Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageПлатників податків  ознайомлено зі змінами податкового законодавства

За  участі фахівців Головного управління ДПС у Сумській області та Управління Держпраці у Сумській області під керівництвом начальника Конотопського управління Андрія Майданевича в приміщенні управління 11 лютого 2020 року проведений семінар з питань оподаткування та дотримання законодавства про працю.

Головне управління у Сумській області представили: Юрій Шахов – начальник відділу фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями управління податкових перевірок, трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування; Алла Раімова – начальник відділу адміністрування акцизного податку, ліцензування роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами та пальним управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів; Олена Свистун – головний ревізор – інспектор відділу аналізу, прогнозування надходжень податків та зборів з фізичних осіб, єдиного внеску та розгляду звернень платників податків управління податків і зборів з фізичних осіб та завідувачка сектору комунікацій Ольга Кайдаш. Також на заході серед спікерів була представник управління Держпраці у Сумській області Тетяна Димитрова.

Враховуючи те, що семінар проходив у формі діалогу всі присутні мали змогу поставити питання, які виникли у зв’язку з власною діяльністю та  отримали відповіді  на них. 

Про проведення семінару було повідомлено заздалегідь через засоби масової інформації та розміщення оголошень в приміщеннях Центрів обслуговування платників Конотопського управління. Враховуючи актуальність питань, які розглядались на семінарі, кількість бажаючих бути присутніми на семінарі значно перевищила можливість актового залу Конотопського управління. На даний час планується проведення семінару з актуальних питань оподаткування, орієнтовно в березні 2020 року, в приміщенні, яке зможе вмістити всіх бажаючих бути присутнім на ньому, про що буде оголошено додатково.

 

Інформаційний лист №3. Все про програмні РРО

Державна податкова служба України продовжує серію публікацій у формі інформаційних листів для платників податків, які розміщуються на офіційному сайті служби. Третій лист ДПС присвячений одній з найактуальніших тем – запровадженню програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО), що мають на меті зробити діяльність платників податків простішою та прозорішою.

Були визначені найпоширеніші запитання щодо програмних РРО і надані на них відповіді простою та зрозумілою формою.

Метою створення документу є допомога розвіяти міфи навколо запровадження програмних РРО, а також значно підвищити обізнаність платників податків у цій важливій сфері.

Інформаційний лист можна завантажити https://tax.gov.ua/data/files/250646.pdf

 

Інформація для ФОП – платників єдиного податку

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області нагадує, що відповідно до п. 297.1 ст. 297 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої групи звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з таких податків: податку на доходи фізичних осіб у частині доходів (об’єкта оподаткування), що отримані в результаті господарської діяльності платника єдиного податку, зокрема, першої – третьої групи та оподатковані згідно з главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» ПКУ;  податку на додану вартість з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, крім податку на додану вартість, що сплачується, зокрема, фізичними особами, які обрали ставку єдиного податку, визначену п.п. 1 п. 293.3 ст. 293 ПКУ;  податку на майно, крім об’єктів, що не використовуються для провадження господарської діяльності.

Згідно з 297.2 ст. 297 ПКУ нарахування, сплата та подання звітності з податків і зборів інших, ніж зазначені у п. 297.1 ст. 297 ПКУ, здійснюються платниками єдиного податку в порядку, розмірах та у строки, встановлені ПКУ.

У разі ввезення товарів на митну територію України податки і збори та митні платежі сплачуються платником єдиного податку на загальних підставах відповідно до закону.

Платник єдиного податку виконує передбачені ПКУ функції податкового агента у разі нарахування (виплати, надання) оподатковуваних податком на доходи фізичних осіб доходів на користь фізичної особи, яка перебуває з ним у трудових або цивільно-правових відносинах .

 

Після закінчення договору оренди,  орендар продовжує сплачувати орендну плату

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує, що плата за землю – обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки (п. 288.1 ст. 288 ПКУ), а платником орендної плати – орендар земельної ділянки (п. 288.2 ст. 288 ПКУ).

Згідно зі ст. 33 Закону України від 06 жовтня 1998 року № 161-XIV «Про оренду землі» по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов’язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі).

У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Враховуюче вищевикладене, якщо платник продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку дії договору оренди та не отримав письмового заперечення від орендодавця щодо використання земельної ділянки, то до поновлення дії договору оренди такий платник буде сплачувати орендну плату відповідно до умов попереднього договору оренди землі. При цьому річна сума платежу не може бути меншою розміру, встановленого п.п. 288.5.1 п. 288.5 ст. 288 ПКУ.

 

Подайте декларацію в електронній формі

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області роз’яснює, що відповідно до п. 49.3 ст. 49  Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податкова декларація про майновий стан і доходи подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів: особисто або уповноваженою на це особою; надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;  засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

У разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов'язаний здійснити таке відправлення на адресу відповідного контролюючого органу не пізніше ніж за п'ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а при поданні податкової звітності в електронній формі, – не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк (п. 49.5 ст. 49 ПКУ).

Звертаємо увагу, при направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна. 

Перейти до вмісту