Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageНаповнення місцевих бюджетів мають перейматися не лише податківці

Одним з головних суспільних завдань органів влади є належне фінансування соціальних видатків та розвиток інфраструктури територіальних громад.

 

Виконання цього важливого завдання неможливе без досягнення високого рівня добровільного декларування та сплати податків суб'єктами господарської діяльності та громадянами. Це, у свою чергу, безпосередньо залежить від обізнаності громадян про важливість виконання цього обов’язку. Зокрема, через розміщення соціальної реклами з цієї тематики на усіх доступних інформаційних носіях.

Без зацікавлення лідерів громад та активної позиції керівників органів місцевого самоврядування громади можуть втрачати кошти. Саме від належної співпраці та порозуміння між податківцями та органами місцевого самоврядування значною мірою залежить підвищення рівня податкової культури населення і, як наслідок, своєчасне та у повному обсязі наповнення державного та місцевих бюджетів.

Щоб результативно провести кампанію декларування, не допустити використання неоформлених найманої праці  й виплати заробітної плати «у конвертах», Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області, звернулось до керівників органів місцевого самоврядування щодо сприяння та підтримки у питанні розміщення відповідної соціальної реклами на територіях адміністративних одиниць обслуговування управління.

Впевнені, що податкова служба знайде підтримку органів місцевого самоврядування в проведенні інформаційно-роз'яснювальної кампанії серед платників.

 

Пілотний проєкт «Пошук акцизної марки»

З метою запровадження та вдосконалення нових електронних сервісів Державна податкова служба України за підтримки Міністерства фінансів України запустила пілотний проєкт електронного сервісу «Пошук акцизної марки».

За допомогою цього електронного сервісу українці зможуть перевіряти легальність походження алкогольних напоїв та тютюнових виробів, а також здійснювати громадський контроль за обігом підакцизних товарів. 

Зокрема, послуга дає можливість самостійно визначити дату видачі марки акцизного податку, а також суб’єкта господарювання, який її отримав. 

Нині електронний сервіс «Пошук акцизної марки» працює у тестовому режимі. Ознайомитися з його роботою можна за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/registers/mark.

Свої пропозиції щодо покращення та вдосконалення сервісу просимо надсилати на електронну адресу tax.excise@tax.gov.ua.

 

Близько 3000 користувачів вже тестують програмний РРО “пРРОсто”

Згідно інформації Державної податкової служби України триває тестування першого релізу безкоштовного додатку «пРРОсто», розробленого Державною податковою службою спільно з Офісом ефективного регулювання (BRDO).

Додаток працює тільки в режимі “онлайн”. Наступні релізи будуть виходити після затвердження нормативної бази та опрацювання пропозицій і зауважень тестувальників.

Програмне рішення для смартфонів та планшетів з операційними системами Android та iOS  вже доступне для зареєстрованих тестувальників. Незабаром, додаток буде доступний для завантаження з Google Playmarket та App Store без додаткових запитів.

Запис на тестування відбувається на сайті https://prrosto.kmu.gov.ua/

Пропозиції та зауваження можна надіслати безпосередньо через додаток «пРРОсто».

 

Декларація з ПДВ за оновленою формою вперше подається до 20 лютого

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській  області інформує , що з 1 січня 2020 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 20.11.2019 №488 «Про внесення змін до форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість та визнання таким, що втратив чинність, наказу Державної податкової адміністрації України від 29 березня 2011 року №167» (далі – Наказ №488).

Відповідно до п. 46.6 ст. 46 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову політику, який затвердив такі форми, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності.

Водночас згідно із п. 50.1 ст. 50 ПКУ якщо у майбутніх податкових періодах  виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Отже, подання податкової звітності за формою, яка враховує зміни, внесені Наказом № 488, вперше здійснюється за звітний період січень 2020 року, (граничний термін подання 20.02.2020), І квартал 2020 року (граничний термін подання 12.05.2020). Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, зі змінами, внесеними Наказом № 488, подається починаючи з 1 січня 2020 року.

 

За січень 2020 року сплачено більше  63  млн грн ЄСВ

«Конотопським управлінням ГУ ДПС у Сумській області за січень 2020 року забезпечено надходження 63,6 млн. грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який сплачений платниками зареєстрованими в управлінні. Цей показник перевищує суму сплати єдиного внеску за січень минулого року на 32,2 відс., або на 15,5 млн. гривень» – повідомив в інтерв’ю начальник Конотопського управління ГУ ДПС у Сумській області Андрій Майданевич.

«В розрізі районів,  території діяльності Конотопського управління  внесок сплачений платниками м. Конотоп – 39,6 млн грн, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшення надходжень на 12,2 млн грн,  Конотопського району – 4,9 млн грн. збільшення на 0,1 млн грн,  Буринського району – 4,8 млн грн, збільшення на 0,5 млн грн,  Кролевецького району – 9,8 млн грн, збільшення на 1,8 млн грн Путивльського району – 4,5 млн  грн. збільшення на 0,9 млн гривень.

Конотопське управління нагадує всім платникам ЄСВ, що дотримання законодавства при виплаті заробітної плати та інших доходів громадянам контролюється з метою забезпечення своєчасного здійснення пенсійних виплат та інших соціальних виплат в межах виконання покладених на управління завдань із забезпечення реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску», – підсумував Андрій Майданевич. 

Перейти до вмісту