Категория-24 сесія (14.11.2012)

Про звіт відділу культури і туризму районної державної адміністрації…

                                          Image                                       

                  КОНОТОПСЬКА  РАЙОННА  РАДА                    

ШОСТЕ СКЛИКАННЯ

ДВАДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТА  СЕСІЯ

  РІШЕННЯ

    Конотоп

14.11.2012

 

Про  звіт відділу культури і туризму районної

державної адміністрації про здійснення

делегованих районній державній адміністрації

районною радою повноважень у сфері

розвитку культури і туризму

 

Відповідно до п.13 ст.44 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», заслухавши звіт начальника відділу культури і туризму районної державної адміністрації Гуторки О.А.  про здійснення делегованих районній державній адміністрації районною радою повноважень у сфері  розвитку культури і туризму, керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

районна рада вирішила:

            1.Звіт начальника відділу культури і туризму районної державної адміністрації Гуторки О.А. про здійснення делегованих районній державній адміністрації районною радою повноважень у сфері розвитку культури і туризму взяти до відома.

            2.Рекомендувати відділу культури і туризму районної державної адміністрації:

            – продовжити реалізацію державної політики у сфері культури і туризму, збереження національно-культурних традицій, відродження народних ремесел, охорони пам’яток історії і культури та зміцненню матеріально-технічної бази закладів культури.

 

Голова районної ради                                                 А.В.Боярчук

 

Гуторка 6 61 49

Надіслати: до протоколу -2, постійній комісії районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту -1, відділу культури і туризму РДА-1, селищній та сільським радам – 30.

Звіт

відділу культури і туризму районної державної адміністрації про здійснення делегованих районній державній адміністрації районною радою повноважень у сфері розвитку культури і туризму

 

Відповідно до пп.10,13 статті 44 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до делегованих повноважень, що стосуються діяльності відділу культури і туризму Конотопської районної державної адміністрації, належать забезпечення відповідно до законодавства розвитку культури, сприяння відродженню осередків традиційної народної творчості, національно-культурних традицій населення, художніх промислів і ремесел, організація охорони, реставрації, використання пам’яток історії та культури.

            Забезпечення розвитку культури у районі здійснюється відповідно до Закону України від 14 грудня 2010 року №2778-VІ «Про культуру», нормативно-правових актів голів Сумської обласної та Конотопської районної державної адміністрації з даного питання.

Прийняття  Закону України «Про культуру» суттєво поліпшило правові умови функціонування  культурно-мистецької сфери, сприяло розвитку базової мережі закладів культури. У   відповідності    до   законодавства  в районі функціонує необхідний комплекс закладів культури:    35 клубних  (районний будинок культури, 19 сільських будинків культури,     12 сільських клубів,  3 об’єкти дозвіллєвої роботи) та  33 бібліотечних  (районна бібліотека,   1 селищна та 31 сільська бібліотека).          

У кожній справі основою основ є людський фактор. В закладах культури району працює 104 творчі  працівники,  65 чоловік (62%) мають фахову освіту, це –  3  місце в області. З метою покращення кадрового забезпечення закладів культури району  3 випускників шкіл навчається  у Сумському вищому училищі культури і мистецтв ім. Д.Бортнянського, завідуючий Тернівським с/клубом – на заочному відділенні.   Слід відмітити й те, що наш район єдиний в області, де протягом останніх п’яти років всі творчі працівники працюють на повних ставках, і це завдячуючи розумінню зі сторони О.П.Лугового та А.В.Боярчука.

            Загальний бюджет за 2011 рік становив 4363,7 тис. грн.  В бюджеті 2012 року на розвиток культури затверджено кошти в сумі 5470,5 тис. грн. – на 1106,8 тис. грн. більше, порівнюючи з минулим роком. Повністю заплановані кошти на захищені статті (заробітну плату, енергоносії) –    4610,9 тис. грн. (85%). На розвиток  галузі заплановано    415,8 тис. грн. (8%).

Крім бюджетного фінансування на розвиток культури стали ефективніше залучатися позабюджетні кошти – в 2012 році на придбання звукопідсилюючої апаратури, ноутбуків, сценічних костюмів для закладів культури району  використано 58,1 тис. грн. спонсорських коштів. Всього на поновлення матеріально-технічної бази  клубних закладів використано    343,8 тис. грн., що на 210,0 тис. грн. більше в порівнянні з 2011 роком.  Зокрема, придбано: театральні стільці для Дубов’язівського СБК, Козацького СБК, звукопідсилюючу апаратуру для Шаповалівського СБК, В.Самбірського СБК, Красненського СБК, ноутбуки для Сахнівського с/клубу, Юрівського СБК, Землянського с/клубу, В.Самбірського СБК, В’язівського СБК, Гружчанського СБК, сценічні костюми для М.Самбірського СБК, Бочечківського СБК, В.Самбірського СБК, штори для Козацького СБК, Землянського с/клубу, Гружчанського СБК, Дубов’язівського СБК і т.д.

         Третій рік бібліотеки району працюють в умовах децентралізації. Спочатку у багатьох були побоювання, нині можна упевнено сказати про вагомі результати роботи.  Завдяки успішній проектній діяльності збільшилася кількість читачів, які мають вільний доступ до всесвітньої мережі Інтернет – сьогодні в районній та 4 сільських бібліотеках (Дубов’язівська, Попівська, Бочечківська, Вирівська) діють Інтернет-центри.

          Значно збільшилося виділення коштів на комплектування книжкових фондів Дубов’язівської, Вирівської, В.Самбірської, Соснівської, Шевченківської, Хижківської сільських бібліотек.

Конотопською районною державною адміністрацією, відділом культури і туризму Конотопської районної державної адміністрації спільно з виконкомами селищної та сільських рад приділяється значна увага приведенню в належний стан приміщень закладів культури району – на ремонтно-будівельні роботи використано 1 млн. 67 тис. грн., що на           367,0 тис. грн. більше в порівнянні з 2011 роком.  11 травня  2012 року відбулося урочисте відкриття після капітального ремонту Дубов’язівського СБК,  23 серпня –  урочисте відкриття після капітального ремонту глядацької зали Гружчанського СБК. Завершується капітальний ремонт Козацького СБК (кошторисна вартість робіт – 1 млн. 50 тис. грн.), ремонт Землянського с/клубу. Близько 10 років болючим питанням був ремонт М.Самбірського СБК та Салтиківського с/клубу. В цьому році придбано нове приміщення для Салтиківського с/клубу (використано 36 тис. грн.) і відремонтовано  за рахунок соціально-економічних угод (використано  100 тис. грн.). Ведуться ремонтні роботи М.Самбірського СБК.  В закладах культури району замінено   39 вікон на енергозберігаючі (Сахнівський с/клуб, Козацький СБК, Салтиківський с/клуб) та 6 дверей у В.Самбірському СБК, 8 дверей у Салтиківському сільському клубі. Проведено зовнішній ремонт Юрівського СБК, ремонт електромережі Кошарівського СБК,  ремонт ганку з накриттям Чорноплатівського СБК, внутрішній ремонт Дептівського СБК, ремонт Сім’янівської та Лебедівської сільських бібліотек і т.д.

Однією з найяскравіших сторінок культурного життя району є самодіяльна народна творчість. Для задоволення потреб громадян у самодіяльній творчості, організації відпочинку при закладах культури працює 230 клубних формувань,  з них – 177 колективів художньої самодіяльності,       11 з яких носять  звання “самодіяльний народний”, 2 — дитячий “зразковий”. Середній показник клубних формувань на один заклад культури району – 6,5, в той час як середній показник по області – 5,4. При середньообласному показнику дитячих клубних формувань 1,9, показник району – 2,1.

45% всіх діючих в районі колективів художньої самодіяльності становлять вокально-хорові, яких станом на 1 жовтня  2012 року нараховується  79.  З метою підвищення виконавської майстерності вокальних колективів щороку проводиться традиційний районний фестиваль вокального мистецтва «Осінні мелодії Конотопщини».

Виявленню юних обдарувань сприяє районний дитячий фестиваль вокального мистецтва «Першоцвіт».

Завдяки системності занять, творчі здобутки аматорів сцени Конотопщини  стали відомими за межами району.  Народний чоловічий вокальний квартет «Єзуч» РБК зайняв І місце в обласному конкурсі української естрадної пісні та сучасної популярної музики «Радослав», гурт «Співодари» – ІІ місце; солістка зразкової дитячої вокальної студії «Самоцвіти Кононотопщини» Маша Кузьмич – нагороджена дипломом ІІІ ступеня обласного дитячого конкурсу виконавців сучасної естрадної пісні «Чарівний ключик». Неодноразово своїми виступами на обласній сцені радує глядачів  гурт «Веселі музики» Шпотівського СБК, народний фольклорний колектив «Криниченька» Духанівського СБК.

В районі діє 21  драматичний  колектив, в т. ч. народний драматичний колектив Шевченківського с/клубу. З метою підтримки театрального мистецтва з 2008 року в районі проходить районний фестиваль драматичних колективів «Театральна веселка».

         Самодіяльними художніми колективами ведеться активна робота по збереженню і відродженню традиційної культурної спадщини. Заклади культури широко проводять такі заходи як «Щедрий Миколай»,  Масляна, свято Зеленої неділі та Івана Купала. В напрямку вивчення місцевих традицій працюють В’язівський СБК, Дубов’язівський СБК, В.Самбірський СБК, Козацький СБК, Бочечківський СБК, Шевченківський с/клуб, які активно проводять дослідження з вивчення фольклору рідного краю, за результатами яких видано узагальнені матеріали: «Обряд покривання молодої хусткою» (Дубов’язівський СБК), «Етнографічне дослідження фольклорної спадщини села Шевченкове: сватання, мазання хати, копання криниці» (Шевченківський с/клуб) і т.д.

            Доторкнутися до духовної спадщини, із повнотою відчути її велич і красу сьогодні нам допомагають фольклорні колективи, які по праву вважаються берегинями народної пісні. В районі діє 21 фольклорний колектив, в т.ч.  3 фольклорні колективи, які удостоєні почесного звання «самодіяльний народний»: «Криниченька» Духанівського СБК, «Берегиня» Шаповалівського СБК, «Самбірянка» В.Самбірського СБК.

Відродити і передати молодому поколінню народну пісню – першочергове  завдання  для  клубних  працівників  району.  Саме  з  метою виявлення та збереження багатовікової духовної спадщини рідного краю, відродження народних звичаїв, традицій, свят  в районі проходить  фестиваль

фольклорного    мистецтва   «Народна  пісня – чисте   джерело».  

           В 2012 році вперше Дептівським СБК, Бочечківським, Кузьківським будинками культури, Сарнавським сільським клубом проведено  Великоднє свято з оформленням «Великоднього дерева», Сім’янівським СБК – «Українські вечорниці», на які зібралося близько півтори сотні односельчан.

Свято «Щедрий Спас завітав, урожаї всі зібрав», яке 19 серпня пройшло в с. Сім’янівка, зібрало гармоністів, баяністів та бубоністів з різних куточків району  і ще раз підтвердило, що Конотопська земля багата талантами. Відрадно, що поряд з дорослими на сцені були і представники юного покоління. Програма свята була різнопланова: всі мали змогу переглянути відроджений учасницями народного фольклорного колективу «Криниченька» Духанівського СБК старовинний обряд «обжинок», скуштувати меду, смачного яблучного пирога, для дітей працювали дитячі площадки. А головне – свято зібрало шанувальників українських мелодій, і до пізнього вечора над селом лунали пісні.

З метою виховання підростаючого покоління на кращих зразках духовної спадщини рідного краю в закладах культури району створено музейні кімнати, куточки народознавства.  Хочеться відмітити музейні кімнати  Кузьківського  СБК та Козацького СБК, де зібрано багато старовинних речей, виробів декоративно-ужиткового мистецтва. В музейній кімнаті Козацького СБК є навіть діючий ткацький верстат і народні майстрині залюбки проводять майстер-клас для юних майстрів. Багато цікавого про побут наших предків можна дізнатися в одному із залів   музею «Історія Конотопської битви 1659 року» у с. Шаповалівка.

З року в рік зростає інтерес до народних ремесел. Гордістю Конотопщини є народні умільці. Творчими роботами наших земляків можна  помилуватися  на районних, обласних, всеукраїнських виставках декоративно-ужиткового мистецтва. 8 вересня на обласному благодійному святі «Ми діти твої, рідний краю» в театралізованому курені «Народні умільці» народні умільці краю М.Вакуленко, Н.Головацька, А.Осадчий, В.Повидиш, С.Алексєєнко, В.Демидко провели майстер-клас і допомогли всім бажаючим  долучитися до таких стародавніх народних ремесел, як ткацтво на верстаті, прядка, мулювання, виготовлення ляльок-мотанок, ляльок з рогози, вишивка.

Конотопщиною продовжує свою ходу районний етап обласного культурно-мистецького фестивалю «Талантами уславлена земля – це рідна Сумщина моя». Всюди гармонійним доповненням творчих звітів колективів художньої самодіяльності  є виставки декоративно-ужиткового мистецтва.

Відділ культури і туризму Конотопської районної державної адміністрації здійснює цілеспрямовану роботу з удосконалення напрямків і форм культурно-дозвіллєвої діяльності закладів культури району.

            Сьогодні  клубні працівники  у своїй діяльності орієнтуються   на реальні потреби місцевих громад. Вже третій  рік поспіль пріоритетним  завданням для працівників культури є охоплення культурним обслуговуванням кожного сільського жителя. З цією метою селами Конотопщини продовжує свою ходу культурно-мистецька акція «Від села до села, від вулиці до вулиці, від жителя до жителя з піснею і словом».               24 травня, в день храмового свята, відбулося свято малого села Коханівка.  Кузьківським СБК організовано свято села Новоселівка, Гути, Раки.

          Дубовязівським СБК проведено свято вулиці та свято «кутка».

Доброю традицією в районі стало проведення Дня села. Цікаво це свято  пройшло  у селах Тернівка, Хижки, Мельня, Козацьке, Сахни, Красне, Чорноплатове, Бочечки, Духанівка, Дубовязівка. Відрадно, що до проведення заходу залучаються майже всі жителі громади – депутати селищної та сільських рад, кожна вулиця чи установа представляла себе на святі, вшановувалися старожили і наймолодші жителі, кращі представники різноманітних галузей, сімейні подружжя і т.п.

Відділ культури і туризму Конотопської районної державної адміністрації віддає перевагу проведенню районних заходів на базі сільських закладів культури. Цікаво, із захоплюючою театралізацією пройшло свято Масляної  у селі Юрівка. До заходу була залучена не лише громада села, а й району – від юного до досвідченого жителя,  і кожен знайшов собі заняття до душі. У   с. М.Самбір проходить традиційний районний суничний фестиваль «Віншуємо суницю – першу ягоду-царицю», у с.Салтикове відбулося районне свято «Клечальні зустрічі», у смт. Дубов’язівка – районний фестиваль сімейної творчості «Родинні джерела Конотопщини»,  у                  с. Шаповалівка  –  районні  урочистості  з  нагоди  Дня  Державного  Прапора України,  в с.Грузьке – районні урочистості з нагоди 21-ї річниці незалежності України, в   с.Жолдаки – районний мітинг-реквієм, присвячений 69-й річниці визволення Конотопщини від німецько-фашистських загарбників  і т.д.

Особливої уваги заслуговує  обласне благодійне свято «Ми діти твої, рідний краю», яке вже вдруге пройшло на Конотопщині.   Мета заходу – обєднання зусиль громади і залучення благодійних коштів на відродження духовної святині села. Свято зібрало навколо себе не лише громаду села Попівка,  але й поєднало усі сільські громади Конотопщини.  Хлібини від кожної сільської ради утворили чудову хлібно-рушникову «життєву стежку», як символ щедрості землі, єднання Конотопського роду.

Своєрідного колориту святу в цьому році додали театралізовані дійства біля тематичних куренів, де проводився майстер-клас і кожен зміг власноруч приготувати традиційну страву української кухні, заспівати бабусину пісню, затанцювати старовинний танок, стати учасником «театральних витребеньок». Неабияк зачаровував глядачів і тематичний курінь «Квіти рідного краю», де всіма барвами веселки звеселяли очі композиції з квітів.

            Усіх шанувальників народного мистецтва чекала різноманітна концертна програма за участю творчих колективів Конотопщини та гостей – ансамблю «Слобожанські барви» (м. Суми), хореографічних колективів «Сюрприз» та «Шарм» (м. Шостка), народного вокального ансамблю «Купава» (м. Київ).  

Завдячуючи благодійному святу зібрано 152 тис. грн.  на будівництво Троїцького храму.

            22 вересня проведено Дептівський сільський фестиваль «Ми діти твої, рідний краю!» і  зібрано 10,4 тис. грн. на ремонт церкви Різдва Пресвятої Богородиці.

В районі забезпечено охорону памяток історії та культури. Культурна спадщина Конотопщини  нараховує 78 пам’яток  історії,  88 пам’яток археології.

            З  нагоди 67-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні  приведено до ладу всі пам’ятники та меморіали, військові поховання – на ремонтно-реставраційні роботи використано 232,0 тис. грн., що на 64,0 тис. грн. більше в порівнянні з минулим роком.  Капітально відремонтовані меморіали слави, братські могили загиблих воїнів в селах Жовтневе, В’язове, Сім’янівка, Землянка, Жолдаки.

8 травня в с.Малий Самбір на Алеї Слави відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки пам’яті Герою Радянського Союзу І.С.Федорку.

9 травня в с. Жолдаки біля пам’ятника загиблим воїнам, побудованого 55 років тому і цьогоріч відреставрованого,  відбувся районний мітинг-реквієм «Нашу пам'ять обпікає вічний вогонь».

6 жовтня  в с. Хижки  проведена районна акція перепоховання останків 16  воїнів Радянської армії, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років. 

            Забезпечено  охорону археологічної спадщини. Несанкціонованих розкопок памяток археології в районі не зареєстровано.

Виходячи з вищевикладеного стає очевидним, що позитивних результатів в роботі закладів культури досягнуто завдяки тісній співпраці Конотопської районної державної адміністрації, Конотопської районної ради,  відділу культури і туризму Конотопської районної державної адміністрації з депутатським корпусом, виконкомами селищної та сільських рад. Зацікавлений підхід до розвитку культури на селі засвідчують сільські голови Клінушин М.Ф., Марусиченко Т.П., Коцубенко О.Д.,  Годунова А.І.,     Руденко В.Л., Мозгова Н.М., Граченко С.М., Новак В.П., Баран К.І.,        Бабич В.М.  та інші.

        Поряд з цим, залишається ряд проблемних питань.

В опалювальний  період 2011-2012 років  опалювалося  44 заклади культури (64%). Щорічно Конотопська районна державна адміністрація, Конотопська районна рада, відділ культури і туризму Конотопської районної державної адміністрації спільно з виконкомами селищної та сільських рад докладають зусиль, щоб 2-3 заклади культури отримали тепло. В цьому році планується обладнати електроопаленням, придбати електрокалорифери ще для восьми закладів культури. Якщо вдасться втілити задумане в життя, 75% закладів культури району матимуть тепло. Найпростіше сільським головам  вирішити питання з опаленням бібліотек — для цього достатньо придбати електрокалорифер.

Щоб забезпечити  повноцінне функціонування закладів культури, необхідні кошти.  На жаль, видатки на розвиток культури проводяться виходячи з чисельності населення, а не з реальної потреби закладів. І тому на утримання закладів культури необхідно активніше залучати позабюджетні кошти. Додатковим джерелом фінансування є платні послуги. 2012 рік приніс зміни в роботу по наданню платних послуг населенню. Постановою Кабінету Міністрів України від 12 грудня 2011 року №1271 затверджено новий перелік платних послуг, які можуть надаватися закладами культури. Для бібліотек цей перелік значно скоротився. Як результат – зменшення суми платних послуг.  Якщо за 9 місяців   2011 року клубними та бібліотечними закладами зароблено 56,8 тис. грн., то станом на 01.10.2012р. – 41,0 тис. грн.

Відрадно, що розвиток галузі культури – одна із складових роботи районної влади. Твердо віриться, що завдяки консолідації зусиль Конотопської районної державної адміністрації, Конотопської районної ради, відділу культури і туризму Конотопської районної державної адміністрації, виконкомів селищної та сільських рад, працівників культури ми зможемо покращити умови діяльності закладів культури, що забезпечить реалізацію права громадян на якісне задоволення їх культурних потреб.

 

 

Начальник відділу культури

і туризму Конотопської районної

державної адміністрації                                                       О.А.Гуторка

Перейти до вмісту