Новини

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області інформує

ImageСпеціалісти Міндоходів за виплату легальної заробітної плати

Заробітна плата – одна з головних економічних категорій, яка поєднує інтереси працівників, підприємців та держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення. Тому, робота по легалізації заробітної плати, як і раніше, залишається одним із провідних напрямів діяльності фахівців Конотопської ОДПІ ГУ Міністерства доходів і зборів у Сумській області.

Основною організаційною формою виявлення прихованих трудових відносин, виплати заробітної плати в «конвертах» або нижче мінімальної є систематичне обстеження місць здійснення діяльності суб’єктів господарювання, адже оформлення трудових відносин і оплата праці продавців, які працюють у приватних підприємців  на ринках та в магазинах,  вимагає пильної уваги, оскільки укладання договорів не рідко відбувається без дотримання інтересів працівників. Наймані працівники не завжди розуміють взаємозв’язок між офіційним оформленням трудової діяльності з роботодавцем, сплатою податків, обов’язкових пенсійних внесків та  можливістю одержувати соціальні послуги, гарантовані державою.

В ході проведення цілеспрямованих заходів з початку 2013 року виявлено 43 факти використання  найманої праці без укладення трудових договорів.

 В результаті проведеної роботи легалізовано трудові відносини 32 осіб. Офіційно працевлаштовані наймані працівники тепер отримують заробітну плату та мають соціально-правовий захист. Додатково надійшло до бюджету податку на доходи фізичних осіб 2200 гривень.

  За результатами спільних заходів, проведених з органами місцевого самоврядування відпрацьовано 52 особи, які вірогідно отримують не обліковані доходи. Після чого 44 з них зареєструвалися підприємцями. Сума сплачених податків такими громадянами склала 4700 гривень.

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області налаштована на активізацію роботи з метою подолання практики використання неформальних трудових відносин. Діяльність фахівців інспекції спрямована на легалізацію заробітної плати та трудових відносин між роботодавцями і найманими працівниками, аналізу її результатів, проведення інформаційно-роз’яснювальної  роботи щодо переваг легальної зайнятості.

Працівники Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області закликають громадян і працедавців всіх форм власності не порушувати законодавство та відмовитись від виплати найманим працівникам заробітної плати в «конвертах».

Перший заст. Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області Куріцький Р.В.

Травматичні пістолети перевозити через митний кордон заборонено

Якщо працівники Міндоходів Сумщини знаходять під час митного контролю заборонену зброю, її обов’язково вилучають. Що в черговий раз відбулося на митному посту «Бачівськ» під час огляду авто «KIA».

Працівники Сумської митниці Міндоходів під час перевірки знайшли і вилучили в чоловіка травматичний пістолет «МР79-9ТМ» та 9 набоїв до нього.

Своїми діями громадянин порушив встановлений порядок проходження митного контролю в зоні спрощеного митного контролю «Зелений коридор» при в’їзді в Україну. За даним фактом складено протокол про порушення митних правил. Знахідку вилучено.

Особисті ІТ-речі, які можна вивезти, не сплачуючи мито

Засоби IT – технологій мають обмеження у кількісному складі під час перетину кордону. Громадянам необхідно це знати,  щоб уникнути непорозумінь під час проходження зеленого коридору.  Так, законодавством України дозволяється провозити:

 – один фотоапарат, одну кіно- або відеокамеру разом з обґрунтованою кількістю фото-, відео-, кіноплівок і додаткового приладдя;

– стільникові (мобільні) телефони у кількості не більше двох штук;

– переносні персональні комп’ютери у кількості не більше двох штук і периферійне обладнання та приладдя до них; флеш-карти у кількості не більше трьох штук;

– калькулятори, електронні книжки у кількості не більше двох штук.

Всі ці  товари у вказаній кількості відносяться до особистих речей громадянина, не оподатковуються митними платежами та звільняються від подання документів, що видаються державними органами для здійснення митного контролю. Повний перелік товарів, які можуть бути віднесені до особистих речей громадянина наведено у ст. 370 Митного кодексу України.

Невдовзі звітувати до усіх органів влади можна буде через єдине онлайн-вікно

Звіти до усіх центральних органів влади незабаром можна буде подати в онлайн-режимі через спеціальне «єдине вікно» та за єдиним уніфікованим стандартом. Відповідна Концепція створення та функціонування автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності» була схвалена сьогодні на засіданні Уряду.

Концепція передбачає, що громадяни та підприємства замість подання значної кількості ідентичних звітних даних до різних органів влади та за різними стандартами,  матимуть можливість подавати їх один раз і в дистанційному режимі. Натомість між центральними органами влади буде налагоджений автоматичний інформаційний обмін, що дозволить оперативно  отримати доступ до звітних даних, необхідних для виконання покладених на них функцій.

За оцінками фахівців Міндоходів, запровадження «єдиного вікна»  дозволить громадянам та бізнесу зберегти час та скоротити матеріальні витрати  на підготовку і  подання звітності, а органам влади – на її приймання та опрацювання. І, що не менш важливо, дозволить відмовитися від паперового документообігу, а також знизити роль людського фактору  – наявності помилок у звітах, суб’єктивізму, корупційних проявів тощо. В цілому, створення «Єдиного вікна» – це важлива складова електронного урядування, впровадження якого сприятиме покращенню бізнес-середовища та інвестиційного клімату.

Планується, що Концепція буде реалізована у три етапи: на першому – уніфікація електронної звітності, що подається до центральних органів влади в електронній формі; на другому – впровадження єдиних стандартів формування і подання звітності в електронній формі; на третьому – впровадження системи в промислову експлуатацію.

Міністерству доходів і зборів України, Держагентству з питань науки, інновацій та інформатизації разом з Мінфіном, Міністерством економічного розвитку та торгівлі, Міністерством юстиції та іншим центральними  органами виконавчої влади доручено у двомісячний термін розробити план реалізації Концепції.

Нагадаємо, Концепцію створення та функціонування автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності»  розроблено  Міністерством доходів і зборів  на виконання Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 рік «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», затвердженого Указом Президента України від 12 березня 2013 року.

Перейти до вмісту