Новини

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області інформує

ImageПодалаємо разом заборгованість з ЄСВ

Нещодавно відбулось засідання  по  заслуховуванню боржників  та визначенню перспектив погашення заборгованості до бюджету по єдиному внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування.

По даному питанню створено тимчасову робочу групу, до якої увійшли: перший заступник Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області Куріцький Р.В., начальник управління Пенсійного фонду України в м. Конотоп Шелюк Н.М., прокурор Конотопської міжрайонної прокуратури Трохименко В.Ю., заступник начальника Конотопського міського відділу УМВС України в Сумській області Калантаєнко В.П. та заступник начальника відділу державної виконавчої служби Конотопського міськрайонного  управління юстиції Мовчан Г.І.

На засідання були запрошені юридичні та фізичні особи, котрі мають заборгованість по ЄСВ. Справа кожного боржника була розглянута робочою групою та визначені всі можливі варіанти погашення заборгованості.

Роман Володимирович запропонував певним фізичним особам розрахуватися з боргами та розглянути питання щодо переходу до загальної системи оподаткування, що дасть змогу, принаймні, не нарощувати борги зі сплати єдиного соціального внеску.

Для досягнення максимальної ефективності та координації спільних дій детально проаналізовано стан виконання документів про стягнення боргів, визначено заходи з активізації роботи зі стягнення заборгованості. Проведено виїзди до 77 боржників, в тому числі до 11 боржників – за участі представника міліції. В результаті яких забезпечено стягнення боргу до бюджету Фонду на суму 47,6 тис.грн., в тому числі від опису та реалізації майна – 1,2 тис.грн., вилучено готівки на суму 2,7 тис.грн., решта – сплачено боржниками самостійно.

З метою виявлення ліквідних активів боржників, що можуть бути використані в якості джерел для погашення заборгованості, направляються запити до установ, що здійснюють реєстрацію права власності на майно та його облік, інформація про які в подальшому направляється до органів державної виконавчої служби. Крім того, за ініціативою тимчасової робочої групи осіб боржників обмежено у праві виїзду за межі України згідно ухвал суду. В цілому, завдяки вжитим організаційним та правовим заходам  стягнуто на рахунки Фонду з початку поточного року 2123,7 тис.грн. 

«Спільними силами, порозумінням і підтримкою ми подолаємо заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску в м. Конотоп та Конотопському районні» – наприкінці зустрічі доповів Роман Куріцький.

 

У вересні адміністрування єдиного соціального внеску здійснюватиме Пенсійний фонд

Для забезпечення своєчасних пенсійних виплат за вересень Міндоходів та Пенсійний фонд України домовилися про подовження виконання функцій з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування Пенсійним фондом.

Відповідний лист розміщено на веб-порталі Міндоходів http://minrd.gov.ua/zakonodavstvo/ediniy-vnesok-na-zagalnoobovyazkove-/listi/62812.html.

Всі процедури щодо прийняття та оброблення звіту про суми нарахованого ЄСВ та обліку сплати страхових коштів у картках особових рахунків платників у вересні здійснюватиме Пенсійний фонд. Саме на його адресу потрібно до 20 вересня 2013 року надсилати звіти про суми нарахованого соцвнеску. 

Нагадуємо, що функцію з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на Міністерство доходів і зборів покладено Указом Президента України від 24.12.2012 №726/2012 „Про деякі заходи з оптимізації системи центральних органів виконавчої влади”.

 

Платникам Конотопського району відшкодовано вже понад 25 млн. грн. ПДВ

Про це повідомив Куріцький Р.В., перший заступник начальника Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області під час зустрічі з представниками ЗМІ.

 За його словами, за вісім місяців нинішнього року на рахунки платників відшкодовано суму ПДВ у розмірі 25 млн. 33 тис. грн.

Роман Володимирович також наголосив на перевагах відшкодування ПДВ в автоматичному режимі, що дозволяє оперативно отримувати компенсацію податку на додану вартість. Відсутність перевірок податківцями – також серед головних плюсів цього сервісу. В Конотопському районі протягом 2013 року два підприємства скористалися правом на автоматичне відшкодування ПДВ: ТОВ «Мотордеталь – Конотоп» і ДП «Авіакон».

Перший заступник начальника нагадав, що для отримання автоматичного відшкодування ПДВ суб’єкт  господарювання має дотримуватися відповідних критерій згідно зі ст. 200.19 Податкового кодексу України. Головними серед них є: відсутність процедури банкрутства у судовому порядку; відсутність податкового боргу; середній рівень заробітної плати на підприємстві за останні чотири звітні періоди повинен у 2,5 рази перевищувати мінімальний встановлений законодавством рівень, тобто дорівнювати або перевищувати 2868 грн., а  чисельність найманих працівників – більше 20 осіб.  

Наприкінці зустрічі Роман Куріцький повідомив, що Міністерство доходів і зборів України вдосконалює систему автоматичного відшкодування ПДВ. І вже з 1 січня 2014 року підприємство, яке відповідає визначеним критеріям, зможе одержати статус платника, що має позитивну податкову історію та безліч переваг: прискорення процедури відшкодування, мінімум адміністративного навантаження на підприємство, строки камеральної перевірки податкової звітності буде скорочено з 20 до 5 календарних днів від дня подання декларації. Також по­зитивним сигналом для інвесторів стане передбачене в Податковому кодексі України зниження з 2014 року ставки ПДВ до 17%.

Пільга по земельному податку

Право на пільгу зі сплати земельного податку мають пенсіонери за віком відповідно до п.281.1 ст.281 Податкового кодексу України.

Звільнення від сплати земельного податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, встановлено у п. 281.2 ст. 281 кодексу.

Визначальною умовою щодо можливості застосування пільги є досягнення  пенсійного віку: 60 років – для чоловіків, 55 років – для жінок. Отже, громадянин, який вийшов на пенсію на пільгових умовах  має право на пільгу щодо сплати земельного податку лише після досягнення ним пенсійного віку.

Право на пільгу щодо сплати земельного податку мають громадяни, право власності яких на земельні ділянки посвідчено належними документами та даними державного земельного кадастру.

Для отримання пільги щодо сплати земельного податку громадян має подати до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки заяву про надання пільги та документи, що посвідчують право такої особи на пільгу (паспорт, пенсійне посвідчення, тощо).

Перейти до вмісту