Новини

Конотопська ОДПІ інформує

ImageНевеличка “крамничка” у ящику для вугілля

 Вкотре протиправними діями на залізничному транспорті відзначився провідник потягу.

Вночі  під час здійснення митного контролю потягу  сполученням «Ковель – Москва»  на митному посту “Хутір-Михайлівський” працівниками  Міндоходів Сумської митниці  було виявлено прихований дорогий крам.

Провідник вагону в  ящику для вугілля  заховав  10 модемів, жорсткий диск, автомобільний відеореєстратор та Padfon планшет. Орієнтована вартість одного планшета – понад 6 тисяч гривень. Ці електронні пристрої намагалися вивезти з України.

Виявлені в схованці товари – вилучені. Наразі встановлюється їх вартість.  На посадову особу залізниці, згідно  статті  483  Митного Кодексу  України  складено адміністративний  протокол.  Далі  на порушника чекає  суд,  конфіскація краму, штраф  і суворі  висновки адміністрації залізниці.

 

Верховна Рада України відтермінувала сплату податку на нерухомість

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні Закон про внесення змін до Податкового кодексу щодо об’єктів житлової нерухомості. Відповідно до Закону податок на нерухомість сплачуватиметься фізичними особами у 2014 році за поточний 2013 рік.

Законом також переглянуто розміри житлової нерухомості, на яку застосовуватимуться пільги.

Так, пільга застосовуватиметься для власників:

– квартир, сумарна житлова площа яких не перевищує 120 м. кв.;

–  будинків, сумарна житлова площа яких не перевищує 250 м. кв.;

– квартир та будинків – 370 м. кв.

Ставки податку будуть диференційовані.

Для власників:

– квартир – не більше 1 відсотка мінімальної заробітної плати (м.з.п), житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, 2,7 % у разі перевищення;

– будинків – не більше 1 відсотка м.з.п., житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, 2,7 % у разі перевищення;

– квартир та будинків не більше 1 відсотка м.з.п., житлова площа яких не перевищує 740 кв. метрів, 2,7 % у разі перевищення;

Враховуючи нові правила оподаткування житла, громадяни, які вже сплатили податок можуть повернути сплачені кошти після набрання чинності цього Закону. Для цього їм потрібно звернутися із заявою до податкової інспекції (територіальних органів Міндоходів).

Разом з цим, сплачені кошти в поточному році можуть бути зараховані для сплати податку у 2014 році.

У Міністерстві запевняють, що платникам податків не має підстав для хвилювання. Відповідно до Податкового кодексу для подання заяви щодо повернення надміру сплачених коштів у них є три роки.

 

З 1 липня 2013 року допомога по вагітності та пологах обкладається ЄСВ

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» від 14.05.2013 № 231-VII (далі — Закон №231) внесено зміни до  Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон № 2464), зокрема,  що стосуються осіб, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами.

Фахівці Головного управління Міндоходів у Харківській області нагадують, що до введення в дію Закону № 231 особи, які знаходились у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, не були застрахованими в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, оскільки в цей період за них не сплачувався єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ).

Внаслідок змін, внесених Законом  № 231, ці особи,  віднесені до застрахованих осіб у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, а допомогу по вагітності та пологах включено до бази нарахування та утримання ЄСВ (відповідні зміни внесено до ст. 4, 7, 8 Закону № 2464).

Отже, суму допомоги за мінусом утриманого ЄСВ роботодавець повинен виплатити працівниці, а утриманий ЄСВ сплатити не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем нарахування допомоги. ЄСВ у частині нарахувань роботодавець сплачує за свій рахунок удень виплати допомоги, а якщо допомога нарахована, але не виплачена, то не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем її нарахування.

Суму нарахованого ЄСВ роботодавець має право віднести на витрати на підставі пп. 138.10.4 і пп. 143.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-УІ (далі — ПКУ).

Звертаємо увагу, що допомога по вагітності та пологах, як і раніше, не обкладається податком на доходи фізичних осіб на підставі пп. 165.1.1 ПКУ.

 

Міндоходів безкоштовно надає 55 адміністративних послуг

Завдяки сервісам Міністерства доходів і зборів платники податків можуть оперативно та безкоштовно отримати довідки, дозволи та  свідоцтва.  Так, зокрема, серед послуг, які пропонуються,  – реєстрація книги обліку доходів та витрат, видача довідки про сплату роботодавцем податків та зборів, реєстрація реєстратора розрахункових операцій, видача довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, видача торгового патенту тощо. Загалом перелік таких адмінпослуг містить 55 найменувань та затверджений відповідним наказом Міністерства.

Для зручності платників кожна послуга має інформаційну картку. В ній зазначено інформацію про суб’єкта, що надає адмінпослугу, нормативно-правові акти, які це регламентують, та умови її отримання.

Так, зокрема, з інформаційної картки платники можуть дізнатися про перелік документів, необхідних для отримання довідки, порядок та спосіб їх подання, термін її видачі, способи отримання результату тощо.

З повним переліком усіх адміністративних послуг, які надаються Міністерством доходів і зборів та його територіальним органами, можна ознайомитися на сайті Міндоходів http://minrd.gov.ua/diyalnist-/katalog-poslug/informatsiya-pro-administrativni-poslu/.

 

Перейти до вмісту