Новини

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області інформує

ImageПрацівники Міндоходів Сумщини викрили пункт нелегального зберігання та реалізації підакцизної продукції.

На території с.м.т. Середина-Буда, у приватному подвір’ї одного з місцевих мешканців, оперативники сумського управління Міндоходів викрили базу для нелегального накопичення та зберігання підакцизних товарів. За наявною інформацією, територія бази, розташована у зоні прикордонного контролю, використовувалась як перевалочний пункт у схемі контрабандного переміщення нелегальних товарів.

У ході обшуку слідчо-оперативною групою Міндоходів в ангарі та гаражах за встановленою адресою було виявлено 675 літрів спирту, розфасованого у пластикові ємності, близько 12-и тонн пально-мастильних матеріалів – бензину і дизпалива вартістю 117 тисяч гривень, 10 690 пляшок лікеро-горілчаної продукції (вина, горілки, коньяків різних марок) – на суму 1 млн. 188 тис. грн.

Встановлено також, що за місцем зберігання підакцизної продукції велась  дрібнооптова торгівля пально-мастильними матеріалами. За допомогою встановленого в ангарі насосного обладнання, пістолетів, шлангів, лійок, розподільного рукава відбувалось перекачування ПММ з ємностей до баків автотранспортних засобів. Замовниками пального виступали місцеві аграрії та мешканці С.-Буди.

Нелегальна міні АЗС працювала на повну потужність. На місці розливу знайдено виручку від реалізації підакцизної продукції у національній та іноземній валютах  – українські гривні, американські долари, євро, російські рублі, що в еквіваленті становить  65 тис. 740 грн.

Таким чином, загальна вартість вилучених у ході обшуку товарно-матеріальних цінностей склала понад 1 млн. 400 тисяч гривень.

Відомості про вчинене правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. У рамках кримінального провадження проводяться подальші заходи з документування протиправної діяльності осіб, причетних до організації підпільного бізнесу.

Прес-центр Головного управління  Міндоходів у Сумській області

 

Поспішайте «електронізувати» свої РРО

 «Не зважаючи на те, що штрафні санкції за неподання електронної звітності з РРО відстрочено до 1 січня 2014 року –  не варто відкладати переобладнання та придбання касових апаратів до грудня, бо потрібен певний час для модернізації та адаптації техніки до нових умов.» – порадив підприємцям перший заступник Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області Куріцький Р.В. під час семінару.

На семінар з платниками податків, який відбувся 27 липня в приміщенні Конотопській ОДПІ, були запрошені Болотін А.О. (керівник МПП «Сервіс-центр»), Степаненко О.М та Горілий А.Є. Представники сервісних центрів з обслуговування РРО відповіли на практичні питання платників, що стосуються переобладнання старих, але діючих моделей РРО та придбання і реєстрації нових.

Роман Володимирович акцентував увагу представників бізнесу на тому, що з 1 жовтня 2013 року суб’єкти господарювання втратять право застосовувати РРО, які не забезпечують передачу контрольно-звітної інформації за допомогою модемів. Ознайомив з повним переліком моделей реєстраторів розрахункових операцій, що, наразі, відповідають вимогам закону і часу та включені до Державного реєстру. Також повідомив, що з даним реєстром  можна ознайомитися на офіційному порталі Міністерства доходів і зборів України за едресою:  http://minrd.gov.ua/diyalnist-/zakonodavstvo-pro-diyalnis/nakazi-pro- diyalnist/62788.html.

Спілкуючись з учасниками заходу, Куріцький Р.В. наголосили на тому, що податкова буде співпрацювати із сервісними центрами з обслуговування РРО, аби підприємці вчасно переобладнали чи замінили свої касові апарати. 

Аналогічні зустрічі з підприємцями з питань  роз’яснення діючих норм законодавства щодо змін у застосуванні РРО з запрошенням представників Центрів сервісного обслуговування касових апаратів м.Конотопа будуть проводитися на протязі вересня-грудня місяців 2013 року.

 

Оподаткування доходу від продажу рухомого майна фізичною особою

Дохід, отриманий фізичною особою — платником податку від продажу або обміну протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Але, якщо протягом року  відбулась продажа двох і більше транспортних засобів, отриманий платником дохід підлягає оподаткуванню за ставкою 5%, визначеною п.167.2 ст.167 Податкового кодексу України.

Дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче ніж середньоринкова вартість відповідного транспортного засобу або не нижче ніж його оціночна вартість, визначена згідно із законом (за вибором платника податку).

Звертаємо увагу, що з 11 червня 2013 року набрала чинності постанова КМУ від 10.04.2013 р. № 403, якою затверджено Порядок визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів.

Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна регламентований ст.173 ПКУ (із змінами і доповненнями).

 

Порядок розрахунку та сплати ЄСВ

Відтепер акумулювання коштів, призначених для забезпечення застрахованим особам страхових виплат і послуг у системі соціального страхування, реалізації заходів, пов’язаних із функціонуванням цієї системи, облік платників єдиного соціального внеску, прийняття звітності, стягнення заборгованості із платежів здійснюватимуть органи Міністерства доходів і зборів України.

Завданням Міндоходів являється суттєве спрощення адміністрування ЄСВ для підприємців і збільшення його надходжень.

Інструкція про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.10 № 21-5 зі змінами та доповненнями. Ця Інструкція визначає процедуру нарахування і сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нарахування і сплати фінансових санкцій органами доходів і зборів, стягнення заборгованості зі сплати страхових коштів.

Новостворені фізичні особи – підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку платниками загальної системи оподаткування, нараховують та сплачують суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у вигляді авансових платежів у строки, визначені п.п. 4.5.2 п. 4.5 розділу IV Інструкції, що настануть у звітному податковому році, на підставі квартальної декларації, яка подається ними після закінчення кварталу, в якому відбулася їх державна реєстрація.

При цьому, суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний рік до 10 лютого наступного року на підставі даних річної податкової декларації, та не можуть бути меншими за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Перейти до вмісту