Державна податкова служба інформує
Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

«МИ СТОЇМО НА ЗАХИСТІ  ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ ПОВИННІ БУТИ РІВНИМИ У ПРАВАХ З РОБОТОДАВЦЯМИ, ТОМУ ЗАРПЛАТІ У КОНВЕРТІ» – НІ!

Антикорупційний номер цілодобової телефонної лінії сервісу «Пульс»

Державної податкової служби України: 0800-501-007

Коли декларацію про майновий стан і доходи можна не подавати

Головне управління ДПС у Сумській області акцентує, триває кампанія декларування доходів, одержаних протягом 2023 року. Випадки, відповідно до яких платники звільнені від подання податкової декларації про майновий стан і доходи  передбачено Податковим кодексом України (далі – Кодекс).

Так, відповідно до п. 179.2 ст. 179 Кодексу податкова декларація не подається, якщо платник податку отримував:

доходи, у тому числі іноземні доходи, які згідно з Кодексом не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

доходи виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу;

доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до Кодексу не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, був сплачений податок відповідно до Кодексу;

доходи у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до Кодексу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п.174.3 ст. 174 Кодексу.

Крім того, платники звільняються від обов’язку подання податкової декларації в таких випадках:

а) незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які: є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року; перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації; перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року; перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року.

З детальною інформацією щодо декларування доходів, одержаних у 2023 році, можна ознайомитися на вебпорталі ДПС у банері «Деклараційна кампанія 2024».

Надання сервісних послуг центрами обслуговування платників під час повітряної тривоги

Головне управління ДПС у Сумській області інформує, що з метою забезпечення безпеки платників податків та працівників надання сервісних послуг центрами обслуговування платників (ЦОП та ДПІ де ЦОП не створено) під час повітряної тривоги призупиняється.

Відновлення роботи ЦОП/ДПІ відбувається протягом декількох хвилин після закінчення повітряної тривоги.

Просимо з розумінням поставитися до тимчасових незручностей.

Під час повітряної тривоги платники податків можуть:

Отримати консультації з податкових питань за допомогою: вебсайту ДПС: https://tax.gov.ua/;Facebook-Messenger, facebook.com/tax.sumy; скориставшись електронними сервісами податкової

Звертайтеся до ЦОП/ДПІ  після закінчення повітряної тривоги.

Дякуємо за розуміння!

Про порядок стягнення боргу з єдиного внеску

Головне управління ДПС у Сумській області повідомляє, що порядок стягнення боргу з єдиного внеску визначено ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VІ (далі – Закон № 2464-VІ) та розділом VІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 року № 449 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 07.05.2015 року за № 508/26953) (далі – Інструкція   № 449). 

Відповідно до п. 4. ст. 25 Закону № 2464-VІ та п. 3 розділу VІ  Інструкції № 449, на підставі даних інформаційної системи, ГУ ДПС у Сумській області щомісяця формуються вимоги про сплату боргу (недоїмки) та направляються платникам податків – боржникам.

Вимоги про сплату боргу з єдиного внеску, винесені з метою стягнення недоїмки з єдиного внеску у разі його несплати платником у визначені Законом    № 2464-VІ строки, надсилаються податковим органом платнику в паперовій та/або електронній формі у порядку, визначеному статтею 42 Податкового кодексу України.

Вимога про сплату боргу (недоїмки) у паперовій формі вважається належним чином надісланою (врученою), якщо вона надіслана на адресу (місцезнаходження юридичної особи, місце проживання або останнього відомого місця перебування фізичної особи) платника єдиного внеску рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручена платнику єдиного внеску або його законному чи уповноваженому представникові.

У разі якщо неможливо надіслати (вручити) платнику єдиного внеску вимогу про сплату боргу (недоїмки) поштою у зв’язку з відсутністю його за місцезнаходженням (місцем проживання) (відсутністю службових (посадових) осіб платника єдиного внеску за його місцезнаходженням), відмовою платника єдиного внеску або службових (посадових) осіб платника прийняти вимогу, поверненням поштового відправлення у зв’язку із закінченням встановленого строку зберігання або з інших причин, що не дали змоги виконати обов’язки щодо пересилання поштового відправлення, вимога вважається надісланою (врученою) платнику єдиного внеску у день, зазначений поштовою службою у повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Після вручення вимоги, боржнику чинним законодавством надається 10 календарних днів для самостійної сплати та/або оскарження. 

У разі, якщо платник податків не скористався своїм правом на оскарження вимоги про сплату боргу (недоїмки) та/або не сплатив вказану у вимозі суму боргу (недоїмки) протягом 10 днів після отримання, відповідно до ст. 25 Закону № 2464-VІ, така вимога узгоджується та  направляється для виконання до державної виконавчої служби.

Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

Орган ДВС, до якого для виконання надходить вимога про сплату боргу (недоїмки), відкриває виконавче провадження та проводить всі передбачені Законом України «Про виконавче провадження» заходи, спрямовані на погашення боргу в примусовому порядку, зокрема, накрадає арешти на рахунки, майно, вчиняє заходи, спрямовані на заборону виїзду за кордон, проводить реалізацію арештованих активів тощо.

Слід зазначити, що платники податків, які сплачують борг по вимозі самостійно після відкриття провадження, або ж він стягується органом ДВС в примусовому порядку, несе додаткові витрати на сплату виконавчого збору (10 % від суми стягнення) та виконавчих витрат.

У зв’язку із зазначеним, для уникнення негативних наслідків, пов’язаних із відкриттям виконавчого провадження та з метою своєчасного надходження коштів до бюджету пенсійного фонду та нарахування страхового стажу, Головне управління ДПС у Сумській області звертає увагу платників податків на необхідності сплати єдиного внеску своєчасно та в повному обсязі. 

Як знайти реквізити для сплати податків

Головне управління ДПС у Сумській області звертає увагу платників податків Сумської області на те, що актуальні реквізити для сплати податків, зборів, платежів до державного, місцевих бюджетів та єдиного внеску розміщені на субсайті Головного управління ДПС у Сумській області в розділі «Рахунки для сплати платежів» за посиланням https://sumy.tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/.


«МИ СТОЇМО НА ЗАХИСТІ  ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ ПОВИННІ БУТИ РІВНИМИ У ПРАВАХ З РОБОТОДАВЦЯМИ, ТОМУ ЗАРПЛАТІ У КОНВЕРТІ» – НІ!

Антикорупційний номер цілодобової телефонної лінії сервісу «Пульс»

Державної податкової служби України: 0800-501-007

Платники податків Конотопщини з початку 2024 року сплатили до місцевих бюджетів 201,0 млн гривень податкових платежів

В умовах воєнносго стану саме ефективна та дієва система місцевого самоврядування є важливим елементом функціонування демократичної держави. 

Для забезпечення виконання своїх функцій, створення належного життєвого середовища для населення громади органи місцевого самоврядування повинні мати у своєму розпорядженні достатні фінансові ресурси, основу яких складають кошти відповідних бюджетів.

За інформацією управління економічного аналізу Головного управління ДПС у Сумській області платники Конотопського району у січні-лютому 2024 року сплатили до місцевих бюджетів 201,0 млн грн податкових платежів.

У розрізі бюджетоформуючих податків надійшло: податку на доходи фізичних осіб – 111,4 млн грн, єдиного податку – 46,8 млн грн, земельного податку – 29,8 млн грн, податку на нерухоме майно – 3,7 млн гривень.

Позитивний показник бюджетних надходжень є результатом відповідального ставлення платників податків Конотопщини до забезпечення своєчасного та повного виконання місцевих бюджетів. У своїй більшості вони легально та прозоро працевлаштовують найманих працівників, стабільно нарощують розміри їхніх зарплат, з яких потім утримують й перераховують до бюджету податки. Все це забезпечує суттєву фінансову підтримку територіальних громад у складний період дії воєнного стану.

Важливо, щоб всі платники податків Конотопського району докладали максимально можливих зусиль для наповнення місцевих бюджетів.

Підтримка місцевих податків і зборів – це внесок кожного з нас у майбутнє наших громад.

З початку  року обласний бюджет Сумщини поповнився сумою понад 177,0 млн гривень податкових платежів

За інформацією управління економічного аналізу Головного управління ДПС у Сумській області упродовж січня – лютого 2024 року до обласного бюджету Сумщини надійшло 177,3 млн грн податків, зборів та інших податкових платежів.

У загальній сумі найбільша частка сплачених податкових надходжень належить податку на доходи фізичних осіб. З початку року до обласного бюджету його надійшло  153,5  млн  гривень. 

Рентної плати за користування надрами  сплачено в сумі 9,1 млн гривень.

Крім того, до обласного бюджету надійшло податку на прибуток підприємств у сумі 7,0 млн гривень.

Про надсилання запиту щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами

Головне управління ДПС у Сумській області акцентує, приватна частина електронного кабінету дозволяє платнику податків надіслати до відповідного органу ДПС запит щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС за формою «F/J1300203».

Вхід до електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua. Платник податків має право надіслати Запит за формою «F/J1300203» через меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини електронного кабінету. У вікні «Заяви, запити для отримання інформації» можливо встановити відповідний період. Зі списку документів обирається Запит (F/J1300203) та обирається відповідний територіальний орган ДПС (за замовчуванням встановлено орган ДПС за місцем основної реєстрації). Збережений документ необхідно підписати та відправити до органу ДПС. Відповідь на запит платнику податків надсилається через електронний кабінет у вигляді витягу з інформаційної системи органів ДПС щодо стану розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами.

У зв’язку з впровадженням електронних сервісів для платників не передбачено отримання платником акта звірення стану розрахунків за податками, зборами, платежами та єдиним внеском за відповідний звітний період в паперовому вигляді.

В який термін необхідно перерахувати до бюджету військовий збір

Відповідно до п.п. 1.4 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються в порядку, встановленому розд. IV «Податок на доходи фізичних осіб» ПКУ, з урахуванням особливостей, визначених підрозд. 1 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, за ставкою, визначеною п.п. 1.3 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ –1,5 відс. від об’єкта оподаткування.
Згідно з п.п. 168.1.5 п. 168.1 ст. 168 розд. IV ПКУ якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду.

Строки сплати податкового зобов’язання визначено ст. 57 розд. ІІ ПКУ, п. 57.1 якої, зокрема, встановлено, що податковий агент зобов’язаний сплатити суму податкового зобов’язання (суму нарахованого (утриманого) податку), самостійно визначеного ним з доходу, що виплачується на користь платника податку – фізичної особи та за рахунок такої виплати, у строки, передбачені ПКУ.

Якщо граничний строк сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов’язання вважається операційний день, що настає за вихідним або святковим днем. 

Таким чином, якщо податковий агент нараховує, але не виплачує (не надає) платнику податку дохід, то військовий збір, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду, тобто не пізніше 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходу.

При цьому, у разі якщо останній день строку сплати (перерахування) військового збору припадає на вихідний або святковий день, то граничний строк його сплати (перерахування) переноситься на операційний день, що настає за вихідним або святковим днем.

Стартує пілотний проєкт з інформування платників щодо наявності заборгованості

Державна податкова служба України з 25 березня 2024 року розпочинає пілотний проєкт з інформування  платників податків (платників єдиного внеску) про наявність у них податкового боргу з платежів, контроль за справлянням яких покладено на податкові органи, та недоїмки з єдиного внеску через  Контакт-центр ДПС. 

Мета пілотного проєкту – підвищення рівня обізнаності платників податків (платників єдиного внеску) про наявність  у них податкового боргу  з платежів, контроль за справлянням яких покладено на податкові органи,  недоїмки зі сплати єдиного внеску, а також сприяння добровільному погашенню платниками такої заборгованості.  

Платникам податків – боржникам через Контакт-центр ДПС у телефонному режимі буде доведено інформацію про суму заборгованостей, що обліковується у них у розрізі податків/зборів та єдиного внеску, а також територіальних органів ДПС, у яких обліковується наявна заборгованість. 

Пілотний проєкт  триватиме протягом трьох місяців. 

Антикорупційний номер цілодобової телефонної лінії сервісу «Пульс»

Державної податкової служби України: 0800-501-007

Платники Сумщини сплатили майже 3200,0 млн грн податкових платежів

За інформацією управління економічного аналізу Головного управління ДПС у Сумській області у січні – лютому 2024 року платники податків Сумщини перерахували до Зведеного бюджету України 3199,3 млн грн податків, зборів та інших обов’язкових платежів. Зазначений показник на 122,0 млн грн перевищив тогорічні надходження, тобто більше на 4,0 відсотка. 

У тому числі надходження до державного бюджету склали 1855,0 млн грн, до місцевих бюджетів загалом було направлено 1344,3 млн гривень.

 В розрізі податків та зборів забезпечено надходження до державного бюджету: податку на доходи фізичних осіб (з урахуванням військового збору) – 889,5 млн грн; рентної плати за користування надрами – 360,9 млн грн; податку на додану вартість – 494,0 млн грн; податку на прибуток – 46,3 млн грн; частини чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств, що вилучається із бюджету –3,0 млн грн; акцизного податку – 9,1 млн грн; інші надходження – 12,8 млн гривень.

Тільки за підсумками лютого 2024 року забезпечено збір до зведеного бюджету України в сумі 1458,3 млн гривень, у тому числі: до державного бюджету надійшло 778,5 млн грн, до місцевих бюджетів направлено – 679,8 млн гривень. 

Офіційно оформлені трудові відносини гарантують гідні та захищені умови праці

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує про необхідність офіційного оформлення суб’єктами господарювання трудових відносин з найманими працівниками. 

Адже трудове законодавство гарантує найманому працівнику здорові та безпечні умови праці, оплачувані відпустки й лікарняні. Всього цього позбавлені незадекларовані працівники.

З моменту підписання трудового договору найманий працівник отримує трудові права й соціальні гарантії: гідні та безпечні умови праці; нормований робочий час; оплачувані та неоплачувані відпустки; регулярна виплата зарплати не нижче мінімальної; можливість навчатися та підвищувати кваліфікацію; захист від незаконного звільнення; страхові виплати в разі непрацездатності; пільги для неповнолітніх;- додаткові соціальні гарантії для жінок та працівників з дітьми; офіційно оформлені працівники можуть брати участь в професійних навчаннях та курсах для підвищення кваліфікації; захист прав тощо.

Порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками є однаковим для всіх роботодавців та включає такі основні кроки: укладення трудового договору; оформлення наказу про прийняття на роботу; повідомлення Державної податкової служби.

Нагадуємо про можливість у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці, повідомляти податкову службу через чат-бот «StopViolationBot» у месенджері Telegram про відомі факти порушень законодавства, у тому числі використання суб’єктом господарювання найманих працівників без офіційного оформлення трудових відносин.

Хто має нараховувати МПЗ

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, відповідно до підпунктів 170.14.1 та 170.14.2 пункту 170.14 статті 170 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) для платників податку – власників, орендарів, користувачів на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, не переданих такими особами в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, загальне мінімальне податкове зобов’язання визначається контролюючим органом.

У разі передачі таких земельних ділянок в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, їх розмір враховується при визначенні загального мінімального податкового зобов’язання орендарів, користувачів на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) таких земельних ділянок у порядку, встановленому Кодексом.

Таким чином, у разі укладання договору про користування земельною ділянкою між фізичною особою і фермерським господарством, зареєстрованого в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, МПЗ фізичній особі не нараховується, а фермерське господарство сплачує МПЗ самостійно.

До уваги платників плати за землю та платників єдиного податку четвертої групи

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру листом від 12.01.2024 № 6-28-0.222-600/2-24 поінформувала ДПС про щорічну індексацію нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік.

Так, значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік становить 1,051, який необхідно застосовувати для обчислення плати за землю та єдиного податку (четверта група) під час складання податкової звітності на 2024 рік.

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель (пункт 289.2 статті 289 Податкового кодексу України).

Звертаємо увагу, що на відміну від звітних податкових періодів за 2022 та 2023 роки у 2024 році коефіцієнт індексації застосовується до всіх категорій земель.

Крім того, Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру повідомила, що витяги про нормативну грошову оцінку, які були сформовані автоматично програмним забезпеченням Державного земельного кадастру в період з 01 січня до 15 січня 2024 року, не містять коефіцієнту індексації за 2023 рік, тому значення нормативної грошової оцінки земель, зазначене в таких витягах, потребує перерахунку із застосуванням коефіцієнта за 2023 рік. Тобто визначене значення у таких витягах необхідно помножити на коефіцієнт 1,051.

Фіскальний чек – ваш захист та гарантія законної торгівлі

Головне управління ДПС у Сумській області в черговий раз нагадує споживачам  Сумщини, що обов’язок видачі фіскального чека продавцем при здійсненні розрахункової операції закріплений на законодавчому рівні. Це не просто формальність, а важливий інструмент, що захищає права як покупця, так і держави.

Чому важливо отримувати фіскальний чек?

Підтвердження легальності. Чек засвідчує, що продавець зареєстрований у податковій службі та сплачує податки. Це дає вам гарантію, що ви не стали жертвою нелегальної торгівлі.
Захист прав споживача. Фіскальний чек містить інформацію про товар/послугу, дату та час покупки, суму, а також фіскальний номер РРО. Ці дані можуть бути корисними при виникненні претензій до якості товару або при поверненні його протягом 14 днів. Контроль за обігом готівки. Фіскальні чеки допомагають державі контролювати обіг готівки та боротися з тіньовою економікою.

Що робити, якщо продавець відмовляється видати чек?

 Ввічливо нагадайте продавцю про його обов’язок. Зверніться до адміністратора. Зателефонуйте на гарячу лінію Державної податкової служби: 0800-501-007 чи звернітся за телефоном Головного управління ДПС у Сумській області (0542) 68 50 69.

Пам’ятайте, що ви маєте право на отримання фіскального чека при будь-якій покупці!

Ось кілька порад, як не забути взяти чек: Завжди просіть чек у продавця.
Перевіряйте чек на наявність усієї необхідної інформації. Зберігайте чеки протягом гарантійного терміну на товар. Разом ми можемо зробити торгівлю прозорою та чесною!



З початку 2024 року місцеві бюджети отримали  понад 1340,0 млн грн податків

 Виконувач обов’язків начальника Головного управління ДПС у Сумській області Артем СНЄЖКО повідомив, що  упродовж січня – лютого 2024 року до місцевих бюджетів області було направлено 1344,3 млн грн податкових платежів.   

В розрізі податків та зборів забезпечено надходження: податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) – 808,6 млн грн;  єдиного податку – 300,0 млн гривень. У розрізі платників найбільшу частину, а це 213,3 млн грн сплатили фізичні особи. Юридичні особи IV групи разом із сільгоспвиробниками сплатили 58,2 млн грн, а різницю – 28,5  млн грн – додали юридичні особи III групи; податку на майно в частині плати за землю – 129,9 млн грн; рентної плати за користування надрами – 22,0 млн гривень; акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 25,1 млн грн;  податку на прибуток сплачено 7,3 млн гривень. 

У структурі надходжень місцевих бюджетів за січень – лютий 2024 року найбільшу питому вагу займає податок на доходи фізичних осіб та складає 60,2 відсотка.

Тільки у лютому 2024 року до місцевих бюджетів Сумської області було направлено 679,8  млн гривень. Посадовець повідомив, що позитивний показник зі сплати податків свідчить про сумлінне виконання конституційного обов’язку платниками Сумщини перед державою. 

«Сплачуючи податки платники в складний воєнний час гідно тримають фінансовий щит, підтримуючи державу. Своєю чергою, держава докладає величезних зусиль для ліквідації негативних наслідків для економіки країни, які створилися з початком повномасштабного вторгнення агресора. 

Не зважаючи на воєнне становище, бюджет держави повинен стабільно наповнюватися, розвиватися завдяки працюючому бізнесу та своєчасній сплаті податків, підтримувати військових й обороноздатність країни в цілому, надавати соціальну підтримку громадянам, які гостро цього потребують», – підсумував посадовець.       

 З початку 2024 року громадянами Сумщини задекларовано доходу на суму майже 28,0 млн гривень

Декларування доходів – це не просто формальний обов’язок кожного громадянина України. Це відповідальне та свідоме ставлення до майбутнього країни, особливо в умовах воєнного стану. 

Податки, сплачені громадянами, йдуть на фінансування армії, яка захищає нашу землю від ворога. кошти, отримані від декларування, використовуються на відновлення інфраструктури, зруйнованої внаслідок війни. декларування доходів дає можливість державі надавати допомогу тим, хто її потребує, в тому числі людям, які постраждали від війни, – зазначив в. о. начальника Головного управління ДПС у Сумській області Артем СНЄЖКО під час надання перших коментарів в рамках «Деклараційної кампанії – 2024» для медіа Сумщини  

Посадовець акцентував, що  упродовж січня – лютого 2024 року громадянами Сумщини було подано 944 декларації про майновий стан і доходи громадян, у тому числі: 856 обов’язкових декларацій від тих, хто зобов’язаний подати декларацію та 88 від тих, хто бажає скористатися правом на отримання податкової знижки за наслідками 2023 року. 

За результатами декларацій, що надійшли, задекларовано до сплати податку на доходи фізичних осіб у сумі 24,6 млн гривень та військового збору на суму 3,0 млн гривень.

У розрізі видів отриманих доходів жителями області було подано:  від отримання спадщини або подарунку – 450 декларацій;    від продажу сільськогосподарської продукції – 3 декларації; іноземні доходи – 36 декларацій; від здачі у найм нерухомого майна – 74 декларації;  від продажу рухомого і нерухомого майна – 97 декларацій; інші доходи – 170 декларацій. 

Серед декларацій, що надійшли до податкової, 10 декларацій було подано громадянами, доходи яких перевищили 1 млн гривень, та які задекларували 113,7 млн гривень доходів. Із зазначеної суми підлягають сплаті до бюджету 17,8 млн гривень податку на доходи фізичних осіб та військового збору у сумі 1,5 млн гривень. 

Станом на 1 березня 2024 року до бюджету вже надійшло податку на доходи з фізичних осіб у сумі 10,0 млн гривень та військового збору – 0,5 млн гривень.

Артем Снєжко нагадує платникам податків Сумщини, що в Україні з 01 січня до 01 травня 2024 року триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році та запросив взяти участь у ній тих, хто має задекларувати власні доходи. 

В. о. начальника Головного управління ДПС у Сумській області  також звертає  увагу, що  охочі отримати податкову знижку можуть до кінця поточного року, до 31 грудня 2024 року включно, подати декларацію з пакетом необхідних документів та скористатися цією можливістю.

У податковій Сумщини рекомендують платникам ознайомитися з актуальними нормами законодавства на офіційному веб-сайті Державної податкової служби України (https://tax.gov.ua/) та субсайті Головного управління ДПС у Сумській області (https://sumy.tax.gov.ua/).

Графіки проведення сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань декларування майнового стану і доходів громадян на березень 2024 року розміщено за посиланням https://sumy.tax.gov.ua/anonsi-ark/34067.html.

 

 Щодо відшкодування податку на додану вартість

У 2023 році приріст відшкодованих сум ПДВ склав 56% (132,4 млрд грн) порівняно з 2022  роком (84,6 млрд грн). Забезпечити приріст вдалося навіть за умови збільшення заявленої до бюджету суми відшкодування ПДВ на 11% (117,6 млрд грн) порівняно з 2022 роком (106,0 млрд грн).  

Також у 2023 році на 14,1 млрд грн збільшилася сума бюджетного відшкодування ПДВ, яку відпрацьовано за результатами камеральних перевірок: 65% (75 млрд грн) у 2023 році проти 61% (60,9 млрд грн) у 2022 році. 

Одночасно, залишок сум ПДВ, який знаходився в роботі станом на 1 січня 2024 року, зменшився на 18,8 млрд грн (або на 53%) порівняно із залишком на 1 січня 2023 року.

Зведена інформація щодо відшкодування ПДВ формується на 01 число кожного місяця наростаючим підсумком з початку звітного періоду та щомісячно публікується на вебпорталі ДПС.

Нецільова благодійна допомога: розмір, що не оподатковується

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, відповідно до п.п. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року ( у 2023 році – 3760,00 грн, у 2024 році – 4240,00 гривень). 

Положення п.п. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170 ПКУ не поширюються на профспілкові виплати своїм членам, умови звільнення яких від оподаткування передбачені п.п. 165.1.47 п. 165.1 ст. 165 ПКУ. 

Отже, у 2024 році не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує  4240,00 гривень.

Перейти до вмісту