Новини

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області інформує

ImageВисокі стандарти та комфортні умови для платників податків

Минув вже рік з того часу,  як почав свою роботу Центр обслуговування платників податків Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області. За час існування Центру не було жодних  скарг  та нарікань від відвідувачів. А основна мета діяльності ЦОПП – це створення сприятливих  умов для партнерських взаємовідносин податкової служби та платників податків, забезпечення платників податків якісними та своєчасними податковими послугами та повної обізнаності щодо можливих змін у податковому законодавстві шляхом надання консультацій  та роз’яснень.

За вісім місяців 2013 року в Центрі обслуговування платників податків надано майже 6 тисяч різноманітних адміністративних послуг, прийнято більше 27 тисяч екземплярів податкової звітності, видано 1057 реєстраційних номерів облікової картки платника податку та надано консультації 1091 громадянину, з яких 607 – отримали усні консультації та 484 –  по телефону

Вже більше місяця кожного понеділку, середи та п’ятниців з 9.00 до 12.00 в приміщенні ЦОПП здійснюються консультації працівниками митного посту «Конотоп» Сумської митниці Міндоходів.

Також значною перевагою діяльності Центру є його графік роботи: понеділокп’ятниця з 9.00 год. до 20.00 год., субота з 9.00 год. до 16.00 год без обідньої перерви. Телефон для довідок 2–55–95, 6–61–97.

 

Старі "акцизки" можно використовувати до моменту їх повної реалізації

Акцизні марки на алкогольну і тютюнову продукцію старого зразка, закуплені підприємцями до моменту введення нових акцизних марок, можуть використовуватись й надалі до повного використання, а товари, марковані старими акцизками – до їх повного розпродажу. Про це повідомило Міністерство доходів і зборів України.

«Згідно з чинним законодавством, у разі зміни зразка марок акцизного податку вже закуплені марки попереднього зразка використовуються при виробництві алкогольних напоїв і тютюнових виробів і далі, поки не закінчаться, а марковані такими марками товари знаходяться у вільному обігу до моменту їх повної реалізації або завершення терміну їх зберігання і споживання", – говориться в роз'ясненні Міндоходів.

Нагадаємо, що акцизні марки нового зразка введені в Україні з 1 вересня. За даними Міндоходів України, це вплине на незначне подорожчання  алкогольних та тютюнових виробів. Натомість нові акцизки забезпечують більш діючу систему боротьби з фальсифікатом і підробками підакцизної продукції, захищають населення від уживання неякісної продукції. Адже кожна марка має захисний елемент, що містить інформацію в закодованому виді. Він не може бути відтворений шляхом сканування, копіювання і печатки.

 

Міндоходів Сумщини викрили фіктивні операції спиртовиків, які коштували державі 8,4 мільйона гривень

Оперативники сумського управління Міндоходів викрили тіньову схему ухилення від оподаткування при операціях з закупівлі сировини на одному зі спиртзаводів області.   

Для завищення витрат та незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість службові особи одного зі спиртзаводів області здійснювали закупівлю бурячної меляси для виробництва спирту за посередницькими схемами. Серед постачальників сировини на спиртзавод фахівці міндоходів виявили суб’єктів господарювання з ознаками фіктивності, зареєстрованих у м. Києві в інших регіонах України. Відомості щодо проведення нікчемних господарських операцій з використанням документів фіктивних підприємств вносились до офіційної бухгалтерської та податкової звітностей. У результаті вказаних дій бюджет недоотримав 8 млн. 396 тисяч гривень податків (ПДВ та податку на прибуток).

Слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у Сумській області розпочато кримінальне провадження за фактом несплати податків в особливо великих розмірах службовими особами спиртзаводу (ст..2121 ч.3 Кримінального кодексу України).  

Прес-центр Головного управління Міндоходів у Сумській області

 

Роз’яснень щодо подання електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків РРО до органів Міністерства доходів і зборів.

У період до підключення до Системи (персоналізації) суб'єкт господарювання подає звіт за формою ЗВР-1 до 15 числа місяця, наступного за звітним.

Після підключення до Системи, тобто за період, наступний після місяця, у якому проведено персоналізацію, припиняється подання паперової звітності і контрольно-звітна інформація передається лише у електронному вигляді до Системи зберігання і збору даних РРО.

За місяць, у якому проведено підключення до Системи (персоналізацію), суб'єкт господарювання у термін до 15 числа наступного місяця, подає звіт ЗВР-1 з зазначенням обсягів розрахункових операцій за період звітного місяця до дня проведення персоналізації і відповідно початку електронного звітування.

Наприклад, якщо суб'єктом господарювання персоналізовано РРО 25 серпня, він до 15 вересня подає звіт ЗВР-1, в якому вказує обсяги розрахункових операцій, проведених до 25 серпня.

В подальшому подання звітності за формою ЗВР-1 суб'єктом господарювання припиняється!

Після підключення до Системи, тобто за період, наступний після місяця, у якому проведено персоналізацію, звітність за формою ЗВР-1 не подається і контрольно-звітна інформація передається лише в електронній формі по дротових або бездротових каналах зв'язку на базі технології, розробленої Національним банком України.

В разі допущення помилок при поданні звітності, а саме дублювання інформації, необхідно запропонувати суб'єкту господарювання самостійно виправити помилки та письмово повідомити відповідний орган Міндоходів з метою подальшого занесення до бази даних коректної інформації про виторги.

Звітність за формою ЗВР-1 згідно з вимогами п. 7 ст. 3 Закону №265 щомісячно подається суб'єктами господарювання, яким відповідно до ст. 10 Закону №265 та постанови Кабінету Міністрів України від 23.08.2000 №1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

 

У Конотопській школі презентовано спецкурс «Основи податкових знань»

Це спільний  проект Міністерства доходів і зборів України та Міністерства освіти і науки України, спрямований на формування податкової культури підростаючого покоління, створення позитивного іміджу сумлінного платника податків та підвищення рівня добровільної сплати податків.

Підручник «Основи податкових знань» розроблено для учнів 9-х класів як факультативний. У наступні два роки планується розширити курс і для учнів 10-х та 11-х класів. Таким чином буде запроваджена комплексна система податкової освіти у середній школі.

В Конотопі знайомство з новим підручником відбулось 20 вересня в загальноосвітній школі № 2. На презентації були присутні начальник Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області Дерев’янко О.В., начальник відділу освіти Конотопської міської ради Шерудило Т.М., директор школи Матвійчук О.Б. та учні 9-х класів.

Підручник розповідає про історію виникнення і розвитку податків у світі та в Україні. Охоплює період від Київської Русі до сьогодення. Діти зможуть дізнатися, які є види податків і зборів, які з них сплачує їх родина, як їх обчислювати та сплачувати.

Виступаючи перед учнями Олена Валентинівна підкреслила, що під час вивчення курсу «Основи податкових знань» учні набудуть практичний досвід економічної поведінки і взаємодії, який зможуть використовувати, як в повсякденному житті, так і в майбутній діловій кар'єрі. «Сподіваюсь, що Ви  обов’язково зрозумієте, що сплата податків – процес не складний, але вкрай необхідний в житті кожного громадянина. Нові знання неодмінно дадуть Вам розуміння принципів життя в цивілізованому суспільстві, допоможуть кожному з Вас стати громадянином щасливої і багатої України» – звернулась Дерев’янко О.В. до школярів.

Презентація підручника перетворилася на справжнє свято знань. Дітям розповіли про історію виникнення податків, їх роль у житті суспільства та кожного громадянина. Школярі мали змогу не лише слухали, а й спілкувалися з поважними гостями, висловлювали свою точку зору. Вони приємно вразили дорослих своєю безпосередністю та обізнаністю. Водночас всі діти дійшли згоди, що впровадження нового курсу та видання підручника є важливою та необхідною справою.

 

Нові рахунки для сплати єдиного внеску

Міністерство доходів і зборів України повідомляє, що з метою реалізації норм Закону України від 04.07.2013 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи» 19 вересня, було відкрито нові рахунки в органах Державної казначейської служби для зарахування єдиного внеску.

Номера рахунків розміщено на веб-порталі Міндоходів у розділі «Реєстри».

Відкриті рахунки заблоковані, про введення їх в дію буде повідомлено додатково.

З остаточного вирішення усіх питань щодо рахунків, на які буде перераховуватися єдиний внесок, платникам слід звертатися до органу доходів і зборів за місцем взяття їх на облік як платників єдиного внеску.

Нагадаємо, що у вересні всі процедури щодо прийняття та оброблення звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та обліку сплати страхових коштів у картках особових рахунків платників здійснює Пенсійний фонд, тому саме на його адресу потрібно надсилати звіти про суми нарахованого соцвнеску.

 

Сумська митниця Міндоходів видаватиме тимчасові довідки щодо сплати або звільнення від сплати утилізаційного збору

Довідку про сплату або про звільнення від сплати податку за утилізацію отримуватиме власник транспортного засобу або партії транспортних засобів, коли потраплятиме на митну територію України. Контролюючий орган оформлятиме та видаватиме на кожний транспортний засіб довідку про сплату або про звільнення від сплати податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів для подальшої передачі її майбутньому власнику транспортного засобу.

Форма довідки про сплату податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та форма довідки про звільнення від сплати цього податку встановлюється Кабінетом Міністрів України та є документами суворої звітності. Міністерством розроблено та оприлюднено на офіційному Веб-порталі проект рішення Уряду про затвердження форм довідок: http://minrd.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2013-rik/110392.html

Зважаючи на тривалість строку виготовлення бланків суворої звітності та з метою недопущення затримок в реєстрації транспортних засобів і напруги серед осіб, які ввезли їх на митну територію України, митниці Міндоходів видаватимуть тимчасові довідки за формою, оприлюдненою на офіційному сайті із застосуванням в якості номера довідки номера митної декларації, а також інформуватимуть вказаних осіб, що довідки будуть замінені в місячний термін після оприлюднення Міністерством інформації про початок обміну.

 

Автоматичне відшкодування ПДВ зацікавило інвесторів Сумщини

Ставлячи собі за мету підвищення інвестиційної привабливості та конкурентоздатності національної економіки, українська держава прагне створити собі репутацію надійного партнера у стосунках із бізнесом. Перехід на формат конструктивних відносин із платниками податків досягається за рахунок того, що чітко виконуться свої зобов’язання і вимагається теж саме від платників. Останнім часом докладаються значні зусилля, щоб інвестор зрозумів, що прогнозована державна політика направлена на активне залучення інвестиції до національної економіки.

Впровадження системи автоматичного відшкодування ПДВ створює сприятливий інвестиційний клімат у регіоні. Сумська область продовжує нарощувати темпи залучення іноземних інвестицій.

За даними Департаменту економічного розвитку і торгівлі Сумської облдержадміністрації у першому півріччі в область надійшли інвестиції з 41 країни світу. Найбільше коштів — понад 252 млн. доларів США, або 59,7%, надійшло з Кіпру, 49,9 млн. доларів США (11,8%) — з Нідерландів. Найкращі інвестиційні проекти були реалізовані на підприємствах Сум — ТОВ «Гуала Кложерс Україна», ПАТ «Технологія», ТОВ «Керамейя».

В умовах сьогодення саме сумлінні платники податків – головні претенденти на отримання відшкодування податку на додану вартість в автоматичному режимі.

Сумські міндоходівці констатують, що останнім часом відстежується позитивна динаміка в автоматичному відшкодуванні ПДВ і кількість платників, які відповідають встановленим Податковим кодексом критеріям щодо автоматичного відшкодування податку, неухильно зростає.

Але мова цифр більш переконлива: тільки в обласному центрі з початку поточного року 13 підприємствам відшкодовано 310,6 млн. грн., а це на 33,1 млн. грн. (майже на 12%) більше показника аналогічного періоду минулого року.

Перейти до вмісту