Державна податкова служба інформує
Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Декларування доходів – це необхідний особистий внесок кожного громадянина у фінансову підтримку держави та її обороноздатніcть

Сплата податків із сум задекларованих доходів – це обов’язок кожного свідомого платника, особливо під час війни, адже це ознака цивілізованого суспільства, що поєднує інтереси держави та її громадян. 

У коментарі, наданому представникам медіа Сумщини, в.о. начальника  Головного управління ДПС у Сумській області Артем СНЄЖКО ознайомив з підсумками проведеної податківцями роботи щодо декларування майнового стану та доходів громадян за п’ять місяців 2024 року. «Аналізуючи динаміку кількості поданих декларацій, впевнено можу зробити висновок про високий рівень податкової свідомості громадян Сумщини. Адже зважаючи на воєнний стан та складну ситуацію, платники податків демонструють сумлінне та відповідальне ставлення до свого конституційного обов’язку. Поясню це мовою цифр: станом на 01 червня 2024 року по області подано 4544 декларацій про майновий стан і доходи громадян, у тому числі було подано 3358 обов’язкових декларацій та 1186 декларацій для отримання податкової знижки. За основними напрямами жителі області декларували доходи, отримані: від отримання спадщини – 1328 декларацій; від продажу сільськогосподарської продукції – 161 декларація; іноземні доходи – 217 декларацій; від отримання інвестиційного прибутку – 61 декларація; від здачі в найм нерухомого майна – 347 декларацій; від продажу рухомого і нерухомого майна – 341 декларація; інші доходи – надійшло 903 декларації.

За результатами поданих декларацій було задекларовано до сплати податку на доходи фізичних осіб у сумі 51,5 млн грн та військового збору на загальну суму 7,9 млн гривень.

У тому числі 59 громадян Сумської області добровільно задекларували доходи в сумі понад 1 млн гривень, отриманих протягом 2023 року. Загальна сума задекларованих доходів зазначених громадян досягла 271,0 млн гривень. Із доходів цієї категорії платників самостійно задекларовано до сплати 32,9 млн грн зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та 3,5 млн грн військового збору.

Станом на 01 червня 2024 року до бюджету вже надійшло податку на доходи з фізичних осіб  у сумі 19,5 млн грн та військового збору в сумі 2,3 млн гривень.

Наразі, у час надскладних воєнних випробувань державі як ніколи потрібна своєчасна і повна сплата податків. Адже це саме ті кошти, які підтримають наших військових та обороноздатність країни й забезпечать безперебійне функціонування економіки держави та її територіальних громад. Крім того, від відповідального ставлення до виконання норм податкового законодавства залежить соціальний захист населення, якого наразі потребує велика кількість громадян України», – повідомив посадовець.

Користуючись нагодою податківець запросив бажаючих отримати податкову знижку та повідомив, що до 31 грудня 2024 року вони мають час для подання необхідного пакету документів разом з декларацією. 

Нагадав, що для безконтактної подачі декларації можна скористатися електронним сервісом «Декларація про майновий стан і доходи», який знаходиться на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян». За допомогою зазначеного сервісу можна заповнити майнову декларацію та надіслати до контролюючого органу в електронному вигляді з обов’язковими копіями первинних документів, підтверджуючих факт понесених витрат.

За 5 місяців 2024 року до місцевих бюджетів Сумщини надійшло  3,5 млрд гривень

Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Сумській області Артем Снєжко, протягом січня – травня  2024 року місцеві скарбниці Сумщини отримали  3528,1 млн гривень.

У структурі надходжень місцевих бюджетів за п’ять місяців поточного року найбільшу питому вагу займає податок на доходи фізичних осіб – 63,8 відсотка.      

Так, від початку 2024 року надходження цього податку  склали  2252,5  млн гривень. 

Надходження від  малого бізнесу  до місцевих бюджетів склали 608,7 млн гривень єдиного податку.  Зокрема, фізичні особи єдиного податку сплатили  441,8 млн  грн,  юридичні особи –166,9 млн гривень.

Також, важливим джерелом доходів місцевих громад  є   податок на майно в частині плати за землю. З початку року місцеві бюджети отримали 365,3 млн гривень цього податку.

У травні поточного року до місцевих бюджетів направлено 750,3 млн гривень податків та зборів. 

Артем Снєжко подякував  платникам за своєчасно сплачені податкові зобов’язання!

Незадекларована праця не підтримує ЗСУ!

На початок 2022 року близько 3 млн працівників працювали без оформлення трудових відносин. За умови виплати заробітної плати хоча б на рівні мінімальної – це майже 100 мільярдів гривень податків та зборів на рік, які можуть бути направлені на захист нашої держави. 
Пам’ятайте! Україна бореться з окупантами не лише зброєю, а й своєю працею, яка має бути задекларованою! 

Той, хто уникає сплати податків, – не підтримує наших захисників! 

“Гарячі телефонні лінії” з питань зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН

З метою надання кваліфікованої допомоги платникам податків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування (ПН/РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) Головне управління ДПС   у Сумській області організовує проведення “гарячих телефонних ліній”.

Залежно від вашої галузі діяльності ви можете звернутися за номерами:

виробництво, транспортні послуги та послуги технічного обслуговування ТЗ, послуги оренди, маркетингові послуги та інші: (0542) 68-52-97;  (0542) 68-51-85;  (0542) 68-50-70; +38 095 045 98 77;

сільське господарство  (0542) 68-51-01; (0542) 68-51-20

будівництво та виробництво (0542) 70-17-42; +38 099 501 26 99

ФОП за всіма  видами економічної діяльності  (0542) 68-51-79;  (0542) 68-52-29 

У разі не отримання необхідної інформації за вашим галузевим напрямком ви можете звернутися за загальним номером: (0542) 68-50-70.

Телефонні лінії працюють щоденно протягом робочого дня.

Наші фахівці завжди готові надати вам кваліфіковану допомогу та роз’яснення з будь-яких питань, пов’язаних з зупинкою реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Увага! У разі оголошення повітряної тривоги стаціонарні номери можуть не відповідати.

Зверніть увагу!

Актуальну інформацію з питань зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН можна знайти на вебсайті ДПС України: https://tax.gov.ua/. Перелік телефонних номерів може змінюватися. Рекомендуємо перед зверненням перевірити актуальну інформацію на субсайті Головного управління ДПС у Сумській області.

Перейти до вмісту