Державна податкова служба інформує
Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Виплата орендної плати оподатковується військовим збором

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, згідно з пп. 1.2 п. 16¹ підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, перелічені у ст. 163 ПКУ.

Так, у п. 163.1 ПКУ передбачено, що об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід. До такого доходу включають, зокрема, суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору (п. 164.2.2 ПКУ)  та дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому п. 170.1 ПКУ (пп. 164.2.5 ПКУ).

Таким чином, сума орендної плати, яка виплачується за договором оренди рухомого (нерухомого) майна підлягає  оподаткуванню військовим збором на загальних підставах.

Реєстрація платника єдиного податку – одна з популярних адміністративних послуг

Головне управління ДПС у Сумській області акцентує, однією з популярних серед  адміністративних послуг, зокрема, є реєстрація платника єдиного податку. Так, за січень-червень поточного року  зареєстровано   4154  платники єдиного податку.

  Для отримання цієї адміністративної послуги до контролюючого органу за  місцем податкової адреси  необхідно подати заявy про застосування спрощеної системи оподаткування. Суб’єкти господарювання, які є платниками інших податків і зборів та реєструються платниками єдиного податку першої – третьої груп, до заяви додають розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування.
Заява про застосування спрощеної системи оподаткування та розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування подаються за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 N308 “Про затвердження форм заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, розрахунку доходу за попередній календарний рік, запиту про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку та витягу з реєстру платників єдиного податку”, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 24.09.2019 за No 1054/34025.

У заяві зазначаються відомості: 1) найменування суб’єкта господарювання, код за ЄДРПОУ або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків; 2) податкова адреса суб’єкта господарювання; 3) місце провадження господарської діяльності; 4) обрані суб’єктом господарювання види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010; 5) обрані суб’єктом господарювання група та ставка єдиного податку або зміна групи та ставки єдиного податку; 6) кількість осіб, які одночасно перебувають з фізичною особою – підприємцем у трудових відносинах, та середньооблікова чисельність працівників у юридичної особи;  7) дата обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

Заява подається в один із таких способів: поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; безпосередньо до контролюючого органу; засобами інформаційно-комунікаційної системи “Електронний кабінет. Послуга надається безоплатно протягом 2-х робочих днів  – для платників єдиного податку першої – третьої груп та четвертої групи (фізичні особи – підприємці); 30-ти  календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової звітності – для платників єдиного податку четвертої групи.

Податкове зобов’язання за земельні ділянки: ключові моменти

Головне управління ДПС у Сумській області повідомляє, що Законом України від 30  листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, введено поняття мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ).

Платником у частині МПЗ є резидент, який володіє та/або користується земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (п.п. 162.1.1 прим. 1 п. 162.1 ст. 162 ПКУ). Підпунктом 170.14.3 п. 170.14 ст. 170 ПКУ встановлено, що визначення загального МПЗ фізичним особам, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 1 липня року, наступного за звітним. Платниками податку сплачується до бюджету лише позитивне значення різниці між сумою загального МПЗ та сумою сплачених протягом податкового року податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

До загальної суми сплачених протягом податкового року податків, зборів, платежів для платника податку – фізичної особи включаються: податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції; земельний податок за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь. 

У разі незгоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним МПЗ та/або розрахованою у відповідному податковому повідомленні-рішенні сумою річного податкового зобов’язання з податку, такий платник податку має право протягом 30 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення звернутися до контролюючого органу для проведення звірки даних, використаних для розрахунку суми податку, з наданням підтвердних документів, зокрема щодо:  земельних ділянок, що знаходяться у платника податку у власності та/або постійному користуванні або в оренді, їх нормативної грошової оцінки та площі; суми доходу, отриманого від реалізації власної сільськогосподарської продукції; суми сплачених податків, зборів, платежів.

Неподання звітності про використання РРО/ПРРО є   підставою для проведення фактичної перевірки 

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, неподання суб’єктом господарювання в установлений законом строк обов’язкової звітності про використання РРО та/або ПРРО, РК та книг обліку розрахункових операцій, подання їх із нульовими показниками є підставою для проведення фактичної перевірки контролюючим органом. 

Так,  обов’язок подавати звітність, пов’язану із застосуванням реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) та розрахункових книжок (далі – РК), встановлено пунктом 7 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». 

Суб’єкти господарювання, які використовують програмні РРО (далі – ПРРО), повинні передавати до контролюючих органів по дротових або бездротових каналах зв’язку інформацію у формі електронних копій розрахункових документів, електронних фіскальних звітів, електронних фіскальних звітних чеків та іншу інформацію, необхідну для обліку роботи ПРРО фіскальним сервером контролюючого органу, яка створюється засобами таких програмних реєстраторів розрахункових операцій. 

Фактична перевірка може проводитися на підставі рішення керівника  контролюючого органу, оформленого наказом, копія якого вручається платнику податків або його уповноваженому представнику, або особам, які фактично проводять розрахункові операції, під розписку до початку проведення такої перевірки, та за наявності хоча б однієї з підстав, зазначених у п. 80.2 ст. 80 Податкового кодексу України, зокрема, неподання суб’єктом господарювання в установлений законом строк обов’язкової звітності про використання РРО та/або ПРРО, РК та книг обліку розрахункових операцій, подання їх із нульовими показниками.

Перейти до вмісту