Категория-24 сесія (14.11.2012)

Про звіт відділу освіти районної державної адміністрації…

                                          Image                                       

                  КОНОТОПСЬКА  РАЙОННА  РАДА                    

ШОСТЕ СКЛИКАННЯ

ДВАДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТА  СЕСІЯ

  РІШЕННЯ

    Конотоп

14.11.2012

 

Про звіт відділу освіти районної державної адміністрації про здійснення делегованих районній державній адміністрації районною радою повноважень у сфері освіти

 

            Відповідно до п.13 ст.44 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», заслухавши звіт тимчасово виконуючої обов’язки начальника відділу освіти районної державної адміністрації Прасол Г.М. про здійснення делегованих районній державній адміністрації районною радою повноважень у сфері освіти, керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

районна рада вирішила :

1.Звіт тимчасово виконуючої обов’язки начальника відділу освіти районної державної адміністрації Прасол Г.М про здійснення делегованих районній державній адміністрації районною радою повноважень у сфері освіти взяти до відома.

2.Відділу освіти районної державної адміністрації :

2.1.Продовжити роботу у навчальних закладах по створенню умов для забезпечення якісної та  доступної освіти.

2.2.Сприяти поліпшенню умов утримання дітей та учнів у дошкільних, загальноосвітніх навчальних закладах шляхом зміцнення матеріально-технічної, культурно-спортивної, корекційно-відновлювальної, лікувально-оздоровчої бази.

2.3.Здійснити заходи щодо забезпечення у 2012-2013 навчальному  році капітального та поточного ремонтів навчальних закладів району.

2.4.Продовжити роботу по створенню умов для забезпечення виконання заходів у сфері освіти відповідно до затверджених програм.

 

 

Голова районної ради                                                        А.В. Боярчук

 

Прасол  6 64 43

Надіслати: до протоколу – 2, постійній комісії районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров'я та соціального захисту – 1, райдержадміністрації – 1, відділу освіти РДА – 1, селищній та сільським радам – 30.

Звіт

відділу освіти районної державної адміністрації про здійснення делегованих районній державній адміністрації районною радою повноважень у сфері освіти

 

Діяльність галузі освіти Конотопського району спрямована на створення у навчальних закладах умов, які відповідають сучасним вимогам розвитку освіти і науки та забезпечують якісне проведення навчально-виховного процесу, державні гарантії щодо рівного доступу до здобуття якісної освіти.

Мережа загальноосвітніх навчальних закладів за кількісними характеристиками відповідає освітнім запитам населення. У районі функціонує 34 навчальні заклади, із них: 26 навчально-виховні комплекси, 4 дошкільні навчальні заклади, 4 загальноосвітні школи, де навчається та виховується 1967 учнів та   815 дошкільнят (79%) .

Для удосконалення механізму надання освітніх послуг у минулому навчальному  році  створено Бочечківський та Дубов’язівський НВК, відкрито  4 додаткові дошкільні групи (Бочечківський НВК, Дубов’язівський НВК, Соснівський НВК,  Жовтневський НВК).  З метою надання ранньої корекційної допомоги дітям з вадами мови на базі Попівського НВК та Дубов’язівського НВК відкрито логопедичні пункти, охоплено 60 дітей. З 1 вересня 2012 року з метою забезпечення різнобічного розвитку дітей дошкільного віку відповідно до їх задатків, нахилів, здібностей, індивідуальних, психічних та фізичних особливостей, культурних потреб на базі Попівського НВК відкрито  Центр розвитку дитини, охоплено 45 дітей віком від   2 до 5 років. Діти 5-ти річного віку стовідсотково охоплені дошкільною освітою Базовим (експериментальним) навчальним закладом по впровадженню інклюзивного навчання  визначено Дубов’язівський навчально-виховний комплекс.

Для забезпечення регулярного підвезення учнів і педагогічних працівників, які проживають за межами пішохідної доступності до місць навчання і додому,придбано 15 шкільних автобусів, з них:   5 –  з державного бюджету, 5 – з обласного бюджету, 5 – з районного бюджету. Шкільні автобуси знаходяться на балансі відділу освіти Конотопської районної державної адміністрації.

Загальний обсяг фінансування районної програми «Шкільний автобус» з 2007 по  2011 роки  склав 3108,9 тисяч гривень.

Заклади освіти району здійснюють поетапний перехід на
профільне навчання
. У 2012-2013 навчальному році 11 закладів обрали філологічний профільний напрям, 3 – природничо-математичний, 2 – технологічний, 3 – суспільно-гуманітарний.  Важливою передумовою розвитку профільної школи є якісна організація допрофільної освіти, яку  запроваджено  у всіх навчальних закладах.

За 2011-2012 навчальному році проатестовано 2 заклади освіти. Відповідно до висновків регіональної експертної ради забезпечують реалізацію державної політики в галузі загальної середньої та дошкільної освіти Дубов’язівський НВК на «високому» рівні, Бочечківський НВК на «достатньому».

У районі розроблена та затверджена рішенням районної ради «Районна  цільова програма впровадження у навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів інформаційно-комунікаційних технологій «Сто відсотків» на період до 2015 року».

Два навчальні заклади району (Великосамбірський НВК та Дубов’язівський НВК) беруть участь у Національному проекті «Відкритий світ», який має на меті створення національної освітньої інформаційної мережі.

Усі заклади освіти укомплектовані персональними комп’ютерами, стовідсотково підключені до мережі Інтернет. У районі функціонує Інтернет-портал для дистанційного навчання обдарованих дітей з різних базових дисциплін.

На сьогодні забезпеченість підручниками по класах становить: 1-4 кл. – 100%, 5-9 кл.  – 100%, 10 кл. – 98%, 11 кл. – 98%.

Реформування шкільної освіти передбачає удосконалення організації харчування школярів. Вартість харчування для дітей дошкільного віку становить 10.00 грн. (батьківська доплата – 30%). Вартість харчування учнів 1- 4 класів – 5.00 грн. за рахунок районного бюджету, 5- 11 –  3,00 грн. за рахунок батьківських коштів. Харчуванням охоплено 100 % учнів початкових класів району, 98% учнів 5-11 класів. 

Навчальні заклади забезпечені медичними працівниками. У навчальних закладах району, де в штатних розписах відсутні посади медичних сестер, медичне обслуговування дітей здійснюється працівниками ФАПів згідно з графіком. Забезпечені медичними сестрами Попівська ЗОШ І-ІІІ ст., Попівський НВК, Попівський ДНЗ «Казка», Дубов’язівський НВК, Дубов’язівський ДНЗ, Бочечківський НВК, Козацький НВК.

З 1 вересня 2012 року впроваджується  Державний стандарт початкової загальної освіти. Забезпечено повне фінансування годин варіативної складової навчальних планів початкової школи.  

Державну підсумкову атестацію у 2011-2012 навчальному році проходили 236 випускників 9-го класу. Свідоцтво з відзнакою отримали 13 випускників основної школи, що становить 5,5 % від загальної кількості випускників.

Із 179 випускників старшої школи 98,3 % проходили державну підсумкову атестацію. 3 учні були звільнені від ДПА за станом здоров'я.

За підсумками державної підсумкової атестації 2012 року підтвердили високий і достатній рівень навчальних досягнень і отримали медалі 13 випускників ( 7,3%), з них: 10 – золоті, 3 – срібні. Похвальними  грамотами «За особливі досягнення у вивченні окремих предметів» нагороджені 3 учні Тулущанського НВК.

За підсумками ЗНО-2012 у Конотопському районі 5 абітурієнтів мають бали від 180 до 200.

Інформаційний банк «Обдарованість» налічує 153 учні. У ІІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад  у 2011-2012 навчальному році 6 учнів посіли  8  призових місць ( біологія, педагогіка та психологія, інформаційні технології, астрономія, історія, математика, географія), 1 переможець ІІІ етапу та учасник ІV етапу Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

Учні району беруть участь в інтелектуальних конкурсах: «Кенгуру» (430 учнів), «Левеня» (134 учні), «Бобер» (73 учні), «Лелека» (252 учні), «Гринвіч» (260 учнів), «Колосок»  (341учень).    10 обдарованих та талановитих дітей отримують стипендію голови районної державної адміністрації  та  2 учні стипендію голови обласної державної адміністрації.

У районі проводиться робота по розширенню мережі гуртків та секцій на базі загальноосвітніх навчальних закладів. У школах діють 198 громадських гуртків, які відвідують 2012 учнів. У районі працюють 2 позашкільні заклади: центр позашкільної роботи (46 творчих об’єднань за 6 напрямками, які об'єднують 1032 дітей різних вікових категорій у 20 навчальних закладах) і дитячо-юнацька спортивна школа (4 відділення, 254 учні).На базі Козацького навчально-виховного комплексу дитячою юнацько-спортивною школою відкрита секція лижних гонок та лижеролерів, закуплені лижеролери та оснащення на суму 57500 гривень.

У 2012 році функціонували  30 таборів з денним перебуванням, у яких  оздоровлено 1470 дітей, з них: дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського   піклування – 42, дітей, які виховуються в багатодітних та малозабезпечених сім'ях – 190, дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС-58, дітей-інвалідів –                    30 чол., талановитих та обдарованих дітей – 120 чол., працював  профільний табір «Лісова республіка» Центру позашкільної роботи на базі Бочечківського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ», де оздоровлено 25 обдарованих дітей. Всього різними формами оздоровлення влітку 2012 року охоплено 1765 (84%) дітей від загальної кількості. На фінансування оздоровчої кампанії у 2012 році виділено із районного бюджету 305,0 тис.грн.

У пришкільних таборах було організоване якісне двохразове харчування дітей. У середньому по району денна вартість харчування дитини в таборі з денним перебуванням становила 12 грн. 32 коп. (з них 10 грн. – бюджетні кошти). Усього на харчування у пришкільних таборах із районного бюджету було виділено  199,0 тис. грн.

Діяльність психологічної служби системи освіти району у 2012-2013 навчальному році  спрямована на реалізацію комплексу практичних заходів щодо розвитку і вдосконалення функціонування служби. У навчальних закладах району працює 7 практичних психологів і 3 соціальні педагоги. Завдяки роботі мобільних соціально-психологічних пунктів психологічним супроводом охоплено 866 дітей. 

Навчально-виховний процес у загальноосвітніх навчальних закладах забезпечують 497 педагогічних працівників та 15 вчителів – сумісників. З них повну вищу освіту мають 445.

Із загальної кількості вчителів вищу категорію мають 51 чол., І категорію – 202 чол., ІІ категорію – 73 чол., спеціалістів – 86 чол. , у тому числі 6 мають звання «Учитель-методист»; 16 – «Старший учитель».

Для забезпечення стабільного функціонування закладів освіти району  у 2012 році заплановано використати бюджетних коштів 31161532 грн., що більше в порівнянні з минулим роком на 4100,0 тис. грн. Виплата заробітної плати здійснюється вчасно.

На придбання предметів довгострокового користування  використано 166 тис. грн. Проводиться капітальний ремонт котельні Шпотівського НВК, заплановані роботи на суму 117,0 тис. грн., виготовлено проектно-кошторисну документацію на проведення капітальних ремонтів на суму 46,7 тис. грн.       

Прийнята та діє районна програма «Дитячі меблі». За 2012 рік на придбання дитячих меблів використано 52790 гривень. З обласного бюджету отримано 3 комплекти дитячих меблів для дітей раннього віку на суму 9615 гривень. Додатково з обласного бюджету виділено 18,0 тис. грн., із районного – 25,0 тис. грн.

На шпальтах районних та обласних видань постійно висвітлюється інформація  про досвід роботи навчальних закладів, педагогічних колективів, окремих педагогів, які досягли вагомих результатів у навчанні та вихованні  підростаючого покоління.

Перспективними напрямками розвитку освітньої галузі району до 2015 року вбачаємо:

1.Збільшення показника охоплення дітей дошкільною освітою до 85%.

2.Збільшення охоплення дітей позашкільною освітою до 50%.

3.Покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів: забезпечення шкільних їдалень сучасними обладнаннями.

4.Заміна існуючих газових котелень котлами, які працюють на альтернативних видах палива.

5.Заміна фізично зношених віконних блоків на металопластикові.

6.Стовідсоткове оновлення в навчальних закладах комп’ютерного парку.

  

Т.в.о. начальника відділу освіти                               Г.М. Прасол

Перейти до вмісту