Новини

Юстиція інформує

ImageУ ЗАЛІ СУДУ ЗЛІСНОГО БОРЖНИКА ПОЗБАВИЛИ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ

Позбавлення батьківських прав – крайній захід у відносинах між батьками й дітьми. Проте, зважаючи на всі обставини, держава завжди стоїть на сторожі прав останніх та у випадках, коли порушуються гарантовані свободи молодого покоління, правники відновлюють їх.

Мешканець Недригайлівщини впродовж тривалого часу умисно ухилявся від сплати аліментів, мотивуючи це особистою неприязністю до колишньої дружини, внаслідок чого накопичив перед власною донькою борг у розмірі 25 тисяч гривень. Економічне нехтування дитиною стало приводом для державних виконавців накласти арешт на кошти і майно неплатника, а також обмежити його у низці прав, що передбачено ініційованим Мін’юстом законом #ЧужихДітейНеБуває.

Окрім того, скориставшись інформаційними роз’ясненнями фахівців юстиції Сумщини щодо права на звернення до правоохоронних органів з метою притягнення боржника по аліментах до кримінальної відповідальності, стягувачка ініційовала це питання. Разом з тим, жінка подала позов й про позбавлення недригайлівця батьківських прав.

У залі суду батько (під страхом обмеження волі) повністю погасив заборгованість, як наслідок – його колишня дружина відмовилась від подальшого обвинувачення. Одночасно із закриттям кримінальної справи про несплату аліментів, суд розглянув і цивільний позов жінки – чоловік був позбавлений ще й батьківських прав.

***

БЕЗ ЧЕРГ, ЗА ПРИНЦИПОМ «ЄДИНОГО ВІКНА»: ЦЕНТР ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ У СУМАХ НАДАВ ПОНАД 7 ТИСЯЧ ПОСЛУГ

У Сумах фахівці Центру виконання рішень прийняли понад 3 тисячі громадян та надали більше ніж 7 тисяч послуг. Головною перевагою офісу європейського формату є робота за принципом «єдиного вікна», що створює комфортні умови для відвідувачів, а найактуальніше – прийом без черг. 

«Наразі, коли поняття європейської держави є тотожним поняттю надання комфортних послуг, ми сконцентрувалися саме на цьому критерії. Впроваджуючи усі новації, які закладені Міністерством юстиції України у сферу виконання судових рішень, орієнтуємося на вектор позитивних змін, які захищають законі права та інтереси мешканців Сумщини, – розповідає очільниця обласної юстиції Ірина Свистун. – На шляху важливих впроваджень маємо й результати, що свідчать про успішність роботи Центру виконання рішень, – з моменту відкриття було прийнято 3250 громадян та надано 7200 послуг» в умовах абсолютної прозорості та комфортності.

Нагадаємо, що Центр виконання рішень забезпечує:

·         прийняття документів про примусове виконання рішень та інших документів виконавчого провадження за принципом екстериторіальності;

·         надання відомостей сторонам щодо виконавчих впроваджень у межах усієї території України;

·         ознайомлення сторін з матеріалами виконавчого впровадження;

·         надання допомоги в оформленні документів;

·         надання інформаційної допомоги та консультацій;

·         електронні сервіси (онлайн-оплата боржником заборгованості, електронна комунікація, QR-код тощо);

·         зручність, комфортність, прозорість за принципом «єдиного вікна», якісні та належні умови прийому громадян.

Офіс працює за адресою: місто Суми, вулиця Петропавлівська, 75. Послуги доступні для всіх жителів Сумської області. Консультація за телефоном (0542) 655-545.

 

***

АЛІМЕНТИ: ІСТОРІЯ ПРО МОПЕД

Юстиція Сумщини продовжує роботу по стягненню коштів із батьків-боржників на користь дітей, відновлюючи їхнє право на вчасне і повне отримання аліментів.

Закон #ЧужихДітейНеБуває доводить свою ефективність, не залежно від того, йдеться про сотні тисяч гривень чи про скромніші суми. Мешканець села Боромля, що на Тростянеччині, заборгував зі сплати аліментів кошти в сумі 9 тисяч гривень. З’явившись до відділу виконавчої служби, він дізнався про перспективу застосування до нього примусових заходів. Особливе занепокоєння викликала можливість бути позбавленим у праві керування транспортним засобом. Боржник володів мопедом, який щодня використовував для господарських потреб. Щоб і далі користуватися мопедом, батько сплатив дитині аліменти.

Загалом з початку 2019 року на Тростянеччині було стягнуто майже 5 мільйонів гривень аліментів на користь молодого покоління.

 

  ***

 

112 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ БОРГУ І ТИ – МІШЕНЬ ДЛЯ САНКЦІЙ ЗАКОНУ #ЧужихДітейНеБуває

 

Правами людини окреслюються межі можливої поведінки, а обов’язками – належної. Недотримання встановлених кордонів створює дисбаланс та ускладнює життя іншим учасникам правовідносин.

Розлучившись з дружиною, сумчанин Олександр понад 3 роки не виконував батьківський обов’язок, чим порушив право своєї доньки на сім’ю. Довготривала байдужість дала свої гіркі плоди та спонукала правників до рішучих дій. Накладений арешт на кошти й майно та винесені постанови про обмеження прав стали реакцією фахівців юстиції Сумщини на 70-тисячну аліментну заборгованість чоловіка.

Незручності, які були створені обмеженням свобод, нагадали батьку про його поведінку стосовно дитини. Бажаючи жити колишнім життям, громадянин усвідомив свої помилки та сплатив борг у повному обсязі, а також штраф в сумі 35 тисяч гривень та виконавчий збір на користь держави у розмірі 7 тисяч гривень.

Перерахувавши загалом 112 тисяч гривень за власну безвідповідальність, сумчанин усвідомив важливість вчасно сплачених аліментів, а отриманий досвід допоможе  йому не стати мішенню для санкцій пакету законів #ЧужихДітейНеБуває в майбутньому.

***

 

ПОСЛУГА #МуніципальнаНяня ДЛЯ СУМЧАН: РОЗМІР ВІДШКОДУВАННЯ ЗБІЛЬШИВСЯ

З початку 2019 року в Україні стартувала програма уряду, направлена на компенсацію молодим батькам витрат на няню для дитини до 3 років. В рамках правопросвітницької кампанії «Відповідальне батьківство», яка розгорнута в межах загальнонаціонального проєкту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!», фахівці юстиції Сумщини інформують громадян щодо даної ініціативи та змін, які відбуваються.

РОЗМІР ВІДШКОДУВАННЯ ЗБІЛЬШИВСЯ

З липня 2019 року в Україні збільшився розмір прожиткового мінімуму. Разом з тим, збільшилась й сума відшкодування за послуги муніципальної няні. Так, наразі розмір компенсації становить 1699 гривень щомісяця. До речі, відшкодування сплачується за кожну дитину, якій надається послуга з догляду муніципальною нянею.

ХТО МОЖЕ БУТИ МУНІЦИПАЛЬНОЮ НЯНЕЮ?

Будь-хто, хто зареєструвався як фізична особа-підприємець (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91), або юридична особа, яка надає послуги догляду за дітьми (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10).

 ЯК ОТРИМАТИ ВІДШКОДУВАННЯ?

1. Укласти договір з муніципальною нянею.

2. Звернутися у відділ соцзахисту відповідної ради за місцем проживання та надати:

ü         копію офіційно укладеного з нянею договору;

ü         документи, що підтверджують оплату послуг няні (квитанції, чеки, виписки з банківського рахунку);

ü         свій паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків, свідоцтво про народження дитини;

ü         заяву на отримання компенсації.

 ВАЖЛИВО! Подати документи протягом місяця з моменту укладання угоди з нянею та щомісяця до 5 числа надавати документи про оплату праці няні.

 

  ***

НЕРУХОМІСТЬ БОРЖНИКАМ НОТАРІУСИ НЕ ПЕРЕОФОРМЛЮЮТЬ

 

Борги рідко дають можливість жити спокійно. Рано чи пізно невиконані зобов’язання можуть стати причиною погіршених взаємовідносин, втраченої довіри або ж обмеження прав. Остання більш характерна для неплатників аліментів тому, що поява пакету законів #ЧужихДітейНеБуває змусила всіх недобросовісних батьків зазнати утиску деяких свобод.

Мешканець Глухівщини легковажно ставився до рішення суду, що зобов’язувало його щомісячно сплачувати кошти на утримання двох дітей. Не хвилюючись про буденні потреби синів, чоловік повністю занурився у власні справи.

«Маючи намір переоформити нерухоме майно, батько почав підготовку до здійснення даної юридичної операції. Дізнавшись від знайомих про те, що неплатників аліментів вносять до Єдиного реєстру боржників https://erb.minjust.gov.ua/, глухівчанин одразу згадав про суму неперерахованих коштів своїй родині. Так, неплатник, який потрапив до цієї бази, не зможе укласти будь-яку угоду з відчуження майна», – розповіла керівник юстиції Сумщини Ірина Свистун.

Очільниця додала, що відповідно до чинного законодавства, нотаріуси чи інші державні реєстратори перед здійсненням угод з відчуження майна зобов’язані спочатку перевірити інформацію з Єдиного реєстру боржників. У разі, якщо особа, котра звернулась до нотаріуса (реєстратора), значиться у цьому реєстрі, нотаріус (реєстратор) відмовляє такому громадянину у здійсненні правочинів.

Розуміючи, що вчасно невиконаний батьківський обов’язок не дозволить жити спокійно, чоловік вирішив зустрітися з державними виконавцями.  Сплативши у повному обсязі борг, який сягнув 9 тисяч гривень, батько нарешті зміг укласти нотаріальну угоду. 

 

  ***

ВИЇЗД ЗА КОРДОН: ЯКІ МОЖУТЬ БУТИ ОБМЕЖЕННЯ?

Консультує Міністр юстиції Павло ПЕТРЕНКО

Доброго дня! Мене цікавить питання, в яких випадках особа може бути обмежена на виїзд за кордон. Розкажіть, будь ласка, детальніше.

Мар’яна Дмитрук

Конституція України гарантує  кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, свободу пересування, вільний вибір місця проживання, вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Крім того, громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну.

 

Які  документи дають право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну?
Крім паспорта громадянина України для виїзду за кордон іншими документами, що дають  право громадянину України на виїзд та в’їзд в Україну можуть бути:

       дипломатичний паспорт України;

                                                                                                    службовий паспорт України;          

       посвідчення особи моряка;

       посвідчення члена екіпажу;

       посвідчення особи на повернення в Україну (дає право на в’їзд  в Україну).

 

Зауважу, що з 2015 року запроваджено оформлення та видача біометричного паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Якщо закордонний паспорт громадянина не містить безконтактного електронного носія, хвилюватись не потрібно. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформлений та виданий до 20 грудня 2016 р., є чинним протягом строку, на який його було видано.

 

Також, майте на увазі, що паспорт для виїзду за кордон оформляється особам, які не досягли 16-річного віку, на 4 роки, а особам, які досягли 16-річного віку, – на 10 років.

Коли громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено?

Законодавство передбачає  випадки, коли громадянин України тимчасово обмежений у праві залишати територію України, зокрема:

       громадянин обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю. Громадянин, якому було надано допуск та доступ до державної таємниці і який реально був обізнаний з нею, може бути обмежений у праві виїзду на постійне місце проживання в іноземну державу до розсекречування відповідної інформації, але не більш як на 5 років з часу припинення діяльності, пов'язаної з державною таємницею;

       стосовно особи застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, – до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень;

       у випадку, коли громадянин засуджений за вчинення кримінального правопорушення – до відбуття покарання або звільнення від покарання;

       коли особа ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню – до виконання зобов'язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів;

       особа перебуває під адміністративним наглядом Національної поліції – до припинення нагляду.

 

       у разі накладення на громадянина адміністративного стягнення за умисне порушення встановленого законом обмеження щодо строку перебування дитини за межами України у разі самостійного вирішення питання про тимчасовий виїзд дитини за межі України тим із батьків, з яким рішенням суду визначено або висновком органу опіки та піклування підтверджено місце проживання цієї дитини. Такій особі тимчасово обмежується право на виїзд з України з дитиною строком на 1 рік з дня накладення адміністративного стягнення, крім випадку, коли є нотаріально посвідчена згода на виїзд дитини другого з батьків.

 

Нагадаю, вище згадані санкції були введені розробленими Мін’юстом законами #ЧужихДітейНеБуває. Крім заборони виїзду за кордон, до боржника, який має заборгованість зі сплати аліментів, застосовуються ряд інших обмежувальних заходів та фінансових санкцій. Так, якщо заборгованість зі сплаті аліментів більше ніж 4 місяці (та 3 місяці для батьків важкохворої дитини) застосується тимчасове обмеження  щодо:

            • керування транспортними засобами;

            • користування зброєю;

            • полювання.

Штраф сплачується у випадку заборгованості понад 1 рік – 20%; понад 2 роки – 30%; понад 3 роки – 50% від суми боргу.

Більше того, боржник, який має заборгованість зі сплати аліментів, не може впливати на рішення про тимчасовий виїзд дитини за межі України.

Але подекуди трапляються випадки, коли боржник з різних причин може не знати про свій борг,  а дізнатися вже у пункті пропуску через державний кордон України. Тому, щоб уберегти себе від неприємних сюрпризів, рекомендую перевірити себе у Єдиному реєстрі боржників: www.erb.minjust.gov.ua .

Коли припиняється тимчасове обмеження на виїзд з України?

Тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України особи знімається у разі винесення виконавцем постанови про закінчення виконавчого провадження або постанови про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду особи з України – у разі погашення заборгованості зі сплати періодичних платежів у повному обсязі.

Чи можна оскаржити обмеження на виїзд за кордон?

Так, рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади, посадових і службових осіб з питань виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України можуть бути оскаржені.

Ухвалу суду про тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України можна оскаржити до апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення. Якщо ухвала суду не була вручена боржнику у день її проголошення або складення, строк оскарження складає 15 днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Окрім того, суд може скасувати тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України за вмотивованою заявою боржника. Суд розглядає заяву про скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України у 10 денний  строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням сторін та інших заінтересованих осіб за обов'язкової участі державного (приватного) виконавця. 

За результатами розгляду заяви про скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України постановляється ухвала, яка може бути оскаржена. 

Відмова у скасуванні тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України не перешкоджає повторному зверненню з такою самою заявою у разі виникнення нових обставин, що обґрунтовують необхідність скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України.

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились питання з цього приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи надання безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги по всій країні ви можете отримати консультацію та роз’яснення з вашого правового питання.

 

 

  ***

СПОРТУ – ТАК, БУЛІНГУ – НІ

 

Агресивні настрої в дитячих колективах, що спрямовані на меншість з боку більшості та виражаються, як у формі погроз й насміхань, так і в застосуванні фізичного насильства (штовхань, побоїв), сьогодні називаються булінгом.

З метою профілактики такого ганебного явища  у дитячому середовищі фахівці юстиції Сумщини зустрілись з вихованцями табору «Ровесник». Впроваджуючи правопросвітницьку кампанію #СтопБулінг, що була створена в рамках загальнонаціонального проєкту «Я МАЮ ПРАВО!», правники ознайомили підлітків із сутністю булінгу, його можливими учасниками та наслідками.

Враховуючи особливість аудиторії, всі слухачі якої активно займаються спортом, юристи зосередили увагу на виникненні можливих непорозумінь в процесі погоні за перемогами. Адже нерідко відчуття суперництва здатне не лише додати сил та мотивації, а й пробудити заздрість, яка змусить діяти не завжди чесно, створюючи суперникам неприємності.

Спеціалісти юстиції також нагадали, що цькування може проявлятися не лише у фізичній та психологічній формі, а й у економічній, сексуальній та із застосуванням засобів електронних комунікацій (кібербулінг).   

Наприкінці зустрічі, школярів попередили про відповідальність за вчинення будь-яких протиправних дій та про недопущення байдужої поведінки, у випадку коли вони стали свідками булінгу.

 

  ***

БАГАТОДІТНА МАТИ, ПОЗБАВЛЕНА БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ, ПРОДОВЖУВАЛА НЕХТУВАТИ ДІТЬМИ 

 

Дитина потребує постійної уваги та піклування, а систематичне невиконання обов’язків, пов’язаних з її вихованням, – це причина для позбавлення особи батьківських прав. Проте, згідно з чинним законодавством, навіть після цієї складної процедури такі батьки не звільняються від економічної підтримки малечі.

У Буринському районі багатодітну матір через байдужість до власних чад позбавили батьківських прав,  разом з тим, обов’язок сплати аліментів не зник. Жінка, яка звикла жити заради себе, ігнорувала рішення суду та поступово накопичила борг. Навіть відсутність поряд дітей не викликала у громадянки почуття провини та бажання до вчинення рішучих дій, спрямованих на постійне перебування з малечею.

«Відновлюючи економічні права Діани, Аліси та Сергія, фахівці юстиції Сумщини звернули стягнення заборгованості на доходи неплатниці. Так, отримані понад 6 тисяч гривень з оренди земельної ділянки, дали старт для погашення заборгованості у повному обсязі. Наразі процедура стягнення коштів триває», – розповіла керівниця обласної юстиції Ірина Свистун.

  ***

НА 100 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ ПОПОВНИЛИСЯ КИШЕНІ МАЛЕЧІ СУМЩИНИ

 

Безвідповідальні батьки сподіваються, що розлучення – це кінцева зупинка, вихід на якій залишить позаду всі сімейні турботи. Пакет законів #ЧужихДітейНеБуває, що був ініційований Мін’юстом, завдяки своїм санкціям став для неплатників аліментів постійним нагадуванням про наявність у них певного кола зобов’язань.

Безробіття та повна відсутність відповідальності мешканця Краснопільського району залишили трьох його синів без фінансової підтримки. Несплачені аліменти накопичили борг, який змусив державних виконавців застосувати до неплатника передбачені законодавством обмеження. Саме завдяки зверненому стягненню на кошти, які неплатник  отримував за оренду земельної ділянки, було погашено близько 9 тисяч гривень аліментів.

Дочка жителя Глухівського району тривалий час не отримувала від батька аліментів. Борг, який вже сягнув майже 8 тисяч гривень, постійно зростав, а відношення неплатника до виконання свого обов’язку залишалось незмінним. Допомогли неповнолітній Анастасії поновити свої економічні права фахівці юстиції Сумщини, які внесли батька до Єдиного реєстру боржників та наклали арешт на його майно і кошти. Зазнавши подібних обмежень, чоловік сплатив заборгованість у повному обсязі.

А на Білопільщині через відсутність у чоловіка стабільного заробітку, його донька була вимушена чекати перерахування коштів за оренду земельної ділянки. Отримані гроші допомогли правникам зменшити борг у понад 6 тисяч гривень.

Загалом, з початку року діти на Сумщині вже отримали 100 мільйонів гривень аліментних коштів. 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту