Категория-32 сесія (29.05.2013)

Про районну програму забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей…

                                                              Image                                                      

КОНОТОПСЬКА  РАЙОННА  РАДА

ШОСТЕ  СКЛИКАННЯ

ТРИДЦЯТЬ  ДРУГА СЕСІЯ

РІШЕННЯ

Конотоп

29.05.2013

 

Про районну програму забезпечення

житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених

батьківського піклування, осіб з

їх числа на 2013-2016 роки

 

        З метою забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа шляхом ремонту  та придбання житла на вторинному ринку за рахунок бюджетів виконавчих комітетів селищної та сільських рад, відповідно до Указу Президента України від 16 грудня 2011 року № 1163/2011 «Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні», керуючись ст.43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», районна  рада вирішила:

         1. Затвердити районну програму  забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа на 2013-2016 роки (далі – Програма) (додається).

        2. Конотопській районній державній адміністрації забезпечити організацію роботи щодо виконання заходів програми.

        3. Рекомендувати органам виконавчих комітетів селищної та сільських рад:

        3.1.Затвердити відповідні місцеві програми із забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2013-2016 роки з урахуванням напрямків та заходів районної програми.

      3.2. При формуванні бюджетів на 2013 та наступні роки передбачати кошти на реалізацію заходів, визначених програмою.

      4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я, материнства та соціального захисту населення.

 

Голова районної ради                                                          А.В. Боярчук

 

Пруднікова 2 50 91

Надіслати: до протоколу-2; постійній комісії з питань молоді освіти, культури, охорони здоров'я та соціального захисту  – 1; фінансовому управлінню РДА – 1; службі у справах дітей РДА – 1; відділу економічного розвитку і торгівлі РДА – 1, відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства – 1, селищній та сільським радам – 30 .          

Додаток

до рішення районної ради

шостого скликання від 29.05.2013

 

 

РАЙОННА ПРОГРАМА

забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених

батьківського піклування, осіб з їх числа

на 2013-2016 роки

 

м. Конотоп

    2013 рік


 

ПАСПОРТ

районної програми  забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей,

позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа

на 2013-2016 роки (далі – програма)

Ініціатор розроблення програми

Конотопська районна  державна адміністрація

Дата, номер і назва розпорядження

  Указ  Президента України від 16 грудня 2011 року №1163/2011 «Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні».

 Розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації від 23.07.2012 №300- ОД «Про схвалення проекту Обласної програми із забезпечення житлом дітей – сиріт, дітей, позбавлених  батьківського  піклування, та осіб з їх числа на 2013-2015 роки»

Розпорядження голови Конотопської районної державної адміністрації від 07.02.2013№18-ОД «Про підготовку проекту районної програми забезпечення житлом дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та  осіб з їх числа»

Розробники програми

Служба у справах дітей  Конотопської районної  державної адміністрації

Співрозробники

програми

Відділ економічного розвитку та торгівлі, виконавчі комітети селищної та  сільських рад

Відповідальні виконавці програми

Служба у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації, виконавчі комітети селищної та  сільських рад

Учасники програми

Районний  центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, виконавчі комітети селищної та  сільських рад

Термін реалізації програми

2013-2016 роки

Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні програми

бюджети селищної та сільських рад

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, усього, у тому числі:

                                 1263291    гривень

кошти бюджетів виконавчих комітетів селищної та сільських рад

                                      1263291 гривень

2. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована програма

 

Житлова проблема на сьогодні є однією з найгостріших соціальних проблем як в Україні, області  так і в районі. Незадовільний стан забезпечення житлом пільгових соціально – незахищених категорій громадян вимагає вжиття заходів щодо створення сприятливих умов для залучення широких верств населення, держави, органів місцевого самоврядування до житлового будівництва. За останні роки темпи забезпечення житлом не можуть бути задовільними, оскільки потребують першочергово житло 19  дітей-сиріт та осіб з їх числа, а протягом 2007-2011 років тільки 4 особи із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, отримали житло.

Станом на 01.05.2013 в районі з 91 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, мають житло на правах власності 4 дитини(4,4%)  не мають житла  87 осіб (95,6%). З них позачергово потребують  житло 19 осіб, яким виповнилось 18 років                                                                     

Потреби фінансування   бюджетів виконавчих комітетів селищної та сільських рад на забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2013-2016 роки становить 1263291 гривень.                     Низький рівень забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа залишається однією з найгостріших соціальних проблем, що не може бути розв’язана без участі місцевих органів самоврядування і потребує розробки та впровадження відповідної програми.      

 

3.       Визначення мети програми

 

Метою програми є забезпечення житлом  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, шляхом будівництва та придбання житла  на вторинному ринку за рахунок бюджетів місцевого самоврядування.

 

4. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування, строки виконання програми

Розв’язати проблему можливо через:                                                                              Придбання житла на вторинному ринку  та  ремонту  для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа;                      Фінансування програми здійснюється за рахунок бюджетів місцевого самоврядування      

            Термін дії програми становить 2013-2016 роки.

На сьогодні, при вирішенні питання щодо захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, законодавство йде двома шляхами: це збереження за вказаною категорією осіб вже належного їм на праві власності чи на праві користування житла, та надання нового жилого приміщення. Вже більше 20 років нове житло на території району не будується, а реконструкція існуючих жилих будинків, та переобладнання нежилих будинків у жилі, передача  в  комунальну  власність  житла,  вилученого  на підставі  судових  рішень  або  визнаного  в установленому законом порядку безхазяйним або відумерлим потребує вкладення коштів.

 Згідно з Житловим Кодексом Української РСР  ст. 47 визначається норма житлової площі, яка становить 13.65 кв. метра на одну особу. Відповідно до ст.. 47 жиле приміщення надається  громадянам у межах норми жилої площі, але не менше розміру, який визначається Кабінетом Міністрів України і Федерації професійних спілок України.  Постановою Сумської обласної ради  народних депутатів від 26.12.1984 року № 383 «Про правила обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов і надання їм житлових приміщень в Сумській області» надання житлової площі  встановлено в розмірах не менше норми  середньої забезпеченості в населених пунктах області, в розмірі 8 кв. метрів. 

 Наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва від 27.08.2012 434 встановлена опосередкована вартість 1 квадратного метра загальної площі квартир складає 4871 грн. з урахуванням ПДВ (Сумська область)

Після аналізу шляхів створення житлового фонду виконавчі комітети селищної та сільських рад  Конотопського району району прийшли до висновку – найреальнішим для сільської місцевості  на теперішній час є рух по шляху набуття  права  власності на житло на інших підставах,  не заборонених законом, а сааме: придбання житлових будинків на вторинному ринку житла.

Привабливість подібного житла для селищної та сільських рад Конотопського  району пояснюється його вартістю.

Виїзд молоді з сільської місцевості, безробіття, зниження народжуваності приводить до зниження попиту на будинки на вторинному ринку житла району. За відсутності попиту, їх вартість стрімко знижується..

Прогнозні показники ресурсного забезпечення реалізації програми за видами бюджетів визначено в додатку 1.                 

Прогнозні показники обсягів фінансування  та очікувані результати програми в розрізі селища та сіл наведені в додатку 2.

 

5.      Перелік завдань, заходів програми та результативні показники

 

В районі сформовано житловий реєстр, відповідно до якого 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, мають житло на праві власності, що становить 4,4% від загальної кількості дітей цієї категорії, Службою у справах дітей проведений моніторинг житлових будинків, які належать дітям на праві власності .

Згідно з пунктом 64 Порядку діяльності органами опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини», райдержадміністрація за місцем походження дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, у разі відсутності у неї житла після закінчення (припинення) її перебування під опікою, піклуванням, у прийомній сім'ї, дитячому будинку сімейного типу, закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, позачергово забезпечує її житловим приміщенням. Останніми роками цей пункт не виконувався через відсутність необхідного фінансування.

Обсяги потреби  житла наведені в додатку 3.

Напрямки діяльності, завдання і заходи виконання програми визначені в додатку 4.

Виконання програми дасть змогу:

              забезпечити житлом 19 дітей-сиріт  та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа шляхом ремонту  та  придбання житла на  вторинному ринку.

 

6.Напряки діяльності та заходи районної програми    додаток 4

           

7. Координація та контроль за ходом виконання програми

 

Виконання програми здійснюється шляхом реалізації заходів виконавцями, зазначеними у цій програмі.

Координація та контроль виконання програми здійснюється службою у справах дітей Конотопської районної  державної адміністрації.

Учасники програми забезпечують виконання завдань, визначених програмою, аналізують хід реалізації програми та надають службі у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації інформацію про виконання щороку до 20 грудня.

Служба у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації щороку до 20 січня узагальнює подану інформацію та надає службі у справах дітей Сумської обласної державної адміністрації.

                             

 

                                                                                                      Додаток 1                                                                                                  

                                                                                                     до програми

 

Ресурсне забезпечення

 районної програми забезпечення житлом дітей- сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та   осіб з їх числа на 2013-2016 роки

                                  Етапи виконання програми           гривень

Обсяг коштів, що пропонується залучити на виконання програми

У тому числі за роками:

Усього витрат на виконання програми

 

2013

 

 

2014

 

 

2015

 

 

2016

 

Обсяг ресурсів усього,

у тому числі:

265956

265956

465423

265956

1263291

бюджети виконавчих комітетів селищної та сільських рад

265956

265956

465423

265956

1263291

           

 

Заступник голови районної ради                                     В.М.Малігон


 

Додаток 2

до програми

 

Прогнозні показники фінансування та очікувані результати районної програми забезпечення житлом дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування  та осіб з їх числа на 2013-2016 роки

                                                                                                         

Селищна та сільські ради

Кількість дітей, яким планується надати житло (квартири, садиби)

Загальний обсяг фінансування

у тому числі розподіл житла за роками

Кількість  дітей, яким планується  надати квартири, садиби

Загальна площа житла (кв. метрів)

по нормативу

2013

2014

2015

 

            2016

 

Кількість  дітей, яким планується  надати квартири, садиби

Загальна площа житла (кв. метрів)

по нормативу

Посередня вартість

Кількість  дітей, яким планується  надати квартири, садиби

Загальна площа житла (кв. метрів)

по нормативу

Посередня вартість

Кількість  дітей, яким планується  надати квартири, садиби

Загальна площа житла (кв. метрів)

по нормативу

Посередня вартість

Кількість  дітей, яким планується  надати квартири, садиби

Загальна площа житла (кв. метрів)

по нормативу

Посередня вартість

1

2

3

4

5

6

 

8

9

10

11

12

14

15

16

17

Дубов’язівська

4

54,6

265956

2

27,3

 

1

13,65

 

1

13,65

 

Бочечківська

1

13,65

66489

1

13,65

 

 

Великосамбірська

1

13,65

66489

 

1

13,65

 

 

 

 

Вирівська

2

27,3

132978

 

 

2

27,3

 

В’язівська

1

13,65

66489

 

 

 

 

 

 

1

13,65

 

 

 

 

Гружчансьа

1

13,65

66489

 

1

13,65

 

 

 

 

Дептівська

 

 

 

 

Духанівська

 

 

 

 

Жовтневська

 

 

 

 

Землянська

1

13,65

66489

 

1

13,65/

 

 

 

Карабутівська

 

 

 

 

 

 

Козацька

1

13,65

66489

 

1

13,65

 

 

 

Кошарівська

3

40,95

199467

1

 13,65

 

2

27,3

 

 

 

Красненська

 

 

 

 

Кузьківська

 

 

 

 

Малосамбірська

 

 

 

 

 

 

 

 

Продовження додатку 2 до програми

 Прогнозні показники фінансування та  очікувані результати районної програми забезпечення житлом дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування  та осіб з їх числа на 2013-2016 роки

 

Селищна та сільські ради

Кількість дітей, яким планується надати житло (квартири, садиби)

Загальний обсяг фінансування

у тому числі розподіл житла за роками

Кількість  дітей, яким планується  надати квартири, садиби

Загальна площа житла (кв. метрів)

по нормативу

2013

2014

2015

 

              2016

 

Кількість  дітей, яким планується  надати квартири, садиби

Загальна площа житла (кв. метрів)

по нормативу

Посередня вартість

Кількість  дітей, яким планується  надати квартири, садиби

Загальна площа житла (кв. метрів)

по нормативу

Посередня вартість

Кількість  дітей, яким планується  надати квартири, садиби

Загальна площа житла (кв. метрів)

по нормативу

Посередня вартість

Кількість  дітей, яким планується  надати квартири, садиби

Загальна площа житла (кв. метрів)

по нормативу

Посередня вартість

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

14

15

16

17

Мельнянська

 

 

 

Михайлоганнівська

 

 

 

Пекарівська

1

13,65/

66489

1

13,65

 

 

 

Попівська

1

13,65

66489

       1

13,65

 

Присеймівська

 

 

 

Салтиківська

1

13,65

66489

1

13,65

 

 

 

 

Сахнівська

 

 

 

Соснівська

 

 

 

Тернівська

 

 

 

Хажківська

 

 

 

Шаповалівська

1

13,65

66489

1

13,65

 

 

 

Шевченківська

 

 

 

 

 

Шпотівська

 

 

 

 

 

Юрівська

 

 

 

Разом

19

259,35

1263291

4

54,6

4

54,6

7

95,55

        4

54,6

 

 

Заступник голови районної ради                                      В.М.Малігон


 

 


 

 

 

 

Додаток 3

 

 

до програми

 

 

Обсяг потреб у  житлі

 

на 2013-2016 роки

 

 

Селищна та сільські ради

 

Кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким у 2013-2016 роках виповниться 18 років

з них:

 

мають

житло

 

потребують житло

 

 

2013

2014

2015

2016

 

Дубов’язівська

2

1

1

4

 

Бочечківська

1

 

1

 

Великосамбірська

1

 

1

 

Вирівська

2

2

 

В’язівська

1

 

1

 

Гружчансьа

1

 

1

 

Дептівська

 

 

Духанівська

 

 

Жовтневська

 

 

Землянська

1

 

1

 

Карабутівська

 

 

Козацька

1

 

1

 

Кошарівська

1

2

 

3

 

Красненська

 

 

Кузьківська

 

 

Малосамбірська

 

 

Мельнянська

 

 

Михайлоганнівська

 

 

Пекарівська

1

 

1

 

Попівська

1

1

 

Присеймівська

 

 

Салтиківська

1

 

1

 

Сахнівська

 

 

Соснівська

 

 

Тернівська

 

 

Хижківська

 

 

Шаповалівська

1

 

1

 

Шевченківська

 

1

 

Шпотівська

 

 

Юрівська

 

 

 

Разом

4

4

7

4

19

 
               

 

 

 

Заступник голови районної ради                                     В.М.Малігон


 

Додаток 4

до Програми

 

Напрямки діяльності та заходи  районної програми забезпечення житлом дітей- сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування  та осіб з їх числа на 2013-2016 роки

 

 

 

 

з/п

Назва

напрямку

діяльності

(пріоритетні завдання)

Перелік

заходів Програми

строк

заходу

Виконавці

Джерела фінансуван-ня

Орієн-товний обсяг

фінансу-вання,

тис. гривень

у тому числі за роками,

гривень:

 

Очікуваний  

результат

 

І

ІІ

 

2013

2014

2015

2016

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8    

9

10

11

12

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

Організаційне забезпечення тимчасовим житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа

1. Здійснення організаційних заходів щодо направлення до обласного соціального гурто-житку дітей-сиріт та дітей, по-збавлених батьківського піклу-вання віком від 15 до 18 років та осіб з їх числа віком до 23 років, які не мають житла.

2013

2016 роки

Районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служба у справах дітей, виконавчі комітети  селищної та сільських, рад.

 

 

 

 

 

 

Створення умов утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, наближених до домашніх.

 

2.

Надання житла особам із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування 

 1. Сприяння зарахуванню дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при досягненні ними 16 років на квартирний та соціальноквартирний облік.

2013-2016 роки

Районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служба у справах дітей, виконавчі комітети селищної та, сільських рад

 

 

 

 

 

 

Забезпечення реалізації права постановки на квартирний та

квартирний облік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за місцем походження та перебування дитини до влаштування в сімейні форми виховання та заклади для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

2. Здійснення проведення щоквартального моніторингу захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

2013-2016роки

Служба у спра-вах дітей, вико-навчі комітети селищної  та  сільських

рад

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьків- ського піклування, після досягнення 18 років благоустроєними житловими приміщеннями для постійного проживання.

2013-2016 роки

 Виконавчі комітети селищної  та сільських

рад

Бюджети виконавчих

комітетів селищної та сільських рад

 

1263291

 

265956

 

265956

 

465423

 

265956

Своєчасне надання житла дітям-сиро-там, дітям,

позбавлених

батьківського піклування та особам з їх числа, після їх повернення з інтернатних установ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

та навчальних  закладів, від піклувальників, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

3.

Збереження житла, що на праві власності або праві користування належить дітям-сиро-там, дітям, позбавленим батьківського піклування.

1. Здійснення аналізу потреби в наданні житла особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбав-лених батьківського піклу-вання, після їх повернення з інтернатних установ та учбових закладів, від піклу-вальників, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

2013-2016 роки

Служба у справах дітей виконавчі комітети  селищної та  сільських, рад

 

 

 

 

 

 

Збереження нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

2. Забезпечення ведення обліку нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьків

ського піклування, його збереження в придатному для проживання стані, встановлення опіки над майном.

2013-2016

роки

Служба у справах дітей, виконавчі комітети селищної та  сільських, рад

 

 

 

 

 

 

 

3. Здійснення контролю за своєчасним набуттям дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, права спадщини на житло за законом та заповітом.

2013-2016 роки

Служба у справах дітей, виконавчі комітети селищної та  сільських, рад

 

 

 

 

 

 

Захист житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьків-ського піклування.

 

ВСЬОГО

 

 

 

Бюджети виконавчих

комітетів селищної та сільських рад

 

1263291

 

265956

 

265956

 

465423

265956

 

                                               

 

Заступник голови районної ради                                     В.М.Малігон


 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту