Новини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує

Image Продовжуємо конструктивний діалог з бізнесом. У Державній фіскальній службі України під головуванням  в.о. Голови ДФС Дениса Гутенка провели зустріч з представниками Європейської Бізнес Асоціації. «Комунікації з бізнес-асоціаціями є важливим кроком для налагодження партнерських відносин між фіскальною службою та платниками податків.

Це дозволяє оперативно вирішувати всі моменти та проблемні питання, які у них виникають. У діалозі ми маємо змогу віднайти те рішення, яке буде прийнятним і для бізнесу, і для держави», – наголосив в.о. Голови ДФС Денис Гутенко.

Актуальним для бізнесу є питання щодо реєстрації акцизних накладних і залишків пального у новій системі СЕАРП. Станом на 5 серпня 2019 року системою електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового вже зареєстровано 36,7 тис. розподільчих акцизних накладних та 36 тис. других примірників до них, понад 1 тис. заявок на поповнення лімітів, 126 тис. акцизних накладних та 64 тис. других примірників до них, 458 розрахунків коригування до акцизних накладних та їх других примірників – 861. Для  уникнення помилок при складанні акцизних накладних на вебпорталі ДФС постійно оприлюднюються роз’яснення та вся необхідна інформація.

Під час зустрічі також обговорили питання щодо відшкодування податку на додану вартість. На сьогодні платники, які мають право на бюджетне відшкодування, отримують його у разі узгодження контролюючим органам заявленої суми бюджетного відшкодування за результатами камеральної перевірки, а у випадках, визначених Податковим кодексом, – за результатами документальної перевірки. При цьому ДФС дотримується визначених кодексом термінів.

 

Діяльності оперативно-слідчих підрозділів податкової міліції Сумщини

Згідно інформації Головного управління  ДФС у Сумській області особливу увагу оперативні та слідчі підрозділи податкової міліції зосереджують на виявленні злочинів у сфері оподаткування, бюджетній та митній сферах, припиненні діяльності «конвертаційних центрів» та «центрів мінімізації митних платежів», протидії незаконному відшкодуванню ПДВ з бюджету, боротьбі з нелегальним обігом підакцизних товарів, на контролі за бюджетними витратами, а також на відшкодуванні завданих державі збитків.

Економічний ефект від діяльності оперативно-слідчих підрозділів податкової міліції органів Державної фіскальної служби Сумської області перевищив 83 млн. грн. із яких: у кримінальних провадженнях забезпечено відшкодування збитків у розмірі 13,7 млн. грн.; упереджено відшкодування 6,9 млн. грн.  ПДВ, які були незаконно заявлені до відшкодування із бюджету, але стали предметом кримінального провадження; мобілізовано 10,7 млн. грн. за результатами відпрацювання підприємств-користувачів незаконних послуг «конвертаційних центрів» та «фіктивних фірм», а також перевірок учасників державних закупівель до бюджету; до бюджету додатково залучено 33,3  млн. гривень за результатами відпрацювання ризикових експортно-імпортних операцій; на 18,4 млн. гривень розширено базу оподаткування акцизним податком шляхом вивільнення ринку від незаконно виготовлених підакцизних товарів.

Податкова міліція Сумщини продовжує спрямовувати службову діяльність на профілактику та протидію злочинності у сфері оподаткування, бюджетній та митній сферах, зменшення обсягів «тіньового» сегменту економіки, створення належних умов ведення бізнесу для сумлінних платників податків.

 

В Електронному кабінеті знаходиться «Реєстр платників єдиного податку»

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області повідомляє, що у відкритій та приватній частинах Електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДФС (https://cabinet.sfs.gov.ua), платники податків мають доступ, зокрема до сервісу «Реєстр платників єдиного податку».

Нагадуємо, що робота у приватній частині здійснюється з використанням електронного цифрового підпису (кваліфікованого електронного підпису), що сертифікований у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Для перевірки даних, зокрема, про дату (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платником податків або дату виключення з реєстру платників єдиного податку достатньо здійснити пошук за податковим номером  або найменуванням/ПІБ платника податків.

 

Офіційне оформлення трудових відносин фізичною особою – підприємцем

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області нагадує    роботодавцям – фізичним особам – підприємцям (далі – ФОП) про необхідність легального оформлення найманих робітників.

Для офіційного оформлення найманого працівника на роботу ФОП необхідно:  укласти трудовий договір з найманим працівником (реєструвати такий договір у центрі зайнятості не потрібно);  оформити наказ (розпорядження) щодо прийняття працівника на роботу; до початку роботи працівника подати до територіального органу ДФС за місцем обліку ФОП як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування повідомлення про прийняття працівника на роботу за формою, встановленою постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 413; зробити запис в трудовій книжці про прийняття працівника на роботу відповідно до вимог Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України та Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 № 58 із змінами.

Наголошуємо, що офіційне працевлаштування дозволяє громадянину отримувати пакет соціальних гарантій, пільг та виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю та допомоги при нещасному випадку; своєчасної та не нижче мінімального розміру виплати заробітної плати; щорічної відпустки та відпустки по догляду за дитиною; податкової знижки тощо.

 

До зведеного бюджету забезпечено надходження  більше 700  млн. гривень

«Конотопським управлінням ГУ ДФС у Сумській області за січень-липень 2019 року до зведеного бюджету забезпечено сплату 700,7 млн. грн., додаткові надходження склали 15,1 млн. грн., які сплачені платниками зареєстрованими в Конотопському, Буринському, Кролевецькому та Путивльському районах. До державного бюджету за вказаний період забезпечені надходження на суму 173,0 млн. грн., місцеві бюджети отримали для своїх потреб 527,7 млн. грн.» – повідомив у інтерв’ю начальник Конотопського управління ГУ ДФС у Сумській області Андрій Майданевич.

«Єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за сім місяців 2019 року зібрано 395,8 млн. гривень. Порівняно з аналогічним періодом 2018 року надходження ЄСВ зросли на 25,4 відс.,  тобто  забезпечено збільшення надходжень на 80,3 млн. гривень. Надходження до місцевих бюджетів в порівнянні аналогічним періодом минулого року збільшені на 17,7 відс., додаткові надходження  79,4 млн. гривень.

В розрізі основних податків сплачених до місцевих бюджетів за 7 місяців 2019 року забезпечені надходження: податку на доходи фізичних осіб на суму 349,9 млн. грн., що на 54,7 млн. грн. більше надходжень аналогічного періоду 2018 року; надходження плати за землю у порівнянні з минулим роком збільшені на 18,1 відс, додаткові надходження 13,3 млн. грн., а всього надійшло 86,2 млн. грн.; єдиного податку надійшло 43,5 млн. грн., що також на 6,2 млн. грн., або 16,7 відс. більше минулого року; податку на нерухоме майно 6,8 млн. грн., що на 34,3 відс. більше надходжень  минулого року, додаткові надходження 1,8 млн. гривень.

Наявність позитивних результатів щодо збільшення надходжень протягом 7 місяців 2019 року підтверджує правильність заходів, які вживаються територіальними органами Державної фіскальної служби для забезпечення стабільного життя громад, які фінансуються за рахунок місцевих бюджетів» – підсумував Андрій Майданевич.

 

Перейти до вмісту