Новини

Сумщина готує програму щодо утилізації промислових, побутових та небезпечних відходів

Image4 липня 2012 року в Сумській обласній раді під головуванням першого заступника голови Сумської обласної ради Олега Бояринцева та за участі представників районних рад, природоохоронної, екологічної інспекцій та інших контролюючих органів відбулось засідання робочої групи з підготовки пропозицій до проекту обласної комплексної програми поводження з промисловими, побутовим та небезпечними відходами.

«Питання поводження з відходами для області є питанням забезпечення екологічних умов життя наших громадян. Органи місцевого самоврядування та виконавчої влади області мають створити належні умови для ефективного і безпечного поводження з твердими побутовими, промисловими та небезпечними відходами», – зазначив під час засідання перший заступник голови обласної ради Олег Бояринцев.

Image

І хоча  цього року область нарешті вирішить проблему знешкодження непридатних хімічних засобів захисту рослин, учасники наради під час виступів неодноразово зазначали, що в регіоні питанню поводження з відходами органи місцевого самоврядування не приділяють тієї уваги, на яке воно заслуговує .

Так,  заступник голови обласної державної адміністрації, депутат обласної ради Микола Деркач зазначив, що Сумська область посідає останнє місце з вивезення твердих побутових відходів. У нас, на жаль, поширена практика створення несанкціонованих сміттєзвалищ, а проведення роботи щодо їх ліквідації не дають результатів, адже люди не мають альтернативи і особливо в селах, не налагоджена схема вивезення та утилізації відходів. Микола Деркач навів приклади Львівської, Тернопільської та Закарпатської областей, де майже всі відходи утилізуються і навіть у  селах налагоджено ефективний механізм збору та вивозу сміття. Найближчим часом, за словами посадовця, планується відвідати Бєлгородську область Російської Федерації для ознайомлення з їх досвідом поводження з відходами в сільській місцевості, де така схема успішно діє вже кілька років.

За даними управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації в області хоч і діють програми щодо поводження з відходами, але реальний їх стан виконання дорівнює 2-5 відсоткам від доведених показників. За даними екологічних та природоохоронних відомств, така ситуація призвела до забруднення підземних вод. Проведені дослідження ґрунтових вод засвідчили наявність небезпечних речовини на рівні 80, 120, а в деяких випадках навіть на рівні 500 м. Така ситуація притаманна перш за все територіям, поблизу яких знаходилися тваринні комплекси, несанкціоновані сміттєзвалища та полігони, що використовувалися не відповідно до санітарних норм.  Таким чином, населення, яке викидає сміття в непристосованих для цього місцях, наносить шкоду не тільки навколишньому середовищу, а й собі, своїм рідним та близьким, адже завтра їм доведеться вживати воду з колодязя, в якій потрапила отрута з їх сміття.

Image

За підсумками наради було вирішено відповідним управлінням у десятиденний термін надати пропозиції до проекту обласної програми поводження з відходами, районним радам у місячний термін підготувати схему розміщення полігонів на території районів та підготувати проекти місцевих програм щодо поводження з відходами. А у вересні заплановано винести на розгляд депутатів обласної ради комплексної програми поводження з промисловими, побутовими та небезпечними відходами в області,  реалізація якої має забезпечити створення умов для максимально безпечного життя жителів області та збереження природного середовища.

Перейти до вмісту