Новини

Головні новини в роботі СБУ

«Воєнна кампанія російсько-української війни 2023: уроки для України та висновки на наступний рік»

Під час круглого столу заплановане обговорення таких питань:

Джерело:

Снайпер СБУ, який влучив в російського солдата з неймовірної відстані у 3800 метрів, встановив світовий рекорд результативного пострілу.

Снайпер СБУ встановив світовий рекорд, знищивши окупанта на відстані майже чотири кілометри

Снайпер СБУ встановив світовий рекорд, знищивши окупанта на відстані майже чотири кілометри

Про це повідомили Укрінформу у пресслужбі СБУ.

“Снайпер СБУ встановив світовий рекорд результативного пострілу. Він влучив в російського солдата з неймовірної відстані у 3800 метрів. Попередній рекорд становив 3540 метрів”, – йдеться у повідомленні.Читайте також: Снайпери ССО показали, як знищують загарбників на Херсонщині

Показово, що цей постріл спецпризначенець Служби безпеки здійснив з української гвинтівки “Володар обрію”.

На відео чітко видно влучання в окупанта і переляк загарбників, що стояли поруч.

“Снайпери СБУ змінюють правила світового снайпінгу, демонструючи вміння ефективно працювати на фантастичних дистанціях”, – наголосили в СБУ.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві у межах проєкту «Гвардія помсти», під час якого міста України збирають кошти на іменну зброю, відбулася передача снайперу гвинтівки “Чернігів”.

«Постійна підтримка України з боку НАТО, незважаючи на ситуацію на полі бою»

             Ситуація на полі бою в Україні складніша, ніж очікували в НАТО, Росія розпочала наступальні операції з оточення Авдіївки, визнав генсек альянсу Єнс Столтенберг на прес-конференції у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.         “Ми повинні усвідомлювати, що ситуація на полі бою складна. Росія не планує світ, навпаки, ми бачимо, як Росія розпочала наступальні операції, наприклад, навколо Авдіївки. Але факт, що ситуація складніша, ніж очікувалося, це не аргумент проти допомоги, це аргумент на користь ще більшої допомоги Україні. Ми не можемо дозволити президенту Путіну перемогти, це буде погано для НАТО”, – заявив він.Столтенберг також висловив думку, що Україна “вже завдала Росії тяжких втрат на початку війни”.             “Я переконаний, що США продовжуватимуть надавати допомогу Україні. Я їжджу країнами НАТО і отримую те саме послання про підтримку. Тільки останніми днями Німеччина оголосила про нову допомогу, інші країни НАТО також пообіцяли допомогу”, – додав Столтенберг.             З середини листопада у Брюсселі перестали згадувати про “настання Києва”, жодних публічних висновків із цієї операції ні в НАТО, ні в США не робилося.             Раніше Єврокомісія повідомила, що європейські країни вже надали Києву з початку конфлікту безпрецедентний обсяг допомоги у €83 млрд, США надали Києву лише військову допомогу на майже $45 млрд.

Фаріон звільнили зі “Львівської політехніки” після того, як нею зайнялася СБУ

Фаріон звільнили зі

“Львівська політехніка” звільнила Фаріон після протестів студентів та кримінальної справи від СБУ
Фото: Ірина Фаріон / Telegram

Колишню народну депутатку від партії “Свобода”, мовознавицю Ірину Фаріон звільнили з університету “Львівська політехніка”. Про це 15 листопада повідомило NV із посиланням на джерело, пізніше інформацію підтвердив у Facebook міністр освіти України Оксен Лісовий.

Приводом для звільнення стало порушення Фаріон ст. 41 Кодексу законів про працю (вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, несумісного із продовженням цієї роботи). Скріншот, як стверджують, наказу про звільнення професорки опублікувало 15 листопада в Telegram інформагентство УНІАН. https://t.me/uniannet/117476?embed=1

Джерело NV уточнює, що Фаріон звільнили після того, як Служба безпеки України відкрила проти викладачки вишу кримінальну справу.

Лісовий підтвердив, що наказ про звільнення Фаріон уже підписав ректор вишу.

“Позиція міністерства незмінна – людям, які не розділяють цінності гідності та не відчувають поваги до воїнів, немає місця у системі освіти”, – написав міністр.

Рішення #ВАКС про відсторонення мера Сум від займаної посади залишається в силі.

У жовтні його та директора Департаменту

Відео за посиланням:

https://fb.watch/okqHuMld7u/


Колишніх КДБшників не буває: «аналітик» Юрій Швець є кремлівським проектом з дискредитації України

Екс-офіцер КДБ, а нині популярний «експерт» Юрій Швець працює на фсб, вдало маскуючись під «хорошого руського» та постійно транслює кремлівські наративи. Про це у великому розборі діяльності Швеця пише (https://www.obozrevatel.com/ukr/politics-news/sitka-rosijskih-spetssluzhb-aktivizuvalas-na-stseni-kolishnij-ofitser-kdb-yurij-shvets.htm) «Обозреватель».

Видання наводить докази, що інфільтрований в Америку російський агент Швець активно вкидає в інфополе історії про повальну корупцію в Україні, розкрадання західної допомоги, зрадників у владі, а також зіштовхує між собою американські та українські спецслужби.

Швець – складова російської ІПСОшної мережі, який активно включається в інформаційні спецоперації проти України. Маскуючись під «борця з путінським режимом», він маніпулює аудиторією і працює на розкол суспільства, – йдеться у матеріалі видання.

https://t.me/operativnoZSU

Блог | Шлях до свободи і незалежності лежить через мінні поля. (Автор Андрій Сенченко).

По них йдуть наші солдати.

По них йде українське суспільство, переважно з зав’язаними очима.

Війна мало що змінила з точки зору політичної фрагментації суспільства: п’ятий рік продовжується запекла Facebook-боротьба фан-клубів кандидатів у президенти України 2019.

До цього додалось ще одне: про що б не йшлося – від ДТП до кадрових змін у військовому керівництві – суспільство завжди на боці військових, а не політиків. Хоча відсоток негідників в політиці навряд чи перевищує відсоток командирів-самодурів в армії.

Мовчазна відмова від демократичного цивільного контролю Сил оборони та автоматичне перенесення безумовної довіри до армії на конкретних воєнних діячів так само шкодить нам всім, як і бездумна відданість своїм політичним кумирам і готовність пробачити їм все що завгодно. От тільки наслідки такої примітивізації під час війни настають швидше і вимірюються людськими життями.

Детальніше за посиланням:

https://war.obozrevatel.com/ukr/shlyah-do-svobodi-i-nezalezhnosti-lezhit-cherez-minni-polya.htm

СБУ викрила розтрату 7,7 млн грн, виділених на теплогенератори для громади, – керівнику комунального підприємства Конотопської міськради повідомлено про підозру

Служба безпеки викрила директора комунального підприємства Конотопської міськради на розтраті 7,7 млн грн, виділених з місцевого бюджету на придбання твердопаливних котлів для громади. Обладнання мало бути використане для забезпечення теплом в опалювальний період об’єктів критичної та цивільної інфраструктури.

За даними досудового слідства, у 2022 році керівник КП Конотопської міськради уклав півтора десятка договорів з афілійованою приватною структурою на придбання теплогенераторів за штучно завищеними цінами.

За висновками проведених товарознавчої та економічної експертиз, внаслідок таких дій бюджету завдано збитків на 7,7 млн грн.

У ході санкціонованих обшуків за місцями роботи та у помешканнях фігурантів правоохоронці вилучили документи, мобільні телефони та комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності.

За матеріалами СБУ директору КП Конотопської міськради повідомлено про підозру за ч. 4, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в умовах воєнного стану, а також службове підроблення).

Триває досудове розслідування для притягнення до відповідальності усіх причетних до злочинної схеми.

Комплексні заходи з викриття проводили співробітники Управління СБ України в Сумській області спільно зі слідчими Нацполіції за процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури.


З початку повномасштабної війни СБУ заблокувала 76 ботоферм з аудиторією 3 млн фейкових акаунтів, – Ілля Вітюк

Упродовж 2022-2023 років Служба безпеки України заблокувала діяльність 76 ботоферм, які діяли на території нашої держави та відпрацьовували проросійські наративи.

Про це розповів начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк у коментарі для платформи у коментарі для UNITED24 Media.

«Ворог регулярно намагається розхитати ситуацію в інформаційному просторі України. Один із інструментів такого впливу – це за рахунок ботоферм, які розганяють проросійські наративи в інтернеті. З початку повномасштабного вторгнення рф СБУ заблокувала уже 76 таких ботоферм загальною потужністю понад 3 млн акаунтів», – повідомив Ілля Вітюк.

За його словами, СБУ успішно протидіє ворогу у кіберпросторі, регулярно відбиваючи масовані атаки на державні ресурси, об’єкти критичної інфраструктури, телекомунікаційні компанії тощо.

Зокрема, за 10 місяців 2023 року СБУ нейтралізувала вже майже 4 тис. кібератак.

Водночас Департамент кібербезпеки СБУ володіє інформацією, що рф створює національну систему кібернападу, впроваджуючи відповідні предмети в освітні програми навчальних закладів, щоб залучати до хакерської діяльності навіть студентів. Все це, звичайно, під контролем спецслужб.

«Це вже тепер не тільки про кадрових спецслужбістів. У нас є інформація, що в низці освітніх закладів вже викладають предмети «кібератаки на цивільну інфраструктуру». Вони хочуть наростити масштаби атак і кількість людей, які можуть це професійно робити. До речі, навчають як атакувати не лише українські системи, а і країн партнерів», – заявив Ілля Вітюк.

Це при тому, що тисячі російських хакерів, зокрема й кіберзлочинці, найняті рф, уже працюють проти України. Вони фінансуються спецслужбами, чиї дослідницькі лабораторії та інститути допомагають розробляти засоби кібервпливу.

«Їхня мотивація – не хакінг заради грошей, а знищення нашої держави. А при такому підході від російської кіберагресії серйозно страждатимуть й інші країни», – додав Ілля Вітюк.

Попри те, що росія тестує свою кіберзброю в Україні, Служба безпеки комплексно протидіє впливу рф. І наша держава стала своєрідним щитом від кібератак для всього західного світу.

Повну версію інтерв’ю начальника Департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка дивіться за посиланням: https://youtu.be/Lw1n6YihwUY?si=EAG4ovhGkveVWDO9

СБУ повідомила про підозру патріарху РПЦ Кирилу, який благословив рашистів на вбивства українців

Служба безпеки та Офіс Генерального прокурора зібрали доказову базу на очільника РПЦ Володимира Гундяєва (відомого як Кирил), який сприяє збройній агресії рф та заперечує воєнні злочини окупантів.

За даними слідства, московський патріарх входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва росії та один із перших публічно підтримав повномасштабну війну проти України.

Для поширення пропаганди він масово використовує підконтрольні йому релігійні громади РПЦ на території рф, а також представників УПЦ (МП) в Україні.

Крім того, Гундяєв регулярно розповсюджує наративи кремля у вигляді онлайн-проповідей або власних відеокоментарів.

Зокрема задокументовано, що у березні 2022 року на сайті РПЦ було опубліковано «статтю» про літургію, де клірик благословив командуючого росгвардії рф Золотова на війну проти України.

Також наприкінці лютого 2023 року на офіційному ютуб-каналі РПЦ вийшов відеоматеріал, в якому Гундяєв виправдовує окупацію сходу України.

Крім того, патріарх неодноразово давав коментарі пропагандистам з центральних телеканалів росії, в яких підтримував агресивну політику кремля і закликав вірян об’єднатися у війні проти України.

Ініційована СБУ експертиза підтвердила факти злочинної діяльності патріарха РПЦ.

На підставі зібраних доказів Гундяєву повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

▪️ ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

▪️ ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників);

▪️ ч. 5 ст. 27 та ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни).

Тривають комплексні заходи для притягнення фігуранта до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Нагадаємо, що з початку повномасштабної агресії рф за матеріалами СБУ розпочато 70 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ (МП), з яких 16 – митрополити церкви.

На зображенні може бути: 1 особа та текст
Перейти до вмісту