Новини

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища

15 грудня 1972 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 5 червня Всесвітнім днем охорони навколишнього середовища. Приводом до проведення цієї всесвітньої акції послужило звернення, що надійшло 11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН. Звернення підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує  у зв’язку із забрудненням навколишнього середовища.

“Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами”, – так було поставлене питання в цьому зверненні.

Війна – це страшна реальність, яка несе з собою не лише людське страждання, але й великі збитки для навколишнього середовища. Вона може знищити те, що будувалось століттями, всього за лічені хвилини. 

Україна фіксує усі факти заподіяння шкоди довкіллю внаслідок збройної агресії росії. Серед найбільших – мінування територій, забруднення ґрунту та води шкідливими речовинами, знищення дикої природи та заповідників України, тощо. Підірвавши Каховську ГЕС, російські окупанти спричинили найбільшу на нашому континенті від часів Чорнобильської трагедії техногенну катастрофу.

З огляду на збитки, можна стверджувати, що росія чинить екоцид на нашій території. Важко навіть уявити скільки часу потрібно на очищення та відновлення наших земель, водних ресурсів та повітря.

На тлі немислимих людських страждань, які принесла Україні війна, проблеми довкілля можуть здаватися другорядними. Проте зрозуміло вже зараз – наслідки цієї війни кожен українець відчуватиме на собі дуже тривалий час.

Ми повинні усвідомити, що зберегти природу в стані, придатному для життя людини, можна тільки спільними зусиллями всіх мешканців планети Земля.

Перейти до вмісту