13 сесія 6 скликання (29.12.2011)

Про хід виконання програми “Репродуктивне здоров’я наці…

 Image

КОНОТОПСЬКА РАЙОННА РАДА

ШОСТЕ СКЛИКАННЯ

ТРИНАДЦЯТА СЕСІЯ

РІШЕННЯ

Конотоп

 29.12.2011 

 

Про хід виконання програми

"Репродуктивне здоров’я нації до 

2015 року в районі», затвердженої

рішенням районної ради від 26.03.2008

 

Розглянувши хід виконання районної програми «Репродуктивне здоров’я нації до 2015 року в районі», затвердженої рішенням районної ради від 26.03.2008, з метою покращення репродуктивного здоров’я населення, керуючись частиною 2 статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”,

  районна рада вирішила:

1.Інформацію начальника відділу охорони здоров’я Конотопської районної державної адміністрації Маняка А.В. взяти до відома.

2.Адміністрації Конотопської центральної районної лікарні (в.о. головного лікаря Сутулін В.В.) забезпечити:

2.1.Щорічний медичний огляд жінок, дітей, що проживають в селах району, педіатричними, акушер гінекологічними бригадами лікарів центральної районної лікарні.

2.2.При необхідності медичне консультування, транспортування дітей віком до одного року життя, вагітних жінок з групи високого пренатального та материнського  ризику на пологи в обласні медичні заклади ІІІ рівня.

2.3.Своєчасну пренатальну діагностику вроджених вад розвитку у плоду та переривання вагітності згідно з діючими протоколами.

2.4.Кваліфіковане ведення пологів та недопущення випадків  перинатальних втрат в пологовому відділенні центральної районної лікарні.

2.5.Пріоритетне фінансування пологового та дитячого відділень в придбанні медичного обладнання, медикаментів для впровадження клінічних протоколів з сучасних перинатальних технологій.

2.6.Спільно з заступником головного лікаря Конотопської центральної районної лікарні по дитинству та допомозі при пологах Федченко Р.М., завідуючою жіночою консультацією Яровою С.Д. активізувати роботу з питань планування сім’ї в частині проведення контрацепції жінок з групи соціального ризику та жінок з абсолютними протипоказаннями до виношування вагітності, довівши показник контрацепції вказаним категоріям жінок до 100 відсотків.

2.7.Покращити стаціонарне оздоровлення диспансерної групи дітей, дітей з обмеженими фізичними можливостями за рахунок направлення їх у відділення Сумської обласної дитячої клінічної лікарні.

3.Рекомендувати селищному та сільським головам спільно з медичними працівниками підпорядкованих лікувально-профілактичних закладів:

3.1.Питання, що пов’язані з наданням медичної допомоги вагітним, породіллям та  дітям в своїй роботі вважати пріоритетними.

3.2.До 30.11.2011 р. на засіданнях  виконавчих комітетів  селищної та сільських рад розглянути питання про стан  надання медичної допомоги вагітним, породіллям   та дітям на підпорядкованій території.

3.3.За результатами розгляду вищезазначеного питання інформувати відділ охорон здоров’я райдержадміністрації не пізніше 05.12.2011 р.

4.Районному  центру  соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді райдержадміністрації спільно з селищним та сільськими головами, заступником головного лікаря Конотопської центральної районної лікарні по дитинству та допомозі при пологах Федченко Р.М. активізувати роботу з сім’ями соціального ризику, де проживають діти до одного року життя, та постійно проводити спільні патронажі дітей, що проживають в цих сім’ях.

5.Головному державному санітарному лікарю Конотопського району Єрміловій С.Д. взяти під особистий контроль виконання обсягу профілактичних щеплень серед дітей району.

6.Начальнику відділу охорони здоров’я Конотопської районної державної адміністрації Маняку А.В. спільно з селищним, сільськими головами,  адміністрацією ЦРЛ, медичними працівниками району:

6.1.Посилити контроль за здійсненням патронажного нагляду медичними працівниками сільських лікувально-профілактичних  закладів

6.2.В повній мірі забезпечити виконання заходів щодо своєчасного взяття на облік вагітних жінок, стовідсоткового оздоровлення вагітних з груп ризику на профліжку в центральній районній лікарні.

6.3.Стовідсотково забезпечити допологову госпіталізацію вагітних жінок в пологове  відділення ЦРЛ та недопущення пологів вдома.

6.4.Продовжити роботу по спостереженню за дітьми першого року життя, що захворіли, підвищити рівень їх  госпіталізації до 100 відсотків.

6.5.Продовжити роботу медичних кабінетів, що відкриті та працюють в школах, забезпечивши їх необхідним обладнанням та медикаментами.

            7.Заступнику голови Конотопської районної державної адміністрації Мельничуку О.В., начальнику відділу охорони здоров’я Маняку А.В., взяти на особистий контроль питання забезпечення безкоштовного харчування дітей з малозабезпечених сімей, забезпечення їх безкоштовними путівками на оздоровлення через систему органів охорони здоров’я.

            8.Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту.

 

 

Голова районної ради                                                         А.В.Боярчук

 

 

А.В.Маняк 2 28 40

Надіслати: до протоку -3, постійній комісії районної ради з питань охорони здоров’я, молоді, освіти та соціального захисту -1, райдержадміністрації-1, відділу охорони здоров’я РДА-1, селищній та сільським радам-30, ЦРЛ-1, райСЕС-1.

 

 

Про хід виконання програми «Репродуктивне здоров’я нації

до 2015 року в районі», затвердженої рішенням районної ради від 26.03.2008

 

            Аналіз виконання основних показників програми «Репродуктивне здоров’я нації до 2015 року в районі» свідчить про те, що  вищезазначена програма виконується.

            Стан  здоров’я жінок та дітей в сучасних умовах є одним з найважливіших показників оцінки якості організації системи охорони здоров’я, який враховується при  плануванні медичної допомоги. В цій ситуації особливе значення має стан репродуктивного здоров’я населення. Тому комплекс заходів, які здійснювались протягом останніх років у рамках Національної програми “Репродуктивне здоров’я 2001-2015 рр.” сприяв  позитивним змінам у сфері репродуктивного здоров’я.

Так,  при жіночій консультації Конотопської ЦРЛ була створена служба  планування сім’ї, працює дитячий гінеколог, який проводить  роботу по диспансеризації дітей та підлітків.

На території Конотопського району проживає 14691 жінка, із них фертильного віку (з 18 до 45 років) – 5510 жінок.

            За звітний період 2011 року медичними працівниками оглянуто  1021 підлітків – дівчаток, що проживають в селах району. На  диспансерний облік по  захворюванню  взято 136.

            Кабінет  планування сім’ї забезпечує дошлюбне консультування пар, які вступають в шлюб. Проконсультовано за 10 місяців 2011 року 71 подружню пару.

            В групу  по не виношуванню вагітності входить 41 жінка. В результаті проведеної роботи в два рази зменшилась кількість  передчасних пологів. Група по  непліддю складає 62 подружніх пари, що проживають в селах району. Внаслідок  лікування  народилось 6 дітей.

            При жіночій консультації працює школа відповідального батьківства. Лікарями  проводиться робота по  профілактиці небажаної вагітності. Жінкам  соціальної групи ризику  призначена контрацепція.

            Жінки з  групи медичного ризику контрацептовані 97%.

            Багатодітні – 97%

            Малозабезпечені –100%.

            Як результат цієї роботи знизився рівень абортів на 1000 дітей 5,6%           (обласний показник 7,2%)

            Основний фактор, який впливає на стан  репродуктивного здоров’я населення, є  інфекційні хвороби, що передаються статевим шляхом, які  стають причиною безпліддя, невиношування вагітності, онкологічних захворювань, а також внутрішньоутробного  інфікування  плоду. Так, на ТОРЧ-  інфекцію з застосуванням безкоштовних тестів обстежено 190 жінок.

            З метою попередження вроджених вад розвитку плоду проведено 129 УЗД жінкам, що  проживають  в селах району, виявлено 2 вроджені вади розвитку плоду, вагітності перервані.

            Особливої важливості набуває проблема ВІЛ-інфікованих вагітних жінок. За рік дворазово обстежено 197 вагітних жінок. Виявлена  на ранній стадії захворювання 1 ВІЛ-інфікована  жінка.

Медична допомога дітям надається медичними працівниками лікувально-профілактичних закладів села та ЦРЛ.

            Для забезпечення умов  для проведення реанімації новонароджених в пологовому відділенні Конотопської ЦРЛ є триденний запас медикаментів для надання первинної реанімації новонародженим. Працює реанімаційний комплекс. Відділення повністю забезпечене інкубаційними трубками, аспірацій ними катетерами, ларингоскопом, функціонує столик з підігрівом. Відділення забезпечене централізованою подачею кисню.

            Укомплектовані посади лікарів-неонатологів.

У районі  проведена реорганізація  системи нагляду за вагітними жінками, відповідно до вимог стандартів надання амбулаторно акушерсько-гінекологічної допомоги. Акушер-гінеколог та акушерки ФАПів забезпечені інформаційним матеріалом з питань стандартів надання медичної допомоги.

В кожній загальноосвітній школі району організовані та працюють медичні кабінети, які оснащені необхідним обладнанням та забезпечені медичними препаратами для надання невідкладної медичної допомоги.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України №1318 «Про затвердження Порядку здійснення медичного обслуговування учнів  загальноосвітніх  навчальних закладів» медичні профілактичні огляди учнів шкіл проводяться в присутності батьків, для визначення групи фізкультури всім дітям проводиться проба Руф’є. З 01.09.2010 року даний вид обстеження проводиться постійно усім учням шкіл району.

Інфекційна захворюваність серед дітей залишається спокійною. В районі не зареєстровано випадків масових інфекційних  захворювань та харчових отруєнь серед дітей.

Профілактичні щеплення дітям проводяться у відповідності до календаря профілактичних щеплень  на базі амбулаторій, ФАПів та ФП. Медикаментами для надання невідкладної медичної допомоги дітям  лікувальні заклади району забезпечуються в повному обсязі.

            Програма «Репродуктивне здоров’я нації до 2015 року в районі» знаходиться на постійному контролі  Конотопської районної ради, Конотопської районної державної адміністрації, адміністрації ЦРЛ.

 

 

Начальник відділу охорони здоров’я

Конотопської районної державної адміністрації                                       А.В.Маняк

Перейти до вмісту