Новини

Із засідання Ради Сумськогого регіонального відділення Української асоціації районних, обласних рад

Image17 жовтня 2013 року у приміщенні Сумської обласної ради відбулося спільне засідання представників Асоціацій органів місцевого самоврядування Сумської області. А саме – Сумського регіонального відділення Асоціації районних та обласних рад, Сумського регіонального відділення Асоціації міст України та голів районних відділень Всеукраїнської Асоціації сільських та селищних рад Сумської області, Сумського регіонального відділення Всеукраїнської Асоціації сільських та селищних рад.

Участь у засіданні взяли голова Конотопської районної ради Анатолій Боярчук і Вирівський сільський голова Микола Клінушин.

Зі вступним словом до присутніх звернувся голова ради Сумського регіонального відділення Асоціації районних та обласних рад, голова обласної ради Геннадій Михайленко, зазначивши, що сьогодні на порядку денному територіальної громади чимало важливих завдань, насамперед формування та захист бюджету 2014 року, а одними із головних завдань керівників місцевих органів влади у поточному році є забезпечення виконання затверджених показників місцевих бюджетів, проведення першочергових виплат у повному обсязі, виявлення резервів для залучення додаткових надходжень, недопущення втрат доходів і зборів.

Тож мета нинішнього зібрання не лише обговорити проблемні моменти, а намітити конкретні шляхи для їх усунення, зазначити поступальні заходи реалізації намічених планів.

У ході засідання розглядалося кілька важливих питань життєдіяльності області. Про засади та основні вимоги до розроблення програм соціального і економічного розвитку та формування місцевих бюджетів на 2014 рік та завершення поточного бюджетного року інформували троє співдоповідачів. І перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Чернявський, заступник голови постійної комісії обласної ради з питань соціально–економічного розвитку та інвестиційної політики Микола Березін, начальник Департаменту економічного розвитку та торгівлі облдержадміністрації Олександр Сітак, міський голова м. Конотоп Василь Дзед, селищний голова  с. Сад Сумського району Надія Масалітіна, й інші виступаючі наголошували на важливості відображати у програмах соціально-економічного розвитку регіонів насамперед аналіз та оцінку соціально-економічного розвитку за поточний період, а також основні проблеми розвитку регіону та показники економічного розвитку; зведений план заходів соціального розвитку. А ще –  розвиток промисловості та аграрного сектору; капітальне будівництво та інвестиції; регіональну інфраструктуру;  трудові ресурси; раціональне використання природних ресурсів. Усе це разом і дозволить забезпечити сприятливі умови для підвищення самодостатності економічного і соціального розвитку кожного регіону Сумщини.

Кошти місцевих бюджетів, які є фінансовою основою місцевого самоврядування, мають вирішальне значення для соціально-економічного розвитку кожної адміністративно-територіальної одиниці. Формування бюджету, безперечно, – складний процес, наголосив голова обласної ради Геннадій Михайленко, тож складання проекту місцевого бюджету на наступний рік повинно ґрунтуватися на прогнозі соціально-економічного розвитку та основних напрямках бюджетної і податкової політики відповідної території. Учасники засідання погодились, що саме від рівня збалансованості бюджету на стадії планування, точності економічних та соціальних прогнозів й буде залежати стабільність функціонування бюджетної сфери і рівень виконання програм протягом майбутнього бюджетного року.

Не залишилась поза увагою присутніх і концепція реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, з якою познайомила присутніх начальник відділу правового забезпечення та кадрової роботи виконавчого апарату обласної ради Вікторія Патютько.

Концепція реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні розроблена з урахуванням вимог Європейської хартії місцевого  самоврядування, положень Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава» і з метою якісного підвищення спроможності органів місцевого самоврядування здійснювати регулювання і управління суттєвою частиною суспільних справ, які належать до їхньої компетенції, в інтересах населення. Це перший проект документа, у якому знайшли своє відображення ідеї реформування місцевого самоврядування на засадах децентралізації владних повноважень, консолідації ресурсного забезпечення та стратегічного планування розвитку територіальних громад. Насамперед йдеться про забезпечення повсюдності місцевого самоврядування, формування і забезпечення діяльності територіальних громад та їхніх органів.  Головним їхнім завданням має бути поліпшення умов життя людей, опереативне та якісне надання їм публічних послуг, поліпшення умов сталого розвитку територій, ефективне використання бюджетних коштів та інших ресурсів.

Про стан реформування медичної галузі області, якість надання екстреної  медичної допомоги інформувала присутніх перший заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Надія Лисенко. Зокрема  Надія Андріївна зазначила, що в області триває реорганізація первинної ланки меддопомоги. На виконання довгострокового поетапного плану відкриття закладів сімейної медицини створено 106 сімейних амбулаторій, відкрито 15 відділень сімейної медицини. Загалом зараз в області працює 238 сімейних лікарів. На сьогодні діє і 6 самостійних центрів первинної медико-санітарної допомоги. Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф об’єднує 2 станції, 17 відділень та 42 пункти екстреної допомоги. Однак, ще існують деякі проблеми в організації меддопомоги населенню. Як зазначив голова обласної ради, реформування медичної галузі аж ніяк не повинно відбиватися на якості медичної допомоги громадянам.

Підбиваючи підсумки спільного засідання представників Асоціацій органів місцевого самоврядування Сумської області, Геннадій Михайленко вкотре звернув увагу на важливість наповнення місцевих бюджетів. Це найголовніше завдання, на його думку, саме для керівників органів місцевого самоврядування. Голова обласної ради уважає, що є потреба працювати на забезпечення коштами територіальних громад області задля розв’язання нагальних питань соціально-економічного розвитку та територіальне їх використання.

Сьогодні в області приділяється велика увага розвитку сільських територій. Прийнята і діє обласна програма розвитку агропромислового комплексу та сільських територій на період до 2015 року, головною метою якої є підвищення рівня добробуту і якості життя мешканців сільських територій. Відповідно на плечі сільських голів лягає велика відповідальність щодо організації цієї роботи. Отож, саме з метою підняття рівня обізнаності у 2012 році створено на базі Сумського національного аграрного університету Міжрегіональний навчально-практичний центр розвитку сільських територій, головною метою якого стало надання методичної наукової та практичної допомоги сільським селищним громадам у реалізації на Сумщині програми розвитку сільських територій. Тепер при виїзді в райони на кущових семінарах надаються практичні роз’яснення представникам цього центру з наданням методичної літератури і щодо створення кооперативів. залучення студентської молоді до цієї роботи і з інших питань. Така практика приносить неабияку користь.

Проте, на думку голови обласної ради, такий підхід ще не культивується в органах місцевого самоврядування області на місцях. Тож над цим повинні працювати як голови райрад, так і сільські та селищні голови. «Наголошую, сьогодні слід не лише проявляти ініціативу для забезпечення розвитку громади, а й активно шукати шляхи її реалізації», – сказав Геннадій Михайленко, подякувавши присутнім за плідну, конструктивну роботу.

Image

Image 

Перейти до вмісту