Державна податкова служба інформує
Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

До місцевих бюджетів Сумщини направлено 1962,0 млрд гривень

В.о. начальника Головного управління ДПС у Сумській області Артем Снєжко проінформував медіа Сумщини про до місцевих бюджетів Сумщини протягом І кварталу 2024 року.

За інформацією посадовця, платниками області у січні – березні 2024 року сплачено до місцевих бюджетів 1962,0 млн грн податкових платежів. 

У розрізі податків та зборів забезпечено надходження:

– податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) – головного наповнювача місцевих бюджетів – 1243,8 млн грн; 

– єдиного податку – 353,8 млн гривень. У розрізі платників «левову» частину, а це 253,5 млн грн, сплатили фізичні особи. Юридичні особи IV групи разом із сільгоспвиробниками сплатили 68,7 млн грн, а різницю – 31,6  млн грн  – додали юридичні особи III групи;

– податку на майно в частині плати за землю – сплачено 197,3 млн грн;

– рентної плати за користування надрами – 40,3 млн грн;

– акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 35,1 млн грн; 

– податку на прибуток – 29,6 млн гривень.

Податківець також повідомив, що тільки у березні 2024 року до місцевих бюджетів області було направлено 617,7 млн грн податків, зборів та інших податкових платежів.

У розрізі податків та зборів забезпечено надходження:

– податку на доходи фізичних осіб – 435,2 млн грн;

– податку на майно в частині плати за землю – 67,3 млн грн; 

– єдиного податку – 53,8 млн грн;

– податку на прибуток – 22,3 млн грн; 

– рентної плати за користування надрами – 18,2 млн грн;

– акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 10,0 млн гривень.

«Наповнення місцевих бюджетів, особливо у час війни, є необхідним внеском для підтримки життєдіяльності територіальних громад. Суб’єкти господарювання Сумщини розуміють наскільки важливою є кожна сплачена до бюджету гривня й відповідально виконують свій обов’язок перед державою. Ми щиро вдячні за сумлінно сплачені податки. Разом продовжуємо працювати, спільними зусиллями наближати нашу Перемогу!», – підсумував Артем СНЄЖКО.

Щодо сплати податків, зборів, платежів та єдиного внеску

ГУ ДПС у Сумській області звертає увагу на те, що актуальні реквізити рахунків для сплати податків, зборів та платежів до державного та місцевого бюджетів, а також  рахунки для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування знаходяться на офісійному сайті Державної податкової служби України в розділі “Рахунки для сплати платежів”- “Сумська область” за посиланням: https://sumy.tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv. 

Додатково повідомляємо, що з 1 січня 2024 року змінюються реквізити бюджетних рахунків по платежам:

·        “Екологічний податок, який справляється за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення”( 19011000);

·        “Транспортні засоби” (14020800).

Зверніть увагу на необхідність забезпечення достовірності даних про види економічної діяльності згідно з КВЕД

Зверніть увагу на необхідність забезпечення достовірності даних про види економічної діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010

Нагадуємо, що наразі використовується Національний класифікатор України  “Класифікація видів економічної діяльності  ДК 09:2010 (КВЕД ДК 09:2010). КВЕД ДК 09:2005 втратив чинність у зв’язку із закінчення строку його дії!

Внести зміни по КВЕД можливо:у державного реєстратора (зокрема, у ЦНАП); у акредитованого нотаріуса, у якого є доступ для внесення змін для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців; у застосунку “ДІЯ” (для фізичних осіб-підприємців).

Зазначення невідповідного КВЕД може призвести до: проблем з реєстрацією податкової звітності; проблем з отримання ліцензій та дозволів;  зміни системи оподаткування (примусове переведення платників єдиного податку на загальну систему); проблем з реєстрацією податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.  

Будьте уважні та відповідальні!

“Гарячі телефонні лінії” з питань зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН

З метою надання кваліфікованої допомоги платникам податків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування (ПН/РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) Головне управління ДПС  у Сумській області організовує проведення “гарячих телефонних ліній”.

Залежно від вашої галузі діяльності ви можете звернутися за номерами:

виробництво, транспортні послуги та послуги технічного обслуговування ТЗ, послуги оренди, маркетингові послуги та інші: (0542) 68-52-97;  (0542) 68-51-85;  (0542) 68-50-70; +38 095 045 98 77;

сільське господарство  (0542) 68-51-01; (0542) 68-51-20

будівництво та виробництво (0542) 70-17-42; +38 099 501 26 99

ФОП за всіма  видами економічної діяльності  (0542) 68-51-79;  (0542) 68-52-29 

У разі не отримання необхідної інформації за вашим галузевим напрямком ви можете звернутися за загальним номером: (0542) 68-50-70.

Телефонні лінії працюють щоденно протягом робочого дня.

Наші фахівці завжди готові надати вам кваліфіковану допомогу та роз’яснення з будь-яких питань, пов’язаних з зупинкою реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Увага! У разі оголошення повітряної тривоги стаціонарні номери можуть не відповідати.

Зверніть увагу! Актуальну інформацію з питань зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН можна знайти на вебсайті ДПС України: https://tax.gov.ua/.

Перелік телефонних номерів може змінюватися. Рекомендуємо перед зверненням перевірити актуальну інформацію на субсайті Головного управління ДПС у Сумській області..

Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на обліку в податковій

Головне управління ДПС у Сумській області акцентує, суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України.

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі заяви, що подається до ДПС у електронній формі. Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, суб’єкт господарювання повідомляє шляхом подання повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованих/удосконалених сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО за формою № 5-ПРРО.

Перейти до вмісту