

оптимізації організації та механізму фінансування системи надання медичної допомоги, спрямованої на розв’язання реальних потреб населення, запровадження солідарного принципу фінансування;

покращення матеріально-технічної бази лікувально-профілактичних підрозділів Центру первинної медико-санітарної допомоги Конотопського району, що надають первинну медичну допомогу хворим з серцево-судинними і судинно-мозковими захворюваннями.

Виконання Програми передбачається здійснити в два етапи.

На першому етапі (2014-2015 рік) заплановано  впровадження системи "Телекард"  у  Вирівській СЛА, Гружчанській СЛА, Пекарівській АЗПСМ, Кошарівській АЗПСМ, Жовтневській АЗПСМ.

На другому етапі (2016-2017 рік) заплановано  впровадження системи "Телекард"   у Мельнянській АЗПСМ, Соснівській СЛА, Бочечківській АЗПСМ, Попівській АЗПСМ, Козацькій АЗПСМ, Дубов’язівській АЗПСМ.

Фінансування Програми здійснюватиметься в межах асигнувань, передбачених на охорону здоров’я в районному бюджеті.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, запланованих на реалізацію заходів Програми протягом 2014-2017 років становить   201 800 грн.

 

Ресурсне забезпечення районної цільової програми запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань у Конотопському районі на 2014-2017 роки

                                                                                                             грн.

Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання програми

Роки виконання

Усього витрат на виконання програми

І етап

ІІ етап

2014

2015

2016

2017

Обсяг ресурсів, усього, у тому числі:

34000

53600

55900

58300

201800

Районний бюджет

 

34000

53600

55900

58300

201800

 

 

5. Перелік завдань та заходів Програми та результативні показники

 

Основні завдання Програми:

удосконалення діагностики серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань;

постійний моніторинг рівня захворюваності населення на серцево-судинні і судинно-мозкові хвороби;

підвищення кваліфікації медичних працівників з питань раннього виявлення захворювань та забезпечення сучасної висококваліфікованої допомоги хворим;

активне залучення громадськості до профілактики серцево-судинних захворювань через засоби масової інформації.

Для запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань необхідно здійснити наступні заходи:

забезпечити проведення первинної профілактики шляхом створення системи виявлення хвороб на ранніх, доклінічних стадіях;

упровадження сучасних стандартів запобігання серцево-судинним захворювань;

обладнання Центру первинної медико-санітарної допомоги Конотопського району сучасною діагностичною апаратурою (впровадження системи «Телекард» згідно з додатком 1).

За результатами виконання завдань та заходів Програми планується досягти збільшення середньої тривалості життя населення шляхом:

підвищення якості профілактичних оглядів на 1-2 % (виявлення патології на ранніх стадіях);

зменшення рівня первинної інвалідності, зумовленої серцево-судинним і судинно-мозковими захворюваннями в працездатному віці до 0,5 %  у 2014 році та до 1,5% у 2017 році;

зменшення рівня смертності від інсультів на 3%, від ішемічної хвороби серця – до 4%.

 


 

6. Напрями діяльності та заходи районної цільової програми запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань у Конотопському районі на 2014-2017 роки

з/п

Назва напряму діяльності (пріоритетні завдання)

Перелік заходів Програми

Строк виконання заходу

Виконавці

Джерела фінансування

Орієнтовні обсяги фінансових ресурсів,  гривень

Очікуваний результат

Всього

у тому числі:

2014

2015

2016

2017

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

І. Розвиток кардіологічної допомоги, яка надається  на первинному рівні амбулаторіями загальної практики сімейної медицини, сільськими лікарськими амбулаторіями

1.

Оснащення обладнанням амбулаторних лікувально-  профілактичних підрозділів Центру первинної медико-санітарної допомоги Конотопського району

(додаток 1 до програми)

 Впровадження системи  "Телекард" в лікувально-профілактичних підрозділах Центру первинної медико-санітарної допомоги Конотопського району

 

2014-2017 роки

Конотопська районна державна адміністрація, Центр ПМСД Конотопського району

Районний бюджет

201800

34000

53600

55900

58300

Забезпечення

своєчасної діагностики гострих серцево-судинних станів та надання невідкладної допомоги хворим на аритмії серця, гострий інфаркт міокарду

 

Всього за напрямом 1

 

201800

34000

53600

55900

58300

 

ІІ. Заходи щодо пропаганди здорового способу життя

1.

Проведення санітарно-освітньої роботи серед населення Конотопського району

Висвітлення проблеми первинної профілактики серцево-           судинних захворювань у засобах           масової інформації (друк), випуск санбюлетнів з профілактики серцево-судинних захворювань

 

2014-2017 роки

Конотопська районна державна адміністрація, Центр ПМСД Конотопського району

 

 

 

 

 

 

Профілактика та зниження рівня захворюваності на серцево-судинні і судинно-мозкові хвороби

 

Всього за напрямом 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Всього по програмі

 

201800

34000

53600

55900

58300

 


 

7. Координація та контроль за ходом виконання Програми

 

         Відповідальним за виконання програми є Конотопська районна державна адміністрація, яка

здійснює обґрунтовану оцінку результатів виконання Програми та в разі потреби розробляє пропозиції щодо доцільності продовження тих чи інших заходів, включення додаткових заходів і завдань, уточнення показників, обсягів і джерел фінансування, переліку виконавців;

готує пропозиції щодо уточнення показників, обсягів і джерел фінансування після завершення відповідного етапу дії Програми;

 інформує голову Конотопської районної ради та голову Конотопської районної державної адміністрації про хід виконання Програми, ефективність реалізації її завдань і заходів та ефективність використання коштів.

        Згідно з наказом Міністерства економіки України від 04.12.2006 №367 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо порядку розроблення регіональних цільових програм, моніторингу та звітності про їх виконання» для узагальнюючого звіту про виконання програми Конотопська районна державна адміністрації щорічно до 10 січня наступного за звітним періодом інформує відділ економічного розвитку та торгівлі Конотопської районної державної адміністрації про стан виконання даної програми.

            Координує хід виконання даної програми заступник голови Конотопської районної державної адміністрації Клігунова І.В.

 

 

Заступник голови районної ради                                                           В.М.Малігон

 

Додаток 1 до Програми

 

Впровадження системи «Телекард» в лікувально-профілактичних підрозділах  Центру первинної медико-санітарної допомоги Конотопського району

                                                                                                                                                   грн.

№ п/п

Назва структурного підрозділу

Всього витрат

По роках

2014

2015

2016

2017

1.

Вирівська СЛА

17000

17000

 

 

 

2.

Гружчанська СЛА

17000

17000

 

 

 

3.

Пекарівська АЗПСМ

17867

 

17867

 

 

4.

Кошарівська АЗПСМ

17867

 

17867

 

 

5.

Жовтневська АЗПСМ

17866

 

17866

 

 

6.

Мельнянська АЗПСМ

18633

 

 

18633

 

7.

Соснівська СЛА

18633

 

 

18633

 

8.

Бочечківська АЗПСМ

18634

 

 

18634

 

9.

Попівська АЗПСМ

19433

 

 

 

19433

10.

Козацька АЗПСМ

19433

 

 

 

19433

11.

Дубов’язівська АЗПСМ

19434

 

 

 

19434

 

Разом

201800

34000

53600

55900

58300

 

Заступник голови районної ради                                                           В.М.Малігон

 

Перейти до вмісту