10 сесія 7 скликання (16.09.2016)

Про районну программу «Про підтримку дитячого будинку сімейного типу»

                                                                  Image                                                      

       КОНОТОПСЬКА РАЙОННА РАДА

СЬОМЕ СКЛИКАННЯ

ДЕСЯТА СЕСІЯ

РІШЕННЯ

 16.09.2016

Про районну програму

 «Про підтримку дитячого будинку

сімейного типу»

 

З метою забезпечення оптимального функціонування цілісної системи захисту прав дітей, організації їх морального, фізичного та розумового розвитку, поліпшення соціальної підтримки сімей з дітьми, створення належних умов їх проживання та виховання, керуючись пунктом 28 Положення про дитячий будинок сімейного типу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2002 р. №564 «Про затвердження положення про дитячий будинок сімейного типу» та статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

            районна  рада вирішила:

         1. Затвердити районну програму «Про підтримку дитячого будинку сімейного типу» (додається).

2. Визначити головним розпорядником коштів районного бюджету та відповідальним виконавцем програми Конотопську районну державну адміністрацію.

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров`я та соціального захисту.

Голова районної ради                                                         А.В.Боярчук               

Гавриленко 2 50 91                                  

Надісласти: до протоколу – 1, постійній комісії районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту – 1,  районній державній адміністрації – 1, службі у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації – 1,  фінансовому управлінню Конотопської районної державної адміністрації 1, відділу  економічного розвитку і торгівлі – 1.  

 

І.Паспорт районної програми «Про підтримку дитячого будинку сімейного типу» (далі Програма)

1

Ініціатор розроблення програми

 Конотопська районна державна адміністрація  

2

Дата, номер  і назва розпорядчого документу органу виконавчої влади про розроблення програми

Розпорядження голови Конотопської районної державної адміністрації від 05.09.2016 № 239-ОД «Про розроблення проекту районної програми «Про підтримку дитячого будинку сімейного типу»»

3

Розробник програми

Конотопська районна державна адміністрація (служба у справах дітей)

4

Співрозробники програми

Конотопський районний центр соціальних служб для сімї, дітей та молоді

5

Відповідальний виконавець  програми

Конотопська районна державна адміністрація (служба у справах дітей)

6

Учасники програми

Конотопська районна державна адміністрація (служба у справах дітей), Конотопський районний центр соціальних служб для сімї, дітей та молоді

7

Терміни реалізації програми

2016 рік

8

Перелік місцевих  бюджетів, які беруть участь у виконанні програми

Районний бюджет

9

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього, у тому числі:

 

108100грн.

 

9.1

Коштів районного бюджету

108100грн.

 

 

 

ІІ.Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

 

Питання виховання і захисту підростаючого покоління завжди є і будуть актуальними, адже діти – гарант самозбереження й поступу нації. Одним з критеріїв стану захисту прав дитини та її добробуту в державі є кількість дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Ряд законів України, актів Президента України та Уряду держави закріпили пріоритетність сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Відповідно до Положення про дитячий будинок сімейного типу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2002 року                          № 564, метою створення дитячого будинку сімейного типу є забезпечення належних умов для виховання в сімейному оточенні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як п’ять дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Вихованці перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18 – річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі 1-4 рівня акредитації – до його закінчення, але не пізніше досягнення ними 23 – річного віку.

Дитячий будинок Дементьєвих Інни Миколаївни та Олександра Юрійовича створений розпорядженням голови Конотопської районної державної адміністрації від 29.07.2009 року № 296, шляхом переведення прийомної сім’ї Дементьєвих у дитячий будинок сімейного типу, вихованцями якого є п’ятеро дітей, які залишилися без батьківського піклування.

Основним завданням органів державної влади та місцевого самоврядування у галузі соціального захисту дітей є забезпечення  належних умов проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, створення умов проживання максимально наближених до родинних.

На сьогоднішній день у дитячому будинку сімейного типу виникла необхідність проведення капітального ремонту. В ході обстеження було встановлено, що зовнішні стіни тонкі та не утримують тепло, дерев’яні вікна дуже зношені.

З метою забезпечення належних умов проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, покращення енергозбереження будинку, підтримання необхідного температурного режиму необхідно надати капітальний трансферт населенню з метою проведення ремонту житлового будинку по вул. Клубна, буд. 4, в с. Фесівка Конопського району Сумської області.

 

ІІІ. Визначення мети Програми

Метою програми є забезпечення оптимального функціонування цілісної системи захисту прав дітей, організації їх морального, фізичного та

розумового розвитку, поліпшення соціальної підтримки сімей з дітьми, виховання відповідального батьківства та запобігання соціальному сирітству, збереження здоров’я кожної дитини протягом усього періоду дитинства, для забезпечення розвитку особистості, суспільства і держави.

 

ІV.Обгрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування, строки та етапи виконання Програми

 

            Основними принципами реалізації програмних заходів є:

            – забезпечення дотримання принципу родинного походження при влаштування дітей у сім’ї громадян і до закладів;

            – забезпечення пріоритетності влаштування дитини в сім’ю громадян;

            – забезпечення належних умов проживання дітей, залишених без батьківського піклування, шляхом надання капітального трансферту населенню з метою проведення капітального ремонту житлового будинку по вул. Клубна, буд. 4, в с. Фесівка Конотопського району Сумської області .

            На реалізацію даної Програми необхідно виділити в 2016 році 108100,00 гривень.

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів районного бюджету. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для виконання програми становить  108100  гривень, з них кошти  районного бюджету – 108100 гривень.

 

Ресурсне забезпечення районної Програми

                                                                                                                       гривень

Обсяг коштів, який пропонується залучити на виконання Програми

Термін  виконання

Програми

Усього витрат на виконання Програми, грн..

Обсяг ресурсів, усього

у тому числі:

2016

108100  грн.

 

кошти районного бюджету

2016

108100 грн.

 

 

V. Перелік завдань і заходів Програми та результативні показники

 

Забезпечення неухильного виконання вимог законодавства щодо соціально-правового захисту дітей,  насамперед дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема своєчасного виявлення  таких дітей, надання їм статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, захисту  особистих, майнових і житлових прав таких дітей.

Реалізація пріоритетності права дитини на сімейне виховання, розвитку сімейних форм виховання  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (усиновлення, опіка та піклування, прийомні  сім’ї та  дитячі будинки сімейного типу).

Координація зусиль суб'єктів соціальної роботи: служби у справах дітей, центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, на захист права кожної дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, мати можливість виховуватись у сім’ї.

Забезпечення функціонування мережі дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей та створення належних умов для фізичного, розумового та духовного розвитку кожної дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, в тому числі шляхом проведення ремонтів житлових будинків у яких проживають діти.

Сприяння поступовому вирішенню основних проблем соціального захисту дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в дитячому будинку сімейного типу, створення умов належного проживання та виховання.

 

 

VІ. Напрями діяльності та заходи районної Програми  викладені в додатку 1.

 

VІІ. Координація та контроль за ходом виконання Програми

Координація та контроль виконання заходів, передбачених Програмою, покладається на службу у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації.

Структурні підрозділи Конотопської районної державної адміністрації задіяні у виконанні заходів програми надають службі у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації інформацію для узагальнення до 10 січня 2017 року.

Служба у справах дітей  Конотопської районної державної адміністрації подає до 20 січня 2017 року узагальнену інформацію про виконання заходів Програми голові Конотопської районної державної адміністрації, голові Конотопської районної ради та відділу економічного розвитку і торгівлі Конотопської районної державної адміністрації.

 Координує та контролює хід виконання даної програми заступник голови Конотопської районної державної адміністрації  Т.М.Шерудило.

 

 

 

 

 

 


5

Напрями діяльності та результативні показники районної програми «Про підтримку дитячого будинку сімейного типу»

Додаток 1 до Програми

№ з/п

Назва напряму діяльності (пріоритетні завдання)

Перелік заходів програми

Строк

виконання заходу

Виконавці

Джерела фінансування

Орієнтовані обсяги фінансування (вартість), грн..

Очікувані результати

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Сімейна політика як пріоритетний засіб запобігання дитячій безпритульності бездоглядності

 

Забезпечення першочергового влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім'ї, на усиновлення, під опіку або піклування, дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім'ї

2016

Служба у справах дітей

Влаштування нововиявлених дітей, які залишились без батьківського піклування, до сімейних форм виховання

Забезпечувати функціонування електронної бази даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, і громадян України, які бажають взяти їх на виховання

2016

Служба у справах дітей

Належний облік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у електронному вигляді

2

Адресна допомога, у вигляді соціальних послуг,  сімям з дітьми з метою запобігання вилучення дітей з біологічних родин

Своєчасне вивчення умов проживання дітей, надання сімям з дітьми комплексу якісних соціальних послуг

2016

Конотопський РЦСССДМ

Зменшення кількості дітей, які потребуватимуть влаштування до державних закладів

3

Надання дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах комплексної соціально-психологічної допомоги

Тісна співпраця з психологом відділу освіти Конотопської районної державної адміністрації, центрами соціально-психологічної реабілітації дітей

2016

Служба у справах дітей,

Конотопський РЦСССДМ

Забезпечення одержання дітьми якісних соціально-психологічних послуг

4

Збільшення кількості дітей, які будуть виховуватись у сімейному середовищі

Проведення інформаційних кампаній з метою популяризації сімейних форм виховання, розвитку мережі дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, активізація роботи з усиновлення дітей

2016

Служба у справах дітей,

Конотопський РЦСССДМ

Забезпечення реалізації права дитини на виховання в сім’ї

5

Забезпечення розвитку сімейних форм виховання дітей, позбавлених батьківського піклування, створення належних умов  проживання дітей у дитячому будинку сімейного типу

Надання капітального трансферту населенню з метою проведення капітального ремонту житлового будинку по вул. Клубна, буд. 4, в  с. Фесівка Конотопського району Сумської області

2016

Конотопська районна державна адміністрація (служба у справах дітей)

Районний бюджет

108100

Створення належних умов проживання дітей, позбавлених батьківського піклування

 

Усього

 

 

 

 

108100

 

 

Кошти районного бюджету

 

 

 

 

108100

 

 

 

Перейти до вмісту