Новини

Кооперація – майбутнє українського села

ImageПротягом кількох останніх років аграрний сектор економіки України набув нових, стало позитивних тенденцій свого розвитку. Основним завданням органів державного управління та органів місцевого самоврядування стає сьогодні розвиток кооперації з метою виробництва сільськогосподарської продукції та надання послуг з обслуговування сільського населення.  

В Сумському національному аграрному університеті відбувся семінар-нарада з питань розвитку сільських територій Сумщини та реалізації ініціативи «Рідне село» за участі  заступника голови обласної ради Івана Ребенка, депутата обласної ради, ректора СНАУ Володимира Ладики, начальника головного управління агропромислового розвитку Сумської обласної державної адміністрації Володимира Івченка. Участь у нараді також взяли керівництво Конотопської районної ради і Конотопської райдержадміністрації.

Її метою є підвищення якості життя сільського населення через зміцнення сільської економіки, налагодження соціальної інфраструктури, покращення довкілля.   

Одна з обговорюваних тем семінару – розвиток кооперації у сільській місцевості. В своєму виступі Іван Ребенко повідомив, що на кожній сесії обласної ради та на засіданнях профільних постійних комісій розглядаються хід виконання, результати або проекти нових обласних програм з розвитку АПК, сільських територій, охорони здоров'я, освіти та інших галузей, складовою компонентою яких є село. «Але, на жаль, комплексної програми розвитку рідного села як живого організму, де все взаємодіє та  взаємопов'язане, ми не маємо. Кожна програма вирішує свої специфічні профільні проблеми, а гармонійного упорядкованого плану розвитку не спостерігається. Цю задачу можуть вирішити голова сільської ради, якщо він дійсно працює головою, з командою молодих, підготовлених та енергійних патріотів свого рідного села, опираючись на підтримку представницької та виконавчої гілок місцевої влади. Сьогодні ініціатива МінАПК надає нам таку можливість і випускники СНАУ мають реальну можливість нею скористатися і знайти себе на рідній землі, а не шукати кращої долі за кордоном», – зазначив заступник голови обласної ради.

Image

Незважаючи на те, що населення виробляє в господарствах вагому частку сільськогосподарської продукції, у багатьох селах й донині відсутня належна заготівельно-збутова мережа. Наявні заготівельні пункти переробних підприємств не відповідають потребам сьогодення, оскільки не забезпечують умов формування товарних обсягів якісної продукції та сприятливих закупівельних цін. «В основі розбудови ринкової інфраструктури має бути створення в сільській місцевості обслуговуючих кооперативів. Саме в послугах таких організацій відчувають гостру потребу малі форми господарювання сільських поселень області. Формування мережі молочарських, плодоовочевих, м'ясних, сервісних та інших об'єднань дрібних товаровиробників сприятиме створенню додаткових робочих місць, зайнятості населення, а відтак – збільшенню їхніх доходів», – зазначив Володимир Ладика.

Сьогодні в країні прийнята державна програма підтримки розвитку сільськогосподарської обслуговуючої кооперації на період до 2015 року. Вона передбачає додаткове створення та надання допомоги більш як 10 тисячам кооперативних об'єднань селян.  Цього року в область вже надійшло 131,2 тис. грн., що спрямовуються на придбання сільськогосподарської техніки і обладнання. Успішно вже працюють 12 кооперативів: 6 багатофункціональних кооперативів з обробітку ґрунту, обслуговування водогону, виробництва столярних виробів, 5 – молочарських та 1 – з розвитку молочного скотарства. За повідомленням Володимира Івченка, за десять місяців поточного року кооперативами області надано послуг на суму понад 140 тис. грн., закуплено майже 1,7 тис. тонн молока. «Обсяг сплачених податків становить 52,9 тис. грн.. Поряд із державною підтримкою аграрії області мають фінансову підтримку сільськогосподарської кооперації і за відповідною програмою з обласного бюджету. Зокрема, у 2013 році заплановано підтримку 17 кооперативів», – зазначив начальник управління АПР.

Image

Перейти до вмісту