Державна податкова служба інформує
Без категорії

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

«МИ СТОЇМО НА ЗАХИСТІ  ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ ПОВИННІ БУТИ РІВНИМИ У ПРАВАХ З РОБОТОДАВЦЯМИ, ТОМУ ЗАРПЛАТІ У КОНВЕРТІ» – НІ!

Антикорупційний номер цілодобової телефонної лінії сервісу «Пульс»

Державної податкової служби України: 0800-501-007

Олена ХОТЕНКО: володіння платниками інформацією про можливі способи взаємодії з податковою службою є невід’ємною складовою успішного податкового адміністрування в умовах воєнного часу

Кожен з нас платить податки, і від того, наскільки ми обізнані про свої обов’язки, залежить добробут  всієї країни. Особливо це важливо зараз, коли багато людей були змушені змінити своє місце проживання. Забезпечення платників податків актуальною інформацією про їхні права та обов’язки є одним із пріоритетних завдань податкових органів, особливо в регіонах, що зазнали значних руйнувань.

Виконуюча обов’язки начальника Головного управління ДПС у Сумській області Олена  ХОТЕНКО надала коментарі медіа Сумщини щодо питань інформаційної взаємодії установи з платниками податків в умовах воєнного стану.

Журналіст:  Яке значення Ви надаєте інформованості платників податків у сучасних реаліях, зокрема, в умовах воєнного стану?

Олена ХОТЕНКО:  У воєнний час ситуація динамічно змінюється, тому ми робимо все можливе, щоб оперативно реагувати на запити платників податків і надавати їм точну інформацію. Оперативність і точність – це ключові принципи нашої роботи. Ми розуміємо, що у платників податків можуть виникати різні питання, і ми готові надати їм необхідну допомогу в найкоротші терміни. Я вважаю, що інформованість платників податків – це запорука успішного співробітництва. Тому ми надаємо всю необхідну інформацію про те, куди звертатися за допомогою та як розв’язувати податкові питання. Сьогодні платники податків Сумщини мають широкий спектр можливостей для отримання інформації та консультацій від податкової служби.

Журналіст: Як податкова служба адаптувала свої канали комунікації до потреб платників податків в умовах воєнного стану?

Олена ХОТЕНКО: Податкова служба України, зіткнувшись з викликами воєнного стану, вжила низку заходів для адаптації своїх каналів комунікації з платниками податків. 

Основні напрями цієї адаптації включають: Акцент було зроблено на розвитку електронного кабінету платника, впровадження чат-ботів та мобільних додатків для зручного доступу до податкових послуг. Створено тематичні сторінки, організовано прямі ефіри та вебінари для інформування платників податків про актуальні зміни. Створення можливості для платників податків поставити питання та отримувати оперативні відповіді через офіційну сторінку в месенджері Фейсбук. За основними напрямами роботи працюють телефони мобільного зв’язку. Розроблення спеціальних інформаційних матеріалів: брошури, інфографіка, відеоролики, адаптовані до потреб різних категорій платників податків.        

Журналіст:  Які місцеві особливості слід враховувати платникам при виборі каналів комунікації? Акцентуйте на найактуальніших?

Олена ХОТЕНКО:  Очевидно, що це електронні послуги, які дають змогу розв’язувати податкові питання онлайн. Завдяки електронним сервісам, платники податків можуть розв’язувати будь-які податкові питання дистанційно. Такий формат спілкування дає можливість уникнути відвідування податкових органів та мінімізувати ризики, пов’язані з пересуванням. Електронний кабінет платника податків (https://cabinet.tax.gov.ua/). Мобільний застосунок “Моя податкова”, який дозволяє платникам податків отримувати актуальну інформацію про свої податкові зобов’язання та можливості, а також виконувати необхідні дії в електронному вигляді. Чат-бот ДПС «StopViolationBot». Цей сервіс для громадян запущений ДПС України з липня 2022 року.  Мета –  забезпечення контролю за діяльністю суб’єктів господарювання сфери торгівлі та  громадського харчування. Податкова надає багато необхідної та корисної  інформації у розділі «Онлайн-навчання» (https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/. Підписатися на телеграм канал установи можна за посиланням t.me/tax_gov_ua. Отримати необхідну податкову інформацію можна за телефонами головної гарячої лінії Державної податкової служби України: 0800 501 007 та звернувшись до Контакт-центру Податкової t.me/DPS_ContactCenter_bot

Журналіст:  Якими шляхами податкова служба доводить актуальну інформацію до платників податків? На яких платформах публікуються найсвіжіші новини та роз’яснення щодо податків?

Олена ХОТЕНКО: По-перше, це  вебпортал ДПС України (https:// tax.gov.ua/) та субсайти областей (субсайт Головного управління ДПС у Сумській області https://sumy.tax.gov.ua/) –  офіційні інтернет-ресурси податкової служби, де розміщена найактуальніша інформація. По-друге, це телефонні лінії, які надають можливість платникам податків, особливо мешканцям прифронтових територій, отримати оперативні та персоналізовані відповіді на свої запитання, що є надзвичайно важливим в умовах постійних обстрілів. Умови життя в прифронтових зонах затруднили безпосередній доступ до податкових служб. Фахівці, які працюють на телефонних лініях, завжди готові допомогти платникам податків розібратися в складних ситуаціях. 

Всі наші телефони оприлюднено на субсайті у розділі «Контакти»  https://sumy.tax.gov.ua/kontakti/.  Ми розуміємо важливість оперативності, тому активно використовуємо соціальні мережі для надання актуальної інформації. Насамперед – месенджер Фейсбуку, звернувшись в особистих повідомленнях на нашій офіційній сторінці (https://www.facebook.com/tax.sumy), платник оперативно отримує зворотну комунікацію від пресслужби установи. Ми використовуємо соціальні мережі для розширення аудиторії та забезпечення зручного доступу до інформації. Для швидкого та зручного отримання більш детальних відповідей на свої запитання та консультацій рекомендуємо скористатися Комунікаційною податковою платформою Головного управління ДПС у Сумській області – це надійний помічник для бізнес спільноти та громадськості  у розв’язанні податкових питань.

Журналіст: Які основні цілі створення Комунікаційної податкової платформи? Які функціональні можливості платформи дають змогу досягти цих цілей?

Олена ХОТЕНКО:  Завдяки Комунікаційній податковій платформі, яка працює в нашій області з серпня 2022 року, ми можемо оперативно розв’язувати питання, що виникають у платників податків. Цей формат спілкування вже довів свою ефективність. Платформа створена для забезпечення ефективного діалогу між податковою службою та бізнесом, надаючи бізнесу можливість оперативно отримувати консультації та розв’язувати актуальні питання щодо застосування податкового законодавства. Платформа також дозволяє ініціювати проведення тематичних заходів, спрямованих на розв’язання актуальних питань податкового законодавства, запропонувавши свої ідеї та пропозиції. Для обміну інформацією відкрито спеціальну електронну скриньку. sumy.ikc@tax.gov.ua. Щоб отримати відповідь на своє запитання, платник має лише сформулювати його чітко і надіслати на вказану електронну адресу. Для ефективної комунікації, будь ласка, вкажіть у зверненні повну контактну інформацію. А саме: ПІБ, код РОНКПП, контактний номер телефону – для фізичної особи-підприємця, назва суб’єкта господарювання або громадської організації, код ЄДРПОУ, контактний номер телефону – для юридичної особи. Відповідь на звернення готується відповідальним фахівцем профільного структурного підрозділу Головного управління ДПС у Сумській області  та надається в зручному для платника форматі:  письмово, телефоном або під час робочої зустрічі.

Платформа ДПС Сумщини відкрита для діалогу з усіма зацікавленими сторонами, зокрема з бізнес-асоціаціями, та спеціалізується на детальному аналізі звернень та наданні роз’яснень щодо конкретних норм податкового законодавства. Тобто створено й функціонує дієвий формат роботи, який дає можливість виявляти системні проблеми та допомагати швидко та якісно розв’язати  питання, що виникають у процесі ведення господарської діяльності.

Журналіст: Що можна порадити платникам податків, які, на жаль, не вміють користуватися електронними сервісами чи не мають до них доступу?

Олена ХОТЕНКО:  Дякую за ваше запитання. Дійсно, не всі платники податків мають можливість або бажання користуватися електронними сервісами. Ось кілька порад для таких людей: Відвідайте податкову інспекцію особисто: заздалегідь уточніть, які документи необхідно мати при собі, та години прийому і зберіть усю необхідну документацію. Скористайтесь допомогою родичів, друзів або знайомих: Попросіть когось із ваших близьких допомогти вам заповнити декларацію або подати документи онлайн. При цьому[ОГ2]  навіть якщо ви не розумієте всіх технічних деталей, контролюйте процес і перевіряйте правильність внесених даних. Скористайтесь послугами громадських організацій: Деякі громадські організації надають безоплатну консультативну допомогу у питаннях оподаткування. Запитайте поради у сусідів, колег або знайомих: Можливо, хтось із ваших знайомих вже стикався з подібною ситуацією і зможе вам допомогти. І найголовніше:     не відкладайте вирішення податкових питань на останній момент; зберігайте всі податкові документи; будьте уважними при заповненні документів; не соромтеся звертатися по допомогу до фахівців. Пам’ятайте, що податкова служба зацікавлена в тому, щоб процес сплати податків був максимально простим і зрозумілим для всіх платників.

Журналіст: Які основні послуги надають центри обслуговування платників (ЦОП) у Сумській області? Як вони працюють під час повітряних тривог?

Олена ХОТЕНКО:  Центри обслуговування платників (ЦОП) у Сумській області надають широкий спектр послуг, покликаних полегшити взаємодію платників податків з податковою службою. Робота центрів обслуговування платників дозволяє платникам податків отримати інформацію та консультації від фахівців податкової служби, а також виконати необхідні дії в присутності фахівців. Вся необхідна інформація  про ЦОПи та ДПІ Сумщини доступна за посиланням http://surl.li/ketwv. До речі, у Центрах обслуговування платників успішно працює послуга електронної черги. Платники податків мають можливість звернутися до Контакт-центру ДПС, щоб здійснити попередній запис до ЦОП, обрати необхідну адміністративну послугу та визначити зручні дату і час візиту, не витрачаючи зайвого часу на очікування в черзі.
Зверніть увагу! Графіки роботи ЦОПів та ДПІ можуть відрізнятися. Перед візитом рекомендується перевірити актуальну інформацію на сайті установи або зателефонувати. Для прийому платників податків відведені спеціальні години, які можуть не відповідати загальному режиму роботи. Графіки прийому громадян можуть змінюватися у зв’язку з сигналами повітряної тривоги та загостренням ситуації з воєнними діями на Сумщині. Щоб заощадити час, рекомендується попередньо записатися на прийом через Електронну чергу. 

Зважаючи на воєнний стан та нестабільність електропостачання, Головне управління ДПС у Сумській області робить все можливе, щоб забезпечити якісне та своєчасне обслуговування платників податків у ЦОПах, але це може бути пов’язано з певними труднощами. З метою забезпечення безпеки громадян та у зв’язку з воєнними діями, Головне управління ДПС у Сумській області просить з розумінням поставитися до можливих затримок та обмежень у роботі ЦОПів.

Журналіст: Нагадайте, будь ласка, основні контактні дані установи.

Олена ХОТЕНКО: Поштова адреса Головного управління ДПС у Сумській області: 40009, м. Суми, вул. Іллінська, буд. 13. Основні телефони установи: приймальня: (0542) 68-50-00;  факс: (0542) 68-50-20, у т. ч. для запитів на публічну інформацію; сектор розгляду звернень громадян та доступу до публічної інформації управління організації роботи: (0542) 68-50-48;   сектор інформаційної взаємодії: (0542)  68-51-11 та (0542)  68-50-72.

Ну і звичайно це наші адреси для направлення електронної пошти: sumy.official@tax.gov.ua, sumy.publicinfo@tax.gov.ua для запитів на публічну інформацію,  sumy.zvernennya@tax.gov.ua – поштова скринька для подання громадянами письмових звернень в електронному вигляді (відповідно до вимог Закону України від 02.10.1996 №393/96-ВР «Про звернення громадян») , sumy.press@tax.gov.ua – сектор інформаційної взаємодії. 

Журналіст. Які рекомендації Ви можете дати платникам податків щодо взаємодії з податковою службою регіону?

Олена ХОТЕНКО: Шановні платники податків Сумщини ми розуміємо, що в цей непростий час вам потрібна підтримка. Тому ми закликаємо вас активно використовувати всі доступні канали комунікації з податковою службою. Разом ми подолаємо будь-які труднощі!  Слідкуйте за оновленнями на офіційних ресурсах. Це допоможе оперативно вжити заходів та кроків для розв’язання  питань у складних умовах.

Перейти до вмісту