Новини

Конотопська ОДПІ інформує

ImageЗа не збереження первинних документів – штраф

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку зобов’язані  зберігати первинні документи, на підставі яких заповнювалися дані книги обліку доходів і витрат та складалася податкова декларація платника ЄП – ФОП.

До таких документів належить зокрема, виписка з банку, квитанція, чек або документ довільної форми про готівкову оплату товарів, робіт або послуг, якщо вони отримувалися у громадян або у фізичних осіб – підприємців.

Також слід зберігати й інші первинні документи, які використовуються для складання податкової звітності за іншими податками та зборами – у разі їх сплати.

Первинні документи зберігаються не менше 1095 днів з дня подання податкової декларації платника ЄП – ФОП або іншої податкової звітності, для складання якої вони використовуються.

За не збереження первинних документів до платників єдиного податку можуть бути застосовані штрафи в розмірі 510 гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, – тягнуть за собою накладання штрафу в розмірі 1020 гривень.

Вимоги до підтвердження даних, визначених у податковій звітності регламентовано статтею 44 Податкового Кодексу України.

Відповідальність за порушення строків зберігання документів встановлено ст.121 Податкового Кодексу України.

 

 

4 місяці залишилося у підприємців, щоб підключити касові апарати

 до «електронної стрічки»

Не варто відкладати переобладнання та придбання касових апаратів, аби не створювати ажіотажні черги у травні-червні, радять підприємцям  податківці Конотопської ОДПІ під час своїх зустрічей з ними.

Відповідно до чинного законодавства з 1 січня поточного року суб’єкти господарювання, які працюють у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг повинні звітувати до податкових органів в електронному вигляді. Уже з 1 липня нинішнього року тих, хто користуватиметься реєстраторами розрахункових операцій (РРО) без «електронних стрічок», чекають штрафні санкції.

На зустріч з платниками податків, яка нещодавно відбулася в Конотопській ОДПІ, був запрошений керівник МПП «Сервіс-центр» Болотін А.О., який зупинився на практичних питаннях переобладнання старих, але діючих моделей РРО, придбанні нових, їх реєстрації тощо.

Спілкуючись з учасниками заходу, фахівці Конотопської ОДПІ наголосили на тому, що податкова буде співпрацювати із сервісними центрами з обслуговування РРО, аби підприємці вчасно переобладнали чи замінили свої касові апарати. 

Аналогічні зустрічі з підприємцями з питань  роз’яснення діючих норм законодавства щодо змін у застосуванні РРО з запрошенням представників Центрів сервісного обслуговування касових апаратів м.Конотопа будуть проводитися на протязі березня-червня місяців 2013 року.

Що треба знати громадянину, щоб отримати податкову знижку?

Згідно з положеннями ст. 166 Податкового кодексу платники податків мають право надати декларації з метою отримання податкової знижки.

Однак, Податковим кодексом встановлені певні обмеження щодо права на нарахування податкової знижки. А саме: податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а також резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний орган державної податкової служби і має відмітку у паспорті.

Податкова знижка може застосовуватися виключно до доходу, отриманого платником податку протягом звітного податкового року у вигляді заробітної плати. При цьому для розрахунку цей дохід зменшується на суму єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, – обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника та податкової соціальної пільги за її наявності. Крім того, податкова знижка нараховується лише в межах розміру заробітної плати, одержаної протягом звітного року.

Інші суми доходів, одержані платником податку в розрахунок для визначення суми податку, що підлягає поверненню у зв'язку з використанням права на податкову знижку, не приймаються.

Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Податкового кодексу.

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні роки не переноситься.

Перейти до вмісту