Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageПрограмні реєстратори розрахункових операцій від ДПС

Пресслужба Державної податкової служби України повідомляє, що після опублікування Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» № 128-IX від 20.09.2019, лунають запитання щодо доступності та вартості програмного рішення для РРО, яке має розробити ДПС.

Пояснюємо: відповідно до закону «Контролюючий орган забезпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання». Йдеться про повнофункціональне рішення, яке будь-який продавець зможе завантажити з сайту податкового органу, встановити на свій власний "гаджет", перетворивши його таким чином у касовий апарат. Використання цього загальнодоступного рішення буде безкоштовним для платника, без плати за обслуговування чи «прихованих платежів». У той же час суб’єкти господарювання можуть скористатися програмними рішеннями й інших розробників, або розробити власне програмне забезпечення.

 

Податкова першою реалізовуватиме реформу «Держава у смартфоні»

Податкова служба розвиватиметься у напрямі цифровізації та розбудови електронних сервісів. Про це заявив Голова ДПС Сергій Верланов під час наради з представниками Головного управління ДПС у Донецькій області.

Як відзначив очільник ДПС, наразі розбудова Нової податкової – у центрі фокусу дискусій та очікувань. Служба формується на засадах рівності усіх платників податків та побудови справедливої системи адміністрування усіх платників.

«Ми вже втілюємо в життя цифровізацію і вже виконали значну частину реформування. Але попереду в нас амбітні цілі та реформи за напрямами: цифровізація, РРО, кешбек, електронні рішення та сервіси. Податкова першою буде реалізовувати реформу «Держава у смартфоні»», – наголосив Сергій Верланов.

Під час наради керівник ДПС та представники ГУ ДПС у Донецькій області обговорили результати роботи податкової служби Донеччини в напрямі адміністрування податків, розглянули проблемні питання та окреслили пріоритети до кінця року.

 

Де дізнатися нові реквізити рахунків для сплати податків

 Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує, що з 01 жовтня у зв’язку з переходом ДПС України на міжнародні стандарти IBAN, Державною казначейською службою України відкрито нові бюджетні рахунки для зарахування надходжень до державного та місцевого бюджетів.

Дізнатися про нові реквізити рахунків для сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та інших платежів до бюджету в розрізі адміністративно-територіальних одиниць України платник податків може з таких джерел:  на офіційному вебпорталі ДПС в рубриках: Головна/Бюджетні рахунки (https://www.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/); Головна/Законодавство/Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування/Реєстр рахунків для сплати єдиного внеску (https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/ediniy-vnesok-na-zagalnoobovyazkove-/) у приватній частині Електронного кабінету в меню «Стан розрахунків з бюджетом» платник податків має доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів.

Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС, у контролюючого органу ДПС за місцем реєстрації або місцем здійснення діяльності.

 

З 01.11.2019 змінено умови повернення помилково сплачених зобов’язань  

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області повідомляє, що з 01.11.2019 набирають чинності положення наказу Міністерства фінансів України від 11.02.2019 № 60 щодо нового механізму повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені.

Так, для повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань платник оформлює заяву, у якій зазначається:  податковий номер або серія та номер паспорта;  найменування або прізвище, ім’я, по батькові;  назва помилково та/або надміру сплаченого податку, збору, платежу;  сума помилково та/або надміру сплаченого податку, збору, платежу;  дата сплати і реквізити з платіжного документа, за якими кошти перераховано до бюджету;  напрям перерахування помилково та/або надміру сплачених коштів, що повертаються: на поточний рахунок платника податку в установі банку; на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС, незалежно від виду бюджету;  у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунку в банку.

Додатково до заяви платник може подати копію платіжного документа, на виконання якого помилково та/або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету. Заява може бути подана платником до органу ДПС в електронній формі.

 

Визначення дати складання акцизної накладної

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області звертає увагу, що платник акцизного податку при реалізації пального зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої  особи. Норми встановлені абзацом першим п. 231.1 ст. 231 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Абзацом другим п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 ПКУ визначено, що реалізація пального для цілей розділу VI «Акцизний податок» ПКУ – будь-які операції з фізичної передачі пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату чи без такої плати на митній території України з акцизного складу,  до акцизного складу,  для власного споживання чи промислової переробки,  будь-яким іншим особам.

Акцизна накладна складається платником акцизного податку, зокрема в день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з реалізації пального. При цьому, у випадках, визначених п. 231.3 ст. 231 ПКУ платникам акцизного податку також надається право складання акцизної накладної за щоденними підсумками операцій, та не пізніше останнього дня місяця на весь обсяг реалізованого  пального протягом такого місяця.

Отже, з метою складання акцизної накладної датою здійснення операції з реалізації пального вважається дата фізичної передачі такого пального, що засвідчується у первинних документах, незалежно від того, коли відбулась сплата або перехід права власності, отримання його покупцем.

 

Перейти до вмісту