Новини

Про свою діяльність відзвітувала Українська асоціація районних та обласних рад

ImageМайже ровесником незалежності є Українська асоціація районних та обласних рад, яка вирішує нагальні питання розвитку та становлення місцевого самоврядування.

Вона координує діяльність органів місцевого самоврядування при вирішенні проблем, що відповідають інтересам усіх або значної кількості територіальних громад, місцеві ради яких є членами Асоціації, розробляє та вносить до органів державної влади пропозиції щодо державної підтримки розвитку місцевого самоврядування.

Днями секретаріат Асоціації надав інформаційну довідку про свою діяльність за травень-липень. Зокрема в ній розкриваються питання, які були обговорені на розширеному засіданні Президії Асоціації, які стосуються діяльності органів місцевого самоврядування, діяльності Асоціації та ухвалення відповідних рішень. Серед іншого учасники засідання торкнулися внесення змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування, вирішили звернутися до Президента України, Кабінету Міністрів України щодо проекту Указу про затвердження Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

У зверненні до Президента України зокрема йдеться: «За офіційними даними Мінрегіону було організовано публічне обговорення Концепції – проведено 26 засідань регіональних рад та понад 3865 інших заходів у 490 районах, у 178 містах обласного та 280 містах районного значення. Аналіз і узагальнення висловлених під час обговорення пропозицій до проекту свідчать про повну підтримку концептуальних положень проекту нормативного акта. Важливо підкреслити, що зазначений проект Концепції отримав досить високу оцінку вітчизняних й іноземних експертів, в тому числі Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія), представники якої відзначили відповідність Концепції вимогам Європейської Хартії місцевого самоврядування. Цей документ був також схвалений 21 червня 2013 року Конституційною Асамблеєю України і на його основі розроблено концептуальні положення щодо внесення відповідних змін до проекту Концепції внесення змін до Конституції України. Ураховуючи зазначене, Українська асоціація районних та обласних рад висловлює свою підтримку проголошеним Президентом України намірам у проведенні реформ місцевого самоврядування і просить Вас, вельмишановний Вікторе Федоровичу, розглянути питання про видання Указу Президента України щодо схвалення Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні». У листі також зазначається, що реформа місцевого самоврядування є однією з найнагальніших реформ, яку має запроваджувати країна.

Крім іншого у звіті Асоціації йдеться про результати засідання Моніторингового комітету Конгресу місцевих і регіональних влад ради Європи, про питання нормотворчої, інформаційно-роз’яснювальної роботи Асоціації, її участь у консультативно-дорадчих органах, взаємодію з органами державної влади тощо. Більш детальнішу інформацію можна отримати на сайті Асоціації: http://uaror.org.ua/.

Перейти до вмісту